utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (C grupa): SELEKCIJA DANSKE!

REPREZENTACIJA DANSKE

FIFA RANG LISTA – 12.mesto

Selekcija Danske jedan je od timova iz Skandinavije koji je postao relativno redovan učesnik velikih takmičenja. Na ovo Svetsko prvenstvo, plasirali su se tek posle pobede u baražu protiv selekcije Republike Irske, posle 0:0 na domaćem terenu, pobeda na gostovanju 1:5. U grupnoj fazi završili su iza selekcije Poljske, imali su skor 6-2-2 i gol razliku 20:8. Poraženi su od selekcija Poljske 3:2 i Crne Gore 0:1, dok su remizirali sa Rumunijom dva puta 1:1 i 0:0.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Ovo im je peti plasman na Svetska prvenstva, prvi put bili su učesnici 1986.godine u Meksiku, a igrali su još 1998.,2002. i 2010.godine, najbolji rezultat ostvarili su 1998.godine, kada su ispali u ¼ finalu od selekcije Brazila 3:2, bila je to sjajna generacija Danske sa braćom Laudrup, Šmajhelom, Jorgensenom, Hogom, Hainceom, Helvegom…

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018): Selekcija Danske tokom 2017-te godine odigrala 8 mečeva i nije poražena nijednom, pored mečeva u kvalifikacijama igrali su i prijateljski meč sa selekcijom Nemačke koji je završen 1:1. Na početku 2018-te godine odigrali su dva meča van termina FIFA sa igračima iz domaćih klubova u januaru, poraženi su od komšija iz Švedske 1:0, kao i od selekcije Jordana 3:2.

SELEKTOR:  Selekciju predvodi nekadašnji fudbaler Noriča i Mančester Sitija, 64-godišnji Age Hareide iz Norveške. Trener je koji je u Skandinaviji osvojio titule u svim najjačim ligama, sa Helsingborgom 1999.godine i Malemom 2014-te, šampionat Švedske, 2002.godine šampionat Danske sa Brondbijem i 2003.godine šampionat Norveške sa Rosenborgom. Od 2003. do 2008.godine predvodio je selekciju Norveške. Na čelu selekcije Danske je od 2015-te godine, a od tada ima skor 11-6-3.

TAKTIKA:  Selektor Hareide forsira formaciju 4-2-3-1, gde su krilni napadači i centralni igrač u ofanzivnom delu tima oni od čijeg učinka zavisi rezultat tima. Duša i srce tima je vezni igrač Totinhema, Eriksen koji ima potpunu slobodu u igri, igra na poziciji iza napadača i uz ostale igrače iz veznog reda često preti i udarcima iz daleka. Čvrsta igra sa dosta duela, karakteriše ostatak tima koji se trudi da stvori dovoljno prostora i slobode svojima napadačima. Ceo tim se mnogo bolje snalazi kada se brani, jer tada do izražaja dolazi brzina i tehnika u kontranapadima. Još jedna prednost ovog tima mogu da budu i prekidi, korneri zbog visokih igrača i sjajnih izvođača, slobodni udarci zbog Erikesena koji je pozant po sjajnom udarcu.

TIM DANSKE: Posle prvenstva sveta 1998.godine, na poziciji golmana  biće još jedan član porodice Šmajhel, golman Lestera bio je jedan od najboljih igrača Lestera u sezoni osvajanja titule, branio je na 9 mečeva u kvalifikacijama i neko je na koga selekcija Danske može da se osloni. Veliki kvalitet mu je pravovremeno istrčavanje što pomaže njegovim defanzivcima jer ne poseduju izrazite brzinske sposobnosti. Njegova zamena i 3 puta golman tima u kvalifikacijama je golman Brondbija, Frederik Ronov,do 2015-te prvi golman mlade selekcije Danske, kao i golman Hadersfilda, Jonas Losl.

Što se tiče odbrane tima, svaki minut kvaflifikacija odigrao je kapiten selekcije i štoper Sevilje, Simon Kjer. On je igrač kome su mnogi predviđali karijeru u najvećim evropskim klubovima, moderan štoper odličan u skoku i često opasan i po gol protivnika kod prekida, slabija strana mu je organizacija igre i brzina. Već je nastupao na dva velika takmičenja za selekciju svoje zemlje na SP 2010.godine i na EURO 2012-te. Godine 2009-te proglašen je za najboljeg igrača Danske. Ove sezone trener Sevilje koristio ga je u rotaciji, a odličan meč odigrao je u pobedi svog tima nad Mančester Junajtedom u 1/8 finala 1:2. Njegov partner u odbrani će biti u zavisnosti od protivnika neko od sledećih igrača: Andreas Bjeland, štoper ekipe Brentforda, igrač koji se bolje snalazi na mestu levog štopera, za razliku od Kjera dosta jači u pas igri, ali igrač koji nije toliko snažan u duel igri kao kapiten selekcije, odigrao je 6 mečeva, tu je i štoper Čelzija, mladi Andres Kristensen, koji se ove sezone izborio za značajnu minutažu kod Kontea, a tokom kvalifikacija je takođe nastupio na 6 utakmica, mladi igrač za koga su mnogi stručnjaci rekli da je budućnost evro fudbala na mestu štopera, ali mu trenutno nedostaje iskustvo, što se i videlo u nekim mečevim Čelzija ove sezone protiv Man.Sitija, Barselone, Rome, Man.Junajted…Tu je i nekadašnji kapiten mlade selekcije Danske, a sada štoper Borusije Menhengladbah, Janik Vestergard.

Na poziciji desnog beka selektor je takođe koristio dva rešenja, to su igrač FC Kopenhagena, Peter Ankersen (7 nastupa), kao i Jens Larsen (6 mečeva u kv) iz italijanskog Udinezea, kojeg je trener češće koristio na mestu štopera ove sezone. Na suprtnoj strani takođe dilema, mada je mestu startera bliži igrač albanskog porekla Riza Durimisi koji je nastupio 8 puta u kvalifikacijama, sada nastupa za Betis, za koji je ove sezone odigrao 24 meča,uz 2 gola i 3 asistencije. 2015-te godine proglašen je za najboljeg igrača Brondbija. Njegova alternativa je igrač Brentforda, Henrik Dalsgaard, tokom kvalifikacija je odigrao 5 mečeva i zabeležio 2 asistencije.

Vezni red je deo tima u kojem selektor ne menja, sve mečeve u kvalifikacijama počela je trojka, Kvist, Dilejni, Eriksen. Dvojica od trojice ovih igrača imaju defanzivniju ulogu u timu. Zamenik kapitena, Vilijam Kvist, igrač sa najviše mečeva u nacionalnom timu što se tiče veznog reda i igrač FC Kopenhagena, igrač je čije je jača strana defanzivna igra, donosi balans u igri tima sa puno pametnih faulova i prekinutih napada protivnika, tokom kvalifikacija odigrao je 11 od 12 mečeva kao starter. Tomas Dilejni, igrač Verdera iz Bremena još jedan je od neizostavnih igrača u timu, posle deset godina u FC Kopenhagenu i dva priznanja za najboljeg igrača tima 2015-te i 2016-te godine, preselio se u Bundesligu i ove sezone igra standardno, učinak 36 utakmica, 3 gola i 6 asistencija, pravi prototip igrača koji igra u oba smera, defanzivno jako dobar, 2,5 dobijena duela u ligi, 1,6 presečen napad protivnika i 2,6 napravljena faula govore o njegovom učešću u defanzivi tima. U kvalifikacijama za SP, odigrao je 10 mečeva i postigao 4 gola. Igrač je koji često pokušava šutevima sa distance, a dobra strana njegove igre su i precizni dugački pasovi. Svkako najbolji igrač tima i neko ko je komandant u timu je Kristijan Eriksen, igrač Totinehema, koji je direktno doneo plasmna timu na Svetsko prvenstvo u utakmici sa Republikom Irskom, kada je postigao 3 gola. Igrač odličnog šuta, pregleda igre i pasa, neko je ko spada u red ,,desetki’’ koje donose kreativnost i lepotu igre u tim. Ove sezone odigrao je za Totinhem 46 mečeva, postigao 14 golova i zabeležio 13 asistencija. U kvalifikacijama je nastupio na svih 12 mečeva, postigao je 11 golova uz 3 asistencije. Gotovo izvesna trojka u centralnom delu veznog reda, svoje alternative ima u iskusnom igraču Ajaksa, Lase Šoneu, koji je tokom kvalifikacija odigarao 4 meča, ali samo jednom kao starter, a tu je i Pier Emili Hojberg, koji je nastupio na 4 meča, ali sve manje igra za svoj tim Sautempton, a jedan je od igrača koga su proglašavali naslednikom Eriksena.

U veznom redu, važne pozicije u timu zauzimaju i krilni igrači. Pione Sisto iz Selte, inače poreklom od roditelja iz Ugande, svojim brzinskim sposobnostima donosi prodornost timu, najčešće igra na poziciji levokrilnog napadača. U svom timu ove sezone igra standradno, odigrao je 36 mečeva, postigao 5 golova, a najbolji je asistent tima sa 10 uspešnih dodavanja za gol. Stvara svojim saigračima 1,8 šansi po golu, a beleži i 1,9 uspešnih driblinga po meču, kao mana može se navesti nešto manji doprinos u odbrani. Sa suprotne strane je ništa manje opasna igrač Lajpciga, Jusuf Poulsen, takođe igrač koji je rođen u Danskoj, od majke Dankinje i oca iz Tanzanije. Tokom kvalifikacija igrao je u 9 mečeva, postigao je 1 gola i zabeležio 2 asistencije. Krasi ga brzina zbog dugog koraka, agilnost i prodornost, odličan dribling i osećaj za prostor, a sa visinom od 192 cm, predstavlja i opasnost u skok igri. Za svoj klub igra na istoj poziciji. Što se tiče ovih pozicija u rotaciji je i Viktor Fišer, sada igrač FC Kopenhagena koji je pre par sezona privukao pažnju na sebe igrama u Ajaksu, za nacionalni tim Danske do 17 godina, odigrao je 30 mečeva i postigao 20 golova. Tokom sezone 2012-13 proglašen je za najtalentovanijeg igrača Ajaksa. Odličan prodor, tehnika i dribling su njegovi prednosti, ali su upravo zapostavljanje defanzivne igre koštale ovog igrača možda i bolje karijere. Tu je i drugi asistent Selte iz Viga (iza Sista), Daniel Vas, koji je bio pozivan za nacionalni tim kroz kvalifikacije, ali je samo tri puta bio na klupi i nije odigrao ni minut.

Na poziciji napada, konkurencija izgleda više kao bekovska postava košarkaškog tima, nego napad selekcije u fudbalu jer su svi igrači visine preko 190cm. Najviše mečeva tokom kvalifikacija počeo je Nikolaj Jorgensen, napadač holandskog Fejnorda, visok 193 cm, odličan u protivničkom šesnaesterci i neko ko je opasan posle centaršuteva svojih krilnih igrača. U kvalifikacijama je postigao 2 gola uz 2 asistencije na 9 mečeva. Prošle sezone je sa 21 golom bio najbolji strelac Fejnorda, i pomogao timu da osvoji titulu. Ove sezone je na 34 mečeva, postigao 13 golova i zabeležio 3 asistencije. Tu je i napadača italijanske Atalante 193cm visoki, Andreas Kornelisu, bio je najbolji strelac i igrač sezone 2012/13 u dresu FC Kopenhagena, ove sezone je za svoj tim igrao malo mečeva, ali je i pored toga uspeo da se upiše u listu strelaca 6 puta, u kvalifikacijama je odigrao 8 mečeva i postigao 2 gola. Tu je i najkontroverzniji, Niklas ,,Lord’’ Bendtner, koji je počeo svega 1 meče u kvalifikacijama i još 4 puta ušao sa klupe, ali i pored toga postigao čak  5 golova. Sada nastupa za Rosenborg i neko je ko će imati ulogu da ulaskom sa klupe promeni tok utakmice. U konkurenciji su još i napadač Bordoa, Braitvajt i napadač Ajaksa, 20-godišnji Dolberg.

VRLINE TIMA:  Uigranost tima koji trener Hareide retko menja možda je i glavna prednost Danske, uz to može se reći da Erisken kao jedna od zvezdi Engleske Premijer lige i generacija igrača koji se poznaju još iz mlađih selekcija (Fišer, Poulsen, Sisto, Durmisi,Kornelius) nešto što je velika prednost ove selekcije Danske.

MANE TIMA:  Svakako da upravo zbog toga što retko menjaju tim, ostavljaju svojim protivnicima mogućnost da pronađu mane u njihovom sistemu, nedostatak opcija za promenu sistema ograničava ovaj tima, a prevelika zavisnost od raspoloženja Eriksena može da bude problem ukoliko ovaj igrač ne zaigra na svom prepoznatiljivom niovu ili se povredi.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Svkako da selekcija Danske može da se nada plasmanu među 16 najboljih selekcija jer im pravo za to daje grupa sa Australijom, Peruom i Francuskom iako ni protiv jedne od ovih selekcija ne mogu očekivati sigurne bodove. Ukoliko prođu dalje na ruku im ne ide ukrštanje sa ,,grupom smrti’’.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU:  Svakako da ima puno talenta u ovom timu, ali mi smo se odlučili za 23-godišnjeg Pione Sista, igrača čiji su roditelji emigrirali iz Ugande, a ovaj igrač je prihvatio državljanstvo Danske i igrao za sve mlađe selekcije. Njegova velika prednost je urođena brzina i eksplozivnost, često upravo tim kvalitetima stiče prednost nad defanzivcima protivnika, a ima i odličnu tehniku. Već dve sezone je standardan u timu Selte iz Viga, a ove sezone je i najbolji asistent tima. Trebalo bi da bude igrač na kog će se selekcija oslanjati narednih 10-ak godina.

PROGNOZA:  Borba za drugo mesto u grupi sa selekcijom Perua, iz koje ukoliko izađu kao pobednici idu na neku od jakih selekcija iz D grupe i najverovatnije završavaju takmičenje u 1/8 finala.

Povezani članci

2 Komentari

  1. Pozz ? za Milosa autora ovog serijala za odličan ? ? pregled i upoznavanje sa reprezentacijama World cup 2018 in Russia ?️ ⚽ Redovno pratimSP i nestrpljivo čekam taj 14 juni da konačno počne najveća žurka u guraju bubamare.. Pozdrav ☺️

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje