utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (B grupa): SELEKCIJA MAROKA!

REPREZENTACIJA MAROKA

FIFA RANG LISTA – 42.mesto

Reprezentacija Maroka obezbedila je učešće na Svetskom prvenstvu posle dobrih partija u ne baš lakoj kvalifikacionoj grupi, a na 6 mečeva nisu primili nijedan gol, gol razlika 11:0, uz skor od 3 pobede i 3 remija. U grupi su igrali sa Obalom Slonovače, Malijem i Gabonom. Pre toga su u drugoj kvalifikacionoj rundi izbacili selekciju Ekvatorijalne Gvineje (pobeda na domaćem terenu 2:0, poraz na gostovanju 1:0)

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Selekciji Maroka će ovo biti peto učešće na Mondijalima, pre Rusije, igrali su 1970.godine u Meksiku (završili na 14.mestu), 1986.godine takođe u Meksiku su stigli do 1/8 finala, potom su 1994.godine u Americi bili 23., da bi na narednom prvenstvu u Francuskoj 1998.godine završili na 18.mestu (skor u grupi 1-1-1 (5:5).

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  Selekcija Maroka je 2017-tu godinu otvorila učešćem na Afričkom Kupu Nacija, gde su posle jako dobrih partija u grupi, ispali u ¼ finalu od selekcije budućeg vicešampiona Egipta sa 1:0. Pre toga su savladali Togo i Obalu Slonovače u grupi, a poraženi su od DR Konga. Usledile su dve pobede u prijateljskim mečevima sa Tunisom i B.Faso, pa poraz od Holandije 1:2. U oktorbu su odigrali jako dobar prijateljski susret protiv reprezentacije Južne Koreje i slavili zasluženo sa 3:1. Dok su u kvalifikacijama za naredni Afrički Kup Nacija 2019-te godine poraženi u prvom meču od Kameruna 1:0.

SELEKTOR:  ,,Beli vrač’’ kako ga zovu na afričkom kontinentu, Herve Renard, francuski stručnjak, sa svojih 49 godina, već je dva puta osvojio Afrički Kup Nacija i to sa dve različite selekcije Zambijom 2012-te godine i Obalom Slonovače 2015-te godine. Veliki uticaj na ovog trenera ostvario je još jedan legendardni Francuz koji se proslavio rezultatima u  Africi, Klod Le Roj, trener koji ga je uzeo kao svog asistenta dok je radio u Kini. Najveći uspeh Herva Renarda, desio se 2012-te godine, kada je sasvim neočekivano sa Zambijom postao prvak Afrike, pobedivši u finalu Obalu Slonovače koja je u tom meču bila veliki favorit, godine 2015-te revanširao se Obali Slonovače predvodivši ovu selekciju do titule prvaka kontinenta, što ovom timu nije pošlo za nogom od 1992.godine. Kao selektor Maroka ima skor 14 pobeda, 5 remija i 5 poraza.

TAKTIKA:  Herve Renard poznat je kao trener koji veliku pažnju posvećuje taktičkoj pripremi, što govore i česte rotacije u timovima koje on vodi. Neretko dešava da meč počnu igrači za koje se to nije očekivalo jer jednostavno poseduju određene kvalitete koje Renard namerava da iskoristi protiv određenog rivala. Ono što je primetno to je da Maroko igra u formaciji 4-2-3-1, gde veliku ulogu u timu ima krilni napadač Ajaksa, Hakim Zijekh, inače igrač za koga je Van Basten rekao da je budala što nije prihvatio poziv u selekciju Holandije. Trojka iza napadača često menja mesta, pokušavajući da zbuni odbranu protivnika, dok je jedan napadač u ovoj formaciji, najčešće  takozvani,,target men’’, koji se gađa posle prodora sa bokova. Dvojka ispred odbrane je dosta iskusna i pored organizacije igre tima, ima ogromnu ulogu u odbrani, kada se spuste jako blizu svoje defanzivne linije i odatle kvare napade rivala. Kontranapad i polukkontra su izuzetno jako oružije ovog tima.

TIM MAROKA:  Tima Maroka je u mnogome specifičan jer je veliki broj igrača ove selekcije rođen van Maroka, najčešće u Francuskoj, Španiji, Holandiji i Belgiji, gde su i sticali prva znanja o fudbalskoj igri u akademijama mnogih klubova. Što se tiče golmana , startna pozicija rezervisana je za golmana Numansije, Mohamedi Munir, golman koji je rođen u Španiji, problem za ovog golmana bi mogao da bude nedostatak utakmica, jer je ove sezone uglavnom dobijao šansu u kup takmičenju. Ipak činjenica da je u kvalifikacijama branio na svih 8 mečeva i primio samo 1 gol je za svaki repekt. Njegova zamena je golman španske Đirone, Jasine Bounou ,,Bono’’, visok čak 196 cm, dominantan u skok igri prilikom prekida protivnika, ove sezone je prvi golman tima koji je jedno od prijatnijih iznenađena u ligi.

Najveća zvezda odbrane tima, je svakako štoper Juventusa, Mehdi Benatija, ujedno i jedno od najpoznatijih imena u selekciji, igrač koji svakako spada u top 10 štopera u Evropi danas, odličan u pozicioniranju, duel igri i skoku, ali igrač koji uspešno pasom može da započne napade svog tima. Njegov partner na štopersoj poziciji najverovatnije će biti igrač koji je ,,univerzalac’’ i u selekciji Maroka i u svom klubu Vulverhemptonu, Romain Sais, još jedan izrazito visoki štoper, koji je odličan u skoku i beskompromisni borac, rođen je u Francuskoj gde je i proveo veći deo karijere, selektor Renard ga koristi i na mestu defanzivnog veznog igrača. Druga alternatativa je štoper turskog Basaksehira, Manuel Da Kosta, igrač koji je u mladoj reprezentaciji igrao za Portugal, a nastupao za klubove PSV, Sampdorija, Fiorentina, Vest Hem, Lokomotiva Moskva i Olimpijakos. O njegovom karakteru dosta govori i činjenica da je nekoliko puta odgovara pred oraganima reda, zbog seksualnog uznemiravanja i vožnje u alkoholisanom stanju. Pozicije bekova su takođe jako dobro popunjene, a u zavisnosti od taktike, tu konkuršu sledeći igrači: 19-godišnji igrač Real Madrida, Achraf Hakim, koji je ove sezone već nastupao za seniroski tim Reala, čiju je kompletnu akademiju i prošao, protiv Sevilje je u decembru 2017-te postigao i prvi gol u karijeri za Real, izuzetno prodoran igrač sa odličnim ofanzivnim kvalitetima, ali sa manjkom iskustva. Tu je i Nabil Dirar, igrač Fenerbakčea, koji u klubu igra na poziciji desnokrilnog napdača, ali u nacionalnom timu češće na mestu desnog beka, prošle sezone je osvojio titulu prvaka Francuske, igrajući za Monako (33 meča i 1 gola za ovaj tim te sezone). Tamnoputi igrač Hamza Mendyl, igrača Lila, još jedno je od rešenja na bočnim mestima, jako malo mečeva u svom timu ove sezone, za igrača koji je po ocu mogao da nastupa i za Obalu Slonovače.

Vezni red tim pruža puno mogućnosti za različite kombinacije treneru Renardu, ali da krenemo od pozicije dvojice centralnih veznjaka. Taj tandem najčešće sačinjavaju dvojica igrača potpuno različitih karakteristika. To su El Ahmadi, fudbaler Fejnorda i Mubrak Busufa kojeg ljubitelji fudbala pamte iz dana u Anderlehtu, sada je u Al Džaziri. El Ahmadi je tip igrača koji je uvek u duelu, dobro čita igru i često prekida napade protivnika, uz to poseduje miran pas i jednostavnim potezima razigrava kreativnije saigrače. Ovaj igrač je rođen u Holandiji, a za Fejnord je odigrao preko 200 mečeva, ove sezone takođe jedan od najstandardnijih sa 31 utakmicom, ima 3,3 dobijena duela po meču, uz 2 presečene lopte, procenat uspešnih dodavanja 89%. Mubrak Busufa, igrao je dugo za Anderleht, posle čega je usledio odlazak u Anži, pa potom Lokomotivu, Gent, izdanak je Ajaksove škole fudbala, a bio je tri godine i u mlađim kategorijama Čelzija. Igrač odlične tehnike i rešenja u napadu, ali sa nešto slabijom defanzivom. Najbolji igrač u veznom redu jeste ofanzivni vezni igrač Hakim Zijeh, ponikao u Herenvenu, trenutno član Ajaksa, ove sezone je najbolje ocenjeni igrač Holandske lige. Za ovog igrača vladala je velika želja Holandije da zaigra za njihovu selekciju, ali je on odabrao Maroko, za koji je na 13 mečeva postigao čak 7 golova. Fenomenalan šut, pregled igre i prodornost, njegove su glavne vrline uz dribling kojim lomi protivnika često u punom trku. Ove sezone sa 4,6 šuta na gol po meču, igrač je koji najčešće pokušava da ugrozi gol protivnika. Još jedan veliki kvalitet ovog igrača jeste i izvođenje slobodnih udaraca. Važan igrač u veznom redu je nekadšnji mladi reprezentativac Holandije, Nordim Amrabat, koji nastuplja za španski Leganjes kao pozajmljeni igrač Votforda.  Uz Busufu je najbolji asistent tima u kvalifikacijama sa 3 asistencije. Ovaj igrač u zavisnosti od taktike igra ili u paru sa El Ahmadijem, kada Busufa ide na krilnu poziciju, ili on igra na krilu. Problem za ovog igrača može da bude njegova prevelika agresivnost, ove sezone u dresu Leganjesa, dobio je 5 žutih i 1 crveni karton. Tu je i Belhanda, vezni igrač ponikao u Monpeljeu, a u karijeri je igrao i za Šalke, Nicu, Dinamo Kijev, da bi sada bio standardan u turskom Galatasaraju, klasična ,,desetka’’ , ali igrač koji ume da odigra defanzivu.

Fenomenalan potencijal Maroko ima u Sofijanu Bufalu iz Sautemptona, Ait Benaseru iz Kaena, potom 20-godišnjem Aminu Haritu koji je bio u idelanom timu prve polusezone Nemačke Bundeslige, nastupa za Šalke, a tu je i još jedan igrač koji briljira ove godine u Holandskoj ligi u dresu Utrehta i koji je takođe bio velika želja selektora Holandije, Zakaria Labyad.

U napadu tima gotovo po pravilu igra samo jedan igrač i to najčešće Khalid Boutaib, član turske Yani Malatyspora, inače prošle sezone najbolji strelac francuskog Strazubra sa 20 golova, ove godine takođe jako uspešan u Turskoj, gde je na 30 utakmica, postigao 12 golova. Visok napadač, koji se odlično snalazi u skok igri, a dobro pozicioniranje mu je velika prednost u igri. U kvalifikacijama je na 4 meča postigao 4 gola. Ousama Tanane, igrača Las Palmasa, odigrao je isto toliko mečava. Kao potencijalna rešanja tu su i Bouhadouz, prošle sezone najbolji sterelac nemačkog Sent Paulija, koji ne igra tako dobro ove godine, kao i Jasine Bamou iz Nanta.

VRLINE TIMA: Najveća vrlina tima je izuzetno veliki individualni kvalitet veznih igrača, koji su tehnički obučavani u holandskim i francuskim timovima,uz to svi igrači nastupaju sa velikom željom za nacionalni tim što doprinosi još većoj agresivnosti i posvećenosti u igru. Selektor Renard, još jedan je kvalitet tima jer zna kako funkcioniše turnirski sistem na kojima je već osvajao trofeje.

MANE TIMA: Možda je i najveća mana tima nedostatak klasičnog napadača ,,zvučnijeg’’ imena iako Boutaib zavšava jako dobar posao, uz to mentalitet ,,male’’ reprezentacije mogao bi da dođe do izražaja kada se budu sastajali sa Španijom i Portugalom.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Slično kao i sa Iranom, da su upali u neku slabiju grupu možda bi i imali veću šansu za prolazak dalje, ovako će se sa Iranom najverovatnije boriti za treće mesto u grupi, mada ne iskuljučujemo mogućnost da iznenade i nekog od dva favorita.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU: Maroko zaista ima plejadu neverovatno talentovanih igrača, naročito u veznom redu, a mi smo se opredelili za Amine Harita, jer Hakim Zijeh sa 25 godina svakako da više ne spade samo u talentovane igrače. Amine Harit ima 20 godina i nastupa za Šalke 04, u prvom delu sezone našao se u idealnom timu Bundeslige. Ove sezone ima skor 34 utakmice, 3 gola i 7 asistencija. Nastupao je za sve mlađe selekcije Francuske, a ponikao je u Nantu. Ovaj omaleni vezista karakterističan je po odličnom pregledu igre i tehnici, a vrlo često od njega možemo videti i neke vrlo nepredvidive poteze, voli da je lopta dosta kod njega. Koliko je teško oduzeti mu loptu pokazuje činjenica da je 3,3 puta prosečno fauliran po meču, dok svojim saigračima stvara 1,9 šansu za gol po meču. Svakako igrač koji je budućnost selekcije Maroka, ali i evrofudbala. Mora da poradi na defanzivi i na pas igri kada je reč od dugim loptama.

PROGNOZA:  Ispadanje iz grupne faze takmičenja, uz osvojenih od 1 do 4 boda.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje