petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

FK Partizan: Ogromna šansa za osminu finala

Fudbaleri Partizana su letos, u julu i avgustu, bukvalno pred svaku evropsku utakmicu imali „mač nad glavama“. Žreb je bio takav, izuzetno težak i nepovoljan za nekog ko je non stop bio veoma dobro pozicioniran nosilac pred svaki žreb, da ni pred prve mečeve protiv Dunajske Strede, Sočija i Santa Klare, a posebno ne pred revanše u Slovačkoj ili na našem stadionu (protiv Rusa i Portugalaca) crno-beli nisu mogli biti mirni i opušteni. Uostalom, u Slovačkoj je tek odbranjeni penal golmana Popovića doneo kakav-takav spokoj, protiv Sočija smo bili svedoci drame i u finišu regularnih 90 minuta, a onda i tokom izvođenja penala kada je blistao golman Stevanović, dok smo i protiv Santa Klare, iako dominantni u revanšu, do poslednjhi sekundi strepeli da ne primimo neku „kokošku“ koja bi utakmicu odvela u produžetke.

Tako posmatrano, možda i nije čudo da smo u prethodna dva kola grupne faze, na Kipru protiv Anortozisa (2:0) i protiv estonske Flore u Humskoj (takođe 2:0), bili svedoci relaksiranijih nastupa Partizana i pobeda koje su ostvarene i slavljene bez nekih većih takmičarskih napetosti. Crno-beli su u tim utakmicama sigurno igrali protiv slabijih ekipa nego li u kvalifikacijama, a tu je i znatno povoljniji psihološki momenat takmičenja u grupnoj fazi nego li u kvalifikacijama, za klub renomea i kvaliteta Partizana.

Situacija u grupi „B“ Lige konferencija 2021/22 je posle prva dva kola takva da Partizan i Gent, sa maksimalnih 6 osvojenih bodova, imaju ogromnu prednost nad ostala dva člana grupe (Flora i Anortozis) koji su bez bodova. Trebalo bi do kraja grupne faze da se desi pravo sportsko čudo da Partizan i Gent ne zauzmu, odnosno ne ostanu na pozicijama koje obezbeđuju „zimovanje“ u Evropi.

E sad, ono što svi već znamo je činjenica da od ove sezone nikako nije svejedno ko će grupu proći kao 1. a ko kao 2. u grupi. Prvo mesto obezbeđuje direktan prolaz u 1/8 finala (utakmice su na programu tek 10/17.03.2022.), dok drugoplasirane ekipe moraju pre toga u baraž – protiv trećeplasiranih ekipa iz grupne faze Lige Evrope (ti mečevi se igraju već 17/24.02.2022.). Igranje ovog baraža u februaru može biti veliki problem, ne samo zbog sigurno zavidnog kvaliteta potencijalnih rivala iz Lige Evrope, već i zbog činjenice da prolećna polusezona u prvenstvu započinje samo pet dana pre tog baraža, pri čemu Partizana u ligi, nakon početnog gostovanja niškom Radničkom (12.02.) i dočekivanja kragujevačkog Radničkog (19.02.), već 26/27.02. očekuje gostovanje večitom rivalu! Tako je barem po sadašnjem kalendaru domaćih takmičenja…

Iz svega navedenog je jasno koliko bi pobeda u četvrtak nad belgijskim Gentom donela crno-belima. Eventualna pobeda, makar i minimalna, definitivno bi Partizan promovisala u učesnika eliminacione faze Lige konferencija i to kao ekipu koja je vrlo blizu direktnog plasmana u 1/8 finala ovog takmičenja. Sa druge strane, svaki drugačiji ishod nas još uvek ne bi izbacio iz borbe za 1. mesto (podsećamo, za dve sedmice se igra i utakmica u Gentu između ova dva rivala), a i dalje bi svakako ostali favoriti za prolaz grupne faze, makar sa 2. mesta u grupi.

Belgijski Gent je danas jedna fizički vrlo moćna ekipa. Sastavljeni su od igrača čvrstih, snažnih konstitucija. Ako se zna da će meč u četvrtak suditi ostrvska sudijska četvorka iz Škotske – nema nikakve sumnje i dileme da u četvrtak valja očekivati snažnu duel igru Belgijanaca na koju se jednostavno mora adekvatno odgovoriti. Upozoravamo navijače Partizana da nikako i nipošto ne poistovećuju ovaj današnji Gent sa onim njihovim timom koji se prošle sezone nadmetao zajedno u grupi Lige Evrope sa našim večitim rivalom. Taj Gent je prošle jeseni bio bukvalno „raspadnut“ od silnih povreda, ali i posledica masovnog zaražavanja njihovih igrača koronom. Tek kasnije tokom proleća su se oporavili, do kraja regularnog dela prvenstva uspeli da se popnu do 7. mesta na tabeli i onda su, u specifičnom plej ofu u Belgiji (koji kao takav postoji još u zemljama kao što su Holandija ili Danska) koji određuje učesnika u kvalifikacijama za Ligu konferencija, uspeli da se, pre Mehelena, Ostendea i Standarda, dočepaju evropskih kvalifikacija. Te kvalifikacije su tokom leta odigrali po sistemu „toplo-hladno“ – najpre deklasiraju norvešku Valerengu kući (4:0), pa onda lagano izgube na strani (0:2), potom sa nama poznatim letonskim klubom pod imenom RFS jedva kod kuće spreče poraz (2:2, nakon vođstva gostiju 0:2) da bi onda u gostima pobedili sa 1:0, a u plej ofu budu srećni nakon poraza od Rakova u Poljskoj samo sa 0:1 (domaćin je mogao znatno ubedljivije da slavi) da bi ga nakon toga u Gentu „demontirali“ igrački još više nego rezultatski (3:0)…

To „toplo-hladno“ ih prati i u dosadašnjih 11 odigranih prvenstvenih kola belgijske „Jupiler Pro League“ 2021/22. Sinoć su, primerice, vrlo suvereno odigrali protiv Eupena, u tom trenutku lidera na tabeli, dobivši ga sa sigurnih 2:0. To im nije ni jedini, a ni najveći rezultatski biser. Pred početak grupne faze u Evropi su u prvenstvu rezultatski rasturili zvaničnog šampiona Briž (trenutno na 3. mestu) sa čak 6:1! Pre toga su kod kuće savladali bez problema i Mehelen (trenutno na 5. mestu) sa 2:0, prihvatljiv remi su ostvarili u gostima Anderlehtu (1:1), a jedini poraz od ekipa sa vrha tabele su doživeli nedavno u Antverpenu (0:1). Sa druge strane, neprijatno su iznenadili porazom kući protiv Šarloa (2:3) i pre toga i na gostovanjima Kortrijku i Ostendeu (oba puta po 0:1), uz napomenu da su ova poslednja dva poraza pretrpljena još pre dva meseca, sredinom avgusta, dakle nisu toliko relevantna za njihov današnji momentum.

Bilo kako bilo, oni danas jesu tek na 12. mestu tabele belgijskog šampionata, ali 8 bodova zaostatka za liderom, odnosno 6 bodova zaostatka za mestom koje vodi u šampionski plej of (svaki učesnik tog plej ofa ima zagarantovano učešće u nekom evropskom takmičenju), odnosno samo 3 boda zaostatka za pozicijama koje vode u plej of koji se igra za učešće u Ligi konferencija (plej of u kojem je Gent nastupao i prošle sezone) zaista nisu bodovni zaostatak koji je danas, sredinom oktobra, nenadoknadiv u jednoj takvoj ligi kao što je belgijska liga.

U četvrtak će Partizanu protiv Belgijanaca trebati jaka podrška sa tribina. Ta podrška je uvek dobrodošla, ali to posebno važi u četvrtak – ne samo zbog potencijalnog dobitka kojeg pobeda donosi, već i zbog činjenice da je Gent „domaćica“ (u sportskom žargonu, ne potcenjivački). Oni u Belgiji nikoga nisu dobili na strani, ali jesu u Evropi – u Letoniji (RFS) i u Estoniji (Flora), u sredinama koje ne mogu da se podiče vrućom domaćinskom atmosferom. Snažan huk sa tribina fudbalskog hrama u Humskoj koji će nositi fudbalere Partizana sve vreme sigurno nije nešto čemu bi se Belgijanci obradovali.

Motivacija za navijače Partizana da dođu u što većem broju u četvrtak u Humsku je i činjenica da Partizan ne može do danas da se podiči kvalitetnim bilansom protiv ekipa iz Belgije i da je vreme da se ta loša tradicija ruši. Jesu crno-beli protiv Anderlehta 2010. godine slavili veliki uspeh svojim drugim ulaskom u elitnu Ligu šampiona, ali znamo da se to desilo nakon dvostrukog remija 2:2 i izvođenja penala u Briselu. U isto vreme, pamtimo neuspehe nakon toga u dvomeču protiv Genka (2011.) i u jednom meču od 120 minuta u Belgiji protiv Šarloa (2020.), a pre Brisela smo imali i dva neuspeha u dvomeču protiv Briža (2009.), odnosno na domaćem terenu protiv Standarda (2008.). U redu, ne treba ni precenjivati taj pojam „belgijski tim“ u današnje vreme, jer u modernom fudbalu te geografske odrednice više važe za administratvno sedište nekog kluba nego li za njegov igrački pogon, ali…nekako su sve ove ekipe iz Belgije imale sličan nastup na terenu, makar u duelima protiv Partizana, pa ih zato i pamtimo kao slično neugodne i neprijatne po nas. Treba ovaj loš osećaj rušiti i srušiti, a četvrtak je idealna prilika za to. Naš stadion već duže vreme, kako u domaćem šampionatu tako i u Evropi, važi za jedno jako uporište Partizana. Kada je u pitanju Evropa, u poslednjih 20 utakmica na „JNA“ imamo odličan bilans 13-5-2, a jedina dva poraza su u tom periodu doživljena od Dinama iz Kijeva (2:3, kad je Partizan posle vođstva od 2:0 meč izgubio neregularnim golom), odnosno od slavnog Mančester Junajteda (0:1, u utakmici u kojoj smo opet drastično oštećeni nesviranjem očiglednog penala, a i mimo toga su crno-beli u najmanju ruku zaslužili to veče makar remi). Ovo je podatak koji mora dodatno da ohrabri u iščekivanju četvrtka i dolaska Genta u Humsku.

Na kraju i podatak da će četvrtak, po svim vremenskim prognozama, biti lep i sunčan dan, a s obzirom da utakmica počinje tek kasno uveče (21.00 čas) bitna dodatna informacija je da se očekuje suvo vreme, bez ikakvih padavina. Nadamo se da će već oko 23.00 časa netipično „sunce obasjati iznad Humske ulice“, nakon zajedničke pobede igrača i navijača Partizana nad renomiranim evropskim protivnikom.


Izvor: FK Partizan Vlada Ćujić

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje