petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Sve što ne znate, a želite da znate o ligi koja danas počinje!

Baš kao što smo uradili intervju sa našim kolegom koji prati prvenstvo Luksembruga, danas možete pročitati i naš intevju sa kolegom koji je u potpunosti posvećen fudbalu u Uzbekistanu, na tviteru ga možete pratiti na nalogu @_UzbekFootball


1. Šta nam možete reći o fudbalu u Uzbekistanu generalno?

Fudbal u Uzbekistanu je jedan od najpopularnijih sportova u zemlji. Zemlja je uvek imala potencijal da dostigne više od onog što je do sada postignuto. Višestruko propuštanje kvalifikacija za Svetske kupove značilo je da Uzbekistan još uvek nije uspeo da se plasira na sam turnir, ali sa proširenim Svetskim kupom, 2026. godine ima najbolju šansu da to učini. Izvan seniorskog nivoa, Uzbekistan je bio uspešan na nivou mladih igrača sa jednom pobedom na kontinentalnom nivou igrača do 23 godine i nedavno osvojenim drugim mestom na istom takmičenju. Dodatni retki uspesi na nivou mladih igrača takođe su se dogodili tokom godina, ali tek nedavno je Uzbekistan uspeo da bude konstantno konkurentan na turnirima za mlade. Na nivou kluba, timovi iz Uzbekistana često postižu slične rezultate kao i njihovi škotski, srpske ili holandske kolege u UEFA takmičenjima, često učestvujući u grupnoj fazi i izlazeći iz sezone u sezonu u AFC Ligi šampiona. Nije u mogućnosti da se takmiči sa finansijskim silama poput Saudijske Arabije ili Katara, timovi iz Uzbekistana nisu u mogućnosti da privuku kvalitetne strane igrače koji bi napravili razliku u ovim takmičenjima.

2. Kakva je infrastruktura klubova u zemlji?

Infrastruktura klubova u Uzbekistanu je relativno dobra za region (Centralna Azija). Timovi sa sedištem u glavnom gradu, poput Pakhtakora i posebno Bunyodkora, imaju moderne stadione i pristojne terene za trening koji su slični onima koji se nalaze u istočnoj Evropi. U provincijskim gradovima, standard opada i daleko je osnovniji i manje razvijen zbog nedostatka finansiranja, što znači da klubovi treniraju na loše održavanim terenima i sa osnovnom i često zastarelom opremom.

Čini se da postoji pokret za poboljšanje infrastrukture fudbalskih stadiona u Uzbekistanu, čak i tokom perioda između završetka sezone 2022. godine i početka sezone 2023. godine, kada su mnogi klubovi dodali dodatne sisteme za odvodnjavanje i poboljšane terena na svojim stadionima. Dodatno, Pakhtakor, koji je najveći i najuspešniji tim u zemlji, razmatra renoviranje svog stadiona kako bi ga učinio modernijim. Ako se nastavi sa poboljšanjima u narednoj deceniji, trebalo bi da bude primetnih poboljšanja u infrastrukturi, što će idealno omogućiti Uzbekistanu da bude fudbalska nacija koja može redovno da bude domaćin seniorskih AFC takmičenja.

3. Da li nam možete reći nešto o samoj ligi i o sistemu takmičenja?

Sistem lige u Uzbekistanu sličan je većini fudbalskih nacija, odnosno piramidalni sistem. Uzbekistanska Superliga je najviši rang takmičenja u zemlji i trenutno sadrži 14 timova. Svaka sezona počinje u martu i završava u novembru (sa pauzom sredinom sezone u julu), sa odigranih 26 utakmica tokom sezone. Pobednici lige i drugoplasirani timovi će učestvovati u AFC Ligi šampiona. Dva tima automatski ispada svake sezone, a treći tim ide u baraž za opstanak sa trećim najboljim timom u drugoj diviziji (Uzbek Pro Liga). Ta divizija je drugačija jer sledi škotski/belgijski sistem podeljen u grupe, sa grupom za promociju i grupom za ispadanje. Ispod Pro Lige, postoji treća amaterska divizija, gde nivo nije jako visok. Dodatno, svake sezone se igraju Uzbek kup, Liga kup i Superkup takmičenja. Uzbekistanska Superliga nije bila preterano konkurentna do sezone 2022. godine, kada je pet timova imalo šansu da osvoji titulu u jednom trenutku.

4. Šta je trenutno najveći problem u Uzbekistanskom fudbalu?

Nema očiglednog problema u Uzbekistanu koji je zaustavio razvoj, s obzirom da postoji inicijativa za modernizaciju od smrti prethodnog diktatora Karimova. Inicijativa za modernizaciju sprovedena je u okviru inicijative za uklanjanje korupcije i povećanje profesionalizma u uzbekistanskom fudbalu. Još uvek je rano da se proceni koliko će ove promene biti revolucionarne, ali znaci su pozitivni za budućnost.

5. Da čujemo sada nešto o klubovima u zemlji, krenućemo od najtrofejnijeg Pakhtakor-a?

Pakhtakor je najveći klub u Uzbekistanu. Čak i kada su druge ekipe imale zlatne periode, Pakhtakor je uspevao da ostane opasan i tokom poslednja četiri sezone bio je uglavnom potpuno dominantan. Pakhtakor je uspeo da ostane dominantan primenjujući „Bajern Minhen“ pristup, kupujući sve najbolje domaće talente, istovremeno oslabljujući svoje direktne rivale. Ovo je delimično i zahtev, jer su strani igrači osim Dragana Ćerana bili vrlo razočaravajući tokom poslednjih 5 godina. Ostale ekipe uglavnom zahtevaju fokus na razvoju mladih igrača kako bi uopšte pokušale da se takmiče.

6. Ko od timova može da se umeša u borbu za prvo mesto?

Glavni konkurenti  za Pakhtakor su Nasaf i Navbahor. Kao što je pomenuto, Pakhtakor ima infrastrukturu i istoriju koja bi ih mogla učiniti dominantnim, ali sezona 2022. godine je pokazala da postoji konkurencija u Navbahoru i Nasafu. Obe ekipe imaju različite pristupe razvoju tima, pri čemu Nasaf ima veoma veliku fokus na razvoju mladih igrača i internom napretku svojih igrača. To je proizvelo srž trenutne nacionalne ekipe, a mnogi od najboljih uzbekistanskih igrača igraju ili su se razvijali u Qarshiju. Navbahor ima drugačiji pristup, sa politikom angažovanja svakog uzbekistanskog igrača koji je donekle dobro igrao na domaćoj sceni, često iz timova u donjoj polovini lige. Sa sumnjivim Samval Babajanom kao trenerom, Navbahor izgleda da postaje bolji, ali imam neugodan osećaj da bi mogao pasti. Navbahorova farm ekipa je osvojila uzbekistansku treću ligu 2022. godine, pa možda imaju obećavajući naraštaj igrača za integraciju, ali sumnjam u to dok je Babajan na čelu

7. Šta nam možete reći o Bunyodkoru?

Bunyodkor je zanimljiva ekipa. Istorijski nevažna, dok nisu postali igračka bivše diktatorove kćerke, nakon čega su postali poznati širom Azije i donekle sveta, potpisivanjem igrača poput Rivalda, Djeparova i sa Zicom i velikim Philom kao trenerima. Tokom ovog perioda su izgradili svoj stadion i akademiju, i dobili mnoge navijače u Uzbekistanu. Trenutno su tim iz sredine tabele bez nekih šansi za osvajanje titule, ali i ispadanje.

8. Da li nam možeš reći nešto o timovima iz sredine tabele?

Timovi koji se nalaze u sredini lige uglavnom dolaze iz provincijskih područja Uzbekistana, a većina ih dolazi iz doline Fergane. Timovi poput Qizilquma, Neftchija i AGMK-a imaju solidne timove, ali im nedostaje postizanje golova da bi skočili na tabeli lige i bili konkurentni. Većina igra sličnim stilom igre, s igračima koji bi se dobro snašli u timovima drugih klubova, a da to ne bi ni primetili. Jedini tim koji je zanimljiv, a može se smatrati srednjom tabličnom ekipom je FK Olimpik. To je tim koji je stvoren da pomogne Uzbekistanu da se kvalifikuje za Olimpijadu, a sastavljen je uglavnom od igrača uzrasne kategorije do 23 godine Uzbekistana. Pod vođstvom bivšeg uzbeckog reprezentativca Timura Kapadzea, ekipa je 2021. godine uspela da se plasira u USL ligu i umesto očekivanog boravka na dnu tabele, postala je teška za poraziti i često je oduzimala bodove od najboljih timova. Činjenica da su igrači igrali zajedno i konstantno bili u ekipi je bila veliki deo razloga zbog kojih je Uzbekistan bio drugi na nedavnom AFC prvenstvu do 23 godine, uprkos činjenici da su imali mlađi tim od mnogih drugih nacija.

9. Koji timovi u borbi za opstanak imaju najbolje šanse da ostanu u društvu najboljih?

Timovi na dnu nadolazeće 2023. godine Uzbekistanske Super lige biće timovi poput Surkona, Andijona, Buxora, Turona i možda Metallurga. S obzirom da su se Andijon, Turon i Buxoro nedavno plasirali iz Pro Lige, oni bi bili favoriti za ispadanje, ali svi, a posebno Turon, su se pojačali i mogu da obore timove poput Surkona i Metallurga koji nemaju dovoljno sredstava i infrastrukture, te obično samo ciljaju da prežive u najvišem rangu. Kao i na drugim nivoima lige, ispadanje će biti veoma konkurentno i stvarno nema puno razlike između donjih 5 ili 6 timova.

10. Možeš li nam reći nešto o najvećim rivalistvima u ligi?

Najveća rivalstvo u Uzbekistanu je između Pakhtakora i Navbahora. Utakmice između ova dva tima često rezultiraju mnogo kartona, problema s publikom i nasiljem na tribinama. Prošla sezona je imala incidente u kojima su navijači upali na teren kako bi se suočili s igračima, a igrači su napadali navijače. Istoriski, Pakhtakor je bio dominantan, a Navbahor nije impresionirao, ali to se ne bi videlo po strasti navijača, jer Navbahor ima najbolju atmosferu u ligi, dok je Pakhtakor malo dosadan izvan utakmica protiv Navbahora. S obzirom da su oba tima favoriti za 2023. godinu, verovatno će biti veoma zabavne i intenzivne utakmice kada se ova dva tima sastanu.


11. Po tvom mišljenju ko su najbolji golman, defanzivac, vezni igrač i napadač u ligi?

Najbolji igrači u ligi mogli bi biti veoma dugačak popis, ali pokušaću ga ograničiti na samo nekoliko mojih favorita:

Golmani:

  1. Utkir Yusupov: Već nekoliko godina konstantno igra dobro i nedavno je cementirao svoje mesto kao prvi golman nacionalnog tima. Solidan u zaustavljanju šuteva, ovaj golman rođen u Kazahstanu je umirujuća prisutnost na pozadini i efikasno komanduje svojim prostorom i odbranom. Nedavno je povezivan sa ruskim gigantom Zenitom, a njegove veštine čine da bude teško da bilo koji drugi golman dobije priliku.
  2. Abduvohid Nematov: Golman Nasafa, iako ima samo 21 godinu, već godinama igra fudbal na najvišem nivou i verovatno će biti dugoročno prvi golman nacionalnog tima. Nije najviši golman sa svojih samo 183cm, ali je efikasan u zaustavljanju šuteva i dobar u svojim pasovima i kretanju nogu generalno. Malo je vreo glava, potrebno je da nauči da ostane smiren ili će koštati svoj tim poene, kao što je slučaj u AFC U-23 prvenstvu, kada je dobio crveni karton zbog nepotrebnog lakta.

Defanzivci:

  1. Husniddin Aliqulov: Defanzivac Nasafa je upravo ono što želite od defanzivca, smiren ali dominantan i nije sklon greškama koje bi mogle koštati tim. Postao je konstantan igrač nacionalnog tima i biće srce tima u narednim godinama.
  2. Rustam Ashurmatov: Nije sigurno da li bi trebalo da ga računamo, jer je nedavno potpisao za ruski Rubin Kazan, ali tehnički igra za Navbahor i ima iskustva igranja u Južnoj Koreji. Slično kao i Aliqulov, Ashurmatov je idealan za poziciju štopera i sa samo 26 godina će nastaviti da se poboljšava. S obzirom na to da će igrati fudbal u RPL-u 2023. godine, poboljšaće se protiv boljih napadača.

Vezni igrači:

  1. Dragan Ćeran: Možda bi se mogao svrstati u napadače, ali često igra u veznom redu kao broj 10. Ćeran je idealni stranac u Uzbekistanu, jer je konstantno postizao golove, dostižući 100 samo za Pakhtakor od kada je došao u Uzbekistan 2016. godine. Srbin je ponekad vukao svoj tim ka pobedama i jednako je produktivan kako u domaćoj ligi tako i u ACL-u.

 2.Jasur Jaloliddinov: Vezni igrač Lokomotiv Tashkenta je dinamičan igrač koji može igrati na različitim pozicijama u sredini terena. Poznat je po svojoj radnoj etici, sposobnosti oduzimanja lopte i pobjeđivanju u borbi za loptu za svoju momčad. Također je dobar u dodavanju i ima oko za gol.

Napadači:

1) Artur Gevorkyan: Jermenski napadač je konstantni strelac za Pakhtakor od dolaska u klub 2019. godine. To je igrač koji može igrati na poziciji centarfora ili krila, a poznat je po svojoj brzini, sposobnosti driblanja i sposobnosti da postigne gol iz daljine.

2)Azizbek Turgunbaev: Napadač Lokomotiv Tashkenta je klinički završitelj i ima dobar učinak u postizanju golova za svoj klub. Poznat je po svom pozicioniranju, smirenosti pred golom i sposobnosti da zabija golove s obje noge.

12. Na koje igrače bi trebalo da obratimo pažnju?

Postoje brojni mladi igrači koji bi trebali biti na radaru ljudi kao potencijalne zvijezde budućnosti, među njima su braniči Ibrahimkahlil Yuldoshev, Saidazamat Mirsaidov i Odil Abdumajidov, svi mlađi od 22 godine i s velikim budućnostima. U veznom redu imate krila kao što su Khojimat Erkinov i Abbas Faizullayev, kao i Jasurbek Jaloliddinov i Abdurauf Buriev. Što se tiče napadača, glavni mladi talenti su već spomenuti Khusayin Norchaev i Ruslanbek Jiyanov.

13. Šta možemo očekivati od nacionalnog tima u budućnosti i kakva je situacija sada?

Očekivanja za nacionalni tim su bila i ostaju da se kvalifikuju za Svetsko prvenstvo. S obzirom na proširenje broja timova za izdanje 2026. godine, Uzbekistan ima odličnu šansu, uprskos svojoj istroriji propuštanja prilika. Trenutno je nacionalni tim vođen slovenskim trenerom Srečkom Katanecom, koji je došao na poziciju nakon katastrofalnog procesa kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i zaustavio neuspeh te uspostavio pozitivan mentalitet u timu uoči AFC azijskog kupa u sledećoj godini, u kojoj će Uzbekistan biti tim kojeg će se drugi timovi hteti izbeći.

14. Ko su najbolji igrači Uzbekistana koji igraju van domaće lige?

Najbolji igrači koji igraju van domaće lige su Eldor Šomurodov koji igra u Seriji A i približava se rekordu najboljeg strelca u istoriji nacionalnog tima. Ostali igrači sa evropskim klubovima su Bobur Abdikholikov koji je bio najbolji strelac u Belorusiji 2022. godine, Khojimat Erkinov i Ibrahimkahlil Yuldoshev koji obojica igraju za niže premijerligaške timove u Rusiji. Osim toga, Otabek Šukurov koji igra u Turskoj i Jaloliddin Mašaripov koji je novi saigrač Ronalda u Al Nassru su najistaknutiji Uzbekistanski igrači i svi su važni članovi nacionalnog tima.

15. Za kraj, možete li reći našim čitaocima nešto više o sebi?

Dobro, ja sam Conor i već nekoliko godina pratim uzbečki fudbal. Moja strast prema uzbečkoj ligi potiče od toga što sam navijač Arsenala i interesovao sam se za transfere uzbečkog igrača Odila Ahmedova. To me je dovelo do gledanja AFC Azijskog kupa i navijanja za Uzbekistan, dok sam otkrivao igrače poput Servera Đeparova, Vitalija Denisova i Aleksandra Gejnrikha, a onda sam zapao u „zečju rupu“ istražujući domaću ligu i sada, godinama kasnije, evo me ovde. Taj transfer, iako se nije ostvario, omogućio mi je da otkrijem fudbal koji mogu da uživam bez negativnosti koju pronalazim u evropskom fudbalu najvišeg nivoa. Lepo je moći uživati u fudbalu i videti kako se tim, liga i nacija poboljšavaju bez komercijalizma Lige šampiona i transfera od 100 miliona funti itd. Uzbekistan je zemlja sa mnogo potencijala i može daleko dogurati, a uživanje u praćenju uzbečke igre mi je omogućilo da otkrijem i cenim više fudbala nego što sam ranije radio. Radujem se što ću podržavati Uzbekistan mnogo godina i nadam se da ću posetiti tu zemlju što pre moguće.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje