petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (A grupa): SELEKCIJA RUSIJE!

REPREZENTACIJA RUSIJE

FIFA RANG LISTA – 61.mesto

Reprezentacija Rusije obezbedila je sebi mesto na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu upravo samom oragnizacijom, tako da su umesto kvalifikacija igrali veliki broj prijateljskih susreta kako bi spremni dočekali najveću fudbalsku smotru.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Rusija je od raspada SSSR-a učestvovala na 3 Svetska prvenstva i to 1994.godine u SAD-u, 2002.godine u Južnoj Koreji i 2014-te godine u Brazilu i nijednom nisu prošli grupnu fazu takmičenja. Ukupno imaju skor 2-2-5 uz gol razliku 13:13.

U najsvežijem sećanju navijačima Rusije ostalo je poslednje Svetsko prvenstvo odigrano u Brazilu kada su posle žreba mislili da će gotovo izvesno proći u narednu rundu takmičenja, zbog grupe sa Belgijom, Alžirom i Južnom Korejom, ali je maksimum bilo treće mesto u grupi.

KUP KONFEDERACIJA 2017-te: Kao i svaki put unazad nekoliko Svetskih prvenstava, šampioni kontinentalnih takmičenja igraju Kup Konfederacija koji je i generalna proba za domaćina Svetskog prvenstva za organizaciju tog takmičenja. Rusija je od osam selekcija koje su učestvovale uspela da savlada Novi Zeland, dok su poraženi od Meksika i Portugala i tako su zauzeli samo treće mesto u grupi.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018): Selekcija Rusije je pored mečeva na Kupu Konfederacija odigrala još 10 prijateljskih utakmica do sada, tokom 2017-te godine imali su skor 2 pobede, 4 remija i 2 poraza. Selekcije koje su pobedili su Mađarska 0:3 i Južna Koreja 2:4; remizirali su sa Belgijom 3:3, Čileom 1:1, Iranom 1:1 i Španijom 3:3; dok su poraze doživeli od selekcija Obale Slonovače 0:2 i Argentine 0:1.

SELEKTOR:  Selekciju predvodi 54-godišnji domaći selektor Stanislav Čerčesov, nekadašnji golman Spartaka iz Moskve i selekcija SSSR-a i Rusije.

U svojoj karijeri je predvodio timove Kufstein i Wacker Tirol u Austriji, Spartak Moskvu, Sochi, Terek , Amkar i Dinamo Moskvu u Rusiji i Legiju u Poljskoj, sa kojom je osvojio prvenstvo Poljske i kup 2015/16.

Selektor Rusije je od avgusta 2016-te godine i za sada ima skor 5 pobeda, 5 remija i 6 poraza uz gol razliku 24:22.

TAKTIKA:  Selekcija Rusije najčešće je nastupala u formaciji sa trojicom defanzivaca, dva takozvana wing beka, koji igraju po celoj strani terana, tri vezna igrača i dva napadača (3-5-2), od kojih jedan ima i dosta defanzivnih zadataka. Posle povrede štopera Džikije iz Spartaka, koji je sa Vasinom i Kurdjšovim činio tu trojku, videćemo da li će selektor Čečesov pribeći alternativnim rešenjima, ili će jednostavno pronaći zamenu za ovog igrača i nastaviti u istom ritmu. Osim osigurnja u odbrani (Vasin) , ulogu defanzivnijeg igrača u veznom redu najčešće je dobijao Erokin, dok su Golovin, Aleksej Mirančuk i Džagoev (koji je igrao manje) zaduženi za kreiranje šansi Smolovu i Kokorinu (koji se takođe povredio i neće najverovatnije biti u sastavu tima), a koji imaju veliku slobodu u igri.

TIM RUSIJE: Ono što je zanimljivo za nacionalni tim Rusije to je činjenica da gotovo svi igrači selekcije igraju u domaćoj Ruskoj Premijer ligi. Gotovo sigurno je da će mesto golmana biti rezervisano za 31-godišnjeg Igora Akinfeeva, golmana CSKA koji je branio najveći broj mečeva unazad nekoliko godina. Odličan golman koji često brani nemoguće, ali se događaju i kiks golovi zbog koga određen broj navijača smatra da bi šansu trebalo ukazati nekom drugom golmanu. Kao druga opcija tu je golman Andrej Lunove, ove sezone standardni golman ekipe Zenita i najverovatnije broj jedan u nacionalnoj selekciji po povlačenju Akifeeva. Za mesto trećeg golaman ima nekoliko opcija.

Što se tiče odbrane tima, posle ere braće Berezucki i Ignaševiča koji su i dalje standardni u ekipi CSKA Moskva, u selekciji je došlo do promena u ovom delu tima, njihov saigrač koji po stilu igre liči na pomenutu trojku Viktor Vasin siguran je u najboljih 11 u timu, kao i Fjodor Kurdjašov, štoper Rubina iz Kazanja, iskusan igrač koji je čitavu karijeru proveo u Rusiji. Tu je i Igor Smolnikov, trenutno igrač sa najviše mečeva za nacionalnu selekciju od svih igrača sa 23 nastupa, igra za Zenit kao jedan od nekoliko domaćih igrača u ovom timu uz legiju stranaca iz Argentine. Konstantin Rauch jedan je od igrača koji konkuriše za mesto levog beka, a u mlađim selekcijama nastupao je za reprezentaciju Nemačke sve do mlade reprezentacije, ove sezone po prvi put je stigao u neki ruski klub i igrače za Dinamo Moskvu, do sada je nastupao za Keln. Mario Fernandeš, igrač rođen u Brazilu konkuriše za mesto desnog beka, jer je kao i Rauch promenio sportsko državljanstvo iako je nastupao u jednom meču za Brazil, radi se o jako dobrom i disciplinovanom desnom beku, čija je jača strana duel igra i odlično pozicioniranje. Georgi Džikija iz Spartak Moskve, spada u red mlađih igrača u ovom delu tima, ali će nažalost zbog teške povrede ligamenata propustiti Svetsko prvenstvo, njegovo mesto trebalo bi da zauzme igrač Rubina, Vladimir Granat, inače poznat po čestim startovima za žute kartone.

# Po objavljivanju ovog teksta selektor Čečesov odlučio se da na prvenstvo sveta ne povede Rauha, dok je Viktor Vasin doživeo tešku povedu, a zameniće ga veteran, 39 godišnji Viktor Ignaševič.

Vezni red ove selekcije predvodi talas relativno mladih i već sada odličnih igrača, braća blizanci Aleksei i Anton Mirančuk, Golovin i Zobnin. Aleksei Mirančuk igra za Lokomotivu iz Moskve i već sada je postao nezamenljiv igrač u ovom delu tima, gde je u 8 mečeva u 2017-oj postigao 3 gola uz 2 asistencije. Od domaćih igrača najvažniji je u timu Lokomotive i do sada je na 20 mečeva postigao 7 golova uz 2 asistencije. Anton Mirančuk igra nešto ofanzivnije, ali sa manjom minutažom od svog brata, uspeo je da na 14 mečeva postigne 5 golova uz 1 asistenciju. Aleksandar Golovin je sa 21 godinom već sada jedan od glavnih igrača kako selekcije Rusije tako i ekipe CSKA iz Moskve, igrač koji igra u oba pravca, odličan u defanzivi, ali isto tako i jako kreativan igrač koji često gradi igre svog tima. Tu je i nešto iskusniji Alan Džagoev koji je zabeležio 6 asistencije u dresu CSKA i nalazi se u vrhu te kategorije u celoj ligi, iako je postao dobar vezni igrač, mnogi su od njega pre par godina očekivali mnogo veću karijeru. Aleksandar Jerokhin, 195cm visoki vezni igrač Zenita, postao je jako važan član selekcije koji je počeo gotovo sve mečeve u 2017-oj godini. Oni koji bi trebali da donesu iskustvo u ovaj deo tima su 34-godišnji levokrilni igrač Juri Žirkov, nekada igrač Čelzija, potom Denis Glušakov iz Spartak Moskve i njegovi saigrači Dmitri Kombarov, kao i Aleksandar Samedov.

Glavni i najvažniji igrač tima koji je tu kako zbog kreativnosti i lucidnosti, tako i zbog golova je napadač Krasnodara, Fjodor Smolov, strelac 4 gola na 6 mečeva u 2017-oj godini, igrač neverovatnog pregleda igre i strelac i paker u jednom. U dresu Krasnodara je ove godine postigao 10 golova od 32 koliko je postigao ceo tim Krasnodara, sa 4,8 šuta po meču, igrač je koji najviše šutira ka golu protivnika u celoj ligi. Rame u rame sa njim bio je Aleksandr Kokorin koji je takođe postigao 10 golova u dresu Zenita uz 6 u Ligi Evrope, ukupno 16 golova i 5 asistencija, igrač koji je se odlično snalazi u šesnaestercu protivnika i u kombinaciji sa Smolovim može da bude neugodan za svaku odbranu na svetu, pored mesta klasičnog napadača može da igra i na svim pozicijama u ofanzivnom delu veznog reda, nažalost zbog teške povrede najverovatnije će propustiti takmičenje u svojoj zemlji. Tu je i njegov klupski kolega Dmitri Poloz, koji je odigrao 6 mečeva za nacionalni tim u 2017-oj godini.

VRLINE TIMA: Puno igrača koji još nisu dostigli zenit karijere i koji su željni dokazivanja pred svojim navijačima na najvećoj sceni, jedan su od potencijalnih vrlina ovog tima, za razliku od nekih ranijih timova Rusije koji su teško davali golove, ovaj tim može da postigne svakom protivniku nekoliko golova, naročito zbog individualnih kvaliteta ofanzivaca ovog tima.

MANE TIMA: Osim mečeva na Kupu Konfederacija, ovaj tim nema puno iskustva u takmičarskim mečevima, a većina igrača igrala je samo u domaćoj ligi, centralni deo tima deluje dosta ranjivo, naročito kada se lopta spusti i ide iza njihovih leđa. Uz to igra tima u mnogome zavisi od igre napadača Smolova čije bi izostajanje zbog kartona ili povrede predstavljalo nerešiv problem za tim.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU: Grupa A , u kojoj se nalazi Rusija deluje kao jednostavna i pruža mogućnost da se prođe u narednu rundu takmičenja, protiv Saudijske Arabije ne bi trebalo da imaju problema, ali će protiv čvrstog Egipta sa Salahom i Urugvaja koji ima puno kvaliteta u napadu tima pokazati da li će i koliko moći na ovom šampionatu.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU: Aleksej Mirančuk, vezni fudbaler Lokomotive iz Moskve, rođen 1995.godine mogao bi da ponese ovaj epitet, najtalentovanijeg igrača u timu Rusije. Ovaj 22-godišnjak je igrač na kojeg se oslanja kako tim Lokomotive, kao i selektor reprezentacije. Jedan zanimljiv statistički podatak kaže da je Mirančuk stvorio najviše šansi svojim saigračima, ako se posmatraju svi igrači Lokotive, što dovoljno govori o njegovim organizaciono kreativnim sposobnostima.

Selektor Rusije, dao mu je startno mesto u remiju sa Španijom 3:3, a on je vratio tako što je postigao gol i zabeležio asistenciju. Po građi dosta podseća na Milinković-Savića, kao i po stilu igre, sa lakoćom vara protivnike, i neretko pokušava udarcima sa daljine ili pravovremenim pasovima. Ove sezone jedan je od najzaslužnijih igrača za partije koje je pružala Lokomotiva, odigrao je  39 utakmica, postigao 8 i zabeležio 11 uspešnih asistencija, od čega 6 na 9 mečeva Lige Evrope.

PROGNOZA: 1/8 finala Svetskog prvenstva ili treće mesto u grupi!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje