subota, 27. jul 2024.

t1x2.net

spot_img

Eredivisie (Holandija): Najava sezone i predstavljanje timova (1. deo)

Sezonu 2017/18 holandski prvoligaši otvoriće susretom između Den Haga i Utrehta, a utakmica će na programu biti 11.8. od 19 časova. Kladionice već imaju kvote za prvo kolo, ali o tome će biti reči u najavi kola. Do tad, predstavljamo vam svih 18 timova ovog šampionata, a predstavljanje će biti prikazano kroz četiri članka. Sistem takmičenja sigurno je svima dobro poznat, igra se 17 kola, potom se igraju i revanš mečevi, a na kraju sezone očekuju nas plej-of utakmice, te samim tim i rasplet vrlo uzbudljive lige.

Sudeći po kladionicama, Ajaks ima najveće šanse da sezonu 2017/18 završi na prvom mestu, a odmah iza su PSV i Fejnord.

Šta očekuje koju poziciju na kraju prvenstva?

Prvak Holandije neće imati direktnog predstavnika u Evropi naredne sezone, a podela po mestima biće sledeća: prva dva mesta idu u kvalifikacije za Ligu šampiona, treći tim ide u kvalifikacije za Ligu Evrope, dok se četvrta, peta, šesta i sedma pozicija kroz plej-of bore do pozicije koja će ih odvesti u kvalifikacije za Ligu Evrope. Poslednjeplasirana ekipa direktno prelazi u niži rang takmičenja, dok 16. i 17. ekipa kroz doigravanje ispadaju, odnosno opstaju u ligi. Interesantno je da od čak 18 ekipa, svega 8 na kraju sezone neće biti ugroženo, ili neće imati priliku da se bori za Evropu.

Kako kladionice prognoziraju pobednika?

Kada su u pitanju kvote za osvajača titule, kladionice najmanju daju na Ajaks, gde kvota iznosi 2,25. Dalje, redom, idu: PSV (2,70), Fejnord (4,45), AZ Alkmar (31), Vitese (51), Utreht (67), Tvente (86), Herenven (126), Groningen (151), Herakles (151), Cvole (251), Den Hag (501), Viljem II (501), Ekselsior (751), Roda (1001), Sparta Roterdam (1001), Breda (1001) i Venlo (1001).

Ko je nov u prvenstvu, a ko je prešao u niži rang?

Na kraju sezone 2016/17 promociju u viši rang ostvarili su Venlo (prva pozicija u drugoj ligi po imenu Eerste Divisie“) i Breda (putem plej-ofa), dok su iz prve lige ispali fudbaleri NEC-a, ali i G. A. Igls-a, koji će se ove godine boriti za povratak u najelitniji rang holandskog fudbala.

Nakon kratkog upoznavanja sa osnovama holandskog fudbala, predstavićemo vam ukratko nešto o svakoj ekipi koja će ove sezone igrati u prvoj ligi Holandije. Uživajte!


Ado Den Hag 

Naziv stadiona: Cars Jeans Stadion
Grad: Hag
Kapacitet: 15.000 mesta
Godina osnivanja: 1905. godina
Menadžer: Alfons Groenendijk

Den Hag je pripremne utakmice odigrao i više nego odlično, zabeležio je čak 9 pobeda, gde je na dve utakmice postigao 7, a na jednoj čak 13 golova. Holandski prvoligaš otvara sezonu u petak, 11. avgusta, od 19 časova, a protivnik će biti uvek nezgodni Utreht.

Transferi:

Kada su u pitanju pojačanja, u klub je stigao centralni bek Nick Kuipers iz Mastrihta, levi bek Bas Kuipers iz Ekselsiora, desni bek Hennos Asmelash iz U19 tima Haga, ofanzivni vezni igrač Lex Immers iz Klub Briža, levo krilo Melvyn Lorenzen iz bremenskog Verdera, desno krilo Elson Hooi iz danskog Vendsisela, centralni napadač Björn Johnsen iz škotskog Hartsa i centralni napadač Delano Ladan iz U19 tima Haga.

Takođe, u klub su se sa pozajmice vratili centralni napadač Dennis van der Heijden iz Rode, levo krilo Ludcinio Marengo iz G. A. Igls-a i golman Tim Coremans iz Dordrehta.

Kada je reč o odlascima iz kluba, ima ih prilično mnogo, a mi ćemo pomenuti sva. Dakle, klub su napustili sledeći igrači: Defanzivni vezni fudbaler, Tom Trybull, prešao je u Norič, ofanzivni vezni, Jerdy Schouten, prešao je u Telstar, kao i golman Rody de Boer, defanzivni vezni igrač, Aschraf El Mahdioui prešao je u Trenčin, levo krilo, Gervane Kastaneer, otišao je u Kajzeslautern, za centralnog beka Wilfried-a Kanona i dalje se ne zna gde je nastavio karijeru, kao i za levog beka Abel-a Tamatu. Desni bek Dion Malone prešao je u Gabalu, centralni vezni fudbaler, Kevin Jansen, novi je igrač NEC-a, desno krilo, Ruben Schaken, kao i centralni napadač, Guyon Fernandez, više nisu igrači Ado Den Haga, ali se ne zna gde će nastaviti karijeru. Centralni napadač Mike Havenaar prešao je u japanski Visel Kobe, golman Ernestas Setkus novi je član Hapoel Haife, dok je golman Jurrian Jouvenaar prešao u U21 tim ekipe za koju već igra, a leva krila, Randy Wolters, kao i Nasser El Khayati, vratili su se sa pozajmice u G. A. Igls, odnosno KPR.

Vrednost tima procenjuje se na 7.95 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Naša očekivanja od ekipe iz Haga jesu, kao i prethodne sezone, zauzimanje sredine tabele, s obzirom na to da je ekipa dovela velik broj igrača, ali je bez velikog broja i ostala. Postoji mogućnost da se ova ekipa bori za poziciju koja vodi u plej-of za Evropu.


AZ Alkmar

Naziv stadiona: AFAS Stadion
Grad: Alkmar
Kapacitet stadiona: 17.082 mesta
Godina osnivanja: 1967. godina
Menadžer: John van den Brom

Kako AZ ima 4 puta veću vrednost igrača od Den Haga, nije im trebalo mnogo pojačanja u dosadašnjem delu prelaznog roka, što ne znači da ih do kraja istog neće biti. Prethodnu sezonu AZ je završio na 6. poziciji, a u plej-of borbi ispao je u samom finalu, i to od Utrehta, na penale. Sigurno je da se čelnici ovog kluba nadaju boljem uspehu nego prethodne sezone, a simpatizetima srpskog Partizana sigurno će ostati u sećanju igranje ove ekipe u Ligi Evrope.

Prvu utakmicu ove sezone, AZ će igrati protiv PSV-a, što je ujedno i derbi kola šampionata, sudeći po kvalitetu obe ekipe. Alkmar je u pripremnom periodu bio solidan, a jedini poraz doživeo je od grčkog prvoligaša, Panatinaikosa. U meču protiv PSV-a koji tek sledi ući će nešto manje uigrano od svog rivala, iz prostog razloga što je PSV igrao kvalifikacije za Ligu Evrope, gde je neslavno ispao od hrvatskog Osijeka.

Transferi:

Alkmar je u dosadašnjem delu prelaznog roka doveo mali broj pojačanja, a to su: golman Marco Bizot iz Genka, levi bek Owen Wijndal iz U21 tima Alkmara, desni bek Levi Opdam, takođe iz U21 tima Alkmara, kao i centralni napadač Myron Boadu iz U19 tima Alkamara. Pored njih, Marko Vejinović se vratio sa pozajmice iz Fejnorda, a igra na poziciji defanzivnog veznog.

Kada su u pitanju odlasci iz kluba, klub su napustili sledeći igrači: Ridgeciano Haps (levi bek) otišao je u Fejnord za nešto više od 5 miliona funti, centralni bek Derrick Luckassen otišao je u PSV za 4.25 miliona funti, desni bek Mattias Johansson otišao je u grčki Panatinaikos, desni bek Fernando Lewis prešao je u Viljem II, golman Sergio Rochet obukao je dres turskog Sivaspora, a legendarni golman, Tim Krul, vratio se u Njukasl.

Vrednost tima procenjuje se na 32.02 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Naša očekivanja od AZ Alkmara jesu dostizanje samog vrha tabele, tačnije dostizanje sličnog uspeha kao i prošle sezone. Ako treba da prognoziramo tačno mesto, neka to bude peto mesto na tabeli.


Ajaks

Naziv stadiona: Amsterdam Arena
Grad: Amsterdam
Kapacitet stadiona: 53.502 mesta
Godina osnivanja: 1900. godina
Menadžer: Marcel Keizer

Ajaks će sezonu otvoriti utakmicom protiv Heraklesa, gde je, kao i što se može očekivati, apsolutni favorit. S obzirom na to da je Nica izbacila Ajaks u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, svoj put u Evropi Ajaks će tražiti u Ligi Evrope, gde prvo mora da savlada Rozenborg, kako bi uopšte i došao do iste. Na pripremnim utakmicama Ajaks se nije proslavio, u kvalifikacijama za Ligu šampiona nije pružio onoliko koliko je bilo dovoljno, te sve u svemu ostajemo nam da konstatujemo neprepoznatljivu igru ovog kluba, s obzirom na to da je reč o prošlogodišnjem finalisti Lige Evrope.

Transferi:

Kada je reč o transferima, u klub su stigli sledeći igrači: Benjamin van Leer, golman iz Rode, Konstantinos Lamprou, golman iz Viljema II, desni bek Deyovaisio Zeefuik, desni bek iz U21 tima Ajaksa, defanzivni vezni, Carel Eiting iz U21 tima Ajaksa, ali i najzvučnije pojačanje Ajaksa, Klaas-Jan Huntelaar, koji je prešao iz Šalkea, a igra na poziciji centralnog napadača. U klub se sa pozajmice iz Noriča vratio i levi bek, Mitchell Dijks, ali i centralni napadač iz Utrehta, Richairo Živković.

Kada su u pitanju odlasci, ofanzivni vezni igrač, Davy Klaassen, postao je novi član Evertona (cena transfera iznosi 22.95 miliona funti), centralni bek Jairo Riedewald prešao je u Kristal Palas za 7.65 miliona funti, desni bek Kenny Tete novi je član francuskog Liona (3.40 miliona funti), golman Diederik Boer prešao je u Cvole, centralni bek Heiko Westermann prešao je u Austriju Beč, a centralni napadač, Richairo Živković, koji je tek stigao sa pozajmice, otišao je u belgijski Ostende za nama nepozantu sumu novca. Takođe, Bertrand Traoré više nije član Ajaksa, jer se sa pozajmice vraća u Čelsi.

Vrednost tima procenjuje se na 94.52 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

U ligi koja nije za potcenjivanje, očekujemo prvo mesto Ajaksa, jer se bodovi skupljaju na utakmicama protiv „manjih“ timova, a ukoliko ne bude mnogo kikseva, Ajaks će svoj kvalitet dokazati već u prvoj polovini sezone, gde bi trebalo da se izdvoji na vrhu tabele.


Pre početka šampionata moći ćete da pročitate i kratke tekstove o ostalim timovima, a naredni članak očekujte uskoro!

Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje