petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Evrokup: Budućnost čeka jaku špansku ekipu

Nakon reprezentativne pauze, sa rosterom koji je nekad iznsio jedva osam igrača, plavo-bijeli su vezali tri pobjede.

Pali su redom SC Derby, pa Promiteas u Patri, pa Cibona u Zagrebu.

Na posljednjem meču u „Draženovom domu“ vidjeli smo poslije dužeg vremena u postav Vili Rida, koji je odmah demonstrirao koliko je bitan igrač za nas, i koja je sila u reketu.

Naš „Air KC“ je ponio čak i titulu MVP-a utakmice.

Košarkaškoj javnosti je imao priliku da predstavi i Donatas Tarolis, koji je dobio priliku da osjeti ritam tima, iako prethodno je odradio samo jedan trening sa timom.

Vremena za odmor gotovo i da nema jer već u srijedu dolazi dobro poznata ekipa Gran Kanarije, sa kojom smo proteklih godina više puta ukrštali koplja.

O protivniku:

Gran Kanarija je preko 20 godina stabilan ACB ligaš, a posljednjih desetak godina aktivni učesnik eurotakmičenja.

Stacionirani u Las Palmasu, najvećem gradu Kanarskih ostrva, predstavljaju jednu od najudaljenijih destinacija Evrope, pa brojne ekipe gladju da je izbjegnu kao protivnika.

Osim geografskog položaja ekipa popularne Granke iz sezone u sezonu ulazi sa jakim rosterima, a svjedočanstvo tome je svakako polufinale Eurokupa koje su igrali prošle sezone.

Glavna stvar koju je kanarska ekipa uradila još prošle sezone je bilo postavljanje Pofrifia Fiska na mjesto glavnog trenera.

Iako je s početka mandata, situacija izgledala „čupavo“, Fisak je brzo posložio kockice i tim odveo do polufinala drugog najjačeg evropskog takmičenja.

Ove sezone je tek proradio na transformaciji ekipe. Tako je doveo dvojicu igrača koje je i sam trenirao u Saragosi, argentinsko krilo Nikolasa Brusina, i kanadskog kombo beka koji je poznat ljubiteljima ABA lige, Dilana Enisa.

Odlazak talentovanog poljskog gorostasnog centra Aleksandra Belcerovog u Granki su nadomjestili još višim ukrajinskim košarkašem Artemom Pustovijom (visok 219 cm) koji je stigao iz Barselone.

Fisak je odlučio da da šansu i igraču iz mladog pogona Granke, Kalifu Diopu (19 godina), koji igra na poziciji petice, mada može i da se spustiti na četvorku i koji je dobro kotiran među skautima iz NBA lige za draft.

Spoljna linija je pojačana iskusnim kombo bekom Krisom Krejmerom, koji je prošle godine igrao u Hapoelu iz Jerusalima.

Na šta treba obratiti pažnju: 

Kada se sve ukupno pogleda, u Gran Kanariji vlada savršeni balans.

Pustovija svoju visinu i snagu više koristi za boxout centara (pa drugi košarkaši pokupe skok). Brusino, Enis, i Krejemes ispaljuju veliki broj šuteva sa perimetra, ali recimo i iskusni Džon Šurna koji ima i najbolji procenat sa linije 6,75.

Endru Albisi je glavni organizator igre, koji pored sjajne vizije na parketu odigra poprilično dobro i u odbrani.

Forma protivnika: 

Nakom „toplo-hladnog“ starta sezone kako u španskoj ACB ligi tako i u EC (poraz u startu na svom terenu od Cedevita Olimpije) Gran Kanarija je uspjela u devet utakmica da veže osam pobjeda.

Dobili su u EC Valensiju u gostima, Promiteas, Burg, Bursu, ali onda je ponovo uslijedila crna serija.

Granka je tako vezala do utakmice sa nama četiri poraza, od čega je jedan kući u EC od ekipe Ulma.


Izvor: KK Budućnost

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje