utorak, 23. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Iskusni vukovi sa istoka Evrope – selekcija Rusije (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM RUSIJE

FIFA rang lista: 38. mesto

Websajt saveza: https://www.rfs.ru/

Posle jako dobrih izdanja na Svetskom prvenstvu koja je Rusija organizovala i ispadanja u ¼ finala od Hrvatske i pored možda i bolje igre u tom meču, selekcija Rusije će opet imati priliku da jedan deo mečeva odigra na domaćem terenu i na taj način bude u prednosti u odnosu na svoje rivale, iako će možda i odlučujući meč u trećem kolu igrati kao gost protiv Danske. Šampionsko vreme SSSR-a kada su osvojili Evropsko prvenstvo 1960-te i bili dva puta drugi i jednom četvrti na naredna tri šampionata je davna prošlost, ali je i ovaj tim pokazao da može da bude ravnopravan sa svim selekcijama, dok je selektor Čerčesov pokazao da ume da vuče prave poteze i iskoristi maksimalno potencijal svoje selekcije. Navijači očekuju siguran prolaz u narednu fazu, a očekivanja svetske fudbalske javnosti su okrenute ka tome da vide da li je SP bilo samo splet srećnih okolnosti ili selekcija Rusije poseduje kvalite za konstantne rezultate.

Raspored na takmičenju:

12.jun Belgija (St.Petersburg)  16.jun Finska (St.Petersburg)  21.jun Danska (Kopenhagen)

SELEKTOR:

Selekciju predvodi 54-godišnji domaći selektor Stanislav Čerčesov, nekadašnji golman Spartaka iz Moskve i selekcija SSSR-a i Rusije. U svojoj karijeri je predvodio timove Kufstein i Wacker Tirol u Austriji, Spartak Moskvu, Sochi, Terek , Amkar i Dinamo Moskvu u Rusiji i Legiju u Poljskoj, sa kojom je osvojio prvenstvo Poljske i kup 2015/16. Selektor Rusije je od avgusta 2016-te godine i za sada ima skor 22. pobede, 12 remija i 18 poraza uz gol razliku 95:70. Postigao je najveći uspeh u novijoj istoriji ruskog fudbala, plasmanom u ¼ finale Svetskog prvenstva 2018-te godine.

Selekcija Rusije najčešće je nastupala u formaciji sa trojicom defanzivaca, dva takozvana wing beka, koji igraju po celoj strani terena, tri vezna igrača i dva napadača (3-5-2), od kojih jedan ima i dosta defanzivnih zadataka. Upravo su wing bekovi Fernandes i Zhirkov velika snaga tima, jer daju timu širinu, ali i razigravaju najboljeg napadača tima Dzyubu kojem je ovo definitivno jedna od najboljih sezona u karijeri. U varijanti kada igra protiv tima u odnosu na kog je dominantna, Rusija može da odigra i u formaciji 4-4-2.

 

SASTAV TIMA:

Golmani: Ono što je zanimljivo za nacionalni tim Rusije je činjenica da gotovo svi igrači selekcije igraju u domaćoj ruskoj Premijer ligi. Posle povlaćenja Igora Akinfeeva iz reprezentacije, uloga prvog golmana pripala je golmanu Dinamo Moskve, Anton Shuninu, ali je neke mečeve branio i golman Zenita – Andrey Lunyov. Dva izuzetno kvalitetna golmana koja bi svakako mogli da brane i u mnogo ozbiljnijim ligama, ali za to nemaju velike potrebe.

Odbrana: Što se tiče odbrane tima, posle ere braće Berezucki u selekciji je došlo do promena u ovom delu tima nosilac igre ovog dela tima je Georgi Džikija iz Spartak Moskve, igrač koji je zbog teške povrede propustio Svetsko prvenstvo, ali i neko ko zbog izraženih liderskih sposbnosti može defanzivno da doprinese svom timu jako puno. Odličan u skok igri i igri glavom, izuzetno fizički dominatan štoper. Još jedan sigran igrač odbrane je Fjodor Kurdjašov, štoper turskog Antalijaspora, iskusan igrač koji je čitavu karijeru proveo u Rusiji do pre dve godine, izuzetan u startu i požrtvovan, neko je ko će pokrivati poziciju levog štopera u trojci pozadi. Treći igrač u odbrani je Andrej Semjonov koji nastupa za Akhmat iz Groznog već nekoliko sezona, igrač je zadatka koje će besprekorno odraditi, hrabrost i snaga uz odličnu skok igru su nešto što se od njega očekuje uvek. Deluje da osim Džikije ostali štoperi Rusije nisu igrači od kojih se može očekivati da započnu napade svog tima kvalitetnim pasom unapred.

Bočni defanzivci: Definitivno deo tima gde je iskustvo i neosporan kvalitet u timu Rusije, ali poprilično godina što može biti problem u turnirskom sistemu. Sa leve strane je nekadašnji fudbaler Čelzija, sada Zenita, 37-godišnji Yuri Zhirkov. Igrač za koga su mnogi saigrači rekli da ume sve sa loptom, izuzetno prodoran igrač sa odličnim centaršutem koji ume i defanzivno da zatvori svoju stranu jako dobro, 2008. godine izabran je u idealni tim Evropskog šampionata. Ove godine odigrao je svega 14 mečeva za svoj klub, ali to ne sprečava selektora da mu bude prvi izbor po levoj strani i dalje.

Sa suprotne strane je naturalizovani Rus, inače Brazilac – Mario Fernandes, već devet sezona član ekipe CSKA Moskva. Ove sezone drugi najbolje ocenjeni igrač tima, koji sa pozicije desnog beka stvara 1,8 stopostotnu šansu svojim saigračima po meču, što je izuzetan statistički podatak. Na prošlom Svetskom prvenstvu postigao je gol protiv Hrvatske u ¼ finalu za vođstvo svog tima, ali je potom bio tragičar u penal seriji kada je promašio penal, što će mu svakako dati dodatan motiv da na ovom takmičenju odigra još bolje i kvalitetnije.

Sredina terena:

Aleksandar Golovin, 24-godišnji vezni fudbaler Monaka, eksplodirao je na prošlom Svetskom prvenstvu, kada je i ostvario transfer i sada je glavni igrač ruske selekcije i neko od koga sve polazi u veznom redu. Drugi je najbolje ocenjeni igrač Monaka ove sezone i prvi asistent tima sa 8 uspešnih dodavanja za gol, sa 1,6 ključnih dodavanja za velike šanse saigračima po meču, jedan je od najboljih igrača lige u ovom segmentu, uz to veoma je opasan u prodorima po boku i u igri jedan na jedan i svakako je jedan od najboljih igrača selekcije Rusije. U veznom redu treba očekivati i igrača Zenita – Magomed Ozdoyev-a koji je igrao važnu ulogu u osvajanju titule ovog tima ove sezone, pripadnik etničke grupe Inguša, koji su muslimanska manjinska grupa u severnom Kavkazu, rođen u glavnom gradu Čečenije, Groznom, kao mali preživeo je sve strahote građanskog rata u ovom delu Rusije, a fudbalom je počeo da se bavi pod nadzorom svog oca Mustafe. Ovo kao da je obeležilo i njegov fudbalski put, pa je na terenu upravo veliki ratnik, izuzetno hrabar i požrtvovan, odlično fizički pripremljen igrač, donosi balans u igri veznom redu i zadužen je za to da Golovin ima veću slobodu i mogućnost kretnje, preseći će i opasne napade rivala, ali zna i da se ubaci unapred i pomogne organizaciji igre svog tima. Za razliku od njega, njegov timski kolega i treći veznjak koji najčešće igra jeste –Daler Kuzyayev koji je tipična radilica i defanzivni vezni fudbaler, pokriće leđa i Golovinu i Ozdoyevu, a to radi jako dobro, u timu Zenita je prvi u kategoriji – dobijeni dueli, šesti je najbolje ocenjeni igrač Zenita ove sezone iako je odigrao svega 17 mečeva. U veznom redu su i dva internacionalca, fudbaler Valensije – Denis Cheryshev, čiji problem može da bude manjak utakmica za tim, a tu je i jedan od braće Miranchuk – Aleksey, fudbaler Atalante koji je pravi džoker kako u timu Atalante gde je čak 20 od 23 svoja meča ušao sa klupe, tako i u selekciji Rusije, gde je u ovogodišnja tri susreta u kvalifikacijama, sva tri puta ušao kao rezerva. Tu je i fudbaler Spartaka iz Moskve – Roman Zobnin, nezamenljiv na prošlom Svetskom prvenstvu.

Napad: Vrlo često osporavan, ali ga te priče ne dotiču, kapiten selekcije, čovek koji je na 50 utakmica za nacionalni tim postigao 29 golova, ,,zver’’ u fudbalskom smislu, Artem Dzyuba, fudbaler Zenita, predvodiće napad svoje selekcije. Prošle sezone prvi strelac ruske Premijer lige sa 19 golova, ove sezone drugi sa 16, takođe dve uzastopne sezone (18/19 i 19/20) najbolji asistent lige, dok je ove sezone drugi u ovoj kategoriji, što pokazuje koliko radi za svoj tim i doprinosi celokupnoj igri. Svakako jedan od najbitnijih igrača selekcije, čija bi dobra forma mogla da bude važan faktor za rezultat Rusije, ali i mogućnost da se ovaj 197 cm visoki napadač preseli u neku od najjačih liga na svetu. Nešto povučeniju ulogu, tzv. ,,lažnog napadača’’ trebalo bi da preuzme Rifat Zhemaletdinov iz moskovske Lokomotive. Tu je i igrač Sochi-a – Anton Zabolotny.

OČEKIVANJA od selekcije:

Iako mnogi nisu očekivali da Rusija može da igra lep i dopadljiv fudbal, upravo to su demonstrirali na prošlom takmičenju, kada su oduševili fudbalski svet, kvalitetom igre čitavog tima. Činjenica da dugo igraju zajedno, kao i to da je selektor već prošao jedno takmičenje sa timom, veliki je plus za ovu selekciju, koja bi mogla da bude prijatno iznenađenje na takmičenju, naročito ukoliko svi ključni igrači budu u dobroj formi. Svakako da je ključ utakmica sa Danskom u trećem kolu, a upravo na tom susretu ćemo videti da li je ,,Сборная’’ tim za veća dela.

Podaci za kladioničare:

  • Na 5 prethodnih mečeva prolazila je igra 3+
  • 8 od prethodnih 11 mečeva prolazila je igra GG

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje