subota, 27. april 2024.

t1x2.net

spot_img

IN MEMORIAM – Petronije Zimonjić (1942 – 2021)

Sve ljubitelje košarke duboko je pogodila vest o smrti Petronija Pere Zimonjića, legendarnog kondicionog i košarkaškog trenera.

Petronije Zimonjić je rođen u Čačku 31. decembra 1942. godine. Proveo je pet decenija u košarci i dao veliki doprinos brojnim uspesima naših reprezentativnih selekcija i klubova. Bio je pionir kondicionog rada sa košarkašicama i košarkašima.

Bio je jedan od osnivača Karaburme iz koje se, kao pomoćni trener, pridružio Strahinji Alagiću u najvećem uspehu ženske klupske košarke, kada je 1979. godine Crvena zvezda osvojila Kup evropskih šampiona.

Vodio je i OKK Beograd na prvenstvu Srbije, učestvovao u osvajanju dve titule košarkaša Crvene zvezde u stručnom štabu sa Vladislavom Lučićem, zatim prešao u Beobanku, da bi šampionski niz nastavio na klupi Partizana uz Duška Vujoševića. Krajem prošle decenije vratio se na kratko u Crvenu zvezdu.

Zimonjić je kao kondicioni trener učestvovao u jednom od najznačajnijih uspeha naše košarke – osvajanju zlatne medalje naše muške seniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Atini 1995. godine, a radio je i sa našom ženskom reprezentacijom u nekoliko akcija.

Bio je profesor i sjajan čovek, oko sebe je širio znanje i pozitivnu energijuj na svakom koraku.

Informacija o vremenu i mestu sahrane Petronija Pere Zimonjića biće naknadno saopštena.


Izvor: KSS

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje