sreda, 24. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Prvenac Sainsa u Silverstonu!

Vozač Ferarija Karlos Sains pobednik je trke za Veliku nagradu Velike Britaniije. Sains je u preputnom Silverstonu došao do prve pobede u karijeri. Drugo mesto pripalo je Seriju Presu iz Red Bula, a poslednji stepenik na podijumu pripao je domaći vozač Luis Hamilton.

Trka u Silverstonu je prikazala sve što Formula 1 kao sport može da pruži. Sam start trke obeležio je jako težak incident Guanju Džoa koji je na neverovatan način završio na bankini zajedno sa bolidom. Samo puka sreća i oreol su mu spasili život.

Na svu sreću Džou je bio dobro, a trka je nastavljena posle sat vremena pauze.

Imao je sreće i Karlos Sains koji je u prvobitnom startu izgubio pol poziciju. U novom startu tu grešku sebi nije dozvolio. Ipak, kako je trka odmicala Ferštapen je bio sve bliži i bliži i na kraju ga je prestigao. No, na njegovu nesreću u desetom krugu mu je pukao pneumatik, te je dosta pao u poretku.

Ovakav epilog je Ferariju dao krila, jer su držali dve pozicije, a sledio ih je Luis Hamilton. U tom periodu Šarl Lekler je tražio dozvolu tima da ga pretekne, ali nije dobio odobrenje. Svu tu smušenost koristio je Hamilton koji je smanjivao zaostatak, a na kraju struka Ferarija je popustila i Lekler je izbio na čelo.

No, to nije bio kraj drami. Ubrzo nakon promene pneumatika Esteban Okon je morao da odustane. Skoro svi vozači su ikoristili priliku da promene pneumatike osim Leklera. Sains je dobio naredbu tima da drži određeno rastojanje u odnosu na Leklera, ali je on tu naredbu odbio.

Sains je lako obišao Leklera i do kraja sačuvao vođstvo. Iza njega vodila se borba za mesta na podijumu. Peres je pobedio Hamiltona, a Hamilton je uspeo odoli napadima Leklera koji je na krajui završio na četvrtom mestu.

Najbolji među ostalima bio je vozač Alpina Fernando Alonso, koji se u jednom trenutku i umešao u borbu za podijum, ali je na kraju završio iza Leklera. Šesti je bio Lando Noris, sedmi Maks Ferštapen, a prvih deset su kompletirali Mik Šumaher, Sebastijan Fetel i Kevin Magnusen.

U generalnom plasmanu Ferstapen jena čelu sa 181 osvojenim bodom, prati ga Peres sa 147 i Lekler sa 138.

Šampionat Formule 1 nastavlja se već naredne nedelje trkom za Veliku nagradu Austrije na stazi „Red Bul ring“,

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje