petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Vicešampioni sveta jure novu završnicu?! – selekcija Hrvatske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM HRVATSKE

FIFA rang lista: 14. mesto

Websajt saveza: https://hns-cff.hr/

Aktuelni vicešampioni sveta dolaze na peto od šest Evropskih šampionata od svog osamostaljenja 1991. godine (propustili samo jedno, 2000-te). Posle sjajnog Svetskog šampionata očekivanja od selekcije su i sada velika, iako se mora reći da će faliti nekoliko igrača iz tog tima, poput Mandžukića, Ćorluke, Rakitića i Subašića, ali svakako da ,,kockasti’’ imaju šta da ponude na najvećoj smotri fudbala u Evropi. Ovo će možda biti poslednje prvenstvo za neke od igrača nacionalnog tima, pa će sigurno opet imati veliku želju da na pravi način odu iz nacionalnog tima. Iskustvo je prisutno, kvalitet igrača je neosporan, pa samo ostaje da se vidi da li će selektor Dalić još jednom to uspeti da upakuje u pobednički tim.

 

Raspored na takmičenju:

13.jun Engleska (London)  18.jun Češka Republika (Glasgow)  22.jun Škotska (Glasgow)

SELEKTOR:

Baš kao i prilikom najvećeg uspeha u istoriji Hrvatske, drugog mesta na Svetskom prvenstvu, selekciju predvodi Zlatko Dalić, jedan od najplaćenijih trenera u istoriji selekcije. Potpisao je nov ugovor sa timom do Svetskog prvenstva u Kataru, za platu od 1 milion evra godišnje. Kada je dolazio bio je u poprilično nezgodnoj situaciji, jer je pretilo da se selekcija neće plasirati na SP, a potom ne samo da se plasirala već je i stigla do finalnog meča sa Francuskom, gde je malo falilo da tim osvoji ,,boginju’’. Pre mesta selektora Hrvatske, predvodio je timove u domovini i Saudijskoj Arabiji, a specijalizovao se za osvajanje kup takmičenja, dok je stigao i do finala Azijske Lige šampiona.

Tim i formacija koja dobija se ne menja, to je pravilo i sada. Nacionalni tim igra u formaciji 4-2-3-1, gde ključnu ulogu ima i dalje Luka Modrić, igrač koji timu daje balans i diktira tempo, a odlično sarađuje i sa Brozovićem i Vlašićem sa kojima formira tu trojku u veznom redu. Odbrana je uigrana i stabilna iako se primećuje nedostatak kvalitenog levog spoljnjeg igrača, što je problem selecije duži niz godina. Uz dobre izvođače prekida i ovo je jedan od segmenata u kojem Hrvatska može da ostvari prevagu nad ostalim timovima.

SASTAV TIMA:

Golmani: Mnogi su se pitali da li će Hrvatska imati golmana kalibra Subašića kada se on povuče, ali može se ispostaviti da je Dominik Livaković golman tog kalibra. Iako brani u Dinamo Zagrebu izuzetno je kvalitetan čuvar mreže koji ima iskustvo sakupljeno u Ligi Šampiona i Ligi Evrope. Pojavile su se informacije da je Mančester Junajted zainteresovan za ovog golmana, a cena na tržištu kreće mu se između 15 i 20 miliona evra. Tu je i Lovre Kalinić iz Hajduk Splita i Simon Sluga iz Luton Town-a.

Odbrana:

Veoma osporavan dvojac štopera, ali igrači koji imaju veliko poverenje selektora Dalića, Dejan Lovren iz Zenita i Domagoj Vida iz Bešiktaša i sada će nositi odbranu ovog tima. Dejan Lovren je posle odlaska iz Liverpula stigao u tim prvaka Rusije, sa kojim je i u tekućoj sezoni osvojio titulu, bio je deo odbrane koja je primila svega 26 golova na 30 mečeva, od kojih je Lovren odigrao 21 meč kao starter. Poseduje odličnu igru u skoku, kako defanzivno tako i ofanzivno, a uz to za nacionalni tim igra sa velikom željom i agresivnošću. Domagoj Vida, levonogi štoper, a po potrebi i levi bek, takođe je šampion turske lige, odlikuju ga hrabrost, agresivnost i veća brzina u odnosu na Lovrena pa se sjajno dopunjuju. Odigrao je 34 meča ove sezone, a postigao je i 5 golova, što govori o tome da je i prilikom prekida vredna meta svojih saigrača, pre svega zbog odlične kretnje prilikom ofanzivnog prekida svog tima. Njihove zamene sada, a verovatno i u budućnosti selekcije su štoper Marseja – Duje Ćaleta Car i ekstratalentovani igrač Dinamo Zagreba – Joško Gvardiol, za koga se očekuje da vrlo brzo ode u neki od najboljih timova Evrope.

Bočni defanzivci: Na poziciji levog beka koja je godinama najslabija karika tima, igraće član Glasgow Rangersa – Borna Barišić, koji je ove godine uvršten u idealni tim škotske Premijer lige, što i ne treba da čudi s obzirom da je četvrti najbolje ocenjeni igrač lige prema specijalizovanim sajtovima. Može se reći da će ovo biti ispit njegovog pravog kvaliteta, jer su interesovanje za njega pokazali Roma i Milan. Uspeo je da zabeležio 14 asistencija u svim takmičenjima u kojim je igrao. Njegova zamena je Domagoj Bradarić iz Lila, koji je i u ovom francuskom timu bio džoker sa klupe.

Sa desne strane trebalo bi da igra Šime Vrsaljko, igrač Atletiko Madrida, koji je ove sezone odigrao svega 9 mečeva za svoj tim pa se može reći da mu nedostaje utakmica, ali sa druge strane ovo će mu biti peto veliko takmičenje u dresu Hrvatske – dva Eura i dva Svetska prvenstva. Moderan desni bočni igrač koji igra u oba smera, a čini se da bi u nekom drugom timu gotovo izvesno bio starter. Josip Juranović iz varšavske Legije je njegova zamena.

Sredina terena: Ne treba trošiti puno reči za Luku Modrića, igrača sa najviše nastupa u nacionalnom timu (137 mečeva) po čemu je rekorder, jer činjenica da je već dugo godina standardan član Real Madrida dovoljno govori sama po sebi. On je mozak i motorna snaga ovog tima, pas, kreativnost i konstatno pronalaženje najboljih rešenja su nešto što je njegov zaštitni znak, a ono što ga izdvaja od igrača sličnih karakteristika je činjenica da i u odbrani daje ogroman doprinos. Kristijano Ronaldo je za njega rekao: ,,On je glava našeg tima, naročito u komplikovanim situacijama. Svakog dana u Madridu imate pritisak sa svih strana, Modrić ne samo da ne oseća taj pritisak, već i raste zajedno sa njim, što ga čini najboljim igračem Real Madrida.’’. Zajedno sa njim, deluje igrač Intera – Marselo Brozović, igrač koji ima polivalentnost i mogućnost igre na različitim mestima u timu, izuzetno razume igru, a poseduje i dobar pas. Zajedno sa Modrićem čini zaista sjajan tandem u veznom redu, naročito jer je dosta jači u skok igri i igri glavom uopšte. Tu je i još jedan jako dobar igrač iz engleskog Chelsea – Mateo Kovačić, kao i Mario Badelj iz Đenove koji u svakom trenutku mogu da unesu ,,svežu krv’’, a da kvalitet igre ne padne ni malo. Sve više se nameće i visoki igrač Atalante – Mario Pašalić koji je još jedna jako dobra opcija u ovom delu. Svakako ,,slatke muke’’ za selektora Dalića u ovoj liniji tima.

Što se tiče mesta ofanzivnog veziste iza napadača, ono će najverovatnije biti rezervisano za najboljeg igrača CSKA Moskve – Nikolu Vlašića, sedmi najbolje ocenjeni igrač Ruske Premijer lige, ove sezone postigao je 11 golova uz 5 asistencija i bio konstantna opasnost iz drugog plana po gol rivala. Prosečno beleži 4 šuta na gol rivala ove sezone po meču, dok je upućivao i skoro 3 ključna pasa po meču za svoje saigrače što dovoljno govori o kreativnosti i pas igri ovog sjajnog veznog igrača, uz to odličan je u igri jedan na jedan, a poseduje i dobru završnicu. Po izboru Ruske fudbalske Unije, proglašen je za najboljeg igrača lige 2020-te godine. Mladi Luka Ivanušec moguća je zamena, ali se očekuje da pre svega bude neko ko će u budućnosti biti na raspolaganju timu.

https://www.youtube.com/watch?v=8zwLdPz6Zt0

Po bočnim napadačkim pozicijama, trebalo bi da deluju Ivan Perišić, još jedan igrač koji će stići do kluba 100, fudbaler Intera koji poseduje razoran udarac, uz veliku brzinu i sjajan dribling. Sa 27 golova za nacionalni tim najbolji je strelac u ovom timu Hrvatske. Zahvalan je jer doprinosi i odbrani svog tima i ne zapostavlja te obaveze, a takođe može da igra po oba krila sa podjednakim uspehom. Tu je i levokrilni napadač Milana – Ante Rebić, momak koji se pokazao upravo na prošlom Svetskom prvenstvu, poseduje veliku fizičku snagu i agresivnost, pa je konstantna pretnja po gol protivnika, ali prvi kada je odbrana u pitanju, jer vrši konstantan presing na protivnika sa loptom. Postoji mogućnost da ćemo ga videti in a mestu klasičnog napadača. Spomenućemo još i Josipa Brekala iz Wolfsburga, omaleni krilni napadač, drugi je strelac svog tima, na 28 mečeva postigao je 7 golova uz 3 asistencije. Za razliku od pomenutih saigrača nije neko ko je poznat po igri u defanzivi, ali zato poseduje dosta jak i precizan udarac, pa je i odličan izvođač prekida što daje uvek opciju više. Ove sezone sjajan u dresu Dinamo Zagreba – Mislav Oršić je još neko ko može da doprinese timu.

Napad: Što se napada tima tiče, manje opcija nego inače, ali kvalitet je prisutan. Tokom kvalifikacija i Lige Nacija delovalo je da će se za ovo mesto boriti Bruno Petković iz Dinamo Zagreba i Andrej Kramarić iz Hofenhajma, ali se nametnuo i Ante Budimir iz Osasune, pa je sada i on u ozbiljnoj konkurenciji za mesto startnog napadača. Kramarić je neko ko timu nudi opciju za paseve u dubinu, neko ko konstantno traži prostor, ali može i sam sebi da iskreira šansu, dok su Petković i Budimir ipak ,,klasičniji’’ napadači koji nude pre svega odličnu duel i skok igru, ,,masu’’ u protivničkom kaznenom prostoru i odličnu završnicu iz svih pozicija blizu golu rivala. Petković je ove sezone često bio kritikovan zbog nekonstantne forme, a upravo je povremena indolentnost nešto što je najveća mana ovog igrača, koji je u tekućoj sezoni postigao 9 golova uz 9 asistencija na 25 mečeva. Učinak Budmira u timu Osasune koji je prevashodno okrenut ka defanzivi, takođe je izuzetan jer je na 29 mečeva postigao 11 golova. Za razliku od obojice Andrej Kramarić je peti strelac Bundeslige sa 19 golova, a uz to dodao je i 5 asistencija, pa trenutno deluje kao prva opcija za napad tima, ali će dosta zavisiti i od protivnika i stila kojim želi da igra selektor Dalić.

OČEKIVANJA od selekcije:

Iako postoje analitičari koji ne veruju u ovaj tim Hrvatske smatramo da je i dalje to odličan tim koji dugo igra zajedno, a uz nekoliko zaista sjajnih mladih igrača koji nadolaze, kvalitet tima svakako nije manji nego na prošlom Svetskom šampionatu. Ukoliko budu na uobičajnom nivou motivisanosti i borbenosti, uz kvalitetne partije ključnih igrača, mogli bi opet da budu plasirani dosta visoko, četvrtfinale iz ove perspektive deluje realno, mada ne treba zaboraviti ni činjenicu da će mečeve u grupi igrati na gostovanjima, protiv Engleske u Londonu, a protiv Škotske u Glasgowu, ali i to da su martovskim kvalifikacijama za odlazak na SP, poraženi od Slovenije, dok su Kipar dobili samo 1:0 na domaćem terenu, pa su to i razlozi zašto su se pojavile sumnje u ovaj tim.

Podaci za kladioničare:

  • 8 od 11 poslednjih mečeva Hrvatske prolazila je igra GG&3+

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje