petak, 03. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Svetislav Pešić: Radujem se što sam ponovo trener reprezentacije!

Danas je u „Kući košarke“ predstavljen novi selektor muške reprezentacije Srbije i trenerska legenda Svetislav Pešić, koji će u naredne tri godine predvoditi naš nacionalni tim u borbama za medalje.

Pred brojnim predstavnicima medija govorili su predsednik KSS Predrag Danilović, selektor Svetislav Pešić i novi direktor reprezentacije Dragan Tarlać.

Prvo je selektora i prisutne pozdravio predsednik Danilović.

– Hvala vam što ste došli u ovako velikom broju, to sigurno gospodin Pešić i zaslužuje… I zvanično mu želim sve najbolje, nema potrebe da se gospodin Pešić posebno predstavlja… Imamo naredne akcije, nešto previše nemam da kažem, osim da mu poželim sve najbolje, zdravlje i, naravno, sreću.

Selektor Pešić je pozdravio sve prisutne, kako je rekao „moje drugare, novinare i medije“…

– Sreća će nam biti potrebna, svima po malo, ali što se više radi to je više sreće. Sada smo došli ovde ponovo… Radujem se novom izazovu i radujem se što sam ponovo trener reprezentacije. Nije mi prvi put, imam neka iskustva, ali ono, što se kaže, zaboravi iskustvo, to nije kvalitet ako ne znaš da ga iskoristiš. Potrudiću se da to moje iskustvo i znanje stavim u službu srpske košarke, ne samo reprezentacije, iako je reprezentacija najvažnija ne samo u ovoj kući, nego čitavoj Srbiji. Znam i siguran sam da će mi ljudi koji su sa moje leve i desne strane, predsednik Saša Danilović i Dragan Tarlać, dati podršku. A najvažnija podrška je ovde… Mislim da smo se dobro našli, imamo ljude koji su bivši igrači, košarka mora da pripadne košarkašima. Evo, tu su i Krstić, Bolić, Tarlać, Danilović… Oslonite se malo više na nas, dajte nam podršku, pa će biti i sportske sreće i rezultata. Ono što bih mogao da kažem jeste da se sve menja, pa moramo i mi da se menjamo. Ovo poodavno nije više Jugoslavija nego Srbija, i u košarkaškom smislu… Zato će mi trebati malo vremena… Govorio sam da Savez treba da ima profesionalnog trenera. Sada ga ima, da provodi mnogo vremena, ne samo ovde u kancelarijama, nego na terenu.

Pešić podvlači da je malo poduže morao da razmišlja o ovom izazovu.

– Malo je bilo ispitivanja javnosti, pa sam video da je javnost poprilično bila zadovoljna predlozima, ali kad su počeli da mi se javljaju i kolege treneri, onda sam doneo tu odluku… Sada ću veći deo vremena da provodim u Srbiji, da živim ovde, da radim na košarci i da dam ne sve od sebe, nego i sebe. Siguran sam da će biti i rezultata. Dobio sam podršku porodice. Sin Marko je, kada je čuo, rekao: “Šta čekaš? Preuzimaj to!” Moja supruga Vera je rekla: „Jedina medalja koju nemaš je olimpijska“. Dakle, imam dovoljno ciljeva i motiva…

Na pitanje novinara o ponovnom stvaranju kulta reprezentacije, odnosno kako privoleti i neke mlađe igrače da obuku dres nacionalnog tima, Pešić je rekao:

– Tehnika je prosta stvar, ako vladaš njom. Pitanje je vrlo konkretno, ali postavljeno svaki dan bilo gde. Mislim da se tu ne radi o bilo kakvom kultu reprezentacije. Sve se menja, pa se i odnos prema svemu menja, ne samo prema reprezentaciji, i u čitavom svetu i Evropi… Kada sam došao u Nemačku 1987. niko nije hteo da igra za reprezentaciju, ne zato što ne vole, nego nisu verovali da u reprezentaciji mogu da ostvaruju takmičarske, sportske ciljeve. Ne samo igrači, nego i klubovi. Onda je to bio proces koji je trajao. Imao sam podršku, viziju i ideju kako taj proces ostvariti. Sada sam u Srbiji i opet se postavlja pitanje zašto kult? Sve su to sportisti koji su došli na takav neki nivo da mogu da igraju za reprezentaciju, a kad dođeš na taj nivo, onda to znači da si to postigao zato što si takmičar, zato što želiš da se takmičiš. Stvarno mislim da većina želi da bude u timu sa najboljima i da igraju protiv najboljih. Neću da se bavim kultom reprezentacije, nego ću da se trudim da sa ljudima stvaram malo drugačiji odnos, a to je interes da želim da pobeđujem, da osvajam medalje, da budem bolji, da dobijem osećaj da sam bolji i da sam napredovao kao igrač. Mislim da je vreme u kome živimo takav proces… Sve je drugačije. Pre svega, uticaj i moć trenera se apsolutno smanjuje, ne samo kad je u pitanju reprezentacija, nego i kad si klupski trener. U reprezentaciji ne zavisiš samo od igrača, nego i od klubova. Od svih trenera sam dobio drugarsku, sportsku podršku. Video sam želju da hoćemo svi zajedno, jer se svi busamo da nam je reprezentacija najvažnija, a kad treba onda baš i nije… Treba nam rad, red i odgovornost. Kada je u pitanju odgovornost mene i gospode pored mene, tu se ne postavlja pitanje. Ali, kada dođe do toga, hteo bih da deo odgovornosti preuzmu i oni što govore da je reprezentacija najvažnija. Reprezentacija nije moja, ja sam samo trener reprezentacije… Mi znamo da se sa nama ne završava košarka u Srbiji, nego se samo nastavlja. Moramo da vodimo računa i o mladim trenerima i igračima i vidimo kako njih možemo da integrišemo u sistem…

Predstavnike medija je interesovalo i da li će novi selektor posetiti Nikolu Jokića i razgovarati sa njim o igranju za reprezentaciju.

– Sigurno da planiram svakog, ne samo Jokića, nego sve igrače, i Teodosića kao kapitena i sve moguće kandidate za reprezentaciju… Sada je u glavi, da vam iskreno kažem, da vidimo šta možemo da uradimo za pripreme za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, imamo dve utakmice koje su 25. i 28. novembra… Tu ćemo morati kratkoročno da delujemo, da se pripremimo, a posle toga ćemo imati mnogo više vremena… Ja sam tu davao neke izjave, pa su me prozivali, ali to je deo našeg podneblja i posla, da sam se udvarao Jokiću. Jesam, ne samo da sam se udvarao, nego ću se svakom igraču udvarati i objašnjavati kako je mnogo dobro za njega i njegovu karijeru da igra za reprezentaciju. Jasno je da će poseta igračima biti… Pošto nemam svaki dan trening, to će biti treniranje sa posetom. Neću biti samo trener, nego i mentor. Posećivaću igrače, razgovarati sa njima, gledaću utakmice, pokušavaću i u tom delu komunikacije ne da im objašnjavam koliko je važno za njih da igraju za reprezentaciju, nego da im pomognem da budu bolji, da pravim neku ocenu kako igraju, šta treba da urade… Jednostavno, da napravimo neku uzajamnu empatiju, da oni znaju da sam ja tu i da želim da im pomognem… I to je deo mog posla kao selektora reprezentacije… – istakao je Pešić.

Direktor reprezentacije Dragan Tarlać rekao je:

– Košarkaška i šira javnost je sigurno ovo iščekivala da dođe dan kada će se reprezentacija postaviti na nove temelje… Ovo smatram nekim kontinuitetom mog prethodnog rada u Savezu… Kada je Pešić obavio razgovor sa mnom, iako tada nije bio aktivan u reprezentacijama, ali je čovek koji živi košarku i želi sve najbolje srpskoj reprezentaciji, i tada je imao viziju o potrebi funkcije koja je bila nešto drugačija od ove, mada veoma slična… Tada, na poziv Dejana Bodiroge, krenuli smo u selektiranje i rad sa generacijama koje su danas nosioci seniorske reprezentacije, pa zato ovo i nazivam kontinuitetom tog rada… To nas, naravno, ne dovodi u poziciju nekih garancija. Veliki rad je pred nama, na to smo spremni, da odgovorimo na te izazove i zato smo ovde. Zahvalnost opet dugujem Kariju, koji i sada ima viziju da je ovo pozicija iz koje moramo napred, kao i Saši koji je pokazao razumevanje i prepoznao potrebu da se Savez postavi na te osnove – zaključio je Tarlać.


Izvor: KSS

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje