četvrtak, 28. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (A grupa): SELEKCIJA URUGVAJA!

REPREZENTACIJA UGRUVAJA

FIFA RANG LISTA – 22.mesto

Selekcija Urugvaja plasirala se na Svetsko prvenstvo zauzevši 2.mestu u Južnoameričkim kvalifikajama sa skorom 9 pobeda, 4 remija i 5 poraza, uz gol razliku 32:20. Odlične partije ovog tima i drugo mesto iza Brazila govori o snazi tim pod vođstvom sjajnog stučnjaka Oskara Tabareza.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Do sada su zabeležili 12 nastupa na najvećoj planetarnoj fudbalskoj smotri, a prvo prvenstvo u istoriji 1930.godine upravo je organizovano u Urugvaju, a ova selekcija je osvojila šampionat, kao i 1950.godine kada je domaćin bio Brazil. U 21.veku učestvovali su na 3 prvenstva, 2002.godine po prvi put u novijoj istoriji nisu prošli grupnu fazu, SP 2006.godine su propustili, dok su u Južnoafričkoj Republici 2010.godine zauzeli 4.mesto. Na prošlom Svetskom prvenstvu 2014-te godine u Brazilu, gde su u 1/8 finala ispali od Kolumbije 2:0. Ukupno su odigrali 51 meč, pobedili na 20 mečeva, 12 puta remizirali uz 19 poraza.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018): Urugvaj je osim mečeva u kvalifikacijama koje smo već spomenuli, odigrao i 4 prijateljske utakmice u 2017-oj, gde su zabeležili tri poraza (Republika Irska 3:1, Italija 3:0, Austrija 2:1, dok su sa Poljskom odigrali 0:0)

SELEKTOR: Jedna od najjačih karika selekcije Urugvaja, je iskusni 71-godišnji trener Oskar Tabarez, koji predvodi selekciju od 2006.godine i ovo će mu biti četvrti šampionat. Do sada je predvodio selekciju na 149 mečeva, ostvario je 71 pobedu, 39 remija i 39 poraza uz gol razliku 251:164. Selekciju Urugvaja predvodio je u još jednom navratu od 1988 do 1990.godine. Sa ekipom Penjarola osvojio je Kopa Libertadores 1987.godine, 2011.godine osvojio je Kopa Ameriku sa selekcijom Urugvaja, kao i 4.mesto na Svetskom prvenstvu 2010.godine. Dobio je i dva individualna priznanja, za najboljeg trenera Južne Amerike 2010. i 2011.godine.

Ono što je posebno karakteristično za njega jeste uspostavljanje takozvanog ,,EL PROCESSA“ 2006.godine koji se oslanjao na to da sve nacionalne selekcije počevši od U15 selecije igraju u istoj 4-3-3 formaciji, kako bi igrači bili pripremljeni za nastupe u seniorskom timu, uz to poznato je da ovaj selektor zastupa princip da se u selekciju teško ulazi, ali i teško izlazi iz nje, što može da se dokaže i sastavima timova kroz godine koji se jako retko menjaju.

TAKTIKA: Kao što smo već i rekli, već 12 godina ova selekcija nastupa u modifikovanoj 4-3-3  formaciji 4-3-1-2 (modalitet 4-4-2 formacije u dijamnatu), koja se u defanzivi vrlo često pretvara u 4-4-2. Do modifikacije klasične 4-3-3 formacije došlo je posle povlačenja Forlana iz selekcije, koji je činio trojku sa Kavanijem i Suarezom. Defanzivna linija tima je dosta uigrana i ne komplikuje previše već nastoji da prostim rešinjima iznese loptu iz opasne zone, u defanzivnoj liniji tima uglavnom dvojica igrača služe kao korektori i imaju defanzivniju ulogu dok su druga dvojica kreativniji igrači koji imaju ulogu organizatora i asistenata superstarovima u napadu tima.

TIM URUGVAJA: Što se tiče pozicije golmana, jasno je da je ona rezervisana za golmana Fernanda Musleru, koji nastupa za turski Galatasaraj i koji je već godinama oslonac reprezentacije i koji će na Svetskom prvenstvu najverovatnije probiti brojku od 100 nastupa za selekciju. Tu su još iskusni Martin Silva iz Vasko de Game i Martin Campana iz Independietea.

Što se tiče odbrane, čini se da je to najstabilniji deo tima, na čak 8 mečeva uspeli su da sačuvaju svoju mrežu netaknutnom. Dijego Godin, igrač Atletiko Madrida, najstandardniji igrač u timu ,fenomenalan u duel igri i skoku, ali i igrač koji može mirnim pasom da započne akcije svog tima, dugo godina bio je partner u odbrani sa Diego Luganom koji se povukao. Sada mu je najčešći partner u odbrani saigrač iz Atletiko Madrida, Hose Himenez, koji je stabilan igrač, ali sa manjkom mečeva u svom klubu. Tu je i Sebastijan Koates iz Sporting Lisabona, koji je češće varijanta kada protivnik ima korpulentne napadače kako bi ima parirao u skok igri, kada su protivnički napadači drugačiji, kao opcija se pojavljuje igrač Independientea Gaston Silva, koji u klubu igra na mestu levog beka, ali je u reprezentaciji češće na mestu štopera.

Pozicije bekova, pokrivaju Maksi Pereira, igrač Porta, i sa 124 meča jedan od igrača sa najdužim stažom u nacionalnom timu, on igra po desnoj strani odbrane, ali mu nije strano igranje ni na kontra strani. Tu je i Martin Kaseres, igrač sa iskustvom igranja u Barseloni, Juventusu i Sevilji, sada član rimskog Lacija. Igrač koji sa velikim uspehom može da igra na svim pozicijama u odbrani tima. Kao moguća rešenja figuriraju još i fudbaler Đenove koji u klubu igra više po levoj strani u veznom redu, Diego Laksalt,njegovim partijama je selektor bio jako zadovoljan posle martovskih mečeva, dok na desnoj strani kao opcija postoji i igrač domaćeg kluba Penjarola, koji pruža zapažene partije u novoj sezoni, Giljerme Varela, koji nema veliko iskustvo u dresu reprezentacije, ali je u svojoj karijeri bio u Mančester Junajtedu, Real Madrid Kastilji i Ajntraht Frankfrutu.

Što se tiče veznog reda, ovaj deo tima iako ne sa tako zvučnim imenima, poseduje odličan kvalitet, a igrač koji ima zacementirano mesto je vezista Intera, Matias Vecino koji je u kvalifikacijama odigrao 12 mečeva, sa 189cm visine, njegov zadatak je da bude spona odbrane i ofanzive tima i da koriguje sve greške svojih saigrača, odigrava jednostavne pasove (što pokazuje i podatak iz Serija A, gde ima 88 % uspešnih dodavanja). Još jedan od igraća sa značajnom ulogom u timu je levi vezni, Kristijan Rodrigez, nekadašnji igrač Atletiko Madrida, Porta, Gremija i Independiente, a sada član urugvajskog Penjarola, igrač je koji poseduje odlične ofanzivne karateristike, centaršut i dribling, ali jedan od razloga zašto nije više igrao u Evropi, jeste činjenica da defanzivni zadaci nisu njegovi omiljeni što evro fudbal danas ne trpi, sa 32 godine, ovaj igrač još uvek može da pruži dosta svojoj selekciji, u kvalifikacijama je 13 mečeva uz 2 gola i 1 asistenciju. Kao igrači koji su takođe imali solidnu minutažu u kvalifikacijama, to su Nandez, fudbaler Boke Juniors, odličan u obavljanju defanzivnih zadataka sa jako dobrim pregledom igre i pravovremenim odigravanjem pasova, uz izuzetno jak šut koji se teško brani ukoliko pogodi okvir gola, igrač koji je upotrebljiv kao centralni ili vezni igrač ka desnoj aut liniji. Tu je i igrač Real Madrida, na pozajmici u Deportivo La Korunju, mladi 19-godišnji Valverde, igrač koji često ume da iznese loptu i po nekoliko desetina metara koristeći svoj dug korak, odličan u okretanju strana i prebacivanju težišta sa jedne na drug stranu terena, neko oko koga će se graditi buduća selekcija Urugvaja.Ono što je jako zaniljivo je i činjenica da mnogi vezni igrači sa pasošem Urugvaja upravo sada igraju najbolji fudbal u životu, poput Toreira i Gastona Ramireza iz Sampdorije, zatim sjajnog veziste Kruzeira, De Arascaete i Bentankura iz Juventusa, ali su oni imali jako malo prilike da se dokažu u nacionalnom timu. Kao ofanzivnije opcije u veznom redu, figurirali su Nikolas Lodeiro, vezista Sijetla, koji je na 8 mečeva (4 počeo), ostvario učinak od 1 gola i 2 asistencije, igrač kome se zamera nedostatak discipline u odbrani i nedovoljna igra bez lopte. Svakako da je trenutno najvažniji igrač ovog tima u veznom redu još jedan vetaran, 33-godišnji ofanzivni vezni igarač meksičkog Montereja, Karlos Andres Sančez, koji je odigrao 15 mečeva u kvalifikacijama i uz 1 gol, ubeležio i 7 asistencija, što ga uz Suareza čini najboljim dodavačem tima u kvalifikacijama. Jako kreativan igrač, koji sa 177cm visine poseduje odličnu brzinu i promenu pravca kretanja, kao i dribling, naročito u punom trku, najbolje se snalazi na poziciji desnog veznog igrača. Najveće kritike javnosti u  Urugvaju tiču se upravo konstalacije veznog reda, jer svi smatraju da bi tim izgledao mnogo bolje i opasnije sa Toreirom, Ramirezom, De Arasaetom i Bentankurom u postavi, iako postoji mogućnost da Tabarez nekog od njih ne svrsta u tim od 23 igrača.

Šta reći za napad tima u kojem se nalazi igrači kao što su Edison Kavani i Luis Suarez. Edison Kavani je najbolji strelac PSŽ-a ove sezone, na 46 mečeva, postigao je 38 golova i zabeležio 12 asistencija, igrač koji je neprikosnoveni ,,kralj“ protivničkog šesnaesterca, odličan odraz i udarac glavom, šut sa obe noge bez razlike jesu nešto što ga svrstava u top svetske napadače.Bio je najbolji strelac selekcije u kvalifikacijama sa 10 golova i 1 asistencijom na 15 utakmica. Različiti po stilu igre, ali ništa manje efikasan je i Lusi Suarez, fudbaler Barselone, koji u dresu sa nacionalnim grbom pruža još više nego u klubu, tokom kvalifikacija je sa 7 asistencija bio na deobi liste najboljih asistenata tima, uz to je dodao i 5 golova, dok je u dresu Barselone ove sezone odigrao 47 mečeva uz  29 golova i 15 asistencija. Sa 3,8 šuta po utakmici, jedan je od igrača koji najčešće pokušava da postigne gol u ligi, uz to ima 1,2 uspešna driblinga po meču i čak 1,4 ključnih dodavanja iz kojih proisteknu šanse za gol. Kao njihove alternative, tu su pre svega iskusni Kristijan Sutani, napadač španske Đirone, u kojoj je ove sezone najbolji strelac tima i jedan od najboljih u ligi, odigrao je 30 utakmica, postigao 19 golova, on je napadač koji donosi dosta agresivnosti o čemu svedoči i statistički podatak da kao napadač napravi 2,7 faula po meču, a dobio je i 8 žutih kartona, što priznajete nije svojstveno napadačima. Šansu da se nađu na listi imaće i najtalentovaniji napadači Urugvaja, 21-godišnji napadač Selte, Maksimilijano Gomez (36 mečeva, 15 golova i 4 asistencije za Seltu) i 22-godišnji napadač Ajaksa, Gaston Pereiro, a šansu čeka oporavljeni napadač Hala, Abel Hernandez.

VRLINE TIMA: Dugogodišnji rad selektora Oskara Tabareza sa timom koji je navikao na njegove zahteve u igri, igranje u istoj formaciji sa sličnim zadacima, disciplinovana igra u defanzivi i neverovatni individualni kvaliteti Suareza i Kavanija. Jedna od velikih prednosti ovog tima jeste igra kod prekida iz koje su tokom kvalifikacija bili izuzetno efikasni, a naročito su se istakli defanzivci Godin i Kaseres sa 3 gola.

MANE TIMA: Previše ograničavanja određenih igrača u igri i oslanjanje na puno iskusnih igrača( gotovo da u startnoj postavi nema igrača mlađih od 24 godine). Jednolična igra u kojoj se unapred zna kako će Urugvaj igrati.

ŠANSE TIMA NA SVETSKOM PRVENSTVU: Grupa sa domaćinom Rusijom, Egiptom i Saudijskom Arabijom čini se da je baš po meri selekcije Urugvaja, koja je po individualnom i timskom kvalitetu apsolutni favorti ove grupe i sve osim prvog mesta u grupi bi bilo veliko iznanađenje, plasman u nastavku takmičenja će u mnogome zavisti od toga da li će u 1/8 finala za rivala imati Španiju ili Portugal, ukoliko to bude Portugal nijanse će odlučivati taj duel, mada ih ne bi prerano otpisivali ni protiv Španaca.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU: Ukoliko uspe da uđe u finalni tim od 23 igrača, to je svakako fudbaler Sampdorije, 22-godišnji Lukas Toreira. Igrač koji igra u veznom redu, iz kategorije igrača koji igraju u oba pravca, sjajan u defanzivi i vrlo opasan u završnici, prototip je modernog igrača i možda prava zamena za već vremešnog Arevala Riosa. U Italiju je stigao kao 17-godišnjak, i odmah se ustalio u timu Peskare, u Sampdoriju je stigao 2016-te godine i od tada odigrao 72 uz 4 gola i 4 asistencije. Sa svega 168 cm visine, igrač je koji lako menja ritam igre, prosečno beleži 2,9 dobijena duela po meču, uz 2,1 presečenu loptu što dovoljno govori o njegovoj agresivnosti u defanzivi, uz to često je i fauliran igrač sa čak 2,5 faula po meču nad njim, ofanzivne kvalitete pokazuje činjenica da ima 1,1 pas po meču koji dovodi u izglednu šansu svoje saigrače, kao i 87% preciznih dodavanja.

PROGNOZA:  plasman u 1/4 finale takmičenja!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje