subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Valensija: “Dok smo mi nosili slepog miša na grudima…“

Američka kompanija Di-Si Komiks odlučila je da tuži Valensiju zbog bespravnog korišćenja simbola slepog miša koji predstavlja obeležje njihovog strip junaka Betmena i tako još jednom navuče gnev mnogih ljudi.

Valensija je u ponedeljak proslavila tačno sto godina svog postojanja predstavljanjem novog, redizajniranog grba koji je očigledno privukao mnogo pažnje.

Iako se sam slepi miš nalazi na grbu ovog kluba još od njegovog osnivanja, tačnije od 1919. godine, kao i da je viševekovni simbol mnogih gradova Španije, to očigledno nije sprečilo ovu izdavačku kuću da ceo slučaj prijavi kancelariji za intelektualne svojine (EUIPO).

Portparol španskog velikana bio je ogorčen ovim delom zbog čega je u razgovoru sa španskim novinarima odlučio da razjasni neke stvari.

– “Nemamo nameru da odustanemo od našeg simbola samo zato što Di-Si Komiks to zahteva. Ne postoji komercijalni brend koji ima prava na slepe miševe. Dok smo mi nosili slepog miša na grudima, u Americi su još uvek jurili za bizonima.

Podsećamo, slepi miš se u španskoj kulturi prvi put pominje u 13. veku kada je tokom Rekonkiste kralju Đaumu I od Aragona na vojnu zastavu sleteo upravo slepi miš.

Smatrajući da je to pozitivno predskazanje, odlučio je da baš ovu životinju postavi na grb grada Valensije.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje