petak, 03. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Dimitrov bolji od Kirjosa za novo četvrtfinale Australijan opena!

Grigor Dimitrov nakon velike borbe uspeo je da savlada domaćeg tenisera Nika Kirjosa sa 3:1, po setovima 7:6 (7:3) 7:6 (7:4) 4:6 7:6 (7:4).

Nisu organizatori turnira pogrešili što su ovaj meč postavili u udarnom terminu, jer meč je bio vrhunskog kvaliteta.

Puni samopouzanja obojica su u meč ušli sigurno. Servis nije dolazio u pitanje, jer su procenti prvog servisa kod obojice bili ni visokom nivou. Dimitrov je imao 65% ubačenog prvog servisa, a procenat osvojenih poena nakon prvog servisa je bio 77%. Ništa manje nije bio bolji ni Kirjos koji je imao 64% ubačenog prvog, a osvojio je 22 od 25 poena nakon prvog servisa što je 88 %. Sa ovakvim brojkama taj brejk je bio neizbežan.
U taj brejku Dimitrov je bio mirniji i osvojio ga sa 7:3.

Drugi set kreće slično kao i prvi. Serveri su bili sigurni sve do 3:3 kada je Kirjos počeo da se nervira i u svom stilu sebi gunđa u bradu. Svirali su mu i prestup, pa je usledila i rasprava sa sudijom Ramosom, i sve to je rezultovalo brejkom za Dimitrova koji je poveo sa 4:3. Bugarin je u tim trenucima bio bolji igrač, i sve je zavisilo od njega.
Ipak, dugo je Dimitrov igrao na visokom nivou. Skoro dva sata igrao je maltene bez greške, a u najgorem trenutku desio mu se pad u igri. Servirao je za osvajanje drugog seta, ali tu je usledio pad i Kirjos pravi brejk za opšti delirujum na Rod Lejver areni.
Dokaz da je Dimitrov dosta napredovao i sazreo mogli smo da vidimo u taj brejku drugog seta. Nije ga omelo to što je imao maltene dobijen set , a ranije je nakon takvih situacija znao totalno da se pogubi i izgubi nekad i dobijene mečeve. Bio je miran i fokusiran pa je tako osvojio i drugi taj brejk rezultatom 7:4.

Osvajanjem drugog seta Dimitrov je napravio dve stvari. Kirjosu je stavio do znanja da će teško da pobedi, a „napaljenu“ publiku je utišao na duže vreme. Sa dobro igrom nastavio je do rezultata 2:2 kada je Kirjos krenuo na sve, ili ništa i napravio brejk za 3:2. Taj brejk Kirjosa je bio dovoljan za osvajanje trećeg seta.

Ni gubitak seta nije pokolebao Dimitrova. Ceo stadion u tom trenutku je bio protiv Dimitrova, od Kirjosa pa do publike, a jedino je Danijel Varverdu trener Dimitrova konstantno pružao podršku svom pulenu u nastojanju da ostane priseban.

Meč je bio egal sve do 4:3 za Dimitrova kada je Dimitrov napravio brejk za 5:3. Ipak, Bugarin nije uspeo da odservira za set i pobedu. Na opšte oduševljenje svih prisutnih Kirjos je napravio ribrejk. Igrači od tog trenutka nisu mnogo rizikovali, već su se fokusurali samo na svoj servis, pa tako obojica nisu izgubili poen na svoj servis do taj brejka.

U taj brejku Dimitrov je bio u psihološkoj prednosti, jer je imao set lufta. Dva puta je oduzeo servis Kirjosu, i tako se plasirao u svoje treće četvrtfinale ovde na Australijan openu.

Ovako kada se pogleda samo rezultat svi će reći Dimitrov je pobedio za dlaku, ali to nije tačno. Dimitrov je imao duplo manje grešaka 26 naspram Kirjosovih 55, a razlika u vinerima nije bila velika. Kirjos je imao 76 vinera, a Dimitrov 64 pa čudi kako Bugarin nije slavio i ubedljivije.

Ovaj meč je pokazao koliko su oni silni porazi Dimitrova od najjačih igrača sveta njemu ustvari pomogli. To iskustvo je neprecenjivo i ne može se kupiti, već se kroz to mora proći. Upravo ta bolna iskustva su pomogla Dimitrovu da odigra na visokom nivou taj brejkove i kao što smo videli, sve neizvesne završnice su pripale upravo njemu.
Možda je popularni Griša mogao malo ranije da sazri, ali bolje ikad nego nikad.

Što se Kirjosa tiče, on nema za čime da žali. Dao je svoj maksimum, a pobedio je bolji igrač. Ono što je dobro jeste da Kirjos nije pokazivao znake nervoze, da nije bilo ekcesa koji su samo njemu znani. To je jasan pokazatelj da i on polako sazreva i ako ovako nastavi za njega nema zime, jer je on budućnost svetskog tenisa.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje