petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

NBA čini dovoljno da obeshrabri „tanking“

Komesar Nacionalne košarkaške asocijacije Adam Silver rekao je u intervjuu za ESPN da je liga učinila dovoljno da obeshrabri timove od takozvanog „tankinga“ za prvog pika na draftu.

Od 2019. uvedene su izmene pravila lutrije koja određuju redosled na draftu, po kojima će biti izabrano 14 ekipa koje se ne kvalifikuju za plej-of. U starom formatu, ekipa sa najgorim učinkom tokom regularnog dela sezone imala je 25 posto šansi da dobije na lutriji, dok trenutno tri najslabije ekipe imaju jednake šanse da završe sa prvim vrhom – 14 posto.

Na kraju, tim ima maksimalnih 14 posto šansi da završi sa prvim izborom. Svestan sam da će matematičar reći da je 14 posto više od jednog procenta ili nula posto, ali jednostavni računi pokazuju da nema koristi od toga da bude najgori tim u ligi. Čak i ako ste među najslabijima, i dalje postoji samo 14 posto šansi da dobijete na lutriji, a 86 da to ne uradite„, rekao je Silver.

On je dodao da kako se plej-of širi kroz plej-in turnire, sve više timova ima šansu da učestvuje u najvažnijem delu sezone, a to je dodatna prepreka da se namerno izgubi.

Međutim, ove godine se postavlja ozbiljan test za ovaj sistem. Predviđanje je da će sa prvim pikom na draftu 2023. godine biti izabran francuski centar Viktor Vembajama – talenat za koji mnogi stručnjaci kažu da ga NBA nije videla od 2003. godine, kada je LeBron Džejms ušao u ligu.

Jasno je da se ne može naći savršeno rešenje, ali mi u ligi smo ubeđeni da je draft pravi način za izgradnju ekipa. Svi timovi su mišljenja da najslabiji među njima treba da imaju najveće šanse da se pregrupišu, uzimajući najveće talente na draftu. Tako da nismo smislili bolji sistem od ovoga„, rekao je šef NBA lige.

Silver je prokomentarisao i mogućnost da se relegacioni timovi pošalju u G ligu, ali je rekao da to ne može da uspe.

Nemamo sistem kao što je u evropskom fudbalu. Nema nikakvog smisla slati NBA tim u G ligu ili tim G lige u NBA ligu. Međutim, činjenica je da je u Evropi to način da se ostane konkurentan. Za nas je najvažnije da pružimo proizvod navijačima gde timovi imaju za šta da se bore„, zaključio je Silver.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje