subota, 27. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Novi izazov – Bundesliga: Intervju sa najboljom stonoteniserkom

Najbolje rangirana stonoteniserka Srbije, Izabela Lupulesku, klupsku karijeru nastaviće u jednoj od najjačih liga na svetu, nemačkoj Bundesligi.

Perspektivna stonoteniserka i kandidatkinja za plasman na Olimpijske igre u Tokiju debitovaće u najjačoj evropskoj ligi. Izabela je ovim potezom napravila iskorak u karijeri, koji je bio potpuno očekivan s obzirom da se trenutno nalazi na 97. poziciji na svetu i da su šanse za njen napredak neuporedivo veće ukoliko nastupe u srpskoj Super ligi zameni Bundesligom.

Pored nje, koja posle dve sezone napušta Novi Sad, i zrenjaninski Banat ostaće bez Dimitrija Levajca koji takođe nastavlja karijeru u Nemačkoj. Intervju sa njim naši čitaoci mogu očekivati uskoro.

U nastavku je intervju sa Izabelom Lupulesku:

1. Za početak, reci nam par detalja o tvom boravku u Nemačkoj, za koji klub ćeš nastupati i gde ćeš trenirati?

”Sledeće sezone nastupam za nemački klub ESV Weil am Rhein i igraću prvu Bundesligu na gornjoj poziciji, odnosno kao drugi reket. Weil am Rhein je najjužniji grad u Nemačkoj, na obali reke Rajne. Zbog toga što trenutno studiram na farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu nisam prihvatila da živim i treniram u Nemačkoj, nego ću putovati na mečeve i nekad ostati po 2-3 nedelje da treniram, a većinu treninga ću odraditi u Uzdinu ili u Novom Sadu, kao i do sada.”

2. Na koliko sezona si potpisala ugovor?

”Potpisala sam na jednu sezonu, ali u dogovoru sa klubom, želeli bismo dugogodišnju saradnju.”

3. U kojim klupskim takmičenjima ćeš nastupati i da li ćeš možda igrati na dvojnoj registraciji za neki srpski klub?

”Nemačka ne dozvoljava dvojnu registraciju, tako da ću igrati ligu samo u Nemačkoj. Što se tiče klupskih takmičenja, očekuje me liga i nemački Kup.”

4. Ko će biti zadužen za tvoj napredak i da li će tvoj dugogodišnji trener Nikolae Lupulesku na neki način imati uticaj na tvoj razvoj, s obzirom da je on tu praktično od tvojih prvih stonoteniskih koraka?

”Odluka da idem u Nemačku, kao i sve odluke vezane za stoni tenis i moj napredak, dogovorene su zajedno sa mojim trenerom, Lupulesku Nikolaem. Smatramo da je to trenutno najbolja odluka za moj napredak. Saradnju nastavljamo i dalje.”

5. Ko će biti tvoje saigračice?

”Jako me raduje činjenica da ću biti sa Sophiom Klee u ekipi. Ona je moja dobra drugarica koju takođe sponzoriše firma Joola, što je i način kako smo se upoznale. Takođe, sa nama u ekipi će biti i Polina Trifonova, bugarska reprezentativka i Levgenia Vasylieva, bivša ukrajinska reprezentativka. Trener kluba je Alen Kovač iz Hrvatske.”

6. Hoćeš li u bliskom okruženju u Nemačkoj imati poznanike ili će svi ljudi tamo biti nova lica za tebe?

”Uglavnom će biti nova lica, osim Sophie Klee, ostale još uvek nisam upoznala.”

7. Sa kakvim ambicijama odlaziš u Nemačku i da li smatraš da je takav potez neophodan kako bi u seniorskim vodama otišla lestvicu više?

”Smatram da je takav potez bio neophodan za dalji napredak u mojoj karijeri. Trenutno sam među 100 najboljih seniorki na svetu, i ako želim da imam još bolju poziciju moram imati što jače mečeve, što nažalost, u Srbiji trenutno nije baš moguće. Prva Bundesliga Nemačke važi za jednu od najjačih liga. Moje ambicije su da se što bolje pokažem i da unapredim svoj kvalitet igre, kao i da steknem što više iskustva.”

8. S obzirom da ostvaruješ vrhunske rezultate na međunarodnoj sceni i da si to činila od prvih nastupa za reprezentaciju, da li misliš da su Stonoteniski savez Srbije i klubovi za koje si nastupala u Srbiji trebali da imaju bolji odnos prema tebi, odnosno, da konkretnim potezima više cene tvoje rezultate?

”Zadnjih godinu i po finansijski sam bila podržana od strane Saveza i Olimpijskog komiteta, a razlog toga je što smo Aleksandar Karakašević i ja kandidati za Olimpijske igre u Tokiju u mešovitim parovima, a i pojedinačno ja još uvek imam neke sanše da se plasiram. Međutim, pre toga sam morala sama da plaćam sve međunarodne turnire, osim Svetskog i Evropskog prvenstva. Svi klubovi za koje sam igrala imali su korektan odnos prema meni i imali su razumevanja prema mojim reprezentativnim obavezama.”

9. Hoće li tvoj klub direktno uticati da se broj nastupa na ITTF pro-turovima poveća u odnosu na ranije, pošto je činjenica da takvi nastupi donose bodove za svetsku rang listu što može pomoći rejtingu kluba, ali pre svega tvom iskustvu i podizanju kvaliteta igre?

”Klub neće imati ništa protiv da ja učestvujem na što više međunarodnih turnira, ali se još uvek ne zna kalendar za narednu sezonu zbog cele situacije sa korona virusom.”


Izvor: Stoni tenis

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje