petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Gazzetta: Savezi Partizana i Zvezde sa italijanskim klubovima su velika opasnost

Veliki navijački neredi pre i nakon utakmica evrokupova u poslednje vreme, od kojih su poslednji oni jučerašnji u Napulju između navijača domaćih sa jedne i navijača Eintrachta i njihovih saveznika iz Atalante sa druge strane, ogroman su sigurnosni problem u Italiji.

Huliganske grupe su još opasnije kada se udruže i sklope savezništva. Tako se ne sukobljavaju navijači samo dva kluba, kao što je pre bio slučaj, nego više njih. I to, kao što vidimo na gornjem primeru, navijači jednog italijanskog kluba sa saveznicima iz inostranstva napadaju rivale sunarodnike.

Tako je nedavno ogroman publicitet u Italiji i Srbiji dobio incident u Rimu. Onde su navijači Crvene zvezde uz pomoć saveznika, navijača Napolija, u zasedi kod stadiona Olimpico napali Fedayne, navijače Rome, i oteli im kultni transparent.

Nakon toga su Delije taj transparent, kao i još nekoliko otetih simbola romanista, zapalili na utakmici Zvezde na Marakani. Usput su okačili i transparent sa porukom „Odabrali ste pogrešno društvo„. Pretpostavlja se da se to odnosi na BBB-e (navijačku grupu Dinamo Zagreba), prijatelje sa navijačima Rome.

Svi ovi žestoki sukobi odvijaju se u javnosti i predstavljaju veliku opasnost za zdravlje i imovinu građana jer u Napulju su goreli auti, a navijači su na policiju te jedni na druge jurišali u centru grada. Sačekuša u Rimu takođe je bila na ulici kojom prolazi mnogo ljudi.

Zato je Gazzetta dello Sport objavila tablicu navijačkih savezništava italijanskih klubova s navijačima iz inostranstva. Na njoj je vidljivo da, osim navijača klubova iz EU, značajno mesto zauzimaju srpski navijači. Delije, koji prate Crvenu zvezdu, u spomenutom su savezništvu sa navijačima Napolija, dok su Grobari, navijači Partizana, povezani sa navijačima Milana.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje