subota, 27. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Nadimci fudbalskih klubova #2 (Bundesliga 2017/18 – Nemačka)

Poštovani čitaoci, 20. juna započeli smo novu rubriku u kojoj ćemo vam iz dana u dan predstavljati nastanak, istoriju i značenje nadimaka klubova iz najboljih evropskih liga u sezoni 2017-18.

U utorak smo vam objavili članak sa nadimcima klubova iz engleske Premijer Lige, a sada, 2 dana kasnije, na red su došle ekipe iz nemačkog prvenstva, popularne Bundeslige. Nadamo se da ćete uživati!


  • Ajntraht Frankfurt – “Orlovi (Die Adler)“

Ajntraht je osnovan 1899. godine u Frankfurtu na Majni i kao što je oduvek bilo popularno da klub preuzme motive sa grba grada iz kog potiče, tako je bilo i ovaj put. Uprava je odlučila da na grbu Ajntrahta stoji orao, simbol Frankfurta, te se od tada igrači i navijači ove ekipe nazivaju “Orlovima“.

Simbol Ajntrahta – orao Atila

  • Augzburg – “Fugerovci (Die Fuggerstädter)“

U gradu po imenu Augzburg još od 16. veka živela je veoma poznata bankarska porodica – Fugeri, koja je krajem 19. veka prema nekim informacijama postavila temelje za osnivanje fudbalskog kluba. Ispostavilo se da je taj klub u stvari bio upravo Augzburg, koji je osnovan 1907. godine. U čast ovoj porodici igrači Augzburga i dalje se nazivaju “Fugerovcima“.

Grb Augzburga na zastavi

  • Bajer Leverkuzen – “Aspirindžije/Farmaceuti (Die Apotheker)“

Fudbalski klub Bajer iz Leverkuzena osnovan je 1904. godine od strane zaposlenih u farmaceutskoj kompaniji Bajer AG, koja je postala najpoznatija po proizvodnji aspirina. Ovaj klub upravo po njima dobio je ime Bajer, ali i prvobitni nadimak “Farmaceuti“. Drugi veoma poznati nadimak, “Aspirindžije“, nastao je nakon što je odlukom vlasnika i sponzora (kompanije Bajer AG) od 1997. do 2000. godine na dresovima ove ekipe stajao natpis “ASPIRIN“.

Dres Bajera sa natpisom “ASPIRIN“

  • Bajern Minhen – “Bavarci (Die Baiern), FK Holivud (FC Hollywood)“

U prvom slučaju ne treba mnogo objašnjavati. Minhen, grad u kome je osnovan Bajern, nalazi se u bavarskoj saveznoj državi, pa je po tome i nastao nadimak “Bavarci“ za igrače najtrofejnijeg nemačkog fudbalskog kluba. Drugi poznati nadimak jeste FK Holivud, a nastao je između 1994. i 1996. godine kada Bajern nije uspeo da osvoji ni jedan jedini trofej, dok su igrači ovog kluba svojim skandalima svakodnevno krasili naslovnice žute štampe.

Igrači Bajerna u tradicionalnoj bavarskoj odeći za vreme slikanja

  • Borusija Dortmund – “Crno-žuti (Die Schwarzgelben), Milioneri (Die Millionäre)“

Nadimak “Crno-žuti“ nastao je zbog tradicionalnih boja Borusije iz Dortmunda, koje se koriste još od osnivanja kluba, 1909. godine. Drugi nadimak, “Milioneri“ postao je popularan poslednjih nekoliko godina i nastao je kao paradoks na zvanično ime kluba (radnički fudbalski klub Borusija Dortmund). Ova ekipa je u svakoj od poslednjih par sezona ostvarivala višemilionske prihode, kao što su 305 miliona evra pristigli u sezoni 2012-13, a u sezoni 2013-14 oko 260 miliona evra, te je ovaj nadimak sasvim opravdan.

Navijači Borusije Dortmun, popularnih “Milionera“

  • Borusija Menhengladbah – “Ždrepci (Die Fohlen)“

Igrači Borusije iz Menhengladbaha nazivani su “Ždrepcima“ još od sezone 1965-66, inače prve sezone Bundeslige u kojoj je učestovala ova ekipa. Naime, nakon dosta lošeg većeg dela sezone Borusija iz Menhengladbaha uspela je da tokom zime koliko toliko stabilizuje igru i krene da menja stil. Prva ekipa koja je imala priliku da vidi ultra-ofanzivnu Borusiju bio je Nirnberg, do tada najdominantnija nemačka ekipa i sve ono što sada predstavlja Bajern. Na utakmici odigranoj 12. marta 1966. godine Borusija je uspela da kod kuće ponizi veliki Nirnberg sa čak 8:3 što nikome do tada nije pošlo za rukom, a ova pobeda “crno-belima“ je koliko toliko osigurala opstanak. Odmah nakon utakmice, jedan nemački novinar prokomentarisao je novi ofanzivan i divlji stil igre Borusije, rečima: “Pa oni igraju kao ždrepci“.

Maskota Borusije Menhengladbah – ždrebac Hinter

  • Frajburg – “Brazilci iz Brajsgaua (Breisgau-Brasilianer)“

Jedno od prošlosezonskih izenanđenja Bundeslige nosi nadimak “Brazilci iz Brajsgaua“, a reč je naravno o Frajburgu. Ovaj, pomalo čudan, nadimak nastao je pre dvadesetak godina, tačnije u sezoni 1994-95. Frajburg je tada igrao svoju prvu bundesligašku sezonu u istoriji, a nakon niza odličnih rezultata uspeli su da zauzmu čak 3. poziciju, sa samo 3 poena manje od šampiona Borusije iz Dortmunda. Zbog veoma atraktivnog stila igre igrače Frajburga prozvali su Brazilcima, a pošto se grad Frajburg nalazi u manjoj oblasti po imenu Brajsgau, pun nadimak ekipe ostao je “Brazilci iz Brajsgaua“.

“Brazilci iz Brajsgaua“ (sezona 1994-95)

  • Hanover 96 – “Crveni (Die Roten)“

Tokom 1896. godine osnovan je Hanoverski fudbalski klub, ali je tek 1913. godine spajanjem sa ekipom Hanovere nastao današnji Hanover 96.  S’ obzirom da je Hanoverski sportski klub nosio crno-zeleno-bele boje, a Hanovera crvene boje, morao se napraviti neki kompromis kako bi obe strane ostale “srećne“. Tako je grb Hanovera 96 ostao u crno-zeleno-belim bojama, a osnovni dres i nadimak kluba ostali su “obeleženi“ crvenom bojom.

Igrači Hanovera delom obučeni u zelene i crvene dresove

  • Hamburger – “Dinosaurusi (Die Dinosaurier)“

Hamburger je osnovan 1887. godine kao Germanija Hamburg, a iako je zvanično nastao spajanjem 3 kluba 1919. godine, još uvek se kao “datum rođenja“ uzima kraj 19. veka. Zbog godine nastanka Hamburger je zvanično jedna od najstarijih nemačkih ekipa i verovatno jedina trenutno aktivna ekipa iz tog perioda. Nadimak “Dinosaurusi“ nastao je upravo zbog starosti ove ekipe, koja u septembru puni jubilarnih 130 godina.

Igrači Hamburga i maskota – dinosaurus Herman

  • Herta Berlin – “Stara Dama (Die Alte Dame)“

U smislu nadimka, berlinska i torinska “Stara Dama“ i nisu baš nešto povezane, iako je naziv potpuno isti. Herta je osnovana 1892. godine kao druga najstarija ekipa iz nemačke prestonice, a trenutno je jedina ekipa iz Berlina koja se takmiči na profesionalnom nivou. Nadimak “Stara Dama“ nastao je povezivanjem godine osnivanja, ali i višegodišnje želje i namere navijača i starijih rukovodioca kluba da se odupru nacističkoj vlasti tokom Drugog svetskog rata.

Herta je drugi najstariji klub iz Berlina

  • Hofenhajm – “Krojhgojeri (Die Kraichgauer)“

Igrači Hofenhajma obično su nazivani “Krojhgojerima“, s’ obzirom da se istorijska oblast koja obuhvata selo Hofenhajm naziva Krojhgo, tj. na nemačkom – Kraichgau. Sasvim jednostavan i opravdan nadimak…

“Krojhgojeri“ su jedno od najprijatnijih iznenađenja prošle sezone

  • Keln – “Jarčevi (Die Geißböcke)“

Iako je nadimak ovog kluba upravo “Jarčevi“ ne postoji jasna informacija zbog čega je to tako. Jedna manje poznata teorija glasi da su nekadašnjeg trenera Kelna, Hansa “Henesa“ Vejsvelera, zbog velike strogosti mlađi igrači prozvali “matori jarac“. Verovatno se zbog toga današnja maskota kluba naziva upravo Henes.

Simbol Kelna – jarac Henes

  • Majnc 05 – “Nula-pet (Die Nullfünfer)“

Majnc je osnovan tokom 1905. godine te je upravo to razlog za dodavanje brojeva 0 i 5 u mnoge simbole ovog kluba, kao što su ime, grb i nadimak. Dakle, nadimak “Nula-pet“ predstavlja poslednja 2 broja godine nastanka ekipe iz Majnca.

Brojevi 0 i 5 predstavljeni su i u grbu Majnca

  • RB Lajpcig – “Bikovi (Die Bullen)“

RB Lajpcig je u Bundesligi proveo tek jednu sezonu gde su pritom ostvarili neverovatan uspeh osvojivši vicešampionsku poziciju, ali i ulogu najomraženijeg kluba u prvoj ligi. Svega toga naravno ne bi bilo njihov de fakto osnivač nije svetski poznata kompanija za proizvodnju energetskih napitaka – Red Bula. Nadimak “Bikovi“ dobili su baš zbog glavnih simbola te kompanije – dva crvena bika. Njima je izgleda Red Bul stvarno dao krila, pa su poleteli na čak 2. poziciju.

Maskota RB Lajpciga – bik Buli

  • Šalke 04 – “Rudari (Die Knappen), Kraljevsko plavi (The Royal Blues)“

Ekipa iz Gelzenkirhena nadimak “Rudari“ dobila je tokom prvih godina svog postojanja, s’ obzirom da su većina igrača i navijača bili zaposleni u obližnjim rudnicima uglja. Drugi nadimak, “Kraljevsko plavi“, nastao je zbog plavih dresova koje igrači nose još od samog nastkanka Šalkea.

Prvi igrači i navijači Šalkea bili su uglavnom rudari

  • Štutgart – “Švabe (Die Schwaben)“

Popularni nadimak “Švabe“ igrači Štutgarta dobili su zbog istorijsko-lingvističke pokrajine u južnoj Nemačkoj, koja se naziva Švabija, a šire obuhvata saveznu državu Baden-Vitemberg i naravno grad Štutgart. Sve u svemu, ovaj nadimak je verovatno najkorišćeniji na našim prostorima.

“Švabe“ iza sebe imaju odličnu sezonu u 2. Bundesligi

  • Verder Bremen – “Zeleno-beli (Die Grün-Weißen), Verderaneri (Die Werderaner)“

Kod ove ekipe sve je jednostavno. Nadimak “Zeleno-beli“ dobili su zbog zeleno-belih dresova koji se upotrebljavaju još od osnivanja kluba, dok je nadimak “Verderaneri“ nastao od njihovog imena.

“Zeleno-beli“ mogu da se pohvale da nemaju komplikovane nadimke

  • Volfsburg – “Vukovi (Die Wölfe)“

Klub iz grada poznatom po proizvodnji Volksvagen automobila nosi nadimak “Vukovi“, a nastao je zbog mnogobrojnih staništa vukova u okolini. Vuk je takođe jedan od glavnih simbola na grbu grada Volfsburga, te nadimak ne treba da čudi.

Maskota Volfsburga – vuk Volfi

To bi bilo sve za danas, a mi se nadamo da vam je ovo bilo zanimljivo i da ste uživali. Ukoliko imate neku kritiku ili savet, kao i ukoliko želite da nam pružite podršku, slobodno ostavite komentar ili nam pošaljite poruku na našoj facebook stranici.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje