petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Jojić budi Jarčeve: Keln na krilima Srbina juriša ka opstanku

Pre samo nešto više od mesec dana cela Evropa im se smejala. Posle petog mesta u Bundesligi i plasmana u Ligu Evrope delovali su kao raštimovana banda nesposobna da pokaže bilo šta pozitivno. Imali su tri boda od mogućih 48, tri boda i nula pobeda. Ostao je još samo jedan meč do polusezone.

A onda, kao da je neko pritisnuo prekidač. Svetlo se upalilo, a tama je iščezla u jednom potezu. Bio je to njihov poslednji bundesligaški meč u 2017. godini. Na Rajn Energi stadionu je gostovao Volfsburg, ali ovaj put Jarčevi su ugrizli Vukove.

Negde na sredini drugog poluvremena se to dogodilo, kada je na desnom boku Miloš Jojić grudima primirio jednu dugu loptu. Poveo ju je nekoliko metara, bacio jednu varku telom, da bi mekanim potezom levice presekao čitav tim Volfsburga kroz sredinu i „spojio“ Kristijana Klemensa sa golom, da bi ovaj lako sa par metara smestio loptu u mrežu.

I tako je počeo Kelnov preporod.

Jojić u centru zbivanja

Od tada stvari nisu iste. Keln je te večeri ostvario prvu ligašku pobedu u sezoni, posle 25 i po sati fudbala. Čitav jedan dan fudbala su prethodno bili nemoćni, da bi ova majstorija Srbina pokrenula Jarčeve do tada duboko ukopane u blatu.

Iz tog blata se od tada izvlače podjednakom brzinom i nastave li ovim tempom brzo će se izvući, jer fudbaleri Kelna su nakon toga pridodali još dve pobede i sa tri vezana trijumfa jurišom pokušavaju da fenjer predaje drugome. A u centru zbivanja ove maestralne serije Kelna jeste upravo Miloš Jojić.

Otkako je ovoj „vatri“ dao iskru svojom sjajnom asistencijom, Jojić i Keln igraju izvanredno. Njihov uspon u formi se nije tek tako potrefio. Jojić je taj koji pokreće preporođeni Keln. Rival Crvene zvezde u Ligi Evrope je postigao pet golova u ta tri meča, a čak tri namestio je upravo Jojić.

Samo Bajern u dužoj seriji od Kelna

I  ne samo da pokreće ovaj tim, već to čini sa svih delova terena. Jojić u poslednje vreme menja mesta, pa u formaciji 4-4-2 čas igra na desnom veznom, čas na levom. To mu nimalo ne smeta da ostvari veliki uticaj na mečeve, a kada se pogleda čitava sezona, bivši igrač Partizana u veznom redu još nije igrao samo na poziciji defanzivnog veziste.

Možda zvuči prepotentno kada se kaže da je Keln u maestralnoj seriji, ali toj tvrdnji je potrebno dati kontekst. Ne samo da Keln nije imao pobedu u Bundesligi tokom prvih 16 kola, već sa serijom od tri pobede trenutno samo Bajern Minhen bolji po broju uzastopnih pobeda. Štaviše, nijedan bundesligaški tim – izuzev ova dva – trenutno nema dve uzastopne pobede.

To dovoljno govori o situaciji u čitavoj ligi, ali i situaciji u Kelnu. Jarčevi su i dalje poslednji na tabeli, ali sa devet bodova iz tri meča sada su na samo četiri boda od mesta koje vodi u plej-of protiv trećeplasiranog tima Cvajte. Majnc je mesto iznad toga i sa osam bodova više je trenutno daleko, ali u Nemačkoj su stvari toliko otvorene da ni to nije nemoguće dostići.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje