petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Premijer Liga (Rusija): Danas nas očekuje najstariji ruski derbi!

Danas od 18 časova i 30 minuta na stadionu “Arena Himki“ u Himkiju odigraće se utakmica 1. kola ruske fudbalske Premijer Lige u kojoj će se sastati ekipe Dinama iz Moskve i Spartaka iz Moskve. Odmah u uvodnom kolu ruskog prvenstva očekuje nas jedan od najstarijih i najvećih fudbalskih derbija Moskve, ali i Rusije generalno.

“Najstariji ruski derbi“ ili “Veliki moskovski derbi“ postoji još od početka 20. veka kada su obe ekipe bile jedni od najvećih konkurenata za osvajanje naslova prvaka. Dinamo i Spartak su do danas odigrali ukupno 203 meča od 1923. godine, a videli smo 75 pobeda Spartaka, 69 remija i 59 pobeda moskovskog Dinama. Od raspada SSSR-a ove dve ekipe sastale su se ukupno 56 puta, gde je Spartak slavio na 27 utakmica, Dinamo na čak 44, dok je 17 utakmica završeno bez pobednika.


Dinamo Moskva

Dinamo se nakon jedne sezone provedene u drugom rangu takmičenja ekspresno vratio među najjače ekipe ruskog fudbala, a to jedino u istoriji učešće u Fudbalskoj Nacionalnoj Ligi za njih je bilo praktično jači trening. Nakon tih 38 odigranih kola ekipa sa “Arene Himki“ uspela je da dođe do čak 87 bodova iz 38 utakmica osvojivši tako 1. poziciju sa 12 bodova više od drugoplasiranog Tosna i sa ukupnim učinkom od 26 pobeda, 9 remija i 3 poraza. Neverovatan je bio Dinamo prošle sezone, a iako su samo godinu dana pre toga zbog katastrofalnih izdanja po prvi put izborili relegaciju. Tokom sezone 2016-17 igra je delovala veoma stabilo, a zbog nešto ofanzivnijeg stila igre bili su ekipa koja svima može da uništi zadnju liniju. U tome su se najviše izdvajali Pančenko sa 24 (najbolji strelac lige), kao i Bećiraj sa 9 i talentovani Temnikov koji je zablistao sa 7 pogodaka. Sve u svemu, plavo-beli su se vratili tamo gde pripadaju, a prvi zadatak u ovoj sezoni biće čuvanje premijerligaškog statusa, tj. kao što je trener najavio plasman od 8. do 12. pozicije. Naravno, ne treba očekivati odmah borbu za evropska takmičenja, još je rano za to. “Naravno da je poželjno da sezonu započnete pobedom, bez obzira nad kojom ekipom, a nakon toga stvari će se polako delom same o sebe razvijati. Što se tiče konkretno nas, mi ćemo tek nakon prve utakmice moći da osetimo jačinu šampionata“ izjavio je glavni trener Jurij Kalitvincev, kome je ovo prva sezona u najjačem rangu ruskog fudbala, i dodao “Ako pobedimo Spartak – odlično, ako odigramo nerešeno – zadovoljavajuće, dok o porazu neću ni da pričam. Dobro je to što već u 1. kolu igramo sa šampionom Rusije“. Za ovu sezonu u sastavu Dinama neće biti desnog beka Luka Vilkšira (7n/0g/0a), defanzivnog veziste Igora Denisova (3n/0g/0), kao i levi krilni napadač Ivan Markelov (14n/3g/1a), dok za večerašnji derbi zbog povrede u protokolu neće biti levog beka Sergeja Terehova (27n/1g/1a), koji je tokom prošle sezone bio jedan do glavnih igrača ekipe.


Spartak Moskva

Spartak je nakon osvajanja šampionske titule do danas odigrao još i finale ruskog Super Kupa gde su savladali gradskog rivala Lokomotivu iz Moskve tek nakon produžetaka, rezultatom 2:1, i tako podigli već drugi trofej za nešto manje od godinu dana pod komandom 53-godišnjeg italijanskog stručnjaka Masima Karere, tj. prvi trofej Super Kupa u svojoj istoriji. Svakako je da su sad kao ekipa uigraniji, savladali su veoma jakog rivala i to u prvoj utakmici u sezoni i pobednička forma sada svakako da je tu. Već u prvoj utakmici u Premijer Ligi očekuje ih ponovo derbi sa ekipom iz Moskve, sada Dinamom, sa kojim gaje višedecenijsko rivalstvo koje je bilo poznato i u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. Sve u svemu, nema sumnje da će dati sve od sebe jer kao šampioni nemaju mesta za odmor i kalkulisanje te svakako od njih možemo da očekujemo veliku borbu na terenu. Masimo Karera tokom intevjua za ruski “SportBoks“ izjavio je: “Danas igramo utakmicu 1. kola sa Dinamom, ali ne da kombinujem sastav zbog odigranog Super Kupa. Mi smo profesionalci i koliko god da imamo obaveza sve njih moramo da shvatimo podjednako važno i da svakoj obavezi pristupamo na najvišem nivou. Dinamo će nam biti pravi test da vidimo da li smo spremni za novu šampionsku titulu, a mislim da sa ovakvim kvalitetom to svakako možemo“. Za ovu utakmicu zbog povreda na raspolaganju glavnog treneru neće biti desnog krila Aleksandra Samedova (10n/3g/0a) koji je popustio i finale Super Kupa zbog povrede, dok je centralni vezista Roman Zobnin (32n/2g/3a) povređen još od sredine juna i pauziraće sve do jeseni.


Poslednjih 5 međusobnih utakmica:

(Detaljniji H2H možete pogledati na linku)

08.05.16 PL Spartak Moskva Dinamo Moskva 3 : 0
25.10.15 PL Dinamo Moskva Spartak Moskva 2 : 3
15.03.15 PL Spartak Moskva Dinamo Moskva 1 : 0
10.08.14 PL Dinamo Moskva Spartak Moskva 1 : 2
15.05.14 PL Spartak Moskva Dinamo Moskva 3 : 2

Prognoza:

Iako je Spartak odigrao pre ove još jednu utakmicu i sada su svakakopomalo i umorni nema sumnje da će i ovaj gradski derbi odigrati na visokom nivou, pre svega zbog fantastičnog trenera koji i van terena sa igračima radi fantastičan posao. Sve u svemu od njih tek možemo da očekujemo odlične rezultate, pa čak i u Ligi Šampiona iako su prošle sezone eliminisani već na početku Lige Evrope. Dinamo je prošle sezone blistao, ali treba uzeti u obzir kvalitetsku razliku u rangovima, a svakako da ih sada ne očekuje ni malo lak zadatak. Tek će se videti koliko su u stvari napredovali i koliko je Jurij Kalitvincev spreman da vodi ekipu u svojoj prvoj, a u Dinamovoj prvoj povratničkoj sezoni Premijer Lige. Spartak je trenutno uigraniji i sa mnogo više samopouzdanja te je nova pobeda sasvim realan scenario.

2 @2,10 (pobeda gostiju)

2&G2+ @2,70 (pobeda gostiju uz bar 2 gola na utakmici)

X2&2+ @1,60 (remi ili pobeda gostiju uz bar 2 gola na utakmici)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje