subota, 27. jul 2024.

t1x2.net

spot_img

Evropsko prvenstvo 2024 – Najava i prognoza C grupe (Engleska, Srbija, Danska, Slovenija)

Grupa u kojoj će se naći i selekcija Srbije i na prvi pogled osim Engleske koja je blagi favorit, sve ostale selekcije se nadaju da bi mogle do naredne runde takmičenja, svakako da će selekcija koja uspe da ukrade Englezima neki bod, biti u prednosti, ali i da će mnogo zavisiti od međusobnih duela Srbije, Danske i Slovenije.


ENGLESKA

Selekcija koja se sastavljena od najvećih zvezdi Premijer lige, sigurno se mora smatrati jednim od favorita na takmičenju, puno titula u mlađim selekcijama i dobar rad u savezu doneli su generaciju koja možda može da donese titulu na ,,ostrvo“ po prvi put u istoriji. Najveći problem koji može da se nađe na tom putu jeste činjenica da odbrana tima nije na nivou ostatka tima, iako bočne defanzivne pozicije deluju dobro, problem leži pre svega u centalnom delu odbrane, a ono što još uvek mnogi osporavaju jeste selektor, Geret Sautgejt koji je dosta kritikovan u domaćoj javnosti. Što se tiče pozicije golmana tu je Engleska jako dobro popunjena, a Pikford ima prednost. Defanzivna linija, može da računa na Vokera, Šo-a, Stounsa, Guehi, Gomez, Tripije, ali svakako treba istaći da u timu imamo samo jednog levog beka i da će biti zanimljivo videti kako će to izgledati. Rajs je neko ko daje ton igri selekcije i deluje kao jedini nezamenljiv u ovom timu, Aleksander Arnold najčešće igra u veznom redu, a tu je i zvezda Reala – Belingem, uz Palmera koji je otkrovenje sezone. Bočne pozicije u veznom redu su sjajno popunjene i deluju jako dobro, tu su Saka, Foden, Bowen, Gordon i Eze, dok u napadu imamo trojku Kejn, Toni i Votkins. Problem za Englesku je činjenica da teško igra protiv najkvalitetnijih selekcija i pod palicom Sautgejta ima poprilično negativan rekord.

Prognoza rezultata: Selekcija Engleske može da bude tim koji će da se prošeta do titule, ali isto tako i tim koji će biti jako neprijatno iznenađenje, meč protiv Islanda kao generalna proba prošao je užasno, pritisak javnosti je veliki pa bi svaki naredni rezultat verovatno uneo dodatan nemir u bazu ,,Gordog albiona“, po nama je polufinale siguran domet tima, ali se ne bi začudili i nekom iznenadnom ispadanju u osmini ili četvrtifinalu.


SRBIJA

Poslednji put Srbiju smo na evropskoj smotri gledali 2000-e godine, kada je doživela debakl u drugoj rundi od Holandije, a od tada nijedan plasman na smotru najboljih selekcija Evrope. Kroz veoma laku grupu u kvalifikacijama selekcija je došla do plasmana, ali ono što ostaje kao problem jeste činjenica da prelako popušta u defanzivi i da je to nešto što ostaje nerešeno još od Svetskog prvenstva. Definitivno zbog nedostataka klasičničnih bočnih defanzivaca, selekcija je prinuđena da igra u formaciji sa trojicom defanzivaca koji imaju ogroman problem u odbrani kontranapada protivnika ili u situaciji kada u začetku napada dođe do izgubljene lopte u centralnom delu terena, da nije sve tako crno, velika prednost je odlična skok igra, a posebno u napadu prilikom prekida pa je selekcija Srbije često ugrožavala rivala upravo kroz dobru skok igru Milenkovića i Pavlovića. U veznom redu postoji više igrača koji daju različite mogućnost u taktičkom smislu, Ivan Ilić za sada deluje kao igrač koji može da donese najviše u oba smera, dok su tu još Gudelj, Lukić i Maksimović. Ofanzivnije pozicije definitivno su odlično popunjene sa Milinković Savićem, Tadićem, Samardžićem, dok deluje da će Birmančević menjati Živkovića i igrati na poziciji ving beka. U napadu dosta rešenja, Mitrović, Vlahović, Jović i Ratkov mogu svakom rivalu da postignu gol i to nije nešto što je problem u ovoj selekciji. Bitno je da selekcija odigra meč protiv Engleske u kojem neće doći do pada samopouzdanja, dok u mečevima sa Danskom i Slovenijom treba tražiti bodove za prolazak u narednu rundu.

Prognoza plasmana: Iako su mnogi otpisali selekcije Srbije, upravo u toj situaciji igrači selekcije su pokazivali najbolje partije, deluje da se atsmosfera u ekipi na dobrom nivou, ostaje činjenica da kvalitet Piksija kao taktičara ostaje upitna, ali i da Danska, a naročito Slovenija nisu timovi od kojih se treba plašiti, mi vidimo selekciju Srbije u borbi za drugo mesto sa selekcijom Danske, a u zavisnosti od protivnika ispadanje u osmini ili četvrtfinalu takmičenja.


DANSKA

Kada pričamo o Danskoj deluje da je slučaj sa Eriksenom i njegovim kolabiranjem na terenu potpuno okrenuo igre i nastupe ove selekcije, pre toga Danska je igra moderan i brz fudbal sa ulogom potencijalnog iznenađenja na takmičenjima, da bi danas taj isti tim sa nekim manjim promenama gledan kao prosečna ekipa koja može da bude neprijatna, ali svakako ne i nepremostiva prepreka za ostale rivale. Eriksen je odličan igrač, ali daleko od onog kakav je bio pre 4 godine, neki od ostalih važnih igrača nisu imali bitnu ulogu u sezoni koja je za nama. Tim koji bi trebalo da igra ultra brzo, često na terenu deluje sporo, a deluje da zasluge za to idu ,,neprikosnovenom statusu“ Eriksena. Tim ima dosta igrača iz top 5 liga, a svakako da se mora ozbiljno uzeti u razmatranje za prolazak iz ove grupe, prijateljske utakmice protiv Norveške i Švedske pokazale su napadački potencijal, ali je i činjenica da oba ova rivala nisu na EP, pa samim tim nisu ni realan reper trenutnog kvaliteta Danske selekcije. Šmajhel je i dalje broj jedan, defanzivnu liniju nose Mehele, Anderson, Kristijansen, Kjer i Vestergard, u veznom redu imamo Hojberga, Dilejnija, Jensena i Norgarda, Eriksen ima nešto ofanzivniju ulogu, a treba spomenuti i napadače Vinda, Hojlunda, kao i Skov Olsena, Jusufa Poulsena i Dolberga.

Prognoza rezultata: Selekcija Danske je pre 3 godine važila za tim koji je potencijalno iznenađenje za najviši plasmna, deluje da posle tri godine situacije nije ni približno ista, ali da svakako možemo očekivati borbu sa Srbijom za drugo mesto u grupi, iako po konstalaciji tima, Danska ne leži sadašnjoj selekcije Srbije.


SLOVENIJA

Slovenija isto kao i Srbija ponovo na prvenstvu Evrope prvi put posle 2000-e godine, kada je isto bila u grupi sa tadašnjom Jugoslavijom, legendardni meč koji je završen 3:3. Za Dansku ih vežu kvalifikacije za ovo takmičenje gde su oba tima imala isti broj bodova, ali je Slovenija poražena 2:1, uz remi 1:1 sa Danskom. Tim ima kvalitetnog selektora Keka, koji radi odličan posao, ali ima i solidan sastav, napomenućemo golmana Oblaka koji je velika snaga selekcije, odbrana deluje najproblematičnije, jer su dva najveća kluba igrača iz ovog dela tima Udineze i Sampdorija, to su Bijol i Stojanović. U veznom redu opet nemamo igrača iz nekog top kluba, ali nekoliko zanimljivi igrača poput Verbiča, Gorenc Stankovića, Elšnika i Kurtića, dok je velika snaga tima u napadu, gde je jedan od najtraženijih napadača na transfer pijaci – Benjamin Šeško iz Lajpciga, koji se sjajno dopunjuje sa Šporarom iz Panatinaikosa, tu je i iskusni Josip Iličić, kao i Mlakar iz Pise.

Prognoza rezultata: Slovenija ume da odigra jako kvalitetno i tvrdo, mladi Šeško može svakom timu da postigne gol, pa samim tim mogu da iznenade svakog rivala, prijateljske utakmice pred EURO, protiv Jermenije i Bugarske pokazale su puno slabosti u igri, pa nam trenutno deluje da Sloveniju očekuje poslednje mesto u grupi C, ali svakako da ozbzirom i na mane Srbije i Danske, može da se desi situacija gde će i Slovenija da se umeša u borbu za prolazak iz grupe.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje