utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (D grupa): SELEKCIJA ISLANDA!

REPREZENTACIJA ISLANDA

FIFA RANG LISTA – 18.mesto

Najprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva 2016-te godine, selekcija Islanda, odigrala je još jedne odlične kvalifikacije i u jakoj konkurenciji Hrvatske, Ukrajne, Turske, Finske i AP Kosova izborili prvo mesto u grupi i direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Ostvarili su skor 7-1-2 uz gol razliku 16:7. Jedini remi ostvarili su protiv Ukrajne 1:1, dok su poraženi od Hrvatske 2:0 i Finske 1:0 na gostovanjima.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA:  Island će biti jedan od debitanata na Svetskim prvenstvima, zemlja od svega 600.000 stanovnika, ali sa sjajnom generacijom fudbalera koja je do sada najveći uspeh ostvarila plasmanom u ¼ finale Evropskog prvenstva 2016-te godine.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018): Tokom 2017-te godine pored kvalifikacionih mečeva, selekcija Islanda odigrala je i 4 prijateljske utakmice, slavili su protiv Republike Irske 1:0, remizirali sa Katarom 1:1, dok su poraze doživeli od Meksika 1:0 i Češke Republike 2:1. Početkom 2018-te godine, van reprezentativnih termina sa igračima iz domaće lige, slavili su dva puta protiv selekcije Indonezije 6:0 i 4:1, da bi tokom marta bili poraženi protiv Peru 3:1 i Meksika 3:0.

SELEKTOR:  Selektor tima je 50-godišnji zubar, Heimir Halgrimson, čovek koji je na čelu selekcije od 2013-te godine, ali je od 2011-te bio u stručnom štabu na mestu asistenta. Od preuzimanja selekcije 2013-te, tri godine je radio u tandem sa norveškim stručnjakom Lagerbekom da bi od 2016-te samostalno počeo da vodi tim. Island je najpre izborio plejof za Svetsko prvenstvo 2014-te, ali nije uspeo da se plasira posle poraza od Hrvatske, dok je već u narednom ciklusu ostvaren istorijski plasman na Euro, gde je tim stigao do ¼ finala uz fantastičan borbeni duh, a na putu do tamo izbacio u 1/8 finala Englesku.

TAKTIKA:  U zavisnosti od rivala protiv kog igra, selektor Halgrimson se opredeljuje za formacije 4-4-2 ili nešto defanzivniju 4-2-3-1. Jako disciplinovana igra celog tima i frenetična borbenost doprinose tome da linije tima deluju dosta gusto i da igrači odlično pokrivaju teren, posle oduzete lopte tim se brzo transformiše i prelazi u kontranapad koji se najčešće završava udarcima pa makar i sa velike udaljenost. Još jedan jako zanimljiva stvar jeste da se može primetiti da vezni igrači imaju veliku slobodu da kada se nađu u poziciji za udarac (makar to bilo i na 30m od gola), bez velikog razmišljanja upute udarac. U formaciji 4-2-3-1, glavnu ulogu u organizaciji igre ima Gilfi Sigurdson, igrač Totinhema. Zbog izuzetne visine koju tim poseduje opasni su kod prekida, bilo da su u pitanju korneri, slobodni udarci ili čak auti u visini 16m, koje sjajno izvodi kapiten tima Gunarson.

TIM ISLANDA: Na poziciji golmana već nekoliko godina neprikosnoven je golman danskog Randersa, Haldorson, koji je tokom Eura nervira protivniče napadače odličnim odbranama, sa kojima je nastavio i tokom kvalifikacija, golman na kog tim može da se osloni. Njegove zamene su relativno nepozanti golmani Kristinson iz holandskog Ekscelziora i Jonson iz norveškog Sandefjorda.

Odbrane tima, sastavljena od gotovo dvometraša izaziva respekt kod svakog, a sastavljena je od dosta iskusnih igrača koji godinama igraju zajedno u nacionalnom timu. Na poziciji centralnog defanzivca tim se ne može zamisliti bez štopera ruskog Rostova, koji je u prvom delu sezone igrao je u Rubinu, Ragnara Sigurdsona, igrača kome je duel igra uz sjajnu igru glavnom najveća vrlina, ali i neko ko može da ima problema ukoliko se odbrana pomeri visoko jer nije preterano hitar igrač. U 2018-oj pružio je sjajne partije protiv ekipa Zenita i CSKA iz Moskve kada je oba puta bio igrač utakmice. Njegov partner u srcu odbrane mogao bi da bude saigrač iz Rostova, Svenir Ignason, igrač sličnih karakteristika kao i Sigurdson, ali mlađi sedam godina, ove sezone standardan u svom timu, izuzetno požrtvovan igrač koji će postaviti glavu gde drugi neće smeti nogu i igrač koji na najednostavniji način pokušava da otkloni opasnost od svog gola. Tu je i 35-godišnji Kari Arnason iz škotskog Aberdina, igrač koji godinama igrao na Ostrvu, u dresu Aberdina, Roterama i Plimuta, dok je sa švedskim Malmeom osvajao titule prvaka Švedske, tipičan primer štopera engleskih niželigaških klubova, oštar, jak u duelu, ali ne preterano brz i okretan, u defanzivnoj postavci igre sa duboko postavljenom odbranom, mogao bi da ima važnu ulogu u timu, tokom kvalifikacija je odigrao čak 9 mečeva uz 2 gola i 2 asistencije, ali je igrao ispred odbrane na poziciji defanzivnog veznog fudbalera. Što se tiče bočnih defanzivaca, na poziciji desnog beka može se sa sigurnošću očekivati 33-godišnji Birkir Savarson iz domaćeg Valura, do prošle sezone nastupao je u Švedskoj za Hamarbi, da bi se vratio u matični klub pred početak nove sezone, kao glavne karakteristike njegove igre ističu se doprinos u napadu kroz česta ubacivanja i velika brzina i eksplozivnost. Sa suprotne strane terena, tokom kvalifikacija je najviše igrao nekadašnji član mladog tima Juventusa, Magnuson, sada igrač Bristol Sitija, koij može da odigra i na poziciji centralnog defanzivca, igrač kome je defanziva mnogo jača strana. Tokom Evropskog prvenstva na ovom mestu smo videli omalenog Ari Skulasona, igrača Lokerena koji je sada češće na poziciji defanzivnog veznog igrača zbog svoje hitrine i agresivnosti.

Ari Skulason, Ignason, Haldorson, (s leva na desno gore) Magnuson, Ragnar Sigurdson, Arnason. Saevaron (s leva na desno dole)

Vezni red sastavljen od igrača koji za nacionalni tim ostavljaju poslednju kap znoja na terenu, imao je veliku ulogu u dosadašnjim uspesima tima, ono što može da brine selektora Islanda je činjenica da je najbolji igrač tima Gilfi Sigurdson, igrač Totinhema doživeo tešku povredu kolena id a je pitanje da li će i u kakvoj formi dočekati Svetsko prvenstvo. Ubedljivo najkreativniji igrač tima, sa izuzetnim pasom i udarcem iz daljine, možda i jedni igrač kojeg je nemoguće zameniti u ovom timu. Dvojac ispred odbrane već smo spominjali pričajući od obrani, Arnason je imao ulogu jednog od dvojice igrača koji imaju jako bitnu ulogu u timu, dok je za drugo mesto u konkurenciji pomenuti Skulason, ali je mnogo češće igrao kapiten reprezentacije Aron Gunarson iz engleskog Kardifa. Veliki borac, čovek za kog nema izgubljene lopte, oštar u duelu, jak u startovim i neko ko donosi balans u timu pokrivajući veliki deo terena. U timu Kardifa igra od 2011-te godine, a do sada je zabeležio preko 240 nastupa za tim. Krilne pozicije u timu pokazale su se kao izuzetno jake na Euru, a i tokom prethodnih kvalifikacija, a dvojica glavnih protagonist na tim mestima jesu Birkir Bjornason iz Aston Vile i Jon Berg Gudmundson iz ekipe Barnlija. Bjornason je tokom Evropskog prvenstva pažnju na sebe privukao izgledom Vikinga(duga kosa i brada), ali je sa nekoliko odličnih poteza pokazao da je pravi izbor za poziciju levog veznog igrača, odlična kontrola lopte i prodornost osnovne su karateristike ovog igrača koji je u dresu Aston Vile ove sezone šansu uglavnom dobija sa klupe, ali je bio u najužem krugu kandidata za tim i dao svoj doprinos u dobrim rezultatima tima. Sa suprotne strane tokom kvalifikacija najviše je igrao igrač sličnih karakteristika, ali nešto razornijeg udarca Jon Berg Gudmundson, momak koji može da igra na obe krilne pozicije ove sezone bio je standardan u Premijer ligi, gde je odigrao 38 mečeva, postigao 2 gola i zabeležio 8 asistencija. Tokom mečeva prosečno upućuje 1,6 šuta ka golu rivala, kao i 1,7 dodavanje koje stvori šansu saigračima. Na ovim mestima Island može da računa i na 33-godišnjeg Emila Halfredsona iz Udinezea, kao i na Rurika Gislasona iz nemačkog Sandhausena. Albert Gundmudson iz PSV Ajndhovena mogao bi da dobije svoju šansu, u prijateljskom susretu protiv Indonezije postigao je het-trik, dok je ove sezone ulazio sa klupe u timu PSV-a na 9 mečeva i ima 3 asistencije. Ne tako loš učinak za 21-godišnjaka, koji je u mladom timu PSV-a ove sezone nastupio na 15 mečeva, postigao 9 golova i zabeležio 8 asistencije u Drugoj ligi Holandije.

U napadu tim Island raspolaže igračima sličnog kvaliteta tako da je minutaža ravnopravno podeljan između Bodvardsona iz Redinga i Finbogasona iz Augsburga i Bjorna Sigurdsona iz Rostova, ali ono što je tokom kvalifikacija bio problem jeste teška povreda koja je onemogućila najboljeg napadača tima Kolbein Sigorsona iz Nanta da pomogne timu, on se oporavio, ali je već dugo vremena bez takmičarskih utakmica pa ga nećemo gledati na Svetskom prvenstvu. Bodvarson je ove sezone igrao u promenljivoj formi u Čempionšipu, sa svojih 188cm visine predstavlja jako dobru metu u vazduhu, ali je takođe i igrač koji ume da se izbor za poziciju, a kada to uradi ne komplikuje previše, tokom kvalifikacija je zabeležio 3 asistencije na 8 mečeva. Fingbogason je posle Sigurdsona najbolji strelac tima u kvalifikacijama, postigao je 3 gola na 8 mečeva i pokazao da se može računati na njega, trenutno nastupa za nemački Augsburg, a tokom karijere je igrao za Lokeren, Helsingborg, Herenven, Real Sosijedea i Olimpijakos, u dresu Herenvena je u dve sezone postigao 53 gola na 65 utakmice. Treći reprezentativac iz redova ruskog Rostova, Bjorn Sigurdson, svoj kvalitet dokazao je u prethodnoj sezoni u dresu Moldea, kada je na 38 mečeva postigao 20 golova, u Rostov je stigao u januaru 2018-te godine.

 VRLINE TIMA: Najveća vrlina tima je to što jako dugo igraju zajedno i sve velike uspehe koje je Island napravio poslednjih godina, zasluga su upravo ovog tima i selektora, uz to igraju bez pritiska, ali sa velikom željom i borbenošću protiv svakog rivala. Kontranapad je možda i najjače oružije Islanda, uz jako dobar prekid.

MANE TIMA:  Čini se da bi izostanak pojedinih igrača bio ogroman problem za ovaj tim, tu pre svega mislimo na desnog beka Savrasona za kog ne postoji adekvatna zamena, kao ni za najboljeg igrača tima Gilfija Sigurdsona. Sporost poslednje linije tima, mogla bi da bude problematična što se i videlo u pojedinim prijateljskim mečevima, kao i to što Island nema baš puno različitih kombinacija na koje može da se osloni ukoliko ne funkcioniše primarna ideja!

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Jako neugodna grupa sa puno zvučnih imena doneće Islandu upravo ulogu koju najviše i vole, autsajdera, a ukoliko ponove partije sa Eura biće neugodan protivnika za sve timove iz grupe, a uz malo sreće mogli bi i da se nadaju prolasku u narednu rundu, mada će im za to nedostajati i potpuno zdrav tim u punoj formi, što sada deluje kao nešto jako neizvesno.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU:  Tim Islanda je jako iskusan i može se reći da jako malo igrača ispod 25 godina ima u timu, ali mi smo se odlučili za krilnog napdača PSV Ajndhovena, Alberta Gudmundsona. Igrač koji je na 4 meča za nacionalani tim postigao tri gola, predstavlja budućnost ovog tima, a zanimljiv podatak o ovom igraču je da potiče iz potpuno fudbalske porodice, naime njegov otac je Gudmur Benediktson, koji je za nacionalni tim nastupio 10 puta uz 2 gola, majka je takođe bila reprezentativka Islanda u fudbalu – Kristbjörg Ingadóttir, dok je i njen otac Ingi Bjorn Albertson igrao za nacionalni tim Islanda i na 15 mečeva postigao 2 gola. Da ovde ne bude kraj sportskoj porodici, čovek po kome ovaj mladi igrač i nosi ime Albert Gudmundsen, njegov pradeda, bio je prvi profesionalni fudbaler sa Islanda, a igrao je u Arsenalu i Milanu, dok je za nacionalni tim nastupio 6 puta i postigao 2 gola.

 

PROGNOZA:  Iako svi potajno simpatišu Island zbog njihovog načina igre, smatramo da će jako teško izaći iz grupne faze takmičenja, iako ne sumnjamo da će nekom pomrsiti račune.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje