Bundesliga – najava sezone 2017/2018 (prvi deo)

0

Najkvalitetniji rang nemačkog fudbala, „Bundesliga“ za sezonu 2017/2018 počinje u petak, 18. avgusta i trajaće sve do 12. maja kada je na programu poslednje prvenstveno kolo.

Ovo takmičenje je osnovano 1963. godine i do sada najuspešniji klub je naravno Bajern Minhen (koji ove sezone je branilac naslova prvaka Bundeslige) sa osvojenih 27 titula nacionalog prvaka Nemačke. Dve Borusije iz Dortmunda i Mehengladbaha imaju po 5 naslova prvaka, sledi Verder iz Bremana 4 titula, zatim Hamburger i Štutgart sa po 3 trofeja, Keln sa 2, odnosno Volfsburg sa jednom osvojenom nacionalnom titulom.

U sezoni 2017/18 u ligi će se kao i prethodnih sezona takmičiti 18 timova, nove ekipe u ligi su Štutgart i Hanover, dok su iz Bundeslige ispali Darmštat i Ingolštat.

Od ove sezona prva 4 tima na tabeli obezbeđuju direktan plasman u grupnu fazu Lige Šampiona, petoplasirani tim ide u grupnu fazu Lige Evrope, dok ekipa koja zauzme šestu poziciju na kraju sezone će kroz kvalifikacije tražiti svoj „put“ do Lige Evrope.

Kladionice kao apsolutnog favorita izdvajaju tim Bajern Minhena sa kvotom za prvo mesto na kraju sezone od svega @1.12, Borusija Dortmund i Lajpcig su drugi, odnosno treći favoritit za naslov prvaka sa kvotama od @7.00, odnosno @17.00. Zatim slede Šalke i Bajer Leverkuzen sa koeficijentom od @51.00, a Hofenhajm i Borusija Mehengladbah sa @67.00. Za ekipu Kelna kvota iznosi @251.00, dok se za timove Frankfurta, Herte Berlin, Volfzburga i Štutgarta nudi koeficijent od @301.00. Najmanje šanse za šampionski tron daju se ekipama Augzburga, Majnca, Frajburga i Hamburgera sa kvotom @501.00.

BAJERN MINHEN

Naziv stadiona: Allianz Arena
Grad: Minhen
Kapacitet: 75.000 mesta
Godina osnivanja: 1900. godina
Menadžer: Karlo Anćeloti

U sezoni 2017/2018 u dresu minhenskog tima više nećemo gledati doskorašnjeg kapitena Filipa LamaĆavija Alonsa i golman Tom Starke koji su završili svoje profesionalne karijere, Holgera Badštubera koji je napusti klub i zadužio dres Sevilje, kao i Daglasa Kostu (pozajmica) koji je otišao u redove italjanskog prvaka, Juventusa. Sa druge strane stigli su Serž Gnabri (ali je pozajmljen za narednu sezoni ekipi Hofenhajma), na dvogodišnju pozjamicu sa pravom otkupa došsao je i Džejms Rodrigez, za klupski rekord (42.500.000 eura plus bonusi) stigao je vezista i Liona, Korentin Toliso, kao i dvojac iz Hofenhajma, štoper Niklas Šule i veznjak Sebastijan Rudi.

Nakon penzionisanja desnog beka, Filipa Lama, kapitensku traku preuzeo je prvi izbor na golu „Bavaraca“, Manuel Nojer, dok zamenik će biti Tomas Miler.
Tim kojeg sa klupe predvodi italijanski strateg, Karlo Anćeloti je beležio izuzetno slabe rezultate u pripremnom periodu, te je doživeo poraz od ekipa Arsenala (nakon penala), Milana, Napolija, Intera i Liverpula, dok su uspeli da savladaju prvake „Premier League“, tim Čelzija.
„Bavarci“ u novi šampionat ulaze sa još jednim peharom u svojim vitrinama, jer su u Superkupu Nemačke bili bolji od ekipe Borusije Dortmund posle boljeg izvođenja jednaesterca (2-2 posle regularnih 90 minuta, 5-4 nakon penala).
Aktuelni osvajač Bundeslige, Bajern Minhen je i ove sezone prvi i glavni favorit za novi naslov prvaka svoje zemlje. Sve osim nove šampionsku krune će predstavljati veliki neuspeh za „Bavarce“.
ŠALKE 04
Naziv stadiona: Veltins-Arena
Grad: Gelzenkirhen
Kapacitet: 62.271. mesto
Godina osnivanja: 1904. godina
Menadžer: Domeniko Tedesko

Tim Šalke 04 u novoj sezoni moraće da odigra znatno bolje nego u sezoni 2016/2017 koju su završili tek na 10. poziciji daleko od očekivanja i kvaliteta ovog kluba. Jedan od uzroka loše sezone tima iz Gelzenkirhena jesta činjenica da su na gostovanjima igrali dosta slabo, imajući svega tri trijumfa na gostujućim terenima.

Ekipu su napustili iskusni golgeter Klas-Jan Huntelar, štoper Holger Badštuber kome je završila pozajmica,  napadač iz Kameruna Erik Maksim Čupo-Moting, kao i desni bek Saša Reiter. U klub su stigli francuski vezista Amine Harit, levi bek u vidu Bastija Ozčipke, golman Mihael Langer, kao i španski defanzivac Pablo Insua. Problem za tim iz Gelzenkirhena jeste taj, da talentovani igrači ovog kluba Maks Majer i Leon Gorecka odbijaju nove ugovore, kako bi bez obeštećenja napusti klub narednog leta.
Tim Domenika Tedeska je igrao izuzetno dobro u prijateljskim susretima, ostvarivši čak pet trijumfa uz jedan remi protiv ekipe Intera i bez ijednog poraza.
Popularni „Mineri“ moraju da se iskupe pred svojim fanovima za slabe rezultate u sezoni koja je iza nas i da se domognu pozicije koje vodi u neka od evropska takmičenja, pre svega u Ligu Šampiona.
VOLFZBURG
Naziv stadiona: Volkswagen Arena
Grad: Volfzburg
Kapacitet: 30.000 mesta
Godina osnivanja: 1945. godina
Menadžer: Andries Jonker

Popularni „Vukovi“ su imali sezonu za zaborav, jer su pored brojnih pojačanja morali da igraju baraž za opstanak u eliti protiv ekipe, Braunšvajnga od kojeg su u oba meča bili bolji sa minimalnih, 1:0 (na svom terenu i na gostovanju).

Defanzivac Filip Volšajd se vrati u svom matični klub Stouk nakon isteka pozajmice, brazilski vezista, Luiz Gustavo je prodat francuskom timu, Marseju, portigalski fudbaler Vierinja je postao novi član tima, Paoka, a redova Kelna pojačao je Kilijan Horn, a tim je napustio i Rikardo Rodrigez koji je novi fudbaler Milana. Kao zamena za ove fudbalere pristigli su brazilski desni bek Vilijan, štoper Džon Bruks, defanzivni vezista Ignasio Kamačo, desni bek iz Augzburga, Pol Verheg i napadač Kajlen Hajnds.
U pripremnom periodu tima Andresa Jonkera je zabeležio dva poraza uz četiri ostvarena trijumfa.
Naprosto, Volfzburg ne može da ima slabiju sezonu od protekle i tim koji je ne tako davno bio šampion Nemačke i učesnik 1/4-finala Lige Šampiona, morao bi da ima znatno bolju sezonu i borbu za izlazak u Evropu.
VERDER BREMEN
Naziv stadiona: Weserstadion
Grad: Bremen
Kapacitet: 42.100 mesta
Godina osnivanja: 1899. godina
Menadžer: Aleksander Nouri
 „Zeleno-beli“ su protekli sezonu okončali na sredini, tačnije na osmoj poziciji, iako su mogli da imaju i bolji plasman, ali nekoliko vezanih poraza na samom kraju sezone ih je koštao neigranja evropskih utakmica. Glavni problem Verdera Bremena bila je izuzetno loša odbrana, primili su čak 61. pogodak najviše od svih timova u ligi. Da ne brinu oko opstanka sa takvom odbranom, zaslužan je bio ofanzivni deo tima sa 61. postignutim golom.
Stadion „Weser“ su do sada napustili: golman Feliks Viedevald koji karijeu nastavlja u Španiji, vezista iz Austrije, Florijan Griliš, drugi najbolji strelac tima Serž Gnabri, iskusni golgeter Klaudio Pizaro, dok se legenda kluba, Klemens Fric penzionisao. Dres Verdera u narednoj sezoni nosiće: Češki čuvar mreže Juri Pavlenka, napadač Juning Žang koji je stigao na jednogodišnju pozajmicu i levi bek Ludvig Augustinson.
Ekipa Aleksandera Nourija je u pripremnom periodu igrala toplo-hladno, tri pobeda, dva poraza i jedan nerešen rezultat.
Verder Bremen bi trebao i ovu sezonu da završi oko sredine tabele, jer nisu barem do sada učvrstili svoju defanzivu, zamenu za drugog strelca tima nije dovedena, tako da će ceo teren napada poneti proslogodišnji najbolji golgeter „zeleno-belih“, Maks Kruze. Za nešto više neophodna su nekolicina pojačanja u ovom timu.
HANOVER 96
Naziv stadiona: HDI-Arena
Grad: Hanover
Kapacitet: 49.200 mesta
Godina osnivanja: 1896. godina
Menadžer: Andre Braintenrajter
Novi prvoligaš, tim Hanovera je proteklu sezonu nastupao u drugom rangu nemačkog fudbala, popularne „Cvajte“ i sezonu završio na drugoj poziciji koja je direktno vodila u Bundesligu. Ovaj tim je imao najbolju defanzivu u ligi, jer su primili svega 32 pogodaka na 34 odigrana susreta, što je u proseku manje od jednog primljenog gola po meču.
Klub je zadržao okosnicu tima, a ekipu je napustio poljski napadač, Artur Sobieh koji je presao u redove Darmštata. Nova lica u timu su: desni bek Julian Korb, levi bek Matijas Ostrzolek, golman Mikael Eser i veznjak Pirmin Švegler.
Pripremni period za ovaj tim je bio dosta dobar, ostvarili su dosta trijumfa, ali su uglavnom igrali protiv timova iz nižih liga Nemačke.
Prvenstveni cilj ovog kluba u predstojećoj sezoni će svakako biti obezbeđivanje pozicije koja garantuje opstanak u najkvalitetnijem rangu nemačkog fudbala.
BAJER LEVERKUZEN
Naziv stadiona: BayArena
Grad: Leverkuzen
Kapacitet: 30.210 mesta
Godina osnivanja: 1904. godina
Menadžer: Heiko Herlič 

Još jedan u nizu timova koji je poput Šalkea i Volfzburga imao sezonu daleko od predviđenih očekivanja, jeste Bajer Leverkuzen. Popularni „Farmaceuti“ su na kraju sezone zauzeli tek 12. mesto na tabeli sa negativnom gol razlikom -2, što je predstavljalo veliki neuspeh za ovaj tim.

Trener ekipe, Heiko Herlič ove sezone neće imati u svom sastavu: desnog beka Roberto Hilberta, štopera Omera Topraka koji je postao „Milioner“ i meksičnog golgetera, Havijera Ernadesa poznatijeg kao Ćićarito koji je prodat ekipi Vest Hem Junajteda, dok je opremu kluba zadužili vezista Dominik Kohr koji je stigao iz Augzburga, brazilski napadač Andre Silva i Sven Bender dosadašnji fudbaler Borusije Dortmund.
Prijatelske utakmice do sada nisu „prijale“ ovom timu, jer su iz njih uglavnom izlazili kao poraženi, te će šef stručnog štaba „Farmaceuta“ imati dosta posla da organizuje redove svoje ekipe pred start nove sezone.
Na „papiru“ Bajer Leverkuzen ima dosta dobar tim koji treba da pretenduje za neke od prvih 5-6 pozicija, ali „hemija“ u samoj ekipi nije najbolja, te je trenutno velika nepoznanica da li ovaj sastav može da odigra dosta bolju sezonu i obezbedi plasman u Evropu.
NAPOMENAPrelazni rok je još uvek aktuelan, odnosno sve do 31. avgusta u ponoć, tako da su mogući i vrlo verovatni novi odlasci i dolasci u samim timovima.
Ovo je bio prvi deo predstavljanja bundesligaških timova, slede drugi i treći deo u kojima će takođe biti analizirano po novih 6 timova u Prvoj ligi Nemačke za sezonu 2017/2018!

Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici za još vesti https://www.facebook.com/sportskenovosti.net/

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here