utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (C grupa): SELEKCIJA FRANCUSKE!

REPREZENTACIJA FRANCUSKE

FIFA RANG LISTA – 9.mesto

,,Galski petlovi’’ su plasman na Svetsko prvenstvo izborili na poprilično siguran način, a grupa u kojoj su bili nije bila nimalo lagana, završili su na prvom mestu sa skorom 7 pobeda, 2 remija i 1 porazom uz gol razliku 18:6, ispered selekcija Švedske, Holandije, Bugarske, Luksemburga i Belorusije. Jedini poraz doživeli su od neugodne Švedske 2:1, dok su takođe dva remija bila veliko iznenađenje protiv Belorusije i Luksemburga, oba puta 0:0.

 ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Selekciji Francuske ovo je 15-to učešće na Svetskim prvenstvima i uvek je ova selekcija igrala važnu ulogu na planetarnim smotrama. Najbolje rezultate ostvarili su 1998.godine kada su postali šampioni sveta, 2006-te godine poraženi su u finalu od Italije, a treći su bili na Svetskim prvenstvima1958. i 1986.godine. Na prošlom Svetskom prvenstvu stigli su do ¼ finala, ali su im u sećanju i šampionati van Evrope 2002. i 2010.godine kada su ispadali u grupnoj fazi i završavali 29. i 28.na svetu.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  Osim mečeva u kvalifikacijama, selekcija Francuske odigrala je tokom 2017-te godine odigrala i četri prijateljska meča, slavili su protiv selekcija Paragvaja 5:0, Engleske 3:2, Velsa 2:0, dok su sa Nemačkom remizirali 2:2. Početkom 2018-te godine odigrali su mečeve protiv Kolumbije gde su poraženi 2:3 i protiv Rusije gde su slavili 3:1.

SELEKTOR:  Selektor tima je legendardni reprezentativac ove zemlje, Didije Dešamp, čovek koji predvodi ovaj tim još od 2012-te godine sa dosta uspeha, jer je na ostvario 46 pobede, 13 remija i 15 poraza. Na Evropskom prvenstvu 2016-te godine poražen je u finalu od selekcije Portugala 1:0, dok je na Svetskom prvenstvu 2014-te dogurao do ¼ finala. Tokom svoje trenerske karijere predvodio je i Monako, Juventus  i Marsej, a možda i najveći uspeh napravio je u sezoni 2003-04 kada je sa Monakom igrao finale Lige šampiona, uz to je osvajio i 4 kupa Francukse, jedno prvenstvo, a bio je i trener Juventusa kada su osvojili Italijansku Seriju B i vratili se u najjači rang takmičenje posle kazne zbog nameštanja.

TAKTIKA: Trener Dešamp je neko ko u osnovi koristi formaciju 4-4-2 sa različitim varijacijama u zavisnosti od protivnika, ono što mu nedostaje u igri je veći doprinos spoljnih defanzivnih igrača koji čini se nisu na nivou ostatka tima. Par centralnih veznih igrača su igrači koji su obavezni da radi u oba pravca i budu prvi u defanzivi, ali i uvek dostupni u napadu tima, bočnim veznim igračima i napadačima data je puna sloboda u igri kada tim ima posed, što oni koriste čestim menjanjem pozicija i ubacivanjima iz drugog plana.

TIM FRANCUSKE: Pozicija golmana je gotovo sigurno namenjena golmanu Totinhema, Hugu Lorisu, ovaj golman ne brani možda ove sezone u formi kakva ga je krasila u prošlosti, ali ako uđe u formu golman je na kog svaki tim može da se osloni. Njegova zamena je takođe iskusni golman Marseja, Stiv Mandanda koij je tokom kvalifikacija branio na jednoj utakmici, dok je pozicija trećeg golmana najverovatnije namenjena za Areolu iz PSŽ-a. Svkako odličan izbor na gol crti za trenera Dešampa.

Što se tiče odbrane tima, može se reći da su se na poziciji centralnih defanzivaca smenjivala trojica igrača u zavisnosti od rivala i potreba tima. Rafale Varan iz Real Madrida, jedan je od igrača koji odbrani donosi čvrstinu i skok igru u kojoj je neprikosnoven, zbog svoje dobre tehnike pouzdan je i prilikom započinjanja napada svog tima. Ove sezone bio je standardan  u dresu Reala, dok je tokom kvalifikacija odigrao 7 mečeva. Tu je i igrač Arsenala, Košelni, momak koji je na igrao na svih 10 mečeva i neko ko je štoper kome su brzina, agresivnost i jaka duel igra najveći su kvaliteti uz odlično postavljanje i čitanje namera protivnika, nažalost neće biti u mogućnosti da pomogne svom timu zbog teške povrede koju je doživeo u meču protiv ekipe CSKA Moskva. Samuel Umtiti igrač Barselone i starter na 5 kvalifikacionih mečeva, još jedan je opcija u centralnom delu odbrane, igrač za kog nema izgubljene lopte, veoma hrabar i agresivan, zanimljivo je da je jako dobro tehnički obučen i da je igrač koji dosta učestvuje u gradnji napada svog tima. Mladi igrač PSŽ-a, 22-godišnji Kimpembe, mogao bi da bude opcija sa klupe. Što se tiče bočnih defanzivnih pozicija, možda su upravo one i najveći problem u timu, odnosno mesta gde je izbor najslabiji. Sa leve strane izbor su igrači Lukas Dinje iz Barselone, igrač koji je defanzivno sasvim solidana opcija, ali i neko kome će nedostajati utakmice, jer je ove sezone igrao jako malo za svoj klub, što je i očekivano u konkurenciji Žordi Albe. Kao njegova alternativa javlja se Lukas Hernandez iz Atletiko Madrida, momak koji može da pokrije i poziciju centralnog defanzivca, ali igrač bez iskustva igranja za nacionalni tim. Čini se da je Kurzava igrač PSŽ-a koji je nastupao u kvalifikacijama ispao iz konkurencije za tim zbog slabe forme u 2018-oj godini. Dok je Benjamen Mendi propustio gotovo čitavu sezonu zbog povrede i počeo da igra tek početkom maja.Sa desne strane kao starter je sigurna igrač Monaka Đibril Sidibe koji je na svih 10 mečeva u kvalifikacijama nastupao u dresu nacionalnog tima i zabeležio 2 asistencije, poprilično opasan kada se ubaci u napada svog tima, često sam i završava akcije udarcima na gol, ali ne toliko pouzadan kada se radi o defanzivi što se moglo videti u meču sa Kolumbijom kada je dva gola palo sa njegove strane, defanzivno ga često možemo videti da pristupa i suviše agresivno što dovodi do čestih faulova nad protivnicama, ove sezone je za svoj tim odigrao 33 meča, postigao 3 gola i zabeležio 8 asistencija. Svojim saigračima prosečno namešta 1,4 opsanu šansu za gol po meču.

Vezni red ,,trikolora’’ je sastavljen od igrača koji selektoru Dešampu pružaju upravo ono što on najviše voli, a to je raznovrsnost i mogućnost da u zavisnosti od rivala kombinuje. Ukoliko je suditi po mečevima u kvalifikacijama Blais Matudi igrač Juventusa je neko u koga Dešamp ima puno poverenja, odigrao je 7 mečeva uz po 1 gol i asistenciju, igrač koji radi u oba smera, pomaže svojim defanzivcima, a može da bude opsana i u završnici napada. Isti broj mečeva tokom kvalifikcija odigrao je i ove sezone dosta kritikovani Pol Pogba, igrač koji deluje da može sve sa loptom kada mu je dan, ali i neko ko izgleda kao rekreativac kada ga neće, ove sezone u dresu Junajteda nastupao je na 34 meča, uz 6 golova i 12 asistencija. Ukoliko dobije saigrača u veznom redu koji će ga ,,pokriti’’ u defanzivi, može biti neko ko rešava utakmice za tim Francuske. Kada smo već kod igrača koji ,,pokriva’’ sve u defanzivi, stigli smo i do N’Golo Kantea, igrača koji je ,,doneo titulu’’ ekipi Lestera i koji donosi balans u timu svojom velikom požrtvovanošću i sjajnim borbenim duhom. Igrač koji pokriva veliki prostor i ispravlja sve brljotine svoji ofanzivnijih saigrača. Dvojica nešto mlađih ali već profilisanih igrača, Toliso iz Bajern Minhena i Rabio iz PSŽ-a, nude mogućnosti različitog kombinovanja na ovim mestima. Što se tiče krilnih pozcija u timu, čini se da je leva strana tima rezervisana za Tomasa Lemara, igrača Monaka za kojeg se očekuje da pojača neki od najjačih engleskih timova posle Svetskog prvenstva. Prodoran igrača velike brzine sa sjajnom tehnikom i završinicom. Ove sezone je za Monako odigrao 36 mečeva, postigao 3 gola i zabeležio 9 asistencija. Dvojac igrača Marseja, Dimitri Paje i Floran Tauvin, mogli bi da se nađu u bitnim ulogama, Paje je igarač u kojeg veruje Dešamp što se vidi iz 8 nastupa (5 kao starter) tokom kvalifikacija, dok je Tauvin neko od koga sve kreće u timu Marseja ove godine, odigrao je 52 utakmice, postigao 26 gola uz čak 18 asistencija. Treba spomenuti i džokera sa klupe i nekog ko može da bude faktor promene u meču, Kinglsi Koman iz Bajern Minhena.

Ako za neko mesto možemo da kažemo da apsolutno obezbeđeno i da ko god da počne može da odradi veliki posao, to je napad tima. Trenutno malu prednost u odnosu na ostale imaju Antoan Grizman iz Atletiko Madrida i Kilijan Mbape iz PSŽ-a. Dvojica igrača sjajne tehnike i velike brzine koji kada imaju dan ne postoji odbrana na svetu koja im može parirati. Grizman je odigrao svih 10 mečeva u kvalifikacijama uz po 4 gola i 4 asistencije, dok je Mbape šansu češće tražio sa klupe. Neko ko je dobijao prednost, jeste igrač Čelzija, Olivije Žiru, koji na 8 kvalifikacionih mečeva ima 4 gola na svom kontu. Za razliku od ostalih napadača, on donosi ,,masu’’ u napad svog tima i pouzdanu ,,metu’’ za centrašuteve sa bokova na kojima je tim Francuske izuzetno opasan. Dvojica krilnih napadača koji mogu da igraju i u središnjici napada Ousman Dembele iz Barselone i Entoni Marsijal iz Mančester Junajteda, predstavljaju još mogućnosti za izbor selektoru tima.

VRLINE TIMA:  Dugogodišnji rad selektora Dešampa sa timom i dva velika takmičenja pokazala su igračima šta mogu očekivati od selektora, tako da su mogli u potpunosti da se prilagode njegovim taktičkim zahtevima, veliki broj igrača koji može ravnopravno da konkuriše za tim, još jedna je velika prednost ovog tima.

MANE TIMA:  Čini se da nedostatak bočnih defanzivaca može da bude veliki problem za ovaj tim, naročito u situacijama kada dođe do nepredviđenih okolnosti kao što su povrede ili kartoni. Uz to čini se da u timu još uvek nije profilisan igrač koji je pravi lider i neko na koga ceo tim može da se osloni kada timska igra ne daje rezultat.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Svakako da Francuska kao velika fudbalska nacija uvek ulazi u red favorite za najviši plasman na takmičenju, činjenica da selektor dugo radi sa timom i da na većini mesta u timu ima dovoljno dobrih igrača može dovesti do toga da ,,galske petlove’’ gledamo u samoj završnici turnira.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU: Puno mladih i talentovanih igrača ima u timu Francuske, a svi su rođeni u periodu od 1994. do 1998.godine, ali smo se mi odlučili za ,,novog Tijeri Andrija’’, igrača PSŽ-a, Kilijana Mbapea. Momak koji je rođen 1998.godine neko je ko jednim potezom može svom timu da donese veliku prednost, dug korak i sjajna kontrola lopte prednost su koju je gotovo nemoguću ograničiti ovom igraču, kao i prošle sezone kada je bio glavni igrača u pohodu Monaka na titulu šampiona Francuske, i ove sezone je doprineo da do iste dođe njegov novi tim PSŽ. Tokom sezone 2017/18 odigrao je 45 mečeva, postigao 21 gol uz 16 asistencija. Pored fantastičnih fizičkih predispozicija, igrač je koji perfektno razume igre i često nepredvidivim potezima reševa neke složene situacije u igri.

PROGNOZA:  Čini se da je plasman u ¼ finale i na ovom Svetskom prvenstvu maksimum ovog tima.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje