subota, 27. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Afrički Kup Nacija: ZAVRŠNA REČ

Završeno je još jedno prvenstvo najboljih afričkih selekcija, a prvak Afrike po peti put je reprezentacija KAMERUNA, koja je u finalnoj utakmici savladala Egipat posle preokreta 2:1.

Kao što se i očekuje kod ovakvog sistema  takmičenja, neke ekipe su iznenadile, dok su neke u potpunosti razočarale:

RAZOČARENJA:

      – Selekcija Alžira je svakako najveće razočaranje turnira, pred početak takmičenja se očekivalo da se Alžir nađe u samoj završnici, ali ni zvezde poput Mahreza, Slimanija, Brahimija, Bentaleba i drugih nisu uspeli da selekciju Alžira odvedu čak ni do drugog dela takmičenja. Igra je bila bleda, a u grupi u kakvoj su se našli, sa takvom igrom nisu mogli bolje. Pokazalo se da uneravnoteženost slabijeg kvaliteta odbrane sa ostatkom ekipe, nije tako lako nadomestiti.

       – Obala Slonovače još jedno je od razočaranja ovog takmičenja, selekcija koja je došla sa oreolom najboljeg tima Afrike, morala je da pokaže više, opravdanje ne može da bude ni veliki broj igrača koji su se penzionisali posle te osvojene titule. Bleda izdanja u grupi protiv Demokratske Republike Kongo i Maroka, kao i nerešen rezultata protiv Zimbabvea razlog su za zabrinutnost saveza ove zemlje i možda potragu za novim selektorom.

IZNENAĐENJA:

  • Novi šampion Kamerun, svakako je najprijatnije iznenađenje, ako se iznenađenjem uopšte može nazvati selekcija kojoj je ovo peta titula šampiona Afrike, u čemu je jedino uspešnija selekcija drugog finaliste Egipta. Selektor Bros pokazao je kako selekcije treba da igraju turnirski sistem takmičenja, kombinovao je ekipu prema protivniku, podizao formu kako je takmičenje odmicalo, a najveće zvezde u ekipi ,,naterao“ da se za mesto bore kao i bilo koji drugi od 23 pozvana igrača.
  • Burkina Faso bila je ,,prežaljena“ pred početak takmičenja jer ih niko nije video kao selekciju koja prolazi dalje iz grupe sa domaćinom Gabonom i Kamerunom, ali su oni sjajnim igrama i pre svega maksimalnim eksplatisanjem svojih vrlina i skrivanjem mana, a pojedinci iz ove selekcije obezbedili su sebi igrama na ovom takmičenju bolje ugovore, kao na primer Nakoulma koji je potpisao za francuski Nant.

 

NAJBOLJI IGRAČ PRVENSTVA: Najbolji igrač šampionata Afrike je reprezentativac Kameruna Christian Bassogog i igrač danskog Alborga. On je inače za selekciju Kameruna debitovao u novembru 2016-te godine u kvalifikacionoj utakmici za odlazak na Svetsko prvenstvo protiv Zambije ušavši sa klupi u poslednjih 9 minuta. Uz taj meč, on je odigrao svih 6 mečeva na Afričkom kupu Nacija što ukupno čini 7 nastupa koliko ovaj mladi igrač ima za selekciju prvaka Afrike. Tokom takmičenja postigao je 2 gola, od kojih jedan u polufinalu protiv selekcije Gane.

Christian Bassogog najbolji igrač prvenstva

Za svoj klub Alborg ove sezone odigrao je 21 meč, postigao 4 gola uz 1 asistenciju. Ugovor sa Alborgom ga veže do 30.06.2019-te, ali već sada se pojavljuju poznatije ekipe koje su zainteresovane za usluge ovog krilnog napadača.

 

NAJBOLJI STRELAC PRVENSTVA: Reprezentativac Demokratske Republike Kongo,  Junior Kabananga najbolji je strelac prvenstva Afrike sa 3 postignuta gola na 4 utakmice. Pre prvenstva u napadu su svi očekivali tandem Bakambu (Viljareal) – Mbokani (Hul) ali je selektor Ibenge iznenadio sve svojim izborom što se pokazalo kao pravi pogodak. Kabananga je član kazahstanske ekipe Astana, za koju je nastupao na 12 utakmica i postigao 2 gola. Ponikao je u Vita klubu, a kasnije proveo određeno vreme i u slavnom Anderlehtu. Za selekciju svoje zemlje odigrao je 15 utakmica i postigao 4 gola.

Junior Kabananga, najbolji strelac šampionata

NAJBOLJE  POSTAVE NA PRVENSTVU:

   

Selektori finalista i najbolji golmani!                Najbolji defanzivci na prvenstvu!

PRVA POSTAVA ŠAMPIONATA AFRIKE(po izboru sajta supersport.com):

GOLMAN:  Fabrice Ondoa (Kamerun)

ODBRANA: Ahemd Hegazy  (Egipat), Michael Ngadeu-Ngadjui(Kamerunu) , John Boye (Gana), Bakary Kone (Burkina Faso)

SREDINA: Charls Kabore (Burkina Faso), Christian Bassogog( Kamerun), Bertrand Traore (Burkina Faso) , Mohammed Salah (Egipat)

NAPAD: Prejuce Nakoulma (Burkina Faso), Junior Kabananga (DR Kongo)

   

    Najbolji igrači sredine terena!                     Najbolji napadači na šampionatu!

DRUGA POSTAVA ŠAMPIONATA AFRIKE(po izboru sajta supersport.com):

GOLMAN: Essam El Hadary (Egipat)

ODBRANA: Salif Coulibaly (Mali) ,Daniel Amartey (Gana), Issoufou Dayo (Burkina Faso), Adolphe Teikeu (Kamerunu)

SREDINA: Christian Atsu (Gana), Sebastien Sieni (Kamerun), Henri Savite (Senegal), Thomas Partey (Gana)

NAPAD: Vincente Aboubakar (Kamerun) , Aristide Bance (Burkina Faso)

 

KONAČAN PLASMAN REPREZENTACIJA:

  1. KAMERUN
  2. EGIPAT
  3. BURKINA FASO
  4. GANA
  5. SENEGAL
  6. DR KONGO
  7. MAROKO
  8. TUNIS
  9. GABON
  10. ALŽIR
  11. OBALA SLONOVAČE
  12. MALI
  13. UGANDA
  14. GVINEJA BISAO
  15. ZIMBABVE
  16. TOGO

 

Selekcija Kameruna je osvajanjem Afričkog Kupa Nacija izborio učešće i na Kupu konfederacija koji se igra godinu dana kao predigra Svetskom prvenstvu u Rusiji (17.juna do 2.jula) i naćiće se u grupi A zajedno sa selekcijama Meksika( prvak KONKAKAF zone) , Novog Zelanda (OKEANIJA) i Australije (pravak Azije)

U B grupi takmičiće se domaćin Rusija, NEMAČKA (šampion sveta), PORTUGALIJA (prvak Evrope) i Čile ( šampion Južne Amerike)

Kvalifikacije za sledeće prvenstvo Afrike kreću već u martu 2017-te godine, a sledeće takmičenje je na programu 2019-te godine, kada će Kamerun braniti osvojenu titulu na domaćem terenu.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje