subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Futsal: Danas kreće Svetsko prvenstvo u Litvaniji!

Orlovi posle priprema i prijateljskih utakmica sa Brazilom, su stigli iz Poljske u Litvaniju, i smestili u hotel, pred početak SP.

Od 12. septembra do 3. oktobra Litvanija će biti domaćin, devete po redu, smotre najboljih futsal reprezentacija na svetu.

Svetsko prvenstvo je pomereno za godinu dana zbog pandemije koronavirusa, a 24 nacionalne selekcije boriće se za titulu najboljeg na planeti.

Reprezentacije su raspoređene u šest grupa sa po četiri tima,  a turnir se igra u tri grada – Kaunas, Viljnus i Klajpeda. Titulu brani reprezentacija Argentine koja je na prošlom šampionatu u finalu savladala selekciju Rusije.

Plasman u nokaut fazu obezbediće po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe, ali i četiri najbolje trećeplasirane selekcije.


Futsal reprezentacija Srbije uspela je preko baraža protiv Finske da izbori zaslužen plasman u Litvaniju. Ako se pogleda, već je ostvaren uspeh jer se naša reprezentacija našla među sedam reprezentacija na SP iz Evrope. Sada sledi ono pravo… FSSi koordinator za futsal Bojan Pavićević su omogućili maksimalne uslove za pripreme, kao i idealne rivale za prijateljske mečeve orlovima. Selekcije Maroka i Brazila su „glumile“ Iran i Argentinu.

Posle ostavke bivšeg selektora Gorana Ivančića kormilo reprezentacije je preuzeo iskusni  Dejan Majes uz, pojačanje u stručnom štabu – brazilca Markusa Aurelija Sorata – Pipoku.

Mora se priznati da orlovi nisu imali sreće na žrebu, jer su dobili “grupu smrti” zajedno sa svetskim šampionima “gaučosima”, odličnom selekcijom Irana koji je na prošlom SP osvojio treće mesto i reprezentacijom Amerike koju sa klupe predvodi naš Dušan Jakica / bivši trener omladinaca KMF Tvrđave iz Novog Sada/.

Na prethodno SP Srbija se nije kvalifikovala (Kolumbija 2016), ali je 2012. godine učestvovala, i prošla grupe da bi u osminifinala izgubila upravo od Argentine. Sa trenutnog spiska koji su tada igrali dres sa državnim grbom i danas nose: kapiten Marko Pršić, Stefan Rakić, Slobodan Boba Rajčević i Mladen Cipi Kocić.

Orlovi započinju SP prvom utakmicom sa 14. septembra sa Iranom od 17.00 časova, posle tri dana susret sa Argentinom,  u terminu od 19.00, da bi se u trećoj utakmici sastali sa selekcijom SAD, 20. septembra.


Grupa F

Argentina, Amerika, Iran,Srbija 

  1. septembar

17.00 Srbija – Iran

19.00 Argentina – Amerika

  1. septembar

17.00 Iran – Amerika

19.00 Srbija – Argentina

  1. septembar

19.00 Iran – Argentina

19.00 Srbija – Amerika

Sve utakmice reprezentacije Srbije će prenositi uživo Radio-televizija Srbije, tj. drugi program RTS-a.


Grupa A

Litvanija, Venecuela, Kazahstan, Kostarika

  1. septembar

17.00 Kazahstan – Kostarika

19.00 Litvanija – Venecuela

  1. septembar

17.00 Kostarika – Venecuela

19.00 Litvanija – Kazahstan

  1. septembar

19.00 Kostarika – Litvanija

19.00 Kazahstan – Venecuela

Izraziti favorit grupe A je reprezentacija Kazahstana koja u svojim redovima ima nekoliko Brazilaca, a mrežu im čuva jedan od najboljih vratara u futsalu – Leo Igita.

Kazahstanu je prvo mesto u grupi prektično osigurano, ali sa druge strane biće zanimljivo ko će u borbi domaćina Litvanije, Venecuele i Kostarike uspeti da se plasira dalje. Litvanija je domaćin SP i nije igrala UEFA kvalifikacije.


Grupa B

Rusija, Uzbekistan, Gvatemala, Egipat

  1. septembar

15.00 Rusija – Egipat

17.00 Uzbekistan – Gvatemala

  1. septembar

17.00 Egipat – Gvatemala

19.00 Rusija – Uzbekistan

  1. septembar

17.00 Egipat – Uzbekistan

17.00 Rusija – Gvatemala

U ovoj grupi izabranici Sergeja Skoroviča su bar na papiru veliki favoriti za prvo mesto. Rusija želi napraviti korak više, jer su na prošlom SP izgubili od Argentine, u Kolumbiji 2016. godine. Egipat ima sličan kvalitet kao Uzbekistan i te dve reprezentacije bi trebelo da se bore za drugo mesto, dok selekcija Gvatemale je najslabija u grupi B.


Grupa C

Portugal, Solomonska Ostrva, Maroko, Tajland

  1. septembar

17.00 Maroko – Solomonska Ostrva

19.00 Tajland – Portugal

  1. septembar

17.00 Solomonska Ostrva – Portugal

19.00 Tajland – Maroko

  1. septembar

19.00 Solomonska Ostrva – Tajland

19.00 Maroko – Portugal

Aktuelni šampion Evrope reprezentacija Portugala, prvaci Okeanije (Solomonska Ostrva) i Afrike (Maroko) nalaze se, uz veoma kvalitetan tim Tajlanda, u grupi C. Portugalci su prvi favoriti, ali su pre svega Marokanci ali i Tajland i Solomonska ostrva došli sa ciljem da prođu u eliminacionu fazu SP.  Nedavno su Marokanci su odigrali dve prijateljske utakmice protiv Srbije i ostvarili pobedu (8:4) i remi (3:3) u Vršcu. Tada je Maroko pokazao da su uigrani i nezgodni na parketu ali imaju oscilacije i najslabija tačka su im golmani. Portugal sa iskusnim liscem Žoržom Brazom, na klupi, želi napraviti odličan rezultat a imena pre svega prvog igrača sveta Rikardinja, zatim Bruna Koelja, Fabia Sesilia, vratara Bebea i Viktor Ugoa, uz ostale ali i mlade nade kao što je Ziki Padre, garantuju odličan futsal. Tajland je zemlja futsala i cilj im je prolazak grupne faze, a šampioni Okeanije selekcija Solomonskih Ostrva, je realno najslabija karika ove grupe C.


Grupa D

Brazil, Panama, Češka, Vijetnam

  1. septembar

17.00 Vijetnam – Brazil

19.00 Panama – Češka

  1. septembar

17.00 Brazil – Češka

19.00 Panama – Vijetnam

  1. septembar

17.00 Brazil – Panama

17.00 Češka – Vijetnam

Brazil je uvek Brazil! Iako nemaju u sastavu Šumahera ili Falka, tu je fenomenalni Ferao. Cilj je titula SP a rivali su im u grupi Panama, Češka i Vijetnam. Reprezentacija Češke bi trebalo da se domogne drugog mesta ali Vijentam i Panama imaju slične ambicije.


Grupa E

Španija, Japan, Paragvaj, Angola

  1. septembar

17.00 Paragvaj – Španija

19.00 Japan – Angola

  1. septembar

17.00 Španija – Japan

19.00 Paragvaj – Angola

  1. septembar

17.00 Španija – Angola

17.00 Paragvaj – Japan

“Crvena furija” došla je u Klajpedu da se uigra za završnicu. Reprezentacija Španije je apsolutni favorit grupu E, a u u najužem su krugu favorita i za osvajanje titule SP. Selekcija Japana i Paragvaja bi se trebale boriti za prolazi u nokaut fazu a Angola je realno najslabiji tim.


Izvor: Futsal Srbija

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje