nedelja, 05. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Pro Reko po treći put u nizu šampion Evrope, titula ostaje san za Novi Beograd

Vaterpolisti Pro Reka osvojili su titulu šampiona Evrope po treći put u nizu, a 11. u istoriji kluba, pošto su u velikom finalu završnog turnira u Beogradu pobedili domaći Novi Beograd rezultatom 14:11 (4:1, 5:4, 4:4, 1:2).

Italijanski klub je poveo sa 4:1 u prvoj četvrtini i do kraja utakmice je održavao od tri do četiri gola razlike, da bi u četvrtom periodu u jednom momentu imao i velikih „+5“, pa nikakve neizvesnosti nije bilo. Novi Beograd je propustio svoju šansu u drugom periodu, kada je Pro Reko četiri minuta imao igrača manje zbog brutalitija koji je zaradio Gonzalo Ečenike. Pro Reko je čak u tom periodu postigao dva gola i odvojio se na „+4“.

Frančesko Di Fulvio i Georgo Zalanki postigli su po četiri gola, dok je kapiten Aleksandar Ivović tri puta bio precizan. Novi Beograd je pogađao samo sa zgodne strane, pa je Alvaro Granados bio pet puta precizan i zasluženo je dobio priznanje za najboljeg igrača utakmice, dok je Strahinja Rašović postigao tri gola.

Novi Beograd ni iz drugog puta nije uspeo da iskoristi prednost domaćeg terena, pošto je ovim završen trogodišnji ugovor koji je klub imao sa Evropskom federacijom vodenih sportova. Oba puta je srpski šampion zastao na poslednjem koraku, u finalu. Pre godinu dana Pro Reko je bio bolji posle peteraca, dok je sada italijanski tim bio mnogo bolji, zasluženo je slavio i na taj način je potvrdio dominaciju sa tri evropske titule u Beogradu.

Pro Reko slavlje LS 2023
(Foto: Miodrag Todorović / VK Novi Beograd)

Treba još jednom istaći sjajnu organizaciju turnira, prelep ambijent i pune tribine na finalnoj utakmici. U takvoj atmosferi bolje su se međutim snašli gostojući igrači, koji su u drugom minutu poveli preko Frančeska Di Fulvija, a dva minuta kasnije mrežu je zatresao i Alesandro Veloto. Čini se da je to poljuljalo samopouzdanje Brazilca Žoaoa Pedra Fernandeza, koji je u nastavku meča primio nekoliko “lakih” golova, što je naterao trenera Gocića da ga zameni i na gol pošalje Radoslava Filipovića. Strahinja Rašović je probio “led” golom sa krila, ali je Pro Reko nastavio u svom ritmu. Iskusni Aleksandar Ivović je povisio na 3:1, dok je u poslednjem minutu Mađar Gergo Zalanki iz peterca pogodio za ubedljivih 4:1.

Novi Beograd je dva dana ranije, protiv Barselonete, pokazao da može da se vrati i posle “-3”, ali mu to nije pošlo za rukom u ovom susretu, iako je imao sjajnu situaciju u drugom periodu. Naime, posle gola Granadosa fantastičnim udarcem je uzvratio Zalanki, a zatim se dogodio momenat koji je mogao da pokrene Novi Beograd. Argentinac Gonzalo Ečenike je zaradio brutaliti, što je domaćem timu donelo peterac i četiri minuta igre sa igračem više. Strahinja Rašović je odmah pogodio za 5:3, ali su sudije u sledećem napadu isključile dvojicu igrača Novog Beograda, što je Pro Reko iskoristio i preko Arona Jangera vratio “+3”. Uvukla se nervoza u redove domaćih, da bi je potom dodatno pojačao Ivović spektakularnim golom sa deset metara za 7:3. Uspeo je Novi Beograd u završnici tog četvorominutnog perioda da iskoristi dve situacije i priđe na dva gola minusa, ali su odmah to poništili Frančesko Di Fulvio i Ivović novim sjajnim pogotkom, za ubedljivih 9:5.

Alvaro Granados Novi Beograd Pro Reko LS
(Foto: Miodrag Todorović / VK Novi Beograd)

Igralo se gol za gol u trećoj četvrtini, Novi Beograd je preko Granadosa i Rašovića prilazio na „-3“, ali je prednost gostiju održavao Di Fulvio. Najpre je italijanski golgeter pogodio „iz očaja“, a zatim je i lepim lob udarcem matirao Fernandeza (11:7). U završnici tog perioda se ponovo probudio i Zalanki, koji je anulirao golove raspoloženog Granadosa, koji je poneo titulu najboljeg igrača utakmice.

Novi Beograd srebro LS
(Foto: Miodrag Todorović / VK Novi Beograd)

Kada je Bendžamin Halok sedam minuta pre kraja utakmice pogodio za 14:9, pitanje pobednika je bilo rešeno, a Novi Beograd je samo ublažio poraz. Evropska titula je za ekipu Živka Gocića ostala san i treba se podići posle dva poraza u finalima.

Novi Beograd – Pro Reko 11:14 (1:4, 4:5, 4:4, 2:1)

Novi Beograd: Filipović (6 odbrana), S. Rašović 3, Martinović, Granados 5, Vučinić, Pijetlović 1, Drašović, Jakšić 1, Perković, Vlahopulos 1, Skumpakis, V. Rašović, Fernandez (3 odbrane).

Pro Reko: Del Lungo (9 odbrana), Di Fulvio 4, Zalanki 4, Kanela, Janger 1, Fondeli, Prešuti, Ečenike, Ivović 3, Veloto 1, Lončar, Halok 1, Negri.


Izvor: Vaterpolo vesti

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje