subota, 27. jul 2024.

t1x2.net

spot_img

Evropsko prvenstvo 2024 – Najava i prognoza D grupe (Francuska, Holandija, Poljska, Austrija)

Još jedna zanimljiva grupa gde Francuska i Holandija imaju ulogu favorita, dok su Poljska i Austrija tu da iz drugog plana pokušaju da naprave iznenađenje ili da se bore za treće mesto u grupi koje može da ih odvede u narednu fazu takmičenja.


FRANCUSKA

Selekcija Francuske svakako da se poput nekih prethodnih šampionata i sada mora svrstati  među najveće favorite za osvajanje ovog šampionata, kvalitet tima i veliki broj igrača koji su već osvajali velike trofeje i igrali ovakav format takmičenja. Kada pričamo o sastavu tima, glavna zvezda tima i nova akvizicija Real Madrida – Kilijan Mbape je najbitniji igrač u sastavu, zajedno sa Antoanom Grizmanom koji u dresu selekcije dobija ,,novi kvalitet“ i igra nestvarno, mnogo zapaženije i bolje nego u klubu. Pozicija golmana je popunjena sa Sambom iz Lensa, Maignanom iz Milana i Areolom iz Vest Hema, defanzivna linija je duže vremena nepromenjena, tu su Theo Hernandez, Pavard, Kounde, Upamecano, Saliba, Konate i Klaus, svi iz najvećih evropskih klubova. Što se tiče veznog reda Kamavinga, Tchouameni i Kante su igrači sa defanzivnijom ulogom, Rabio i Fofana sa nešto ofanzivnijom ulogom. Sam napad i bočne napadačke pozicije pored pomenutih Mbapea i Grizmana, može da računa na Dembelea, Žirua, Komana, Tirama i Kolo Muanija. Sve u svemu tim koji može i mora da bude favorit protiv svakog rivala na šampionatu, a različitost i kvalitet igrača koje poseduje to i garantuje.

Prognoza rezultata: Selekcija Francuske mora se uzeti u obzir kada pričamo o najvećim favoritima za osvajanje titule, odlična popunjenost u svim linijama tima, odlične zamene i lideri u vidu Grizmana i Mbapea sigurno da mogu da čine srećnim svakog navijača Francuske, grupnu fazu ih vidimo na prvom mestu, a po nama su u top 2 favorita za titulu.


HOLANDIJA

Holanđani su svoju poslednju i jedinu titulu prvaka Evrope osvojili upravo u Nemačkoj 1988.godine pa se može reći da se vraćaju na mesto svog uspeha. Ono što je različito i to dosta jeste kvalitet ovog u odnosu na tadašnji tim, a upravo to je ono što ne raduje navijače ,,Oranja“. Defanzivna linija tima deluje solidno, Van Dajk kao lider ovog tima je nosilac odbrane, a sjajna situacija je i na mestu desnog ving beka, gde pored već dokazanog Damfrisa koji sjajno igra šampionate, imamo i nadolazećeg Frimponga koji je uzeo titulu prvaka Nemačke sa Leverkuzenom. U veznom redu je najveće ime Vajnaldum, ali ovog puta igrač od 32. godine koji igra u Al Etifaqu u Saudijskoj Arabiji, pa samim tim sigurno se od njega može manje očekivati nego pre, tu su još Rejnders iz Milana, De Jong iz Barselone, Kopmajners iz Atalante, Gravenberh iz Liverpula, pa svakako možemo reći da imaju kvaliteta i ovoj liniji tima. U napadu može da brine forma Depaja, koji je daleko od svog nekadašnjeg maksimuma, ali svakako možemo navesti i Simonsa, Gakpoa i Malena, kao i gorostasnog Veighorsta. Kada se sve sagleda, nekoliko izuzetno popunjenih mesta, nekoliko mesta gde bi moglo da dođe do problema uz odsustvo nekih igrača, ali i činjenica da ukoliko ostanu zdravi i svi budu u top formi, Holandija može da bude vrlo neprijatan rival za sve.

Prognoza rezultata: Deluje da ,,narandžasti“ i na ovo prvenstvo ulaze sa ambicijama da dođu do top osam selekcija, realnost je upravo ista, jedino uz nešto srećnija ukrštanja ovu selekciju vidimo dalje od te faze takmičenja, iako uvek imaju igrače koji mogu da bljesnu, a na koje niko ne računa.


AUSTRIJA

Selekcija Austrije opet je tu na velikom takmičenju sa željom da se nađe u drugoj fazi, naravno sa trećeg mesta. Selektor Ralf Ragnik je odličan i do sada je pokazao da ume da utegne ovu selekciju i izvuče maksimum iz realno ne tako atraktivnog tima, sa malo igrača koji igraju na najvećoj sceni. Ono što će mu svakako biti ogroman hendikep jeste izostanak Davida Alabe, igrač koji je top zvezda tima, manje će se osetiti izostanak igrača Lajpciga, Šlagera, kao i Saše Kalajdžića u napadu. Tim predvodi kapiten Marcel Sabitzer iz Dortmunda, a sjajne partije pruža Baumgartner iz Lajpciga. Vredi spomenuti i Laimera iz Bajern Minhena, kao i Griliča iz Hofenhajma. Odbrana tima ima nekoliko zanimljivih igrača, ali svakako da nije među najkvalitetnijim na takmičenju, a slično je i sa pozicijom golmana. Napad tima predvodi Arnautović, član Intera, kao i Gregoritsch iz Frajburga. Može da se desi da namuče svaku selekciju, ali objektivno nije realno da ugroze Francuze i Holanđane.

Prognoza rezultata: Sve osim borbe za treće mesto u grupi sa Poljskom bi bilo ravno senzaciji, da li su bolji od Poljske pokazaće međusobni meč, a najgori scenario bi bio da oba tima budu poraženi od favorita grupe i odigraju nerešeno u međusobnom meču, jer bi u tom scenariju verovatno obe selekcije pakovale kofere već posle grupne faze takmičenja, a to i ne deluje kao nemoguć scenario.


POLJSKA

Poljaci definitivno idu silaznom putanjom, kvalifikacije su to pokazale kada su završili tek na trećem mestu iz Albanije i Češke, a osvojili samo 11 od moguća 24 boda, što je bio jako loš rezultat. Levandovski nije sve mlađi, već sve stariji i pored neospornog kvaliteta ne može se očekivati da on i dalje na svojim leđima nosi selekcij bez nekih novih mladih i dobrih igrača. Pozicija golmana nikad nije bila sporna u ovoj selekciji, a nije ni sada kada je tu i dalje Ščešnji, ali i Skorupski i Bulka. Odbrana je iskusna, a naveće ime je Kiwior iz Arsenala za koga znamo koliko tamo igra, ostatak odbrane ima iskustvo, ali ne i mečeve najvećeg kalibra u nogama. U veznom redu nešto bolja situacija, Piotr Zielinski iz Napolija je predvodnik tima i uz Levandovskog verovatno i najbolji igrač selekcije, tu su još Moder iz Brajtona, Damian i Sebastian Sizmanski iz Fenera i AEK-a, a možda koliko problem Poljska ima sa mladim igračima, pokazuje da je tu i dalje Kamil Grosicki, još jedan veteran. Swiderski, Buksa i Pijatek i dalje prave konkurenciju Levandovskom u napadu tima. Plasman na šampionat kroz plejof Lige Nacija svakako nije nešto što je veliki uspeh jer su igrali sa Estonijom i Velsom, ali svakako da je prilika da možda neki igrači steknu novo iskustvo koje će im trebati u post Levandovski eri.

Prognoza rezultata: Sve osim poslednjeg mesta u grupi je za Poljsku sjajan rezultat, u ovom trenutku Austrija deluje mnogo bolje, ali svakako da ne smemo da zanemarimo iskustvo tima Poljske. Po nama ova selekcija ide kući već posle grupne faze takmičenja.

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje