Majkl Felps oborio NEVEROVATAN rekord

0

Američki plivač Majkl Felps obara redom rekorde na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

O njemu su ispričane i sigurno da će se pričati mnoge priče. Za nas je najbolnija ona priča iz Pekinga 2008. godine i finale sa Miloradom Čavićem, za koje se i dan danas veruje da je „ukradeno“ od Čavića, ali to je prošlost.

Statistički podaci govore ovako: Felps je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojio 21. zlatnu medalju i tako postao prvi plivač koji je u periodu od 12 godina osvajao zlatne medalje. Uz to, Felps je oborio rekord star 96 godina, postao je najstariji sportista koji je osvojio zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Pre njega rekord je držao Djuk Kahanamoku, sa Havaja. On je imao 30 godina kada je na Igrama u Antverpenu osvojio zlatnu medalju na 100 metara. Felps je to uspeo u svojoj 31. godini.
Ali najneverovatniji podatak je: Da je Majkl Felps osvajanjem 12 pojedinačnih zlatnih medalja izjednačio rekord star 2168 godina koji je postavio Leonidas sa Rodosa.

Besmisleno je uporedjivani ono i ovo vreme, razlika je ogromna, ali je zanimljivo da je više od 2000 godina ovaj rekord bio na snazi.
Leonidas je u svoje vreme na prvim olimpijskim igrama na kojima je učestvovao (164. godine pre nove ere) osvojio tri zlatne medalje u tri discipline, od kojih su u jednoj takmičari nosili šlem i štit.

S obzirom da Felps ima još dve discipline (100 metara delfin i 200 metara mešovitim stilom), možda će još neki rekord biti srušen.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.