subota, 27. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Srbija srušila Letoniju u prvom meču na EP!

SRBIJA – LETONIJA 92:82 (21:24, 24:23, 20:13, 27:22)

Sjajan start! Srbija je zabeležila pobedu u premijernom meču na Evropskom prvenstvu u Istanbulu! Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića slavili su u teškom meču grupe D protiv odlične Letonije – 92:82.

Naš tim na putu do prve pobede predvodio je Bogdan Bogdanović sa 30 poena i četiri asistencije, a pratili su ga kapiten Milan Mačvan (14 poena, 10 sk, 3 as), kao i Stefan Jović važnim poenima i asistencijama u prelomnim momentima finiša meča.

Od prvog minuta utakmice bilo je jasno da naše momke ćeka težak posao. Letonci su odlično odigrali uvodne minute, pa su u 8. minutu poveli sa 22:10. Međutim, naš tim je brzo uhvatio priključak, pa se posle trojke Bogdanovića na prvu pauzu otišlo sa „minus tri“ – 21:24.

„Orlovi“ su brzo povezali igru, napravili seriju16:3 i u 7. minutu posle zakucavanja Marjanovića poveli 39:32. Ipak, odlični Porzingis i njegovi saigrači su se do kraja druge deonice vratili u meč i na veliki odmor otišli uz prednost 47:45.

Naši momci su bolje otvorili drugo poluvreme, pametno koristili greške rivala, pa su u 28. minutu poveli 62:54. Međutim, protivnik je ponovo brzo uhvatio priključak, a naš tim je na poslednju pauzu otišao sa pet poena viška – 65:60.

U istom ritmu Bogdanović i drugovi su otvorili poslednju četvrtinu, a posle nekoliko dobrih akcija došli u 35. minutu i do 73:65. Ipak, usledila je serija Letonije 10:0 koju je Porzingis zaokružio trojkom koja nije slutila na dobro za prednost Letonije 75:73, tri minuta pre kraja. Srbija je, međutim, imala spreman odgovor. Usledilo je „2+1“ Jovića, pa sjajni poeni Gudurića, zatim i poeni Kuzmića za velikih 82:77 na 1:20 pre kraja. Fenomenalni Bogdanović je dva puta bio precizan sa linije penala posle faula u napadu Bertansa, a onda je Bogdan stavio tačku na meč trojkom za 88:79 na manje od minut pre poslednje sirene.

Srbija u subotu od 16.00 časova u drugom kolu igra protiv Rusije.

Kompletnu statistiku sa ovog meča možete videti na sledećem linku:

http://www.fiba.basketball/eurobasket/2017/0109/Serbia-Latvia#tab=boxscore_statistics

Aleksandar Đorđević, selektor Srbije

– Izuzetno važna pobeda za nas, protiv sjajnog tima koji igra šest-sedam godina sa istim trenerom, neverovatni šuteri, dobili su samopouzdanje, neki u NBA neki u Evroligi… Imaju hemiju i morali smo mnogo da se borimo. Nisam srećan kako smo otvorili meč, dali smo im previše otvorenih šuteva, ali to smo uspeli da sprečimo u nastavku. Naterali smo ih da rade za svaki koš, to je bila naša snaga u odbrani. Tražio sam najbolje rešenje, imao sam A, B, C i D plan. Žao mi je što nismo ranije prelomili meč, kada smo imali sedam-osam poena prednosti. Nisam zadovoljan našom igrom, očekujem mnogo bolju koncentraciju i požrtvovanost. Letonija je sjajna ekipa i ponosan sam na igrače, iako nismo dobro igrali na početku. Očekujem mnogo više od igrača sa klupe, moraju da daju energiju, znanje, ne da napadaju, već da razmišljaju o odbrani… Moramo da analiziramo ovu utakmicu. Rusija je izuzetno fizički spremna ekipa, već smo ih pobedili u Hamburgu… Imaju visinu, snagu ispod koša sa Mozgovim, Voroncevič je jedan od tri najtalentovanija beka ovde, pa Šved…

Bogdan Bogdanović

– Uvek je bitno pobediti prvu utakmicu, pre svega zbog samopouzdanja. Lakše se oporaviš posle… Počeli smo veoma loše, mislim da smo pre svega u odbrani igrali loše. Lagano su dolazili do poena, ali opametili smo se, pritisli, igrali opuštenije i pobedili. Neugodna su ekipa, izgubiš jednu loptu, oni daju dve trojke, šest poena za 15-20 sekundi. Živa je igra, izgubiš malo timsko samopouzdanje… Možda ćemo naučiti nešto iz toga… U drugom kolu se sastajemo sa Rusijom, koja je jako neugodan protivnik, znamo kakvi su, igrali smo tokom priprema s njima. Treba da gledamo kasetu sa današnje utakmice i naučimo dosta toga, jer Rusi igraju mnogo pametnije.

Izvor: KSS

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje