subota, 04. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Svetski kup kuca na vrata!

Svetski Kup kuca na vrata


Sve šta treba da znate o Svetskom Kupu u ragbiju moćićete da potražite i pročitate na našemsajtu. Potrudićemo se da budemo aktuelni, da analiziramo i propratimo sve mečeve i svezanimljivosti kako biste sa što većim uživanjem propratili ragbi događaj godine.
Svetski kup u ragbiju je sportski događaj godine
Kraj leta i početak jeseni nam donosi brojne sportske događaje u svim sportovima. Posebno jeinteresantno to što se u olimpijskim sportovima osvajaju norme za učešće na Olimpijskim
igrama. Tako da sportski fanovi imaju itekako prilike da uživaju kako na malim ekranima, tako i uživo u brojnim Svetskim prvenstvima. Ako ste mislili uživo da pratite neka od tih
takmičenja toplo preporučujemo Svetsko Prvenstvo u veslanju koje će se održati na Adi
Ciganliji od 3. do 10. septembra i Svetsko Prvenstvo u rvanju koje će se održati u Štark Areni od 16. do 24. septembra.
Međutim sva takmičenja će biti u senci Svetskog Kupa u ragbiju koje će biti održano u
Francuskoj od 8. septembra do 28. oktobra. Sve oči svetske javnosti će biti usmerene ka ragbiju,jer se između ostalog očekuje izuzetno zanimljivo, interesantno ali i neizvesno takmičenje.Dvadaset najboljih selekcija sveta će se boriti za trofej Vilijama Veb Elisa, koji će podićinajbolja selekcija na svetu.
Francuska će se potruditi da bude fantastičan domaćin Svetskom Kupu koji će se igrati u 9
različitih gradova. Domaćini najboljim ragbistima sveta biće Pariz, Nica, Marsej, Lion, Lil,
Bordo, Sentetjen, Nant i Tuluz. Očekuje se festivalska atmosfera u gradovima domaćinima, jer su ragbisti pre svega izuzetno druželjubljivi i srdačni domaćini. Za razliku od fudbala i
huliganizma, ragbi neguje različitosti i uživa u njima. To je jedinstven sport gde možete sa
navijačima drugih zemalja da vodite prepirke, dijaloge, da imate čak i žustre rasprave, ali da se uvek završi u prijateljskom i veselom tonu. Bez obzira da li vaš nacionalni tim učestvuje na Svetskom Kupu, svima će biti interesantno da čuju ragbi zanimljivost ili ragbi priču iz vaše zemlje.


Treba posebno napomenuti da je ragbi u Francuskoj drugi najpopularniji sport, i da je
interesovanje ogromno, pogotovu jer je njihov nacionalni tim u uskom krugu favorita za osvajanje trofeja. Turnir je od ogromnog značaja za ne samo francuski ragbi, nego i ragbi u Evropi, jer ćeragbi tokom dva meseca biti glavna sportska stvar na svetu. Svi će pričati o ragbiju, pisati, analizirati, diviti se odličnim potezima. Jednostavno, ragbi će biti tema broj jedan.
Južnoafrička republika brani titulu Prvaka sveta
Pre četiri godine, Južna Afrika je u uzbudljivom finalu savladala Englesku rezultatom 32-12.
Prošli Svetski Kup u Japanu je opravdao očekivanja, jer se po prvi put održao u zemlji koja ne pripada TIR 1 nacijama svetskog ragbija. Japanci su maksimizirali domaćinstvo Svetskog Kupa,ragbi se dramatično popularizovao u jedan od najznačajnijih sportova u zemlji izlazećeg sunca.
Veliki broj svetskih zvezda svoju profesionalnu karijeru nastavlja upravo u Japanskoj ligi, čija klupska scena polako ali sigurno postaje sve jača i jača na svetskom nivou. Nemojte zaboraviti da jako i kvalitetno domaće takmičenje stvara jake i kvalitetne domaće igrače, što implicira jak nacionalni tim. Japan je trenutno 14. na svetskoj rang listi.

Veliki broj nacionalnih selekcija u uskom krugu favorita
Možemo apsolutno reći da nikad nije bilo neizvesnije. Nikad nismo imali toliko ekipa za koje
možemo reći da su apsolutni favoriti. Branilac trofeja Južna Afrika ulazi u ozbiljnu
diskusiju kao ekipa koja može da odbrani trofej. Velika većina igrača je ostala i zajedno sa
mladima će napasti sam vrh. Žreb im nije bio naklonjen, tako da ih očekuje vrlo trnovit put ka finalu. „Bomb skvod“ u prvoj i drugoj liniji je na broju i spreman je da teroriše protivničke skramove.Ipak prvi favorit za osvajanje Svetskog Kupa je Novi Zeland, koji u Francusku dolazi izuzetno motivisan i sa vrlo jakom ekipom. Ove godine nisu zabeležili nijedan poraz i deluju
poprilično kompaktno i snažno. Ne postoji Svetski Kup u istoriji na kome Ol Bleksi nisu bili
favoriti. To je ekipa koja će vas prvo asocirati na ragbi, pre svega zbog igre na visokom nivou, ali i zbog izvođenja čuvene Hake.
Domaćin Francuska je je definitivno ekipa koju treba uzeti u razmatranje da može doći do
samog kraja. Ove godine su pružili odlične partije i lansirali sebe kao jednog od favorita
takmičenja, posebno treba dodati to, da su domaćini, i da će imati ogromnu podršku sa tribina.
Poseduju ogroman kvalitet kao tim, imaju odlične individualce na svim pozicijama, igraju u
vrlo visokom ritmu. Biće oslabljeni neigranjem Romana Ntamaka koji se povredio na prošloj
test utakmici, ali Francuzi imaju veliki broj kvalitetnih plejmejkera koji mogu kvalitetno
pokriti poziciju otvarača.
Irska Svetski Kup dočekuje kao broj 1 na svetskoj rang listi. I to nije slučajno. Endi Farel je
iskoristio svoje iskustvo iz oba koda ragbija i od Irske je napravio defanzivnu mašinu koja u
napadu igra u neverovatnom tempu. To je ekipa koja vam neće dati da dišete. Fantastičan skup kvalitetnih igrača predvođeni neponovljivim Džonijem Sekstonom ima možda najbolju ekipu u istoriji koja može doći do samog kraja.
Iako Engleska nije izgledala najbolje tokom pripremnih mečeva, iako je igrala tromo i sporo,mi ih ne možemo izostaviti iz konverzacije za osvajanje trofeja. Ipak to je Engleska, koja ima veliki broj kvalitetnih igrača koji su sposobni da dođu do samog kraja takmičenja. Treba istaći da imaju vrlo povoljan žreb i da mogu vrlo lako, bez prevelike muke doći do ½ finala. A onda može svašta da se desi.
Od ekipa u širem krugu favorita moramo pre svega izdvojiti Škotsku, koja se nalazi u grupi sa Irskom i Južnom Afrikom. Samo dve ekipe iz svake grupe će se plasirati u ¼ finale, nekako kladionice najmanje šanse daju upravo Škotima. Ali nemojte se iznenaditi ukoliko Fin Rasel i ekipa naprave iznenađenje i osiguraju svoje mesto u završnici takmičenja. Australija je ekipa koja je ispala iz užeg kruga favorita, i koja dolazi oslabljena na Svetski Kup. Međutim, to je ekipa koja ima ogroman kvalitet i koja ima odličan žreb i možemo reći vrlo zanimljivu grupu.
Ne smemo zaboraviti ni Argentince koji imaju vrlo iskusnu i jaku ekipu. Tu je i Vels, koji ne
pruža zapažene rezultate u poslednje vreme, ali oni su osvojači Kupa 6 nacija pre tri godine. Na Svetskom Kupu je sve moguće.

Ko može biti hit Svetskog Kupa?
Svaki Svetski Kup ima svoju hit ekipu, setimo se samo kako su Japanci pobedili Južnu Afriku u Engleskoj 2015. godine i napravili prvorazredno iznenađenje. Nažalost, Japanci tada nisu prošli u razigravanje, ali će ta utakmica zauvek ostati u analima svetskog ragbija.
Dok se ne desi hit Svetskog Kupa ne možemo nikako saznati, ali možemo pretpostaviti.
Nebrojano puta u raznim sportovima smo imali autsajdere koji su svojim pepeljuga pričama
oduševljavali sportsku javnost. Iskreno, nikad ne može dosaditi kada borbene ekipe pobeđuju velike favorite. Elem, naš adut je definitivno Gruzija, koja se nalazi u grupi sa Velsom, Australijom , Fidžijem i Portugalom. Smatramo da su popularni Lelosi spremni za veliku scenu,takođe se nalaze u grupi gde je sve otvoreno i gde mogu napraviti senzaciju i plasirati se u ¼ finale, što bi bio prvorazredni šok za tradicionalne uštogljene ragbi stručnjake koje se trude svim silama da Kup 6 nacija drže zatvorenim takmičenjem.
Sistem takmičenja
Dvadeset ekipa je podeljeno u četiri grupe. U svakoj grupi ima pet ekipa koji igraju po sistemu svako sa svakih. Dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe će se plasirati u ¼ finale. Prve tri ekipe iz svake grupe će se kvalifikovati automatski za naredni Svetski Kup.
Ukoliko želite da vidite raspored utakmica, grupa i razigravanja, toplo preporučujemo kutak na našem sajtu gde možete pratiti rezultate i trenutno stanje na tabelama.
Ko je sve osvajao Svetski Kup u istoriji?
Ragbi je sport koji je relativno kasno počeo sa odigravanjem Svetskih Kupova, iako je postojala inicijativa da se ranije krene sa turnirima. Ipak prvi Svetski Kup je odigran 1987. godine koji su organizovali Novi Zeland i Australija. Turnir je dolživeo inicijalni uspeh. U finalu je domaćin Novi Zeland savladao Francusku rezultatom 29-9 i postao prvi Prvak Sveta u ragbiju.
Drugi Svetski Kup je održan 1991. godine u Engleskoj, Irskoj, Škotskoj, Velsu i Francuskoj,
odnosno u zemljama koje su igrale Kup 5 nacija u tom trenuitku (Italija se pridružila kasnije).
Ako je inicijalno takmičenje doživelo uspeh, onda je Evropski turnir bio pun pogodak. U finalu je Australija savladala Englesku rezultatom 12-6 i postala druga ekipa sa južne hemisfere koja je osvojila pehar Svetskog Prvaka.
Potom je usledilo jedno od zanimljivijih takmičenja, koje je dobilo čak i svoju holivudsku
ekranizaciju. Naime, Južnoj Africi je bilo zabranjeno da učestvuju na međunarodnim
takmičenjima zbog aparhejda. Ipak, narod Južne Afrike je nagrađen nakon pada režima
organizacijom Svetskog Kupa 1995. godine. Cela medijska pompa i sve oči sveta su bile uperene ka Južnoj Africi, gde su možemo reči, svi ludi za ragbijem. Totalna euforija je nastala kada suSpringboksi, odnosno Južna Afrika pobedili Novi Zeland u finalu nakon produžetaka 15-12.Prvi Svetski Kup u profesionalnoj eri je odigran 1999. godine u Velsu. Doduše mečevi su setakođe igrali u Irskoj, Škotskoj, Engleskoj i Francuskoj. Tada je ragbi bio u nezadrživoj
ekspanziji, kako u kvalitetu igre, tako i po popularnosti. Tada smo imali prilike da vidimo
antologijsku utakmicu u ½ finalu gde je Francuska zaustavila Novi Zeland sa Džona Lomuom. Ipak Francuzi nisu imali snage i za finale gde su ih savladali izuzetni Australijanci rezultatom 35-12.
Svetski Kup 2003. godine se ponovo preselio na Južnu Hemisferu, odnosno u Australiju, koja ga je samostalno i organozovala. Pred sam početak veliki favoriti su bilo domaćin Australija i Novi Zeland. Ipak desila se neverovatna stvar, Engleska je u finalu, nakon produžetaka dropkikom legendarnog Džonija Vilkinsona slavila 20-17. Ovo je ujedno i jedina titula nacionalnih timova severne hemisfere do danas.
Francuska je 2007. godine bila domaćin narednog Svetskog Kupa. Osim u Francuskoj, mečevi su se odigrali u Škotskoj i Velsu. Tada su svi verovali da će severna hemisfera uzeti primat u svetskom ragbiju, i da će Englezi uspeti da odbrane titulu osvejenu četiri godine ranije. Ipak Južna Afrika je u finalu savladala Englesku rezultatom 15-6 i po drugi put je podigla trofej Vilijama Veb Elisa. Kuriozitet Svetskog Kupa 2007. godine je uspostavljane Argentine kao svetske ragbi sile, koja je uspela da osvoji 3. mesto u konačnom plasmanu.
Novi Zeland je organizao narednu smotru najboljih ragbista 2011. godine. Oni su bili apsolutni favoriti i na kraju su i opravdali očekivanja. Predvođeni legendarnim Riči Mekouvom uspeli su u finalu da savladaju Francusku rezultzatom 8-7. Interesantno je to što je Francuska izgubila od Tonge u grupi, te im nisu davane prevelike šanse u doigravanju. Ipak su napravili odličan niz i na kraju nikad nisu bili bliže osvajanju Svetskog Kupa. Svetski Kup u Engleskoj 2015. godine je obeležila fantastiča organizacija i medijska vidljivost ragbija. Ali i katastrofalan rezultat domaćina koji nije uspeo da prođe grupnu fazu. Ipak ponovo je glavni favorit Novi Zeland opravdao očekivanja, igrali su previše disciplinovano i jako da bi neko mogao da im pruži veći otpor. U finalu je viđen još jedan klasik protiv Australije koja je savladana 34-17.
Na poslednjem Svetskom Kupu u Japanu koji se održao 2019. godine. Imali smo prilike da
prisustvujemo vrlo zanimljivom turniru. Južna Afrika je bila najbolja ekipa i u finalu je
savladala Engleze rezulatom 32-12. Pred početak takmičenja Englezi nisu bili među favoritima, baš kao i sada, ali su u ½ finalu savladali Novi Zeland i postavili sebe kao ekipu koja možesvakog da pobedi. Zato ih nikada ne treba otpisivati.

Koliko Svetski Kup u ragbi znači srpskom ragbiju?
Svetska ragbi federacija se uvek trudi da motiviše sve ragbi činioce da pojačaju medijsku
aktivnost za vreme Svetskog Kupa jer je to jedinstvena prilika kada će se sva pažnja biti
usmerena na ragbi, čak i u zemljama gde nije popularan. I uvek se za vreme turnira dese
pozitivne stvari, oformi se novi klub, pokrene se nova inicijativa, jednostavno ljudi se
dodatno zainteresuju. Svaki Svetski Kup doneo je mini ekspanziju i novu energiju u srpski ragbi. Tako verujemo da će biti i ovog puta. Zato je bitno da se iskoristi dosta resursa u promociju kakobi što više ljudi moglo da čuje za ragbi i odgleda utakmicu.
Verujemo da će naš Savez kao i klubovi maksimalno iskoristiti Svetski Kup i promotivnim
aktivnostima podstaći popularnost ragbija u Srbiji. Nemojmo zaboraviti da će veliki broj
sadašljih i bivših ragbista uživo pratiti utakmice u Francuskoj, gde se nadamo da će to
dokumentovati na društvenim mrežama i samim tim aktivno učestvovati u promociji ragbija u Srbiji. Napravićemo mali osvrt na krjau Svetskog kupa i pokušaćemo da izmerimo na neki način  koji je uticaj imao na popularnost ragbija u Srbiji.
Da li će biti direktnog prenosa utakmica?
Još uvek nemamo potvrdu koja će TV stanica preuzeti prenos mečeva i u kojem obimu. Kada budemoimali tu informaciju, rado ćemo je podeliti sa vama.
Kako ćemo ispratiti Svetski Kup?
Naš portal se bavi pre svega domaćim ragbijem, ali ćemo iskoristiti ovu priliku i ispratiti
Svetski Kup u Francuskoj. Pre svega, možete na našem sajtu ispratiti rezultate mečeva, tabele iraspored utakmica, kao i šemu doigravanja. Potrudićemo se da ažurno ispratimo tok
takmičenja, kako biste mogli što kvalitetnije da uživate u praćenju turnira. Takođe pored ovog članka najave, napravićemo najave za svaku grupu ponaosob, gde ćemo predstaviti timove koji učestvovati u takmičenju. Naravno da ćemo davati prognoze koliko koja ekipa može da pružu utakmičenju, kako da propustimo najveću čar praćenja Svetskog Kupa?
Nakon svakog kola izbacićemo članak retrospektive odigranih utakmica sa kratkim analizama.
Tako da očekujte da ćete imati poprilično ragbi štiva da pročitate. Razmišljali smo i da
napravimo Podkast, ali to bi bio preveliki zalogaj za redakciju u ovom trenutku. Ukoliko se
odličimo ipak za takav korak, budite sigurni da ćemo vam obavestiti o time.
Mi jedva čekamo početak Svetskog Kupa, a vi?

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje