utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (D grupa): SELEKCIJA HRVATSKE!

REPREZENTACIJA HRVATSKE

FIFA RANG LISTA – 15.mesto

Kao i sve ostale selekcije sa Balkana, čini se da ni selekcija Hrvatske ne može očigledan kvalitet da pokaže na velikom takmičenju i da im je mentalitet sa ovih prostora najveći protivnik. Tokom kvalifikacija jako blede partije koje su u jednom trenutku dovele u pitanje i učešće u baražu, dok koga su ipak na kraju stigli pobedom u Ukrajni 0:2 u poslednjem kolu, ispred njih je zavšila selekcija Islanda sa kojom će igrati i na Svetskom prvenstvu. Ostvarili su skor 6-2-2 uz gol razliku 15:4. Poraz od Islanda i Turske u gostima, kao i remiji sa Turskom i Finskom na domaćem terenu, koštale su ih prvog mesta. Pred meč sa Ukrajnom postavljen je novi trener Zlatko Dalić koji je uspeo da razdrma tim koji je slavio u dvomeču sa Grčkom, 4:1 na domaćem terenu i 0:0 u Grčkoj.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Ovo će biti peto učešće Hrvatske reprezentacije na Svetskim prvenstvima, najveći uspeh napravljen je prilikom prvog učešća 1998.godine u Francuskoj, kada su osvojili treće mesto, a tim je činila sjajna generacija fudbalera poput Šukera, Bokšića, Asanovića, Bobana, Jarnija, Šimića, Štimca… Od tada nije bilo značajnijih rezultata, odnosno selekcija Hrvatske nije nijednom prošla grupnu fazu takmičenja, na prošlom Svetskom prvenstvu u Brazilu, ispali su posle mečeva u grupi A, gde su poraženi od Brazila i Meksika, a savladali selekciju Kameruna.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  Tokom 2017-te godine selekcija Hrvatske odigrala je samo jedan prijateljski meč, protiv Meksika u gostima gde su slavili 1:2, a potom je usledio niz jako slabih izdanja tima, porazi od Islanda i Turske po 1:0, potom tesna pobeda protiv AP Kosovo 1:0 i remi sa Finskom 1:1. Dolaskom novog selektora usledile su nešto bolje igre i pobede nad Ukrajnom 2:0, Grčkom 4:1 i remi sa helenim 0:0. U 2018-oj najjači tim Hrvatske opet je podbacio protiv selekcije Peruu 0:2, dok su još jednom savladali Meksiko 0:1

SELEKTOR:  Zlatko Dalić, 51-godišnji selektor došao je do mesta selektora u trenutku kada je selekciju bilo neophodno razdrmati i izboriti makar baraž za Svetsko prvenstvo, u svemu tome je Dalić uspeo, odveo selekciju na Mundijal, ali ga sada čeka još teži posao da uklopi sve svoje ,,zvezde’’ u pravi tim i pokuša da se posle 1998.godine po prvi put plasira u nokaut fazu. Do sada je u karijeri radio u domovini vodeći Varteks, Rijeku i Slaven Belupo, a radio je i kao asistent u mladoj selekciji Hrvatske pet godine. Posle toga je radio u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je 2016-te godine sa ekipom Al Ain stigao do finala Azijske Lige šampiona, ali je poražen.

TAKTIKA:  Selektor Dalić forsira klasičnu 4-2-3-1 formaciju koja mu u mnogome omogućava da iskoristi sav potencijal koji nesumljivo poseduje u veznom redu, uz to bočni defanzivci dosta učestvuju u napadima svog tima, a kontrolu igre imaju centralni vezisti Modrić i Rakitić koji diktiraju ritam i od čijeg učinaka dosta zavisi igra tima u napadu. Čini se da je Andrej Kramarić našao mesto kod novog selektora jer u kvalifikacijama nije odigrao ni jedan minut.

TIM HRVATSKE: Što se tiče pozicije golmana čini se da Hrvatska ovde nema ni najmanje problema, prvi golman je Danijel Subašić, golman Monaka sa kojim je prošle sezone uzeo titulu prvaka Francuske i imao velikih zasluga za to jer je svojim odbranama ulivao veliko sampouzdanje u zadnju liniju tima. Kao zamena figurira Lovre Kalinić, golman Genta koji može da bude podjednako dobro rešenje, a tu je i najbolji golman domaće HNL lige, Livaković iz Dinamo Zagreba.

Što se tiče odbrane tima, mnogi ističu da upravo u ovom delu tima leži problem u selekciji Hrvatske, iako igrači koji sačinjavaju ovaj deo tima igraju u renomiranim evropskim klubovima. Za sada se čini da je član Bešiktaša Domagoj Vida poprilično siguran u postavi, bez obzira da li ga selektor koristi kao levog beka ili kao levog štopera, igrač koji svojom požrtvovanošću i agresivnošću svkako zalužuje mesto u timu, tokom kvalifikacija odigrao je 12 mečeva. Na pozicijama štopera, za mesto će se takođe boriti dvojac iskusnih igrača Dejan Lovren iz Liverpula, često osporavan zbog grešaka u nekim mečevima za svoj tima, igrač je koji poseduje odličnu duel igru i skok, ali čini se da mu fudbalska inteligencija nije jača strana, tu je i Vedran Ćorluka iz Lokomotive Moskve, nekada igrač na poziciji desnog beka, sada klasičan štoper koji svojim iskustvom i dobrim postavljanjem pokušava da bude lider zadnje linije tima, iako je odigrao svega 3 kvalifikaciona meča, uglavnom odsustvujući zbog povreda, čini se da selektor Dalić ima veliko poverenje u ovog igrača, za koga se čini da mu brzina nije jača strana. Čini se da će tandem Vida-Ćorluka imapti prednost, ali da će odbrana morati da stoji nešto dublje ka golu, kako se ne bi dešavali problem kao u pojedinim mečevima sa selecijama koje imaju brze napadače. Štoper Klub Briža, Mitrović mogao bi da bude još jedno od rešenja za centralne pozicije defanzive. Što se tiče desnog bočnog igrača, Šime Vrsaljko iz Atletiko Madrida bio je standardan u kvalifikacijama, odigrao je 10 mečeva i zabeležio 3 asistencije, igrač je koji dosta dobro kontroliše desnu stranu i predstavlja igrača koji je dosta požrtvovan i posvećen defanzivni zadacima, čini se da u napadu još uvek može da popravi svoju igru. Broj žutih kartona koje je dobio igrajući za klub (što nije bio čest slučaj) govori i u prilog toma da treba da smanji agresivnost jer je dobio čak 7 žutih kartona na 15 mečeva za klub, uz 3 asistencije. Sa suprotne strane terena najčešće je igrao levi bek Dinamo Kijeva, Josip Pivarić, igrač kome nedostaju i nastupi u klubu, ali kome borbenost i požrtvovanost predstavljaju glavne kvalitete.

Vezni red tima je svakako najjači deo tima ,,kockastih’’, a najbitniju ulogu ima dvojac iz španskih velikana Luka Modrić iz Real Madrida i Ivan Rakitić iz Barselone. Dok je uloga Rakitića nešto defanzivnija i predstavlja igrača koji bi trebalo da donosi balans između defanzive i ofanzive tima i da pre svega pravovremenim pasovima razigrava ostatak tima i diktira tempo uz povremena ubacivanja u završinicu napada, uloga Luke Modrića je da bude glavni kreativac u igri tima, plejmejker koji ima potpunu slobodu kretanja na terenu gde traži prazan prostor iz koga bi mogao da bude najopasniji po protivnika. Sa 32 godine, Modriću je ovo svakako poslednje Svetsko prvenstvo i prilika da sa nacionalnim timom postigne nešto više od samog učešća, za tako nešto biće neophodna upravo najbolja moguća forma ove dvojice igrača. Neko ko bi trebalo da bude osigurač iza ovih igrača koji imaju veću slobodu u napadu, je igrač Fiorentine, Milan Badelj, momak koji u svom timu prosečno beleži 2,8 dobijena duela po meču, uz 2,5 presečena napada protivnika, 1,9 otklonjenih opsanih situacija pred svojim golom, dok u napadu kompletira 83% svojih pasova. Iako dosta jači defanzivno od pomentog dvojca nije igrač koji ne ume da da doprinos i napadu svog tima, naročito odličnim pasovima iz leđa odbrane rivala. Budućnost, ali sadašnjost tima trebalo bi da bude još jedan igrač Reala, sa malom minutažom u klubu, ali sa već zavidnim stažom u reprezentaciji, Mateo Kovačić, izuzetno tehnički obdaren igrač koji može da bude dostojna zamena za bilo kog od pomenutih igrača, problem može da mu predstavlja nedostatak mečeva u klubu. Uz sve njih još jedan igrač koji je po profilu više krilni napadač nego centralni vezni igrač, Marselo Brozović igrač Intera, može da odigra na svim centralnim veznim pozicijama, dosta brz igrač sa odličnim pregledom igre i udarcem iz daljeni, ali čini se ne baš konstantan u svojim nastupima, ove sezone dosta slabije partije u klupskom dresu nego prošle godine, jedan je od onih koji su se našli na meti kritika posle nekih mečeva za nacionalni tim.

Jedan od igrača koji ukoliko ima dan teško može biti zaustavljen zbog raznovrsnosti svoji driblinga, brzine i eksplozivnosti, još jedan igrač Intera, Ivan Perišić. Momak koji je jako koristan i u skoku kod prekida, tokom kvalifikacija nastupao je na 11 mečeva, ali uz samo 1 gol i 2 asistencije. Odilčne partije u dresu Intera ove sezone, na 38 mečeva, postigao je 11 golova uz 11 asistencija, uz to sa 3,1 šutom ka golu rivala po meču i 2,1 kreiranom šansom za saigrače, neko je ko je stalna pretnja po gol rivala. Na poziciji desnogkrilnog napadača, mogli bi da vidimo Andreja Kramarića iz Hofenhajma, igrača kojeg po broju nastupa selektor dosta ceni, čini se da raskoš ideja i poteza kojima raspolaže ovaj relativno mlad igrač može da donese nešto novo timu Hrvatske što je nedostajalo u kvalifikacijama u kojima nije odigrao nijedan meč do baraža. Tu su još dvojica igrača iz Bundeslige, Marko Pjaca iz Šalkea i Ante Rebić iz Frankfurta.

Što se tiče samog napada, Mario Mandžukić iz Juventusa je klasa u svetskim okvirima, ali čini se i igrač koji je dosta izgubio na motivaciji i biće zanimljivo videti da li će selektor Dalić uspeti da ga razdrma, tokom kvalifikacija je bio najbolji strelac tima sa 5 golova na 11 mečeva. Što se tiče klupske forme Mandžukić je poprilično standardan u timu, treći sa najviše nastupa, ali tek 5. na listi strelaca sa svega 10 golova, ono što je zanimljivo je da je on igrač sa najviše dobijenih duela u timu po meču, 2,7. Igrač je koji bi mogao da bude pravi target men, jer je jako opasan u skoku, ali igrač koji kretanjama i svojima odličnim građenjem lopte može da sačuva posed i dozvoli timu da se pomeri ka napred. Najveću konkurenciju imaće u napadaču Milana, Kaliniću, igraču sličnih fizičkih i napadačkih karakteristika, ali sa mnogo manjim doprinosom defanzivi za razliku od Mandžukića koji ume često i da zatvori mesta koja treba popuniti. Ove sezone je odigrao 40 mečeva, postigao svega 5 gola uz 6 asistencija. Tu je i Duje Čop iz Standard Liježa, ukoliko uspe da zaradi svoje mestu u finalnom sastavu od 23 igrača.

VRLINE TIMA:  Ukoliko ne dođe do nekih nepredviđenosti, mogli bi da vidimo čak 13 igrača koji su bili u timu i na prošlom Svetskom prvenstvu, što će doneti neophodno iskustvo timu na turnirskom nivou takmičenja. U timu ima nekoliko igrača koji mogu jednim potezom da reše meč, ali to neće biti dovoljno ukoliko se slaba forma iz nekih mečeva ponovi ovom timu.

MANE TIMA:  Čini se da je najveća prednost ovog tima možda i njegova mana, puno igrača iz najvećih klubova mogla bi da dovede do sujete među njima što će uticati na atmosferu, a samim tim i na rezultate tima, odlazak nekih igrača posle prve prijateljske utakmice u martu (Modrić, Perišić, Brozović, Mandžukić, Subašić…), ostali igrači nisu baš najbolje prihvatili. Još jedan od mana tim bi mogla da bude i ne baš tako sjajna situacija u poslednjoj liniji tima, gde ima puno nedefinisanih situacija.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Žreb nije bio posebno naklonjen selekciji Hrvatske, koja će ponovo morati na megdan Islandu sa kojima i nemaju baš lepe uspomene iz bliske prošlosti, uz to Nigerija u naletu i Argentina sa odličnim individualnim kvalitetom nisu baš selekcije za poželeti za protivnike, a tu je i pritisak javnosti da se konačno prođe u nokaut fazu Svetskog prvenstva, mnogo toga će zavisiti i od prvog meča sa Nigerijom, ali ukoliko prođe grupu, Hrvatska možda može i do ¼ finala prvenstva.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU:  Marko Pjaca fudbaler Juventusa na pozajmici u nemačkom Šalkeu čini se kao jedan od igrača za koje se sa pravom može reći da će u budućnosti biti nosioci igre ove selekcije. Igrač ponikao u mlađim katergorijama Dinamo Zagreba ističe se izuzetnim brzinskm sposobnostima, a naročito je opasna u prvom koruku gde ostavlja protivnike iza sebe, poseduje odličan dribling koji je dosta jednoličan, ali koji lako prolazi naročito u situaciji kada ispred sebe ima dovoljno prostora. Iako izraziti dešnjak, ovaj 22-godišnjak najviše voli da igra po levom krilu kako bi ulazio u sredinu i svojim razornim udarcem gađao kontra ugao gola rivala.

PROGNOZA:  Ukoliko isprave međuljudske odnose u timu i svi igrači budu u top formi, plasman u 1/8 finala je realan cilj za ovaj tim, iako po kvalitetu možda mogu i više!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje