Majkl Felps oborio NEVEROVATAN rekord

0

Američki plivač Majkl Felps obara redom rekorde na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

O njemu su ispričane i sigurno da će se pričati mnoge priče. Za nas je najbolnija ona priča iz Pekinga 2008. godine i finale sa Miloradom Čavićem, za koje se i dan danas veruje da je „ukradeno“ od Čavića, ali to je prošlost.

Statistički podaci govore ovako: Felps je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojio 21. zlatnu medalju i tako postao prvi plivač koji je u periodu od 12 godina osvajao zlatne medalje. Uz to, Felps je oborio rekord star 96 godina, postao je najstariji sportista koji je osvojio zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Pre njega rekord je držao Djuk Kahanamoku, sa Havaja. On je imao 30 godina kada je na Igrama u Antverpenu osvojio zlatnu medalju na 100 metara. Felps je to uspeo u svojoj 31. godini.
Ali najneverovatniji podatak je: Da je Majkl Felps osvajanjem 12 pojedinačnih zlatnih medalja izjednačio rekord star 2168 godina koji je postavio Leonidas sa Rodosa.

Besmisleno je uporedjivani ono i ovo vreme, razlika je ogromna, ali je zanimljivo da je više od 2000 godina ovaj rekord bio na snazi.
Leonidas je u svoje vreme na prvim olimpijskim igrama na kojima je učestvovao (164. godine pre nove ere) osvojio tri zlatne medalje u tri discipline, od kojih su u jednoj takmičari nosili šlem i štit.

S obzirom da Felps ima još dve discipline (100 metara delfin i 200 metara mešovitim stilom), možda će još neki rekord biti srušen.

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here