petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Prokletstvo Engleza u izvođenju jedanaesteraca

Mnogi neutralni gledaoci pored malih ekrana će vam reći da bi voleli da dobiju pobednika neke utakmice upravo prilikom izvođenja jedanaesteraca. Jednostavno, draž i uzbuđenje prilikom ove sportske lutrije ni one neutralne posmatrače ne ostavlja ravnodušnim, a tek one čija ekipa ili reprezentacija igra. Izvođenje penala se može desiti samo u utakmicama nekog takmičenja koje se igra po kup sistemu, kao sto su završnice Lige Prvaka, Europa Lige ili Evropskih i Svetskih prvenstava.

Ovaj sportski rulet je uglavnom takav da jednom pobedite, jednom izgubite. Kvalitet gotovoda nema nikakvu presudnu ulogu. Primećujemo određenu sličnost jedanaesteraca i igara na sreću. Nivo neizvesnosti je visok, tenzija se oseća u vazduhu a ishod se ne zna sve do samog kraja. Osnivač mzt.hr, Antonio, na pitanje zašto su igre na sreću, poput ruleta, toliko zanimljive ljudima kaže: „Ukoliko se igrama na sreću pristupi na pravi način, mogu biti izvor zabave upravo zbog doze uzbuđenja koju neizvesnost pruža“.

Šta je to što može povećati šanse za uspešno šutiranje penala? Mnogi će se eskperti složiti da su to smirenost i prisebnost prilikom samog šutiranja. Penali su toliko nepredvidivi, da golman može biti samo heroj jer se od njega ne očekuje da odbrani.Svaka odbrana golmana daje podsticaj ekipi, čiji igrači bi onda s manje pritiska trebali šutirati. S ovim konstatacijama se neće složiti navijači reprezentacije gde je ova igra nastala. Radi se o reprezentaciji Engleske, čiji navijači bi sve dali da njihova reprezentacija pobedi u regularnom toku utakmice, jer je njihov učinak u poslednje 3 decenije prilkom izvođenja jedanesteraca katastrofalan.

Sve je počelo na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji, kada su Englezi izgubili u polufinalu od kasnijeg svetskog prvaka Zapadne Njemačke. Englezi su bili domaćini Europskog prvenstva 1996., ali to im nije mnogo pomoglo, jer su opet poraženi u polufinalu od Nemačke, naravno nakon izvođenja penala. Prokletsvo se nastavilo 2004. u Portugalu kada su od istoimenog domaćina izgubili u četvrtfinalu, a Portugal je opet bio koban i na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006., ponovo u četvrtfinalu, kada su Englezi postigli samo 1 pogodak prilikom izvođenja jedanaesteraca. Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini, donosi četvrtfinalni dvoboj između Italije i Engleske. I pogađate, Itaijani su prošli dalje nakon većeg uspeha u izvođenju jedanaesteraca.

Svetski prvaci iz 1966. godine su jedna od najboljih ekipa tokom kvalifikacionih ciklusa. Gotovo uvek se međuprvima plasiraju na prvenstvo. Ipak, kada dođe završnica prvenstava kao da se igračima Engleske jednostavno“svežu noge“. Da li će se Englezi rešiti ovog „prokletstva“ u budućnosti, ostaje nam da vidimo.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje