petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Teniski klasik u Rimu: Nadal, ili Đoković?

Za mene kao pasioniranog ljubitelja tenisa rivalstvo između Rodžera Federera i Rafeala Nadala je jedno od najvećih sportskih rivalstava. Do dolaska Nadala, Federer je maltene bio nedodirljiv, a Nadalovim dolaskom sve se to promenilo. Njihovi mečevi su podigli tenisu populuranost na najveći mogući nivo, a Federer više nije tako bio ubedljiv.

Ipak, nakon izvesnog vremena pojavio se još jedan igrač koji je svojim teniskim umećem uzdrmao i Federera i Nadala, a to je Novak Đoković. U prethodnih nekoliko godina rivalstvo između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala je toliko dobilo na značaju, da mnogi misle da je upravo rivalstvo njih dvojice najveće u tenisu. Njih dvojica su do sada odigrali neverovatnih 50 mečeva, i to je jedan od razloga zašto mnogo misle da je njihovo rivalstvo najveće.

Posle nešto više od godinu dana pauze njih dvojica će opet ukrstiti rekete i nema sumnje da će biti spektakularan meč. U međuvremenu su se mnoge stvari promenile. Đoković je doživeo veliki pad. Imao je povredu lakta koji je na kraju morao i da operiše, i njegove igre nisu ni približno dobre kao nekih ranijih godina. Sa druge strane, ni Nadala povrede nisu zaobišle. Samo ove sezone je propustio čak osam turnira zbog povrede kuka, ali za razliku od Đokovića on je svoju formu podigrao dosta brže skoro na najveći mogući nivo.

U kratkim crtama pokušaćemo da prikažemo šta bi moglo da odluči pobednika ovog meča:

1) Fizička sprema je možda i najbitnija kada je igra na šljaci u pitanju. Ova podloga iziskuje mnogo energije, a danas će biti sigurno dugačkih razmena. Glavno pitanje glasi da li je Novak Đoković fizički spreman da se nosi sa Nadalom? Iskreno, mi mislimo da on još uvek nije sto posto fizički spreman iako pobeđuje. Juče je imao jako težak meč protiv Nišikorija koji je lagano mogao da izgubi. Za razliku od Nišikorija, Nadal nije igrač koji maši smečeve na mreži i tako olako poklanja protivniku poene tako da Đokovića čeka pakleno težak posao.

2) Bekend paralela Đokovića je udarac koji je doneo tako mnogo uspeha protiv Nadala. Upravo tim udarcem je Đoković poništavao spinove Nadala i Španac nije znao šta će sa tim udarcem. Ako ga danas bude služila bekend paralela Đoković bi mogao da nanese mnogo štete Nadalu. Svi znamo da će Nadal spinovima da gađa Đokovićev bekend, a sve ostalo je na Đokoviću.

3) Psihološki faktor je jako bitna stavka u ovom meču. Koliko god Nadal bio veliki igrač i šampion, Đoković je penicilin za njega. Nadal to sigurno ima u glavi i neće mu biti svejedno iako je veliki favorit. Sa druge strane Novak koliko god želeo pobedu on može maksimalno rasterećeno da odigra ovaj meč, jer niko osim njega samog ne očekuje da pobedi danas.

Po našem skromnom mišljenju ove tri stavke su parametri koji će presuditi pobednika meča. Nadal je svakako izraziti favorit, ali ako danas Novak ne pronađe motiv za dobru partuju onda ne znamo kad će.

Neko klađenje na ovaj meč bismo izbegli, jer su kvote zaista mizerne, a naša preporuka je da uživate u današnjem meču, jer kako vreme ide njihovih mečeva će biti sve manje.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje