utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (E grupa): SELEKCIJA BRAZILA!

REPREZENTACIJA BRAZILA

FIFA RANG LISTA – 2.mesto

Svakako da je na selekcija Brazila sinonim za fudbal uopšte, oni su najtrofejnija selekcija sveta, koja na svako takmičenje ulazi sa oreolom velikog favorita, a tako je i na ovom prvenstvu.

Kvalifikacije u Južnoameričkoj zoni, koja se igra po ligaškom sistemu, svako sa svakim po dva puta, završili su ubedljivo prvi, ostvarili su skor 12-5-1 i gol razliku 44:11. Velike zasluge za ovako dobre rezultate idu na račun selektora Titea, o kojem će kasnije biti još više reči.

Rezultati u kvalifikacijama:  Brazil – Urugvaj 2:2, Brazil – Argentina 3:0, Brazil – Kolumbija 2:1, Brazil – Peru 3:0, Brazil – Čile 3:0, Brazil – Paragvaj 3:0, Brazil – Ekvador 2:0, Brazil – Bolivija 5:0, Brazil – Venecuela 3:1.

Urugvaj  – Brazil 1:4, Argentina – Brazil 1:1, Kolumbija – Brazil 1:1, Peru – Brazil 0:2, Čile – Brazil 2:0, Paragvaj – Brazil 2:2, Ekvador – Brazil 0:3, Bolivija – Brazil 0:0, Venecuela – Brazil 0:2.

U 2017-oj godini Brazil je pored kvlifikacionih mečeva, odigrao i 5 prijateljskih susreta, skor 3 pobede, 1 remi i 1 poraz. Slavili su protiv Kolumbije 1:0, Australije 0:4, Japana 1:3, sa Engleskom je bilo 0:0, dok su od Argentine poraženi 0:1.

Najbolji  strelci  selekcije Brazila tokom kvalifikacija bili su: Gabrijel Žesus (7 golova), Neimar i Paulinjo (6 gola), Koutinjo i Vilian (4 gola).

Najbolji asistenti u timu Brazila su:  Neimar (8 asistencije),Vilian  (5 asistencije), Gabrijel Žesus (4 asistencije)

Igrači sa najviše nastupa u kvalifikacijama: Vilian, Dani Alves i Miranda (17 nastupa), Alison, Renato Augusto (16 nastupa), Markinjos i Neimar (14 nastupa), Koutinjo (13 nastupa)

PRETHODNA UČEŠĆA na SVETSKIM PRVENSTVIMA, bila su jako uspešna za tim karioka, čak 5 titula prvaka sveta za Brazilce i to 1958, 1962, 1970,1994, 2002, uz to imaju i dva druga mesta (1950, 2014), kao i dva treća mesta (1938, 1978). Tim Brazila je učestvovao na svim Svetskim prvenstvima do sada, a jedini put se nije plasirao u drugi krug takmičenja na prvom šampionatu sveta 1930-te godine u Urugvaju, kada je ispao posle grupne faze od Jugoslavije, u grupi je još bila selekcija Bolivije.

   

Mnogi ljudi u Brazilu smatraju da je upravo promena selektora Dunge, donela mnogo bolje igre tj. postavljenje iskusnog stručnjaka Tite-a za selektora nacionalnog tima. Ovaj 56-godišnji trener je posle puno promenjenih klubova u Brazilu, kratko radio u arapskom svetu, a na čelo nacionalnog tima dolazi u junu 2016-te godine posle slabih partija Brazila na Kopa Amerika takmičenju. U jednom intervjuu koji je dao za brazilske medije, izjavio je da se njegov sistem zasniva na tome da se pre svega Neimar rastereti pritiska kada igra za nacionalni tim i to na taj način što će se odgovornost rasporediti i na ostale igrače u timu, što se pokazalo kao jako dobro rešenje, jer je npr.mladi Gabrijel Žesus prosto eksplodirao u nacionalnom dresu. Od uspeha u klubovima, osvajao je prvenstvo Brazila dva puta sa Korintijansom, sa kojim je osvojio i Kopa Libertadores i Klupsko prvenstvo sveta. Selekciju Brazila predvodio je na 19 utakmica i do sada ostvario 15 pobeda, 1 remi i 3 poraza, gol razlika 42:5.

Taktika koju forsira selektor Brazila, Tite, jeste 4-3-2-1, gde bočni napadači imaju veliku slobodu u kretnji bez lopte, naročito zbog činjenica da spoljni defanizivci dosta učestvuju u završnici napada odakle su jako opasni i kao asistenti i kao egzekutori. Centralni defanzivci zbog izraženo ofanzivne igre tima igraju dosta visoko, ali zbog jako dobrog postavljanja i solidne brzine stižu da zatvore veliki prostor koji ostaje iza njih. Vezni igrači učestvuju u igri u oba pravca, a puno kvalitetnih igrača različitih osobina omogućavaju selektoru da dosta kombinuje i u zavisnosti od protivnika izvede ofanzivnije ili defanzivnije orjentisane igrače. Igrači koji igraju u napadu tima mogu jednim potezom da reše meč, što je još jedana velika prednost ovog tima, ali kod njih postoje dosta različitosti, Firmino je na primer napadač koji dosta učestvuje u igri svog tima i neretko ulazi i u vezni red, povlačeći svog čuvara za sobom i otvarajući prostor za vezne igrače, dok je recimo Gabrijel Žesus više igrač koji traži dubinu i loptu u prostor.

TIM:

GOLMANI:

  • Ukoliko se pogleda pozicija golmana svih selekcija na Svetskom prvenstvu, može se reći da Brazil možda ima i najjaču konkurenciju na ovom mestu. Prvi golman je čuvar mreže Rome, Beker Alison koji je počeo 16 mečeva u kvalifikacijama, a nekim sjajnim odbranama ove sezone doprineo da se tim nađe u polufinalu Lige šampiona.
  • Njegova zamena je još jedan odličan golman, Ederson iz Mančester Sitija, ove sezone standrdan na golu šampiona Engleske i gotovo izvesno drugi izbor selektora Titea na SP-u. Tu je i Kasio, golman Korintijansa.

ODBRANA:

  • Centralni defanzivci u selekciji ,,karioka’’ nude različite mogućnosti i puno alternative svom selektoru. Tu je igrač Intera, Žoao Miranda, koji je tokom kvalifikacija zabeležio 17 nastupa, uz po 1 gol i 1 asistenciju, igrač u kojeg selektor ima puno poverenje, odlično postavljanje, jako dobra skok i duel igra, al i jako dobar pregled igre i pas, što omogućava timu da gradi svoje akcije od odbrane. Njegov partner će najverovatnije biti sjajni Markinjos iz PSŽ-a, koji je tokom kvalifikacija počeo 14 mečeva, odličan i jako brz štoper, odličnog odraza i skoka, kao i duel igre. Nekadašnji saigrač u Romi, Nikolas Burdiso, nazvao ga je ,,mali TIjago Silva’’, a upravo će njegov saigrač iz PSŽ-a Tijago Silva, koji je jedan od najdominantijih štopera današnjice, biti njegova najveća konkurencija za mesto u timu. Igrač koji se odlično slaže sa Mirandom, sa kojim je vršnjak. Takođe jako pouzdan štoper kada ima loptu u nogama, a jako dobro čita napade protivnika što mu omogućava da se dobro postavi i osujeti pokušaje rivala. Sa 69 nastupa (5 golova) igrač je sa najviše iskustva u defanzivi ekipe. Četvrti štoper je iz domaćeg Gremija, Pedro Geromel, odličan igrač koji iako igra u domaćem prvenstvu ispunjava se kriterijume kao i ostali štoperi, saigrači u timu ga smatraju liderom, a zbog svoje jako dobre tehnike mogao bi da odigra i na mestu defanzivnog veznog igrača. Član je idealnog tima Brazilskog šampionata za 2016. i 2017-tu godinu.

  • Što se tiče bočnih pozicija, povreda standardnog beka Dani Alvesa, promenila je planove selektora Titea, pa će priliku na desnom boku dobiti 26-godišnji igrač Mančester Sitija, Danilo ili 28-godišnji igrač Korintijansa, Fagner. Danilo je tokom kvalifikacija pozivan ali nije dobio ni minut prilike da odigra zbog konstantne forme Dani Alvesa. Danilo je igrač koji u poslednjih nekoliko sezona igra za jako dobre klubove i sa njima osvaja trofeje, najpre u Portu, potom Real Madridu i sada Mančester Sitiju, njegova prednost je i to što može uspešno da pokriva obe strane terena. Ove sezone je uspeo da sakupi 38 nastupa za svoj tima, od čega 25 kao starter, postigao je 3 gola i zabeležio 2 asistencije. Fagner je igrač šampiona Brazila, ekipe Korintijansa. Tokom kvalifikacija zabeležio je jedan nastup u timu. Ima iskustvo igranja u Evropi gde je nastupao za PSV i Volfsburg, ali je najbolje partije pružao u domovini. Visok je svega 168 cm, ali je prilično pouzdan igrač i neko ko će svoje zadatke odraditi jako dobro.
  • Sa suprotne strane, za mesto startera boriće se jadan od najboljih levih bekova današnjice, Marsela iz Real Madrida. Kompletan igrač koji poseduje sve atribute da se sa pravom smatra jednim od najboljih levih bekova ikada, često učestvuje i u završnicama napada svog tima gde postiže golove ili beleži asistencije. Tokom kvalifikacija je odigrao 7 mečeva uz 1 gola i 2 asistencije. Igrač u kojeg tima ima jako puno poverenja je Felipe Luis iz Atletiko Madrida, koji je zbog povrede bio neizvestan za tim, ali će ipak ići na takmičenje. Tokom kvalifikacija je počeo 9 mečeva, postigao 2 gola uz 1 asistenciju. Iako ne toliko atraktivan igarač kao Marselo, savršen je u realizaciji taktičkih zamisli svog trenera, naročito dobar u zatvaranju leve strane za napade protivnika i pravljenju prostora Neimaru koji najčešće nastupa po njegovoj strani.

SREDINA TERENA:

  • Igrač koji je obezbedio mesto startera sjajnim partijama tokom kvalifikacije jeste Renato Augusto iz kineskog Beijinga, pre toga igrač Korintijansa, Bajer Leverkuzena i Flamenga. Tokom kvalfikacija starter na 16 mečeva tokom kojih je postigao 3 gola i zabeležio 2 asistencije. Tokom 2015-te godine proglašen je za najboljeg igrača Brazilskog prvenstva. Igrač je koji poseduje jako dobar pas, sjajan pregled igre i neko ko se ne plaši da drži loptu u svom posedu. Pored toga odlična igra u defanzivi je nešto što ga kod selektora Titea stavlja u jako dobar položaj i zbog čega ima prednost u odnosu na dosta defanzivnijeg Kasemira. Pored njega bi na terenu trebalo da vidimo igrača Barselone, Paulinja, koji je počeo 11 kvalifikacionih mečeva i istakao se sa 6 golova i 1 asistencijom. Pre svega jako dobra kretnja ovog igarača koji pravovremenim ubacivanjem iz drugog plana često ulazi u šanse i unosi nemir u odbranu rivala. Uz to jako dobro zatvara i prostor u defanzivi tako da pričamo o modrnom veznom igraču koji igra u oba pravca. Tokom ove sezone odigrao je 53 mečeva za Barsleonu, postigao 12 golova i zabeležio 2 upešna dodavanja. Tu je i odlični vezni igrača Mančester Sitija, Fernandinjo, koji je za nijansu bolji u obavljanju defanzivnih zadataka, ali takođe sasvim solidan kada njegov tim gradi igru. Prosečno beleži 87 pasova po meču za svoj tim, od čega je čak 90% uspešnih dodavanja. Odigrao je 35 mečeva, postigao 5 golova uz 3 asistencije u dresu šampiona Engleske. Omaleni Fred iz Šahtjora dobio je prednost u odnosu na neke druge igrače, prevashodno jako dobrim partijama u dresu svog kluba, gde je standardan u ,,brazilskoj koloniji’’, pomogao je svom timu da dogura do druge faze Lige šampiona ove godine. Konačno najdefanzivniju varijantu u veznom redu nudi igrač Real Madrida, Kasemiro, koji je klasična ,,radilica’’ na sredini terena i igrač koji će ući u bezbroj duela zatvarajući prostor i leđa svojim ofanzivnijim saigračima. Prošle sezone bio je član idealnog tima Lige šampiona. Najverovatnije će šansu dobijati kada Brazil želi da zatvori sredinu terena i odigra mirnije na rezultat.

         

  • .Igrač koji bi trebalo da svojom kreacijom i pravovremenom pas igrom, diriguje napadom tima je Felipe Koutinjo, igrač Barselone koji je imao sjajan prvi deo sezone u dresu Liverpula, da bi potom posle nešto slabijih igara po prelasku u Barselonu, kraj sezone opet dočekao u vrhunskoj formi. Sjajna kretnja, pas, driblig i udarac, stvorili su od ovog igrača jednog od najboljih ,,desetki’’ na fudbalskim terenima današnjice. Tokom sezone 2017/18 odigrao je ukupno 48 mečeva, postigao 25 golova i zabeležio 13 asistencije za oba tima u kojima je nastupao.

NAPAD:

  • Pošto Brazil nastupa u formaciji sa dvojicom bočnih i jednim klasičnim napadačem, predstavićemo vam najpre krilne napadače. Na levom boku ulogu startera će imati oporavljeni Neimar, jedan od najboljih igrača na svetu i momak koji potezom može da reši meč, nezaustavljiv kada ima svoj dan. Ove sezone jako dobar u dresu svog kluba do povrede, odigrao je 28 mečeva, postigao 27 golova i zabeležio 16 asistencija. Prosečno beleži 7,1 uspešan dribling po meču, 4,4 udarca na gol rivala i 3,3 kreirane šanse za svoje saigrače. Tu je i odlični Dijego Kosta iz Juventusa, igrač koji je postigao jedan od najvažnijih golova za svoj tim ove sezone i neko ko je takođe izuzetan tehničar sjajnog driblinga. Prodornost uz aut liniju njegov je ogroman kvalitet kojim će moći da menja ritam ukoliko dobije šansu u timu. Sa suprotne strane najčešće (17 puta tokom kvalifikacija) igrao je igrač Čelzija, Vilijan, postigao je 4 gola i zabeležio 5 asistencije. Sjajan udarac sa distance, pravovremena dodavanja i igra jedan na jedan su neki od njegovih najvećih kvaliteta. Njegova zamena je još jedan igrač ukrajinskog Šahtjora, Taison. Ove sezone je u dresu svog tima odigrao 36 mečeva, postigao 7 golova uz 8 asistencije.
  • Što se tiče pozicije klasičnog napadača, najviše startova tokom kvalifikacija imao je mladi Gabrijel Žesus iz Mančester Sitije, što je on vratio sjajnim paritijama i zvanjem najboljeg strelac tima sa 7 golova i 4 asistencije. Igrač koji je jako dobro snalazi na malom prostoru i koji se odlično razume sa Neimarom i Koutnjom. Ove sezone je u dresu svog kluba bio strelac 19 golova na 43 meča. Ovaj tim kompletira napadač drugačijih karakteristika, Roberto Firmino, koji se mnogo više uključuje u igru veznog reda i svojim kretnjama i odvlačenjem protivničkih centralnih defanzivaca otvara prostor ostalim saigračima. Ova godina je definitivno bila njegova najbolja u karijeri, odigrao je 57 utakmica, postigao 28 golova i zabeležio 14 asistencije.

Prosto je nemoguće izdvojite samo jednu ili nekoliko vrlina u timu koji sačinjavaju ovako dobri individualci koje je selektor Tite izgleda posložio u sjajan tim. Pretnje sa svih strana, fenomenalna tehnika i pas igra biće nešto što će svim rivalima zagorčati život na ovom prvenstvu.

Što se tiče mana tima, jako je teško pronaći ih pored ovakvog sklopa igrača, čini se da je povredom Dani Alvesa, pozicija desnog beka dosta slabija u odnosu na ostale delove tima, najviše zbog manjka iskustva dvojice igrača koji mogu da igraju na ovom mestu u smislu reprezentativnog fudbala.

Fenomenalne partije u kvalifikacijama, potom i tokom prijateljskih mečeva, pokazale su da selektor Tite radi izuzetan posao sa ovim timom. Po dvojica sjanih igrača garantuju da ni u slučaju povreda Brazil ne mora da brine da će tim biti oslabljen. Ukoliko nastave sa istim partijama iz poslednje dve godine, može se reći da će Brazil gotovo sigurno stići do same završnice takmičenja, a možda i po šesti put podići titulu prvaka sveta.

PROGNOZA: Finale!

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje