petak, 03. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Kreće 104. izdanje Tur de Fransa!

O TRCI: Tur de Frans je najprestižnija biciklistička trka na svetu. Prvi put je održana davne 1903. godine, tako da ima tradiciju dugu 114 godina. Ovogodišnji Tur de Frans je 104. po redu. Trka startuje 1. jula u Nemačkom gradu Dizeldorfu, a tradicionalno će se završiti na Jelisejskim poljima u Parizu 23. jula. Takmičera će se pre svega nadmetati za žutu majicu, koja je namenjena za najboljeg u generalnom plasmanu, ali i za zelenu – namenjena za najboljeg vozača u plasmanu po bodovima, belu – namenjenu najboljem mladom vozaču do 25 godina, tačkastu – namenjenu najboljem vozaču na brdima, a mnogim ekipama će cilj biti i da dođu do što više etapnih trijumfa.

 FAVORITI: Prvi favorit za osvajanje je svakako Kris Frum. Britanac iz redova Skaja je u predhodnim godinama puno puta pokazao da je snažniji od konkurencije kako na hronometrima, tako i na brdima. Najveću konkurenciju će imati u legendarnom Albertu Kontadoru koji vozi za Trek – Segafredo i nekadašnjem timskom kolegi sada vozaču BMC-a Ričiju Portu. Šansu će iz drugog plana tražiti dvojac iz Muvistara Kintana – Valverde, mladi Fabian Aru iz Astane, dok će najveća uzdanica Francuza biti Roman Badre. U borbi za zelenu majicu prvi favorit je Peter Sagan, a najveća konkurencija će mu biti Kitel i Kevendiš. U borbi za belu majicu najveći favoriti su Luis Mentjes i Adam Jeits. U borbi za kralja planina ili tačkastu majicu je uvek nepredvidljivo, ali bi trebalo da najviše šansi imaju Rafael Majka i Tibo Pino.

Danas je na programu 1. etapa u Dizeldorfu. U pitanju je individualni hronometar u dužini od 13 kilometara. Prvi favorit da osvoji sutašnju etapu je Nemac Toni Martin, a kvota na njegovu pobedu u 1. etapi u Maxbetu je 2.70. Takmičnja u prvoj etapi će poćeti u 11:30 časova.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje