subota, 27. jul 2024.

t1x2.net

spot_img

Legende svetskog fudbala (I): Gabrijel Omar Batistuta

Serija Legende svetskog fudbala obuhvatiće slavne fudbalera i podsetiti starije ljubitelje fudbala na ove igrače, dok će biti svojevrsna vrsta almanaha i istorijske čitanke fudbala za mlađe ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu.

GABRIEL OMAR BATISTUTA
Foto: https://it.wikipedia.org/wiki/File:Gabriel_Batistuta_-_AC_Fiorentina_1998-99.jpg

Nacionalnost: Argentina

Mesto rođenja: Reconquista (provincija Santa Fe)

Datum rođenja: 1. februar 1969 godine.

Početak karijere: Platense junior team (Argentina)

Ostali klubovi u karijeri: Newells Old Boys, Deportivo Italiano, River Plata, Boka Juniors, Fiorentina, Roma, Inter, Al Arabi

Nacionalni tim Argentine: 78 nastupa i 54 golova

Jedan od najboljih napadača ikada i čovek koji je bio kralj protivničkih 16m, gde je sve situacije rešavao vrlo jednostavno, a način postizanja golova bio je veoma raznovrstan. Igrao je za oba najveća kluba u Argentini, ali kao relativno mlad igrač, doduše sa više uspeha u dresu Boke. Karijeru je počeo u malom timu Platense junior team, gde je u meču finala lokalne lige sa dva gola sam pobedio Newells Old Boys, a tadašnji trener ovog tima Marselo Bielsa ga je odmah doveo.
Posle Argenitne, već 1991.godine odlazi u Italiju i doživljava najbolje dane u karijeri i postaje legenda Fiorentine, gde i dan danas u Firenci, možete naći dresove ovog igrača. Za ,,ljubičaste“ je odigrao 331 meč i postigao čak 203 gola. Veliku naklonost navijača dobio je velikim zalaganjem, borbenošću, ali i sjajnom realizacijom, kao i činjenicom da je po ispadanju tima u Seriju B, ostao u klubu i ekspresno vratio Fiorentinu u društvo najboljih. U sezoni 1994-95 bio je prvi strelac lige sa 26 golova. Godine 1999.godine bio je proglašen za trećeg najboljeg igrača po izboru FIFA. Usledio je odlazak u Romu i još jedna sjajna godina i prvo mesto na listi strelaca sa 20 golova u sezoni 00/01, ali i titulu sa ovim timom.
(foto) https://it.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Batistuta
U meču protiv Fiorentine, 26.11.2000 godine postigao je pobednosni gol u 38.minutu, ali nije slavio sa saigračima iz Rome, a bio je i vidno potresen. Pre i posle meča otišao je do tribine sa 3000 navijača Fiorentine, koji su mu skandirali, a on je u isto vreme opozdravlja navijačima, a teren je napustio plačući.
Na kraju karijere igrao je i za Inter i katarski Al Arabi.

KARIJERA U NACIONALNOM TIMU

Ono što je takođe obeležilo njegovu karijeru jesu igre za Argentinsku selekciju, čiji je najbolji strelac u istoriji, igrao je na 3 Svetska prvenstva (1994, 1998, 2002.), uz to osvojio je dva puta Kopa Ameriku (1991. bio najbolji strelac turnira, a 1993. postigao 2 gola u finalu protiv Meksika), uz to osvojio je 1993. godine i Kup Konfederacija i bio najbolji strelac. Postizao je het-trikove na SP 1994. protiv Grčke i 1998.protiv Jamajke.

 

Golove je slavio imitirajući pucanje iz puške ili sa visoko podigutim rukama i skupljenim pesnicama.

https://www.youtube.com/watch?v=-cAVJoo7DgA


Foto: https://it.wikipedia.org/wiki/File:Serie_A_1998-99_-_Roma_vs_Fiorentina_-_Gabriel_Batistuta_e_Francesco_Totti.jpg

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje