utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (F grupa): SELEKCIJA MEKSIKA!

REPREZENTACIJA MEKSIKA

FIFA RANG LISTA – 15.mesto

Svakako najjači tim Konkakaf zone kvalifikacija, selekcija Meksika, relativno bez velikih problema se plasirala iz završne runde kvalifikacija, najpre su u četvrtoj kvalifikacionoj rundi zauzeli prvo mesto u grupi sa Hondurasom, Kanadom i El Salvadorom sa skorom 5-1-0 i gol razlikom 13:1. Što se tiče završne runde kvalifikacija, takođe su zauzeli prvo mesto, ovog puta sa skorom 6-3-1 i gol razlikom 16:7. Jedini poraz doživeli su od najvećih rivala, selekcije Sjedinjenih Američkih Država 2:1.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Selekcija Meksika jedan je od timova sa najviše učešća na Svetskim prvenstvima, Svetsko prvenstvo u Rusiji će im biti 16-to po redu. Prvi plasman ostvarili su na prvom šampionatu u Urugvaju 1930-te godine. Posle toga igrali su od 1950-te do 1970-te godine na svim prvenstvima, a 1970-te godine prvi put su se plasirali u ¼ finale Svetskog prvenstva (završili su zvanično kao 6.najbolji tim sveta), 1978-me godine su ispali posle grupne faze, da bi uspeh i 70-te ponovili na Svetskom prvenstvu 1986. čiji su bili domaćini, opet su stigli do ¼ finala i na kraju završili kao 6. na listi. 1990-te godine je bilo poslednje prvenstvo na kojem Meksiko nije uzeo učešće. Od 1994-te godine igrali su svaki put, a takođe su svaki put ispadali u 1/8 finala takmičenja.

Na prošlom Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014-te godine, najpre su prošli grupnu fazu gde su igrali sa ekipama Brazila, Hrvatske i Kameruna, završili su na drugom mestu sa skorom 2-1-0 i gol razlikom 4:1. Savladali su Hrvatsku 3:1 i Kamerun 1:0, dok su za Brazilom odigrali 0:0.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018): Prednost selekcija iz Srednje Amerike je činjenica da imaju mnogo više mečeva i prilike za radom sa selektorom, takav je slučaj i sa selekcijom Meksika, koja je tokom 2017-te godine odigrala čak 25 mečeva. Osim mečeva u kvalifikacijama, oni su odigrali i nekoliko prijateljskih mečeva, a učestvovali su i na dva velika takmičenja Kupu Konfederacija u Rusiji i Gold Kupu.

Prijateljski mečevi (skor 6 pobeda, 1 remi i 1 poraz): Meksiko – Island 1:0, Meksiko – Rep.Irska 3:1, Meksiko – Gana 1:0, Meksiko – Paragvaj 2:1, Poljska – Meksiko 0:1, Meksiko – BIH 1:0, Belgija – Meksiko 3:3, Meksiko – Hrvatska 1:2.

Kup Konfederacija (četvrto mesto): Meksiko – Rusija 2:1, Meksiko – Novi Zeland 2:1, Meksiko – Portugal 2:2, Meksiko – Nemačka 1:4, Meksiko – Portugal 1:2 (posle produžetaka).

Gold Kup: (na ovom takmičenju tim Meksika bio je sastavljen bez igrača koji su branili boje Meksika na Kupu Konfederacija, a tamo je igrao najjači tim): Na ovom takmičenju su ispali u polufinalu od Jamajke poraz 1:0. U grupnoj fazi savladali su El Salvador 3:1 i Kurakao 0:2, dok je sa Jamajkom bilo nerešno 0:0. Meč četvrtfinala savladali su Honduras 1:0.

SELEKTOR:  Selekciju predvodi Huan Karlos Osorio, trener iz Kolumbije koji je na čelu tima od 2015-te godine. Trenersku karijeru započeo je na mestu asistenta u MetroStarsima, a potom u Mančester Sitiju četri godine. Potom je samostalno predvodio kolumbijske timove Milionarios, Onse Kaldas i Atletiko Nacional, potom američke timove Čikago Fajer i Njujork Red Bul, meksičku Pueblu i brazilski Sao Paolo. Najveći uspeh ostvario je timom Onse Kaldas sa kojim je 2010-te godine osvojio titulu prvaka Kolumbije, koji je potom ponovio 2012-te sa timom Atletiko Nacional. Do sada je predvodio Meksiko u 45 mečeva, ostvario je skor 30 pobeda, 8 remija i 7 poraza.

TAKTIKA: Osorio je trener koji ne voli da robuje formacijama pa se često dešava da u zavisnosti od protivnika menja sisteme igre, ali je konstanta da uvek hoće posed i mogućnost da iskoristi veliki ofanzivni potencijal koji ima tim Meksika. Najčešća formacija koju tim Meksika koristi je 3-4-3, iako se dešavalo da odigraju i u formaciji 4-3-3. Što se tiče formacije sa četvoricom igrača u zadnjoj liniji, tim forsira dosta presinga po celom terenu, pokušava da brzo posle izgubljene lopte povrati posed, a velika snaga tima leži u odličnim napadačima koji su jako brzi i tehnički jako dobro obučeni.

TIM MEKSIKA:  Što se tiče pozicije golmana, već godinama tim Meksika ima golmane koji su ispod prosečen visine golmana, ali jako brzi i atraktivni prilikom intervencija. Mesto broja 1, rezervisano je za golmana Giljermea Očou, golmana kojem će ovo biti četvrti šampionat sveta, ali je kao prvi golman branio samo na prošlom šampionatu gde su ostale upamćene neke njegove odlične intervencije iz grupne faze, naročito iz meča protiv Brazila kada je sačuvao svoju mrežu pred naletima ,,karioka’’. Trenutno je golman belgijskog Standarda iz Liježa. Njegove zamen su golmani vetarani 37-godišnji Hose Korona iz Kruz Azula i 35-godišnji Alfredo Talavera iz Toluke.

Što se tiče odbrane tima, neizostavni član je igrač sa 91 nastupom za nacionalni tim Hektor Moreno iz Real Sosijedada. Igrač koji je posle sjajnih partija u PSV-u prešao u Romu gde je igrao jako malo, ove sezone u Španiji počeo je da igra nešto više, odlična štoper u pas igri i neko ko može sa uspehom da započne napada svog tima, jako dobar u skok igri i duel igri, tokom kvalifikacija je bio starter na 13 mečeva uz 1 postignut gol. U tandemu sa njim trebalo bi da zaigra igrač sa 12 mečeva tokom kvalifikacija, igrač Porta, Antonio Rejes. Još jedan igrač koji se ne plaši da ima loptu u svom posedu i nije neko ko greši pod pritiskom napadača, odličan u pas igri i skoku i neko ko nedostatak eksplozivnost i brzine nadoknađuje odličnim postavljanjem i čitanjem igre. Tokom ove sezone nije bio standardan član postave svog tima, ali je bio u najužoj rotaciji i dosta puta ušao sa klupe. Dvojica igrača koji su trebali da budu njihove alternative, Karlos Salcedo iz Ajntraht Frankfurta koji u nacionalnom tim igri na poziciji desnog beka i Nestor Araujo iz Santos Lagune, doživeli su neugodne povrede igrajući u prijateljskom meču sa Hrvatskom tokom marta, tako da će njihov nastup na Svetskom prvenstvu zavisti od toga da li će moći da dostignu željenu formu do početka takmičenja. U ovakvoj situaciji čini se da će Hugo Ajala, štoper meksičkog tima Tigres UANL biti alternativa za ovo mesto. Na spisku je i legendarni Rafa Markez, član meksičkog Atlasa, a dugo godina igrača Barselone.

Bočne pozicije u defanzivi rezervisane su za dvojicu igrača kojima je ofanzivna igra jača strana, to su Miguel Lajun iz Sevilje po desnoj strani i Karlos Guardado iz Betis koji je kapiten reprezentacije. Lajun je tokom kvalifikacija odigrao 12 mečeva, postigao 1 gol i sa 3 asistencije bio najbolji asistent tima uz Velu. Momak koji poseduje veliku brzinu i odličan centaršut, kao i razoran udarac koji često voli da koristi kad dođe u priliku za to. Za razliku od odličnih ofanzivnih kvaliteta ovom igraču se najviše zamera na jako slabom defanzivnom doprinosu. Kapiten tima Karlos Guardado igrač je sa 144 nastupa za tim uz 25 golova iako tek ima 31 godinu, selektor Osorio ima veliko poverenje u ovog igrača, koji je odličan u oba pravca, a zbog svoje urođene fizičke snage neko je ko može da igra levog spoljnog igrača po celoj strani u formaciji sa trojicom defanzivaca, što otvara selektoru prostor za promene formacije. Neretko u reprezentaciji igra i u centralnom delu veznom reda zbog odlične pas igre i fudbalske inteligencije. Ovo će mu biti četvrto Svetsko prvenstvo na kojem će reprezentovati svoju zemlju.

Vezni red tim ne može se zamsliti bez igrača Porta, Hektora Herere koji je tokom kvalifikacija odigrao 15 mečeva uz po 2 gola i 2 asistencije. Klasičan boks tu boks vezni igrač koji pored solidnih ofanzivnih kvaliteta, pas igre i udarca poseduje i jako dobro čitanje napada protivnika što mu omogućava da ih prekida u velikoj meri pre dolaska u opasnu zonu, pored toga igrač je koji poseduje dozu agresivnosti kojom inspiriše igru čitavog tima i diktira ritam igre. U svom klubu je standardan igrač već nekoliko sezona. Pored njega u centralnom delu veznog red rotiraju se sledeći igrači, to su Džonatan Dos Santos, član LA Galaksija, ponikao u Barseloninoj akademiji fudbala, tokom kvalifikacija odigrao je 6 mečeva uz 1 asistenciju. Tu je i 170cm visoki Fabijan, igarač Ajntrahta iz Frankfurta i neko ko svojom agresivnošću doprisnosi da se vezni igrači protivnika ne osećaju prijatno. Nešto ofanzivnija opcija u timu je još jedan član Barselonine ,,La Mesije’’ Đovani dos Santos, igrač kojeg su svojevremeno poredili sa legendarnim Ronaldinjom zbog stila igre i sjajnog driblinga. Trenutno je član LA Galaksija, a za nacionalni tim je odigrao 102 meča uz 18 golova. Poseduje veliku kreativnost i odličan pas, a zamera mu se činjenica da ne učestvuje u defanzivi svog tima u dovoljnoj meri.

Najjači deo ovog tima je svakako u napadu gde igra nekoliko igrača kojima je zajdničko to da niko od njih nije ostvario vrhunsku karijeru i kontinuitet igara za velike evropske klubove kakve su nagoveštavali njihovi talenti u mlađim danima, što ne znači da i pored toga ne poseduju ogroman kvalitet. Bilo koju formaciju da Osorio izabere, trojica ekstra ofanzivnih igrača su obavezna u timu. Standardno mesto u napadu rezervisano je za Havijera Hernandeza – Ćićarita igrača Vest Hema. Momak koji je igrao u Real i Mančester Junajtedu i koji je kao najveći problem do sada u karijeri imao sa izborom klubova i konkurencijom u njima, za nacionalni tim postigao je 49 golova na 100 nastupa. Dolaskom u Vest Hem počeo je standardnije da igra i drugi je stralac kluba ove sezone, postigao je 8 golova na 33 meča. Ono što se njemu zamera u igri je nedovoljno zalaganje u igri bez lopte kao i česte ofsajd poziciji. Karlos Vela, fudbaler Los Anđeles FC-a, novog kluba u MLS-u, počeo je da daje doprinos nacionalnom timu kakav su navijači ove selekcije dugo priželjkivali, sa 3 asistencije u kvalifikacijama najbolji je dodavač u timu, a svkako da je pored postizanja golova, upravo ta kreativnost nešto što mu daje ekstra kvalitet u njegovoj igri. Do sada je imao dosta problema u reprezentaciji gde je često zbog sukoba sa selektorima i ljudima i saveza izostavljan sa spiskova i kažnjavan, a prošlo Svetsko prvenstvo propustio je ,,jer nije 100% spreman’’ kako je tada rekao čelnicima saveza. Upravo je njegov temperament nešto o čemu treba povesti računa kao najvećom manom ovog igrača, koji je deo karijere proveo u Arsenalu, a u Sosijedadu je drugi stranac po broju nastupa u istoriji kluba. Raul Himenez klasična je ,,devetka’’ u timu i neko ko se najbolje snalazi kada je okrenut leđima ka svom golu gde odlično čuva loptu i jednostavnim driblinzima pokušava da izbori poziciju za udarac, takođe je jako dobar i u skok igri. Za Benfiku je ove sezone odigrao 43 mečeva, postigao 8 golova uz 7 asistencija. U sezoni 15/16 bio je najbolji strelac Lige Portugala. Dosta prilika da startuje u kvalifikacijama imao je i Hesus Manuel Korona iz Porta, momak koji je na Gold Kupu 2015-te bio proglašen za najboljeg mladog igrača šampionata, poseduje odličnu tehniku, dribling i udarac, a u timu Meksika najčešće igra na poziciji krilnog napadača. Ove sezone je za Porto odigrao 41 meč uz 5 asistencija i 3 gola. Momak koji je ,,prva zamena’’ i budućnost selekcije, Herving Lozano, fenomenalno igra u Holandiji u dresu PSV Ajndhovena i nalazi se u konkurenciji za najboljeg igrača šampionata, velika brzina, eksplozivnost, sjajna tehnika i dribling čine ga jednim od najpoželjnijih mladih napadača u Evropi. Ove sezone je za svoj klub odigrao 34 mečeva, postigao 19 golova i zabeležio 11 asistencija. Tokom kvalifikacija je odigrao 9 mečeva, a čak 6 puta je ušao sa klupe i postigao 4 gola, selektor Osorio koristi ga kao nekog ko menja ritam i unosi dozu agresivnosti i brzine u napad tima. Spisak sjajnih napadača upotpunjuje veteran Oribe Peralta (34 godine), član Amerike Meksiko, koji je čitavu karijeru proveo u domaćoj ligi. Jedan je od najcenjenijih igrača na kontinentu, o čemu govore i mnoge individualne nagrede, 2011-te i 2012-te godine bio je proglašen za najboljeg napadača šampionata, iste godine proglašen je za najboljeg igača Konkakaf Lige šampiona, najbolji strelac ovog takmičenja bio je u sezonama 2011/12 i 2015/16, a najbolji igrača federacije Konkakaf bio je 2013-te godine. Za nacionalni tim je odigrao 64 meča i postigao 26 golova.

VRLINE TIMA:  Odličan individualni kvalitet u napadu tima i vrlo raznovrstan napadački arsenal nešto je što je jako dobro u ovom timu. Pored toga veliki broj zajedničkih mečeva ovih igrača i činjenica da će 2/3 tima činiti igrači koji su već igrali na Svetskim šampionatima još jedna su velika prednost Meksika.

MANE TIMA:  Nedostatak kvalitetnih defanzivaca mogao bi da bude problem za Meksiko koji je često primao golove u duelima sa top selekcijama kao što se i videlo u nekim prijateljskim mečevima. Problem koji pojedinici u timu imaju sa defanzivnim zadacima može biti velika šansa za rivale Meksika ukoliko selektor Osorio ne bude iskontrolisao sastav tima i dobro postavio taktičke zadatke.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Iskustvo članova selekcije sa dosadašnjih takmičenja moglo bi da bude ključno za kvalitetan nastup na ovom šampionatu, želja sa kojom većina igrača igra za svoj nacionalni tim nije bila sporna, ali će rezultat i plasman u mnogome zavisti od toga koliko će tim moći defanzivno da isparira kvalitetnim rivalima, jer iako je Očoa odličan čuvar mreže, pitanje je da li će moći da ponovi brilijantnu formu sa prošlog šampionata iz Brazila.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU: Herving Lozano, mladi krilni napadač PSV Ajndhovena, eksplodirao je ove sezone i jedan je od najzaslužnijih igrača za povratak titule prvaka Holandije u vitrine svog kluba. Pre dolaska u Holandiju, nastupao je za tim Pačuke, a u sezoni 2016/17 bio je najbolji strelac CONCACAF Lige šampiona sa 8 golova, a dobio je i nagradu za najboljeg mladog igrača Srednje i Severne Amerike. Uz  to je 2015-te godine proglašen za najboljeg igrača na prvenstvu Srednje i Sverne Amerike za igrače do 20 godine, a bio je i najbolji strelac takmičenja. Po dolasku u Holandiju, odmah je u avgustu bio proglašen za igrača meseca. Ove sezone nastupio je na 34 mečeva, postigao 19 golova i zabeležio 11 asistencija.

PROGNOZA:   Plasman u 1/8 finala!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje