utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (C grupa): SELEKCIJA PERUA!

REPREZENTACIJA PERUA

FIFA RANG LISTA – 11.mesto

Reprezentacija Perua donekle je iznenadila sve ljubitelje južnoameričkog fudbala i plasirala se na ovogodišnje Svetsko prvenstvo, najpre su u okviru svojih kvalifikacija završili na 5.mestu sa skorom 7-5-6 i gol razlikom 27:26. Potom su morali u baraž sa najboljim timom Okeanije, Novim Zelandom, u prvom meču na gostovanju odigrali su 0:0, da bi potom savladali ovaj tim na domaćem terenu 2:0 i plasirali se na SP. Početak kvalifikacija obeležila su tri poraza od Kolumbije, Čilea i Brazila i pobeda nad Paragvajem, ali je kasnije tim počeo da igra sa mnogo više samopouzadanja.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Selekciji Perua će ovo biti peto učešće na Svetskim šampionatima, ali prvo posle davne 1982.godine. Prvi put igrali su 1930-te u Montevideu kada su poraženi u oba meča. Godine 1970-te izborili su četvrtfinale prvenstva, pošto su u grupnoj fazi ostvarili dve pobede, u ¼ finalu bolji od njih je bio Brazil 4:2. Sledeći šampionat na kojem su učestvovali bio je 1978. godine, tri godine pošto su postali prvaci Južne Amerike osvojivši Kopa Ameriku, na ovom šampionatu takođe su prošli grupnu fazu, ali nisu uspeli da se izbore za nešto više. Dosta slabiji nastup je bio 1982. Godine, kada su dva puta remizirali u grupi uz poraz od Poljske 1:5. Cubilas je igrač koji je obeležio nastupe Perua na Svetskim prvenstvima, a više o ovom igraču možete čitati na linku LEGENDE SVETSKIH PRVENSTVA: ,,NENE’’.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  O formi u kojoj igra ova reprezentacija najbolje govori činjenica da u 2017-oj i 2018-oj godini nemaju nijedan poraz. Tokom 2017-te godine su u okviru kvalifikacija za SP savladali ekipe Ugurugvaja, Bolivije, Ekvadora sap o 2:1, kao i Novi Zeland 2:0. Remizirali su sa Novim Zelandom 0:0, Venecuelom 2:2, Argentinom 0:0 i Kolumbijom 1:1. Što se tiče prijateljskih mečeva, odigrali su dva meča i to protiv Paragvaja pobeda 1:0, kao i protiv Jamajke 3:1.

U 2018-oj godini, odigrali su dva meča u martu mesecu i savladali Hrvatsku 2:0 i Island 3:1.

SELEKTOR:  Argentinac Rikardo Gareća ,,El Tigre’’, selektor je koji je posle 36 godine doveo selekciju Perua ponovo na najveću fudbalsku smotru. Selektor tima je od 2015-te godine i to mu je prvi rad sa nekom nacionalnom selekcijom. Pre toga vodio je mnoge timove u domovini (Taljares, Independiente, Kolon, Kilmes, Argentinos Juniors, Velez), potom kolumbijsku Ameriku Kali i Santa Fe, brazilsk Palmeiras i peruanski Universitario de Deportes, sa kojim je osvojio titulu prvaka Aperture 2008.godine. Po preuzimanju nacionalnog tima odmah je ostvario jako dobar rezultat na Kopa Americi 2015-te godine i plasirao se u polufinale takmičenja. Trener je koji voli kontrolu igru i neko kod koga se jako teško ulazi u tim, ali se još teže iz njega ispada jer nije od trenera koji previše rotiraju.

TAKTIKA:  Kao što smo već i istakli, selekcija Perua uvek igra isto u formaciji 4-2-3-1, gde trener Gareća od igrača traži da imaju što više posed lopte iz kojeg se traži šansa da se ugrozi protivnik. Ofanzivna četvorka u ovoj formaciji ima poputnu slobodu u igri, igrači neretko menjaju mesta, pokušavajući da iskoriste svoje brzinske i tehničke kvalitete. Dvojac ispred odbrane služi za korekciju svih grešaka ofanzivnog dela tima, kao i za pomoć defanzivcima. Presing i što raniji povratak lopte u posed nešto je što bi se trebalo očekivati od igrača ove selekcije. U više navrata pokazli su da su i jako opasni kod prekida, zbog nekoliko jako dobrih skakača u timu.

# u analizi tima Perua imali smo pomoć našeg kolege iz Perua, Viktora Zafersona:

TIM PERUA: Pozicija golmana rezervisana je za prvog golmana meksičkog Verakruza, Pedra Galesea, momak koji je bio prvi izbor selektora na 16 mečeva u kvalifikacijama, odlični refleksi i postavljanje na gol liniji njegove su glavne vrline, dok po rečima našeg kolege rad nogu i brzina istračavanja je nešto na čemu još može da radi. Njegove zamene su golmani iz domaćih klubova, Karlos Kaseda iz Deportivo Munisipala i Hose Karvaljo iz UTC-a.

Odbrana tima, gotovo uvek igra u nepromenjenom sastavu, a čine je Advinkula (Korzo), Rodrigez, Ramos i Trauko. Ova petorica igrača iznelo je veći deo kvalifikacija i treba očekivati da startuju i na mečevima Svetskog prvenstva. Pozicije centralnih defanzivaca rezervisane su za tandem Alberto RodrigezKristrijan Ramos.  Rodrigez je igrač koji ima 34 godine i nastupa u kolumbiji za ekipu Juniora, od defanzivaca ima najviše nastupa za nacionalni tim, 72, on je i kapiten tima. Svoje iskustvo sticao je i u Protugalu, igrajući za Sporting, Rio Ave i Bragu. Kristijan Ramos igra za meksički Verakruz, sličan tip igrača kao i njegov partner. Kao najveća mana njihove igre, ističe se problem u skoku za razliku od duela na zemlji gde zbog svoje brzine i agresivnosti lako mogu da ispariraju svim timovima. Bočne pozicije pokrivaju Trauko, koji nastupa po levoj strani, član brazilskog Flamenga i igrač kojeg krase jako dobre ofanzivne osobine poput prodornosti, centrašuta i odličnog driblinga. 2016-te godine bio je član idealnog tima Peruanskog prvenstva, da bi u 2017-oj uzeo istu nagradu u okviru Brazilskog šampionata Karioka. Sa suprotne strane najverovatnije se može očekivati igrač meksičkog BUAP Lobosa, Luis Advinkula, koji neretko pomaže štoperima svojom brzinom i agresivnošću, zatvarajući im leđa, zvanično je proglašen najbržim igračem na svetu, jer je u meču svog tima dostigao brzinu od 36.15 km/h , prethodni rekord držao je Geret Bejl. Njegova zamena je Aldo Korzo iz domaćeg tima Universitario de Deportes. Na štoperski pozicijama kao alternativu, selektor na raspolaganju ima Migela Arauha, člana Alijanca Lime i nekadašnjeg igrača beogradske Crvene Zvezde.

Vezni red sastavljen od dvojice klasičnih centralnih veznih igrača i trojice koji imaju ofanzivniju ulogu predstavlja najveću snagu tim. Dvojac ispred obrane čine najbolji asistent tima u kvalifikacijama, Jošimar Jotun iz Orlando Sitija, kao i član Fejnorda, Renato Tapia. Jotun je organizator igre i igrač od kog kreću svi napadi tima, dosta se otvara i pokušava da razigra svoje saigrače, često ga možemo videti i u zavšnici napada tima, tokom kvalifikacija je zabeležio 4 asistencije. U prošlosti je igrao i na poziciji levog beka i levog veznog igrača, ono što mu nedostaje u igri, to je skok igra u kojoj nema nikakve šanse zbog visine od 170cm, ali upravo to je jedno od najačih oružija Renato Tapie iz Fejnorda,on predstavlja igrača koji prevashodno obavlja puno taktičkih zadataka, dok u završnici napada retko učestvuje. Od 18-te godine je u Holandiji, gde je najpre nastupao za Tvente, da bi potom postao član postave Fejnorda, smatraju ga budućim kapitenom nacionalnog tima zbog izraženih liderskih sposobnosti. Kao zamena za Jotuna, mogao bi da igra nekadašnji član akademije Real Madrida (2002-13), Kristijan Benavente, sada član belgijskog Šarloa, koji je u domovini zbog stila igre prozvan ,,peruanski Ronaldinjo’’.

Ofanzivna trojaka u veznom redu, sastavljena je od tehnički fenomenalnih igrača, a to su Flores, Kueva i Kariljo. Edison Flores, eksplozivno i izuzetno brzo krilo, igra za danski Alborg, na 12 odigranih kvalifikacionih mečeva postigao je 5 golova i deli prvo mesto na listi strelaca sa Guererom. Svoju karijeru započeo je na mestu klasičnog napadača što se vidi kada se nađe u srcu šesnesterca odakle retko promašaju ukazane prilike. Na suprotnoj strani je član Benfike na pozajmici u Votfordu, Andre Kariljo, momak sjajnog driblinga, vrlo prodoran i atraktivan igrač koji je tokom kvalifikacionih mečeva počeo 9 mečeva uz po 1 gol i 1 asistenciju, nije igrač za kojeg se može reći da je kreativac i neko od koga se očekuje da priprema šanse svojim saigračima, jer se ne snalazi najbolje kada je pod pritiskom, za razliku od situacija kada ima dosta prostora da igra jedan na jedan. Poziciju klasičnog plejmejkera igra odlični Kristijan Kueva, igrač brazilskog Sao Paola, koji je tokom kvalifikacija odigrao svih 18 mečeva i zabeležio 4 gola i 3 asistencije. Još jedan igrač koji zbog svoje okretnosti i brzine, kao i sjajnog driblinga može da stvori dosta problema protivničkim igračima. Odličan u ubacivanju u nebranjeni prostor protivnika i neko ko stalno traži loptu. Tu je i Paolo Hurtado iz portugalskog Gimaraeša, kao i Serhio Pena iz španske Granade.

Što se tiče pozicije napadača, dugo je vladala nepoznanica da li će FIFA skinuti jednogodišnju suspenziju najboljem napadaču selekcije Paolo Guereru, nekadašenjem igraču Bajern Minhena, a sada brazilskog Flamenga, to se nije desilo i ovaj jako važan igrača neće braniti boje svoje selekcije. On je najbolji strelac u istoriji Perua sa 28 postignutih golova. Tu je i još jedan vremešni igrač, 33 godišnji Džeferson Farfan koji je ove sezone doživeo ,,drugu mladost’’ u dresu moskvoske Lokomotive i jedan je od najzaslužnijih za osvajanje titule prvaka Rusije. Dugo godina nastupao je za Šalke 04, za koji je odigrao 170 mečeva i postigao 39 golova. Ove sezone odigrao je 32 meča, postigao 14 golova i zabeležio 7 asistencija. Može da nastupa i po krilnim pozicijama što mu je i prirodnija pozicija, ali ga je selektor koristio i kao klasičnog napadača pre svega zbog dobrih realizatorskih sposobnosti. Tu su i Raul Ruidiaz iz meksičke Morelije, kao i Beto da Silva iz argentinskog Argentinos Juniorsa.

VRLINE TIMA:  Uigranost igrača koji dugo vremena igraju u istom sastavu i stil koji forsira selektor unazad tri godine stvorile su ozbiljnog rivala od selekcije Perua za sve protivnike. Možda i najveća vrlina ovog tima je veliki broj individualaca koji u svakom trenutku mogu da donesu prevagu na stranu svog tima.

MANE TIMA:  Definitivno je skok igra nešto što bi moglo da bude problem ovog tima, naročito u defanzivi, puno igrača koji su oko 170cm visine govori u prilog tome. Uz to čini se da je generalno defanzivna linija tima nešto slabijeg kvaliteta u odnosu na ostatak selekcije, a naročito problemi sa kartonima i povredama mogu još više da oslabe ovu liniju tima jer adekvatnih zamena za startere gotovo i da nema.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Grupa u kojoj se našao Peru na prvi pogled ne deluje previše atraktivno, ali smatramo da ova selekcija ima realne šanse da prođe grupu, što će najviše zavisti od međusobnog duela protiv Eriksena i kompanije iz Danske.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU:  Renato Tapija, 22 godišnji defanzivni vezni igrač svakako je igrač sa najvećim potencijalom u timu. Svoju karijeru počeo je u redovima Sporting Kristala, da bi potom prešao u redove ekipe Ester Grande. Sa 18 godina stiže u Evropu, u tim holandskog Tventea, gde najpre nastupa za mladi tim, a potom i u seniorskom timu, ali su ga česte povrede i odsustva sa terena možda onemogućile u još bržem napredovanju. U zimskom prelaznom roku 2016-te godine prelazi u ekipu Fejnorda, sa kojom već u sezoni 2016/17 osvaja titulu prvaka Holandije. Njegova najveća vrlina jeste jednostavna igra, dobro čitanje namera protvnika i odlična igra u skoku. U domovini se dosta ističu njegovi liderski kvaliteti i ponašnje van terena koje svi ocenjuju kao odlično za jednog mladog igrača. Po potrebi može da odigra i na mestu centralnog defanzivca.

PROGNOZA:  Ukoliko budu imali malo sreće ne bi nas čudilo da se ova selekcija nađe čak i u ¼ finalu takmičenja.

Udarac za južnoameričku selekciju, na SP ipak bez kapitena!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje