subota, 27. jul 2024.

t1x2.net

spot_img

Evropsko prvenstvo 2024 – Najava i prognoza B grupe (Španija, Italija, Hrvatska i Albanija))

Možemo definitivno reći da je ovo takozvana ,,grupa smrti“ gde ćemo imati nekoliko jako zanimljivih duela, kao i jednog potpunog autsajdera selekciju Albanije. Svakako da ovde ozbiljnog favorita i nema i da sve tri selekcije ravnopravno konkurišu za sva tri vodeća mesta u grupi.


ŠPANIJA

Poslednji uspeh Španije beleži se osvajanjem poslednje Lige Nacija gde su odigrali jako kvalitetno i osvojili ovo takmičenje. Možemo reći da je Španija prošla veliku smenu ekipe, koja je 2008. i 2012. osvojila Evropsko prvenstvo, a 2010. i titulu prvaka sveta, ali je i novi tim pokazao da je prepun talenata. Selektor tima je De la Funte koji vrlo često voli da promeša tim, pa za sada ne možemo reći da postoji neka postava koja će sigurno igrati, već će igarče prilagođavati potrebama u odnosu na rivala. Svakako da ono što je je činjenica jeste da iskustvo donose Morata, Rodri, Karvahal, Laporte, ali i Hesus Navas, Nacho, Joselu. Što se tiče novih nada, svakako da treba spomenuti, Pedrija, Ruiza, Olma, Ferana Toresa, Niko Vilijams i najnovije otkriće Jamala iz Barselone, kao i veliki udarac u izostanku Gavija koga nema na ovom šampionatu. Čudna taktika često bez klasičnog napadača može da bude veliki problem za rivale, ali i za samu Španiju, pa ćemo videti šta će prevagnuti, iako iskusni Morata ume da bljesne i napravi čudo, ali i da ga nema nigde na terenu.

Prognoza plasmana: Tim Španije svakako mora da se uzme u razmatranje čak i kada se radi o najvišem plasmanu, iako izostanak Gavija može dosta da umanji kvalitet tima, naročito kada se radi o turnirskom sistemu takmičenja gde svaki igrač znači, očekujemo da neko od mlađih igrača bljesne, a od mečeva iz grupe zavisiće i dalji put i plasman Španije, po nama, ukoliko ponove igre iz Lige Nacija, mogu bar do polufinala takmičenja.


ITALIJA

Ako posmatramo selekciju Italije u poslednje vreme, možemo reći da su jedan tim kada se radi o evropskom šampionatu, za razliku od situacija kada dođe do svetskih smotri selekcija, dok su trenutno aktuelni prvaci Evrope, na poslednja dva prvenstva sveta čak nisu ni učestovali, a deluje da po trenutnom rosteru, teško mogu do odbrane titule od pre tri godine. Kada se pogledaju kvalifikacije, veliki broj igrača je prošao kroz selekciju, tako da se može reći da su Donaruma, Di Lorenco i Barela jedini koji su gotovo sigurni u startnih jedanaest, uz to mora se reći da je Tonali suspendovan, nema Lokatelija, nema Udogija, napadača Imobilea i Berardija, kao ni Veratija, tako da zaista čudan sastav aktuelnog šampiona Evrope. Ako pričamo o igračima koji su tu, pored navedne trojke, treba spomenuti i penaldžiju Žoržinja, potom Bastonija, Kijezu, El Šaravija, Raspadorija, pa svakako Italiju ne vidimo kao autsajdera, Spaleti još uvek nema ni fiksiranu formaciju, pa i tu možemo očekivati neka iznenađenja.

Prognoza rezultata: Ako pogledamo odsutne igrače, deluje da bi upravo oni gotovo svi bili starteri, tim ima par zanimljivih pojedinaca, ali gledajući grupu i jako teške rivale, više deluje da su bliži trećem mestu, nego nekom od prva dva, ali svakako sa Italijanima moramo ostaviti neku dozu opreza.


HRVATSKA

Ova generacija Hrvatskih igrača definitivno dolazi do kraja svojih karijera, ovo će biti poslednje takmičenje za neke od njih, pa će biti zanimljivo da se vidi kako će odigrati ovo prvenstvo Evrope, jer generalno mnogo bolje rezultate imaju na planetarnim šampionatima, dok na takmičenjima u Evropi i ne tako dobre. Okosnica tima su i dalje 38-godišnji Luka Modrić, potom 35-godišnji Perišić, a tu su još neki iskusni igrači poput Brozovića, Kovačića, Budimira, Vide, Kramarića, svakako da imaju i talas jako talentovanih igrača u veznom redu poput Baturine, Ivanušeca i Sučića i nešto iskunijeg i svakako budućeg predvodnika tima Majera. Odbrana deluje tanje nego inače iako su tu Gvardiol i Sosa, ali na istoj poziciji, mladi Stanišić, kao i Erlić, Pongračić i Šutalo, pa svakako da i ovde nisu bez aduta, selektor je dugo godina isti, tako da navijači sa pravom očekuju iskorak i na prvenstvima starog kontitneta.

Prognoza rezultata: Svakako da Hrvatski savez radi jako dobar posao sa smenom generacija, dosta kvalitetnih igrača nadolazi, ali jasno je da to nije jedino bitno za reprezentativni fudbal, činjenica da ima i puno iskusnih igrača koji znaju kako se igraju ovakva takmičenja, uz mladost i ambiciju koju nosi ostatak tima, mogu da budu prava kombinacija, za prolazak iz grupe, ali mi vidimo Hrvatsku najdalje do četvrtfinala ovog takmičenja.


ALBANIJA

Selekcija Albanije, pokazala je kroz kvalifikacije da može da bude vrlo neugodan rival sa sjanim selektorom na klupi, primili su svega 4 gola, u zahtevnoj grupi sa Poljskom i Češkom Republikom, defanziva je svakako dovedena na jako dobar nivo, ali će sada morati da se suprotstave mnogo kvalitetnijim i napadački potentnijim timovima. Golmani Beriša i Strakoša su odličan dvojac među stativama, dok od ostalih igrača, ključnu ulogu imaju Hisaj, Đimišti i Ismaili, svi igraju u Italiji, slična je priča i u veznom redu gde su Bajrami iz Sasuola i Aslani iz Intera, dok u napadu imamo Manaja iz Sivaspora i Broju iz Fulama.

Prognoza rezultata: Selekcija koja može da bude tvrd orah, a kojoj će svaki bod u ovoj grupi biti ravan osvajanju šampionata, svakako ih mi vidimo na četvrtom mestu grupe, uz mečeve od 0-3 gola.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje