petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Vels tek drugi put na Svetskom prvenstvu, plasman prvi put je zanimljiva priča…

Svi smo bili svedoci činjenice da je Vels izborio drugo učešće na Svetskom prvenstvu u svojoj istoriji pobedom na Ukrajinom 1:0, a da je upravo to odložilo penzionisanje jednog od najboljih igrača Velsa u istoriji – Gereta Bejla. Ono što je jako zanimljivo jeste prvi plasman Velsa na SP, davne 1958. godine pre 64 godine.

John Charles

Tokom 1950-tih godina selekcija Velsa imala je tim kadar da se upusti u borbu sa mnogim velikanima tog vremena. Ključni igrači selekcije tog vremena bili su legendarni John Charles koji je bio napadač i povremeno defanzivac torinskog Juventusa, uz njega, najveće zvezde bili su Ivor Allchurch, Cliff Jones, Alf Sherwood, Jack Kelsey, Trevor Ford, Ronnie Burgess, Terry Medwin.

Ovaj tim kvalifikovao se za SP zaobilaznim putem, najpre su kvalifikacije završili na drugom mestu iz Čehoslovačke koja se direktno plasirala na SP, međutim zbog suecke krize, tačnije izralesko-arapskog rata, Izrael koji je tada igrao kvalifikacije u Aziji, kao i Egipat, trebao je da se nađe upravo u grupi sa Egiptom, Indonezijom i Sudanom, dve arapske države su odbile da igraju sa Izraelom, a Indonezije je htela neutralan teren, što Izrael nije prihvatio, pa je FIFA proglasila Izrael prvim timom grupe, potom je napravljen žreb tokom kog je izvučena Belgija koja je trabala da odigra meč protiv Izraela, ali su i oni odbila, pa su na red došli Velšani koji su slavili 2:0 protiv Izraelaca. Ova generacija odigrala je tri nerešena meča na SP, protiv domaćina Švedske, potom tada ,,moćne“ Mađarske i Meksika, da bi potom u četvrtfinalu bili poraženi od Brazila, za koji je jedini gol postigao Pele kojem je to bio prvi gol za nacionalni tim.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje