petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (E grupa): SELEKCIJA ŠVAJCARSKE!

REPREZENTACIJA ŠVAJCARSKE

FIFA RANG LISTA – 8.mesto

Selekcija Švajcarske, tim koji trenutno zauzima visoko osmo mesto na FIFA rang list ii jedan je od timova koji spada u grupu neougodnih timova koji ne zvuče previše atraktivno, ali mogu da pobede i selekcije iz top grupe.

Tokom kvalifikacija u svojoj grupi nisu imali težak posao, osim duela sa Portugalom, koji su savladali u meču na domaćem terenu 2:0, dok su istim rezultatom poraženi u Portugalu, sve ostale mečev su dobili, ali su zbog lošije gol razlike morali da odu u baraž, gde su u dva meča bili bolji od Severne Irske, i to slaveći na gostovanju 0:1 iz nepostojećeg penala, dok je u Švajcarskoj bilo 0:0. U oba meča, bolji rival je bila Švajcarska, ali jednostavno nije iskoristila svoje šanse.

Rezultati u kvalifikacijama:  Švajcarska – Portugal 2:0 ; Švajcarska – Mađarska 3:0; Švajcarska – Farska Ostrva 5:1; Švajcarska – Letonija 4:1; Švajcarska – Andora 6:0.

Portugal – Švajcarska 2:0; Mađarska –Švajcarska 2:3; Farska Ostrva – Švajcarska 0:3; Letonija – Švajcarska 0:3; Andora – Švajcarska 1:2.

Severna Irska – Švajcarska 0:1 ; Švajcarska – Severna Irska 0:0

Uz ove utakmice, selekcija Švajcarske odigrala je prijateljske mečeve sa Belorusijom (pobeda 1:0) u 2017-oj, dok su u 2018-oj igrali sa Grčkom (pobeda 1:0), Panama (pobeda 6:0).

Najbolji  strelci  selekcije Švajcarske tokom kvalifikacija bili su:  Haris Seferović ( 4 gola), Stefan Lihštajner (3 gola), Admir Mehmedi, Rikardo Rodrigez, Granit Džaka, Stiven Zuber (2 gola).

Najbolji asistenti u timu Švajcarske su:  Blerim Džemaili, Kserdan Šaćiri, Haris Seferović (3 asistencije), Valon Behrami (2 asistencije)

Igrači sa najviše nastupa u kvalifikacijama: Haris Seferović (12 nastupa), Stefan Lihštajner, Admir Mehmedi, Fabijan Šar , Granit Džaka, Jan Somer (11 nastupa).

ŠTO SE TIČE PRETHODNIH UČEŠĆA na SVETSKIM PRVENSTVIMA, selekcija Švajcarske će u Rusiji biti na svom 11 prvenstvu, na samom začetku takmičenja bili su poprilično redovni učesnici (1934-1938-1950-1954 i čak tri puta stizali do ¼ finala, da bi 1962 i 1966. Ispadali posle grupne faze. Veliki povratak usledio je tek posle 28 godina na Svetskom prvenstvu 1994.godine kada su ispali u 1/8 finala. Od 2006-te godine igrali su na svakom prvenstvu, dva puta ispadajući u 1/8 finala i jednom iz grupne faze (2010-te godine).

Na prošlom Svetskom prvenstvu u Brazilu, bili su u grupi sa Francuskom, Ekvadorom i Hondurasom i sa 2 pobede i jednim porazom (7:6 gol razlika), prošli u narednu rundu gde ih je sačekala selekcija Argentine i pobedila posle produžetaka 1:0.

Čovek koji predvodi tim Švajcarske je Vladimir Petković,  54-godišnji trener, koji je u svojoj karijeri predvodio nekoliko Švajcarskih klubova, Belinconu, Malkantone, Lugano, Jang Bojs, da bi potom radio u turskom Samsunsporu, potom kraći period u švajcarskom Sion, da bi od 2012-te do 2014-te bio trener italijanskog velikana Lacija. Predvodeći Lacio, osvojio je Kup Italije u sezoni 2012-13 i to mu je najveći trenerski uspeh. Posle Svetskog prvenstva 2014-te godine, zamenio je Otmara Hicfilda na klupi Švajcarske selekcije i od tada ostvario skor 24 pobede, 6 remija i 8 poraza.

Selekcija Švajcarske već godinama igra u nepromenjenoj 4-2-3-1 formaciji, a selektor u nacionalni tim poziva upravo igrače koji se najbolje uklapaju u ovaj njegov sistem. Bočni defanzivci imaju punu slobodu u kretnji i često se priključuju napadu i dosta pomažu svojim krilnim napadačima. U veznom redu jedan od dvojice igrača ispred odbrane u potpunosti ima ulogu destruktivca koji će uraditi sve kako bi prekinuo opasne napade protivnika, dok drugi igrač ima nešto ofanziviju ulogu, zadužen za distribuciju lopte, promenu strana, jednostavno diktiranje tempa igre. Najofanizvniji igrač u timu pored toga što je stalna meta centaršuteva sa strane, treba svojim kretnjama da otvara prostor bočnim napadačima koji su odlični u situacijama jedan na jedan. Igra po krilima (bili oni krilni napadači i bočni defanzivci) ima ogromnu ulogu u igri ovog tima i osnov je njihove igre, a veliki broj golova postigli su upravo posle tih ubacivanja lopte u šesnaesterac protivnika. Uz to imaju nekoliko odličnih izvođača prekida tako da je i to segment gde je ova selekcija jako opasna.

TIM:

GOLMANI:
  • Jan Somer (Borusija Menhengladbah): Golman koji je bio standardan na golu selekcije tokom kvalifikacija i svojim dobrim intervencijama ulivao samopouzdanje svojim defanzivcima, već 4 godine sa velikim uspehom brani gol u Bundes ligi, a i ove sezone je standardan u svom timu. Vrlo agilan golman koji često svojim akrobatskim sposobnostima napravi jako dobre odbrane.
  • Njegova zamena je prvi golman Borusije iz Dormunda, Roman Burki, dok je izbor za trećeg golmana, član Lajpciga, Yvon Mvogo.

ODBRANA:
  • Oko igrača koji će igrati na bočnim defanzivni pozicijama je sve jasno, na poziciji desnog beka je kapiten tima i član Juventusa, Stefan Lihštajner. Iskusan igrač koji je fizički izuzetno jak i taktički vrlo inteligentan, urođena fizička snaga omogućava mu da se puno puta ubaci u završnicu napada i pomogne svojim saigračima, drugi je strelac tima tokom kvalifikacija sa 3 postignuta gola uz 1 asistenciju, mada ne bez mana, pre svega u preteranoj agresivnosti ponekad koja dovodi i do grešaka i gubljenja koncentracije. Sa leve strane mesto je rezervisano za igrača Milana, Rikarda Rodrigeza, igrača koji će sa desne strane terena biti rezervisano i izvođenje prekida u kojima je jako dobar. Kao i njegov kolega sa suprotne strane, postigao je 3 gola u kvalifikacija uz 1 asistenciju, poseduje nešto bolju tehniku od Lihštajnera i odličnu brzinu, a upotreblji je i prilikom centaršuteva zbog odlične skok igre. Ono što je njegov veliki problem jeste činjenica da često ostavlja dosta nebranjenog prostora u odbrani što protivnik često ume da kazni.
  • Njihove zamene će biti Fransoa Moubandje iz Tuluza (poreklom iz Kameruna) i Niko Elvedi iz Borusije Menhengladbah, koji uspešno može da odigra i na mestu štopera.

  • Što se tiče štoperskih pozicija, Fabijan Šar iz Deportivo La Korunje neizostavna je karika odbrane, odlična u skok igri i duelima, ali ne previše inteligentan igrač koji može da gradi napade svog tima. Tokom kvalifikacija starter na 11 mečeva. Mesto njegovog partnera biće rezervisano za jednog od dvojice tamnoputih momaka, Joana Đurua igrača Antalije ili Manuela Akanđia, člana Borusije Dortmund. Đuru je nekadašnji igrač Arsenala koji poseduje veliko iskstvo i dobrim postavljanjem nastoji da čita igru protivnika, fizička snaga i dug korak njegovi su najveći kvaliteti. Za Manuela Akanđia kažu da je jedan od najtalentovanijih štopera u Evropi, što govori i transfer iz Bazela u Dortmund. Do sada je odigrao svega 5 mečeva za nacionalni tim i možda je upravo nedostatak internacionalnog iskustva najveći problem ovog talentovanog mladića. Tu je i Mikael Lang iz Bazela.

SREDINA TERENA:
  • Igrač sa dosta defanzivnih zadataka kojem je glavni cilj destrukcija igre protivnika, usporavanje igre rivala i zatvaranje prostora posle odlazaka bočnih defanzivaca na gore, je Valon Behrami, igrač koji je rođen  na Kosovu, ali kao petogodišnjak dolazi u Švajcarsku. Klasičan defanzivni vezni igrač koji često i po cenu kartona oštrije startuje, trenutno je član Udinezea, za koji nije igrao puno ove sezone. Ovo će mu biti četvrto Svetsko prvenstvo. Na ovom mestu možemo očekivati i još jedno iskusnog igrača Gelson Fernandesa, trenutno igrač nemačkog Ajntraht Frankfurta sa istim problem kao i Behrami, malom minutažom. Ova dvojica igrača imaju najviše nastupa za nacionalni tim Švajcarske od svih veznih igrača. U konkurenciji je i 21-godišnji igrač Borusije Menhengladbah, Denis Zakarija, koji dosta podseća po stilu igre i građi na Patrika Vieru, nekadašnjeg reprezentativca Francuske.
  • Ulogu drugog veznog igrača ispred odbrane trebalo bi da zauzme još jedan momak Albanskog porekla, član Arsenala, Granit Džaka. Igrač izuzetno razornog udarca koji koristi uvek kada mu se otvori prostor bez obzira na razdaljinu, prevashodno ima ulogu igrača koji se dosta kreće i stalno nudi kao rešenje za pas igru svog tima, često menja strane i traži prostor u odbrani rivala. Ove godine imao je solidnu minutažu u svom timu. Njegova zamena trabalo bi da bude igrač Atalante, Remo Freuler, momak sa potpuno istim karatkteristikama kao i Džaka, ove sezone odigrao je 46 mečeva u Seriji A, uz 6 golova i 4 asistencije. Statistika pozaju da je pravi prototip igrača koji igra u oba smera jer su mu i defanzivne i ofanzinvne statističke kategorije jako dobro popunjene.

  • Na krilinim pozicijama tim Švajcarske je izuzetno jak, Kserdan Šaćiri, igrač Stouka najčešće je rešenje na desnokrilnoj poziciji iako je izraziti levak, upravo ova činjenica je i razlog zašto igra na ovom mestu, odličan dribling i brzina omogućavaju mu da često ulazi u sredinu i završava napade svog tima odličnim udarcem koji poseduje. Ove sezone u dresu Stouka odlične partije 38 mečeva, 8 golova i 7 asistencija. Uz to beleži 2 šuta po meču i 2,2 stvorene šanse svojim saigračima. Ono što mu se zamera jeste nezogdan temperetament, što često može da dovede do svađe kako sa protivničkim igračima tako i sa saigračima. Na suprotnoj strani možemo očekivati još jednog igrača albanskog porekla, Admira Mehmedija iz Volfsburga. Ovaj igrač za razliku od svog kolege sa suprtno strane ne poseduje tako dobru tehniku, naročito dribling, ali se znatno više angažuje u odbrani i sasvim solidno čita igru što mu omogućava da se pravovremenim kretnjama ubaci iza leđa protivnika. Kao opciju na ovim pozicijama su i Steven Zuber iz Hofenhajma. Dok bi šansu po levom krilu mogao da dobije i tamnoputi Brel Embolo iz Šalkea, momak izuzetne fizičke snage i sjajnih brzinskih predispozicija, može da igra i kao klasičini napadač, tokom kvalifikacija je počeo svega 3 meča, ali je još 4 puta ulazio sa klupe za rezerve.
  • Na poziciji polu- špica, igrača koji igra tik iza najisturenije napadača, možemo očekivati , pogađate, još jednog igrača albanskog porekla, Blerima Džemaila, koji je bio nezamenljiva karika u kvalifikacijama, odigrao je 9 mečeva, imao 3 asistencije i 1 pogodak. Trenutno nastupa za italijansku Bolonju, a krase ga odlična kretnja bez lopte, odličan udarac iz daljene, kao i dobar pregled igre i lopta kroz odbranu protivnika, igrač je koji odlično čuva loptu i koji često biva fauliran. Učestvovao je na dva Svetska prvenstva do sada što može da bude dragoceno iskustvo.

NAPAD:
  • Pored već pomenutog tamnoputog Emobola za koga se očekuje da šansu pre čeka na mestu levokrilnog napadača ili sa klupe, tim Švajcarske se u napadu oslanja na još igrača poreklom sa Balkana, ali ovog puta ne albanskog porekla. Prvi napadač tokom kvalifikacija bio je Haris Seferović, fudbaler Benfike i trenutno drugi strelac reprezentacije među aktivnim igračima sa 11 golova, momak čiji su koreni u Bosni – Sanskom mostu, ističe se odličnom kretnjom i ne preteranim komlikovanjem kada se nađe u šansi za gol, ono što mu se zamera je što često dozvoljava da bude uhvaćen u ofsajd poziciji, takođe igra glavom i pored visine od 185 cm nije njegova jača strana. Ove sezone nije igrao puno u Benfici, ali je ipak uspeo da postigne 7 golova na 29 mečeva u svim takmičenjima. Njegova zamena trebalo bi da bude još jedan momak iz Bosne, koji trenutno nastupa u zemlji svog oca Hrvatskoj, Mario Gavranović, član Dinamo Zagreba. Ovaj momak istakao se igrajući za šampionski tim Rijeke, a tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo nije odigrao nijedan meč iako je četri puta bio na klupi, ali je tokom prijateljskih mečeva dobijao solidnu minutažu. Nešto niži igarač od svog kolege Seferovića, ali jako opasna u kaznenom prostoru protivnika. Josip Drmić iz Borusije Menhengladbah i iskusni igrač, odličan u skok igri Eren Derdjok iz Galatasaraja, još neke su od opcija za napad tima.

Što se tiče najvećih vrilna ovog tima, može se reći da je dosta igrača iz ovog sastava već igralo na velikim takmičenjima i prolazilo u drugu fazu, pored toga dugogodišnji rad sa selektorom Petkovićem i jasno postavljen sistem igre velike su prednosti ovog tima.

Kao najveća mana može se istaći dosta slobodnog prostora koji spoljni igrači ostavljaju svojim protivnicima, kao i nekoliko igrača u timu koji su podložni agresivnom ponašanju zbog čega često dobijaju opomene od sudija i unose nervozu u svoj tim, naročito kada im rezultat ne ide u prilog.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU je svakako 21-godišnji Brel Emobolo, napadač Šalke 04 ekipe, rođen je u Kamerunu, ali se doselio u Švajcarsku sa majkom te je državljanstvo dobio 2014-te godine. Fudbalom je počeo da se bavi u Bazelu, a debitovao je za prvi tim sa 17 godina i odmah postao jako bitan igrač za tim. Veliki talenta uočili su skauti Šalkea gde i sada igra ovaj mladić, problem mu je napravila teška povreda kolena zbog koje nije igrao gotovo godinu dana. Najveći kvaliteti ovog igraču su izuzetna fizička snaga, dribling i brzina, ali za razliku od nekih drugih igrača ne zapostavlja ni defanzivne obaveza. Ono što mu se zamera jeste činjenica da se ponekad ,,previše igra’’ fudbala, pa često protivnici to koriste za brze kontranapade. Svakako igrač na kome može da se gradi budući tim alpske zemlje.

Tim Švajcarske je u novijoj istoriji redovan učesnik drugog kruga Svetskog prvenstva, na tom putu sada će imati odlične timove Srbije i Kosta Rike, a upravo će međusobni dueli svih ovih timova dati odgovor na pitanje ko će uz neprikosnoveni Brazil dalje. Činjenica da je iskustvo u ovom timu velika prednost, ali i da Švajcarska ne spada u top kategoriju evropskih selekcija.

PROGNOZA: Ispadnje u grupnoj fazi!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje