Veliki navijački neredi pre i nakon utakmica evrokupova u poslednje vreme, od kojih su poslednji oni jučerašnji u Napulju između navijača domaćih sa jedne i navijača Eintrachta i njihovih saveznika iz Atalante sa druge strane, ogroman su sigurnosni problem u Italiji.

Huliganske grupe su još opasnije kada se udruže i sklope savezništva. Tako se ne sukobljavaju navijači samo dva kluba, kao što je pre bio slučaj, nego više njih. I to, kao što vidimo na gornjem primeru, navijači jednog italijanskog kluba sa saveznicima iz inostranstva napadaju rivale sunarodnike.

Tako je nedavno ogroman publicitet u Italiji i Srbiji dobio incident u Rimu. Onde su navijači Crvene zvezde uz pomoć saveznika, navijača Napolija, u zasedi kod stadiona Olimpico napali Fedayne, navijače Rome, i oteli im kultni transparent.

Nakon toga su Delije taj transparent, kao i još nekoliko otetih simbola romanista, zapalili na utakmici Zvezde na Marakani. Usput su okačili i transparent sa porukom „Odabrali ste pogrešno društvo„. Pretpostavlja se da se to odnosi na BBB-e (navijačku grupu Dinamo Zagreba), prijatelje sa navijačima Rome.

Svi ovi žestoki sukobi odvijaju se u javnosti i predstavljaju veliku opasnost za zdravlje i imovinu građana jer u Napulju su goreli auti, a navijači su na policiju te jedni na druge jurišali u centru grada. Sačekuša u Rimu takođe je bila na ulici kojom prolazi mnogo ljudi.

Zato je Gazzetta dello Sport objavila tablicu navijačkih savezništava italijanskih klubova s navijačima iz inostranstva. Na njoj je vidljivo da, osim navijača klubova iz EU, značajno mesto zauzimaju srpski navijači. Delije, koji prate Crvenu zvezdu, u spomenutom su savezništvu sa navijačima Napolija, dok su Grobari, navijači Partizana, povezani sa navijačima Milana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.