petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Legende svetskog fudbala (II): Hristo Stoičkov

Serija Legende svetskog fudbala obuhvatiće slavne fudbalera i podsetiti starije ljubitelje fudbala na ove igrače, dok će biti svojevrsna vrsta almanaha i istorijske čitanke fudbala za mlađe ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu.

HRISTO STOIČKOV
foto: https://www.flickr.com/photos/nazionalecalcio/31956663844

Nacionalnost: Bugarska

Mesto rođenja: Jasno Polje (okrug Plovdiv)

Datum rođenja: 8. februar 1966 godine.

Početak karijere: Fk Marica (Bugarska)

Ostali klubovi u karijeri: Jurij Gagarin, FC Hebros, CSKA Sofija, Barselona, Parma, Al Nasr, Kashiva, Chikago, DC United.

Nacionalni tim Bugarske: 83 nastupa i 37 golova

Najbolji igrač Bugarske svih vremena, igrač koji je bio najbolji strelac Svetskog prvenstva 1994.godine (podelio prvo mesto sa rusom Salenkom), osvajač ,,Zlatne lopte“ po izboru France-Footballa, jedan od najvećih buntovnika u svetu fudbala koji je zbog toga često bio i kritikovan, ali i veliki majstor sa loptom u nogama, vrhunski tehničar i sjajan dribler,  uz odličan pregled igre i završnicu.

Zanimljivost vezana za njega je i ta da je sa 11 godina igrao za tim Jurij Gagarin, fabričku ekipu, pošto klubovi iz Plovdiva nisu mislili da je talentovan. Kasnije odlazi u Hebros u gradu Karmanli, gde upisuje elektrotehničku školu, a već sa 17 godina iz ovog malog kluba postaje omladinski reprezentativac Bugarske. Odlazi u CSKA, za koji debituje sa manje od 18 godine, osvojio je tri titule prvaka, tri kupa i Super Kup Bugarske, na meču finala kupa 1985.godine posle opšte tuče na meču sa Levskim, proglašen je pokretačem incidenta i doživotono diskvalifikovan iz fudbala, ali ga je reputacija vrhunskog igrača spasila, pa je posle 10 meseci oproštena kazna, ali nije išao na Svetsko prvenstvo u Meksiko 1986. Godine 1990. osvaja ,,Zlatnu kopačku“ Evrope kao najbolji strelac u svim ligama Evrope sa 38 golova u ligi.

Barsleona ga je 1989. godine zapazila na mečevima Kupa kupova, kada im je dao čak 3 gola, a već naredne godine prelazi u katalonskog velikana za 4 miliona dolara. U Barseloni ostaje 4 sezone, 1991. dao je veliki doprinos osvajanju titule sa 25 golova, a potom još tri uzastupne titule. Takođe u tom periodu osvaja Kup evropskih šampiona 1992., kao i tri Super kupa Evrope i Super kupa Španije.

Zbog svađe sa trenerom Krojfom, prelazi u Parmu, u tada enormnom transferu od 11,6 miliona maraka. Potom je usledio povratak u Barsu, a potom i dve utakmice za saudijski Al Nasr, za koje je uzeo 200 hiljade dolara. Usledile su sezone u Japanu i Americi i povlačenje 2003.godine.

https://www.marca.com/en/2015/08/11/en/football/international_football/1439314509.html

Nacionalni tim

On je bio definitivno jedan od najzaslužnijih igrača za najveće uspehe selekcije Bugarske, igrao je na 2 Svetska prvenstva (1994. i 1998.), na prvom je bio najbolji strelac turnira sa 6 golova, a Bugarska je stigla do 1/2 finala, izbacivši Nemačku pre toga, a potom gubeći mečeve sa Italijom u polufinalu i Švedskom za 3.mesto. Dva puta je bio drugi u izboru FIFA za najbolje igrače (1992. i 1994. godine)

Sada radi kao trener u CSKA iz Sofije, pre toga predvodio je selekciju Bugarske, Seltu iz Viga, Mamelodi Sundovs iz Južnoafričke Republike, kao i Liteks iz Loveča.

Godine 2018-te izdao je svoju autobiografiju ,, Priča Hrista Stoičkova“.


Foto: http://www.barcaforum.com/showthread.php/14803-Favorite-Johan-Cruyff-era-player-(1988-1996)

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje