Wednesday, 23. October 2024.

t1x2.net

spot_img
spot_img

Evropsko prvenstvo 2024 – Najava i prognoza F grupe (Portugal, Gruzija, Turska, Češka Republika)

Možda i najmanje atraktivna grupa na takmičenju, gde imamo izrazitog favorita za osvajanje grupe, ali i čitavog takmičenja Portugal, debitanta Gruziju i Tursku zajedno sa Češkom koje će pokušati da se nađu na poziciji broj dva i iskoriste dobar žreb.


PORTUGAL

Portugal defintivno dolazi na takmičenje sa svim raspoloživima snagama, kako mladim, tako i onim starijim i nešto iskusnijim u želji da ponove prvenstvo Evrope kad im je Eder doneo titulu prvaka. Verovazno jedan od najširih timova koji je kroz kvalifikacije pokazao sav svoj kvalitet jer je činjenica su od mogućih 30, osvojili maksimalan broj bodova uz dosta efikasnu igru. Defanziva je na plećima Rubena Diasa iz Mančester Sitija, tu je i preiskusni Pepe, ali i mlađi igrači Inacio i Silva, takođe Semedo, bočne pozicije su odlično popunjene sa Dalotom i Mendešom, ali i sjajnim Kanselom. Što se tiče veznog reda Bruno Fernandeš vodi glavnu reč, ali tu su i Neves, Matehus Nunes, Palinja, Vitinja, te nešto ofanzivniji Bernardo Silva. Izgleda da je špic napada opet rezervisan za Kristijana Ronalda, ali tu su i Žota, Leao, Feliks, Pedro Neto i Ramos. Sjajan tim koji bi mogao da ima bitnu ulogu na ovom takmičenju, naročito što u grupnu fazu mogu da uđu nešto ležernije.

Prognoza rezultata: Sa ovakvim timom i popunjenošću sastava, svakako da očekujemo Portugal do samog kraja šampionata, jedni su od favorita i za samo finale, pa nećemo puno pametovati kad kažemo da ih očekujemo verovatno i u samom finalnom meču.


TURSKA

Ukoliko pogledamo kvalifikacije u kojima je Turska završila na prvom mestu ispred Hrvatske, Velsa, Jermenije i Letonije sa 17 bodova, možemo da pričamo o timu koji sa samopouzdanjem dolazi na ovo takmičenje, međutim mnogo prijateljskih mečeva posle toga može da zabrine i navijače i stručni štab jer je Turska nanizala 4 meča bez pobeda (1 remi i 3 poraza), a naročito je bolan poraz od Austrije od 6:1, u martu ove godine. Tim je sastavljen od igrača iz domaće lige i internacionalaca, a ono što je primetno jeste da odbranu čine kombinovano igrači iz domaćih i inostranih klubova, Demiral koji je važio za ekstra talenat nastupa u saudijskom Al Ahliju, dok je najzvučnije ime Zeki Čelik iz Rome, dva važna igrača tima Kabak i Sojuncu koji bi sigurno igrali su van tima zbog povreda, pa se može reći da je odbrana u problemima pred nastup na takmičemnju. Vezni red počivan kvalitetima Čalhanoglua, Kokčua i Ozkana, dok će u napadu glavnu ulogu imati iskusni Čenk Tosun, kao i Akturkoglu iz Galatasaraja, mlada zvezda Reala – Arda Guler. Izostanak prvog napadača Fenera – Undera još jedan je udarac za ovaj tim. Selektor tima je Vićenco Montela pa možemo da očekujemo taktički zrelu igru na rezultat, kao što uostalom i karakteriše italijanske trenere.

Prognoza rezultata: Kvalifikacije su pokazale jednu sliku tima, dok ova godina ne deluje nimalo blistavo, povrede važnih defanzivaca su dodatno oslabile tima, a da ne spominjemo napadača Undera koji bi svakako imao svoje mesto, kada se sve sagleda, borba sa Češkom za prolazak dalje deluje realno, iako u ovoj grupi može da se desi da vrlo lako vidimo i prolazak trećeplasirane selekcije.


ČEŠKA REPUBLIKA

Za razliku od Turske, Češka je svoju kvalifikacionu grupu završila iza Albanije sa istim brojem bodova, ali ispred Poljske, šarene igre iz kvalifikacija, ali mnogo bolje u ovoj godini kada su zabeležili 4 pobede na isto toliko prijateljskih mečeva (Norveška, Jermenija,Malta i Makedonija), iako protivnici nisu bili iz top klase, ipak niz rezultata koji je podigao donekle samopouzdanje tima. Sastav tima je standardno isti na svim takmičenjima, igrači iz dva najveća kluba Sparte i Slavije, dopunjeni sa internacionalcima pre svega iz Bundeslige Nemačke. Na golu će zbog povreda faliti Pavlenka i Koubek, dvojac golmana iz nemačkih klubova, pa će ovde ukupno sva tri golmana tima imati 12 nastupa za selekciju i svakako će biti mesto gde će faliti iskustva. Odbranu osim Coufala iz Vest Hema, čine domaći igrači pa je kvalitet tima i ovde nešto niži, dok u veznom redu glavnu reč vodi Souček, kapiten tima i član Vest Hema, uz Baraka iz Fiorentine i Černija iz Volfsburga. U napadu je dvojac iz šampiona Nemačke – Leverkuzena – Hložek i Šik. Sa klupe ih predvodi Ivan Hlašek, domaći selektor koji dobro poznaje svoj tim, pokušaće da iskoristi prednosti koje ima, iako će prevashodno morati da sakrije i dosta mana ovog tima.

Prognoza rezultata: Tim Češke Republike svakako da nije u kategoriji top timova na takmičenju, ali u ovoj grupi imaju svoju šansu, meč protiv Turske mogao bi da odluči o prolasku dalje, ali i u slučaju remija deluje da bi čak i oba tima mogla do prolaska u nokaut fazu gde smatramo da Češka osim u slučaju nekog sjajnog žreba nema šta da traži.


GRUZIJA

Debitanti na evro takmičenjima selekcija Gruzije, plasirala se kroz kvalifikacije za Ligu Nacija, prošavši Luksemburg i Grčku pobedom na penale. U kvalifikacijama za ovo prvenstvo, zauzli su tek četvrto mesto iza Španije, Škotske i Norveške sa skorom 2-2-4. Činjenica je da imaju neke zanimljive igrače, ali i da na ovom takmičenju sigurno imaju ulogu jednog od najslabijih timova prvenstva. Giorgi Mamardashvili predstavlja budućnost selekcije na golu, član je Valensije i ekstra talenat. Kapiten Kashia iz Slovana je okosnica odbrane sa preko 110 nastupa, tu su i Kakabadze iz Krakovije, Dvali iz Apoela, pa se može sa pravom reći da odbrana ima iskustva, ali ne i top kvalitet. Vezni red čine internacionalac gde treba spomenuti Davitashvilia iz Bordoa, Chakvetadzea iz Votforda, dok u napadu moramo istaći Khvicha Kvaratskhelia kao prvu zvezdu tima, člana Napolija koji će i ovde biti glavna opasnost po gol rivala.

Prognoza rezultata: Kada pogledamo tim Gruzije, jasno je da nedostaje kvaliteta, plasman na takmičenje je veliki uspeh sam po sebi, a mi očekujemo 0 bodova u ovoj za njih zahtevnoj grupi, iako možda mogu da pomrse račune Turskoj ili Češkoj.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje