nedelja, 28. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Afrički Kup Nacija 1/4 finale: DR Kongo vs Gana

Na Afričkom Kupu danas je drugi dan koji je rezervisan za duele četvrtfinala , od 17 časova sastaju se Demokratska Republika Kongo i Gana, a u meču od 20 časova derbi severne Afrike između Egipta i Maroka.

 

Prvi mečevi četvrtfinala donela su dva velika iznenađenja, selekcije koje su već bile viđene u polufinalu Tunis i Senegal, ispali su i to Tunis od Burkine Faso koja je iskoristila najpre slobodan udarac u 80.minutu precizan je bio Aristid Bance, da bi pre sam kraj meča Nakoulama povećao na dva nula iz kontrenapada. Senegal je i pored apsolutne dominacije ispao na penale, a tragičar meča je možda i najveća zvezda ove selekcije Sadio Mane.

Golovi i najzanimljviji detalje sa ovih mečeva:

https://www.youtube.com/watch?v=GX2xP6H81Rg

https://www.youtube.com/watch?v=UUmr8Am80V4

 

Što se tiče meča od 17 časova, DR Kongo vs Gana očekuje nas interesantan meč u kojem oba tima imaju svoje adute i svoje kvalitete. DR Kongo je u dosadašnjem toku šampionata pokazao da se sa pravom smatra jednim od favorita iz senke. Pobeda protiv ekipe Maroko i Togoa, i nerešen rezultat protiv Obale Slonovače dovoljna su da se ova selekcija može nadati da i protiv još jednog favorita može ostati neporažena  i proći u polufinale. Iako se očekivalo da glavni teret iznesu igrači poput Mbokanija i Bakambua , tu ulogu su preuzeli  Junior Kabanga napadač kazahstanske Astane, i napadač katarskog Al Ahlija Ndombe Mubele koje su skauti iz jačih evropskih liga već upisali u svoje beležnice. Ono što karakteriše igru ove selekcije jeste jako otvorena igra , sa puno napada po bočnim pozicijama i korišćenje situacija kada protivnik napada sa velikim brojem igrača. Selektor koji vodi ovu ekipu je Ibenge, a o utakmici protiv Gane je rekao: ,,Nameravamo da se držimo našeg stila. Želimo da igramo čvrstu odbranu kao protiv Maroka i da napadnemo kad god je to moguće.Imamo 13 novih fudbalera u timu, tako da je ovo stvarno nov tim koji stiče isksutvo kroz turnir, i raste kao tim.“

Očekivna postava DR Konga:

Selekcija Gane je važeći vicešampion Afrike, a igra se zasniva kao i tada kada su stigli do finala, na jakoj odbrani i individualnim kvalitetima braće Ajev,Asamoe Gjana i Atsua.Sva tri meča u dosadašnjem toku turnira koje je odigrala Gana, završeni su rezultatom 1:0, dva je pobedila, a u poslednjem izgubila od Egipta 1:0. Taj meč nije imao preveliki rezultatski značaj za Ganu, da je igrala nerešeno ili pobedila sada bi se suprotsavljala Maroku, tako da je možda bilo i malo kalkulaciju u igri Gane. U oba meča koja je pobedila Gana je imala manji posed lopte od protivnika, a može se reći da je protiv Ugande imala i dosta sreće da je pobedila meč, protiv Egipta posle gola Salaha imala je terensku inicijativu ali bez puno šansi. Da bi pobedili selekciju DR Konga, moraće da pripaze na opasne kontre ove ekipe , naročito na superbrze napadače ovog tima koji su pokazali koliko su opasni protiv ekipa sličnog kvaliteta kao i selekcija Gane. Ono što može da zabrine selektora Avrama Granta jeste povreda prvog napadača ekipe Asamoe Gjana, koji je pod znakom pitanja za ovu utakmicu zbog povrede levog butnog mišića, federacija Gane je čak angžovala i srpsku fizoterapeutkinju Marjanu Kovačević kako bi Gjana osposobila za meč. Avram Grant o ovom meču kaže : ,, Izostanak Asamoe Gjana bi bio veliki udarac za nas i svi želimo da zaigra ,ali i ako ne bude igrao, nećemo igrati 10 na 11.Najverovatnije će opet odigrati 60-ak minuta. O pobedniku će odličiti mali detalji, verujemo u naše igrače, ali moramo da kažemo i da je DR Kongo odličan tim. Pokazali smo do sada odličan karakter i nadam se da će tako biti i sutra.“

Očekivana postava Gane:

MEĐUSOBNI MEČEVI:

26.01.14 ANC Ghana D.R. Congo 1 : 0
20.01.13 ACN Ghana D.R. Congo 2 : 2
08.03.09 ANC Ghana D.R. Congo 0 : 2
01.03.09 ANC Ghana D.R. Congo 3 : 0
27.03.05 WC D.R. Congo Ghana 1 : 1
10.10.04 WC Ghana D.R. Congo 0 : 0

 

PROGNOZA: Očekuje nas igra slična utakmici između Tunisa i Burkine Faso, Gana će pokušati da iskoristi iskustvo svojih fudbalera i onemogući DR Kongo da brzinom i prodornošću stvori opasne situacije pre njihovim golom, sa druge strane DR Kongo je svestan da samo igra na gol više može dovesti Ganu u problem, naročito ako budu lišeni usluga Gjana. Smatram da je ovo još jedan meč gde možemo videti produžetke, a vrlo verovatno i penale. Igra od 0-2 gola plaća kvotom 1,50 , i to je predlog za ovaj meč .

Kakva su vaša razmišaljanja o ovom meču i čiji stil fudbala više preferirate?

 

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje