utorak, 16. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Vimbldon – Najava turnira

Pred nama je 134. izdanje Vimbldona. Kao i svaki grend slem i ovaj će po mnogo tome biti zanimljiv. Novak Đoković je osvajanjem Rolan Garosa po ko zna koji put ispisao istoriju, ali tu nije kraj. Sa 19 grend slem titula, Đoković je na korak od toga da se izjednači sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom. Mnogi akcenat stavljaju na zlatni slem koji bi Đoković mogao da osvoji.

Takođe, ovaj Vimbldon će biti zanimljiv po tome što će se na njemu pojaviti Rodžer Federer. Vrlo verovatno to će biti poslednji nastup legendarnog Švajcarca na Vimbldonu, i emocija će sigurno biti. To se isto može reći i za Endija Marija koji se posle bezbroj povreda ponovo vraća na teren.

Ipak, kada je neizvesnost u pitanju čini se da je ovaj Vimbldon najneinteresantniji. Ovde imamo jednog izrazitog favorita, a to je Novak Đoković. Srpski teniser je u fenomenalnoj formi i nakon osvajanja Rolan Garosa samo je nebo granica. Đoković toliko dobro igra pa je eto uspeo na Majorci da stigne do finala u dubl konkurenciji. Zaista mu sve ide na ruku i biće ga teško pobediti.

U narednih nekoliko rečenica pozabavićemo se time ko bi eventualno mogao da stane na put prvom teniseru sveta.


1. Rodžer Federer

Rodžer Federer možda jeste rekorde po broju osvojienih titula na Vimbldonu i slobodno se za njega može reći da je najbolji igrač u istoriji kada su igre na travi u pitanju, ali šanse da on osvoji turnir su ravne nuli. Federer se vratio tenisu posle višemesečne pauze nakon operacije kolena. Zanimljivo, odlučio je da igra na Rolan Garosu i tamo je stigao do osmine finala gde je rešio da preda Beretiniju meč bez borbe, zbog premorenosti.

Nakon toga, usledila ja njemu omiljena trava, a ironija je ta da su igre Federera na travi bile duplo gore od onih na pariskoj šljaci. Federer je očajno odigrao u Haleu i pokazao je dosta slabosti, protiv dosta slabijih tenisera. Dosta toga mu zavisi od servisa, fizička sprema je pod velikim znakom pitanja, a tu je naravno i pritisak. Opšti utisak jako jako loše.


2. Mlade nade (Cicipas, Medvedev, Zverev)

Nove nade svetskog tenisa su uvek u centru pažnje kada dođe grend slem. Prosto, od njih se očekuje da konačno prekinu dominaciju velike trojke, ali to dobrano kasni. U ovu grupu svrstali smo Stefanosa Cicipasa, Danila Medvedeva i Aleksandera Zvereva.

Cicipas je od pomenute trojke najbolji igrač u poslednjih nekoliko meseci, tu nema govora. Došao je do finala Rolan Garosa, poveo sa 2:0, ali je onda stao. Njegov stav, njegova forma i mentalna snaga su na visokom nivou i od njega treba očekivati dobar turnir.

Medvedev činjenica dolazi u London sa titulom sa Majorke, ali ta titula ništa ne znači. Rus je pokazao dosta slabosti, a imao je sreće da su protivnici bili lošiji. Medvedev ima još dosta da napreduje, pre svega na ostalim podlogama. Njegova defanzivna igra ne prolazi na travi.

Poslednji na listi je Aleksander Zverev. Ovako na papiru može se reći najkompletniji igrač u igračkom smislu, ali psiha je glavni problem. Servis, volend, kretanje, sve što je na travi bitno sve to Nemac poseduje, ali kada je pritisak onda po pravilu popušta. Jedno je sigurno, biće zanimljiv za gledanje.


Džinovi ATP tura:

Naravno, kada se igra na travi ne mogu se zapostaviti serveri. Tu su Rejli Opelka, Džon Izner, Sem Kveri i Kevin Anderson. Najbolji igrač na travi od pomenute četvorice je Kevin Anderson koji je između ostalog i igrao finale Vimbldona. Ipak, povrede sa kojima se borio Južnoafrikanac su mu potpuno uništile karijeru i on sad nije ni sena igrača od pre 2-3 sezone.

Ostatak ekipe je iz Amerike. Mnogi smatraju da oni zbog serve mogu daleko, ali to je jedna velika zabluda. Možda smešno zvuči, ali njima travnata podloga apsolutno ne odgovara. Razlog je brzina podloge, jer zbog brzine servisa oni gotovo da nemaju vremena za reakciju. Nijedan od ove trojice se ne može pohvaliti igrom na mreži, ili bekend slajsom tako da smo ubeđeni da ni oni neće daleko.

Sve u svemu, jako jako siromašan Vimbldon. Odustajanje Nadala je uticalo na jačinu turnira, a svakako da fali i Tim bez obzira koliko se muči.


Na koga treba obratiti pažnju?

Igrač koji će svakako biti vredan gledanja je Italijan Mateo Beretini. Italijan takođe igra sjajan tenis u poslednja 2-3 meseca, ima sve što je potrebno za dobre rezultate na travi, te će on biti u našoj glavi kada se budemo kladili.

Povezani članci

1 komentar

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje