subota, 27. april 2024.

t1x2.net

spot_img

ATP promenio sistem bodovanja

ATP je promenio sistem bodovanja koji bi mogao ozbiljno da utiče na borbu za prvo mesto na ATP listi.

Pravilo kaže da ako teniser ostvari slabiji rezultat na turniru ove sezone nego prošle, dobiće bodove koje je osvojio iz prethodne sezone, tačnije 2019. godine. To znači da nijedan teniser neće imati manje bodova u odnosi na listu koja je zamrznuta u martu, već da može samo da napreduje.

Ovakav scenario svakako više odgovara Rafaelu Nadalu, jer je Španac odigrao jako dobro drugi deo sezone prošle godine.

Za sada, ATP je potvrdio sedam turnira, a to su Vašington (ATP 500), Sinsinati (Masters 1000), US Open (Grend slem), Kicbil (ATP 250), Madrid (Masters 1000), Rim (Masters 1000) i Rolan Garos (Grend slem).

Novak Đoković:

Đoković je na mastersu u Sinsinatiju stigao do polufinala, što znači da ima zagarantovanih 360 bodova. Ukoliko bi otišao korak dalje zaradio bi još 240, a eventualna titula bi mu donela još 640 bodova.

Na US Openu Đoković je stigao do četvrtog kola (90 bodova), u Madridu je osvojio titulu (sigurnih 1000 bodova), u Rimu je igrao finale baš protiv Nadala u kojem je poražen (600 bodova). U Parizu, Novak Đoković je uz polufinalu poražen od Austrijanca Dominika Tima (720 bodova). Na završnom mastersu u Londonu Đoković je ispao u grupnoj fazi.

Rafael Nadal:

Rafael Nadal prošle sezone nije igrao u Sinsinatiju, što znači da će sigurno zaraditi neke bodove ukoliko se pojavi na turniru. Na US Openu, Nadal je podigao trofej (2000 bodova), u Madridu je igrao polufinale (360 bodova), u Rimu je osvojio titulu (1000 bodova), a na Rolan Garosu Nadal je po 13. put došao do titule (2000 bodova). Na završnom mastersu u Londonu, Nadal je slično kao i Đoković ispao u grupnoj fazi.

Turniri koji se ne budu odigrali ove sezone zadržaće ovaj sistem za 2021. godinu.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje