sreda, 24. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Liga Evrope: 3. kolo kvalifikacija (zanimljive utakmice 2. deo)

Preuzmite besplatno našu Android aplikaciju, preko koje možete brzo i jednostavno čitati naše najnovije vesti!

Ukoliko već niste, zapratite našu Facebook stranicu i ostanite u toku sa vestima iz sveta sporta.


Večeras će se odigrati svih 29 utakmica 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, a u mnoštvu parova jako je teško izabrati one koji bi mogli da donesu određeni profit. Zbog toga smo odlučili da vam u delovima predstavimo najave po našem mišljenju najzanimljivijih utakmica ovog 3. kola.

Nadamo se da ćemo Vam sa ovim najava bar malo okakšati izbor tipova za ovo 3. kolo kvalifikacija Lige Evrope.


18:30 Olimpik Donjeck (Ukrajina) – PAOK (Grčka)

Na stadionu Valerija Lobanovskoga u Kijevu ekipa donjeckog Olimpika imaće priliku da se po prvi put u svojoj 17 godina dugoj istoriji bori u nekom evropskom takmičenju, pošto su 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope izborili osvajanjem 4. pozicije u šampionatu Ukrajine. Nakon okončanja jedne od najboljih sezona u istoriji postojanja Olimpik je odigrao zvanično 2 pripremne utakmice, gde su poraženi od Kolosa iz Kovaljovke (1:0) i Marijupolja iz istoimenog grada (1:3). Takođe, ukrajinskog prvenstvo vraća se u normalu, a od 16. jula već su odigrana 2 kola gde se Olimpik pokazao odlično. U svetlu prošlosezonskog uspeha ekipa iz Donjecka uspela je da zabeleži pobedu nad Oleksandrijom u gostima (0:2) i remi sa Zirkom, takođe u gostima, rezultatom 0:0, te se sada nalaze na visokoj 3. poziciji iza kijevskog Dinama iz kamjanskog Stalja. Olimpik je tokom ovog leta pretrpeo značajne promene, s’ obzirom da je došlo 15, ali i otišlo čak 13 igrača, od kojih su najvažniji štoper Dmitro Griško (24n/2g/0a), desni bekovi Jaroslav Olinjik (20n/0g/0a) i Temur Parcvanija (14n/0g/1a), centralni vezista Vitalij Goškoderja (28n/0g/0a), ofanzivni vezista Anton Postupalenko (22n/7g/2a – prvi strelac, drugi asistent), krilni napadači Sergij Grin (21n/3g/1a), kao i centralni napadači Ivan Matjaž (25n/5g/1a – drugi strelac) i Mihailo Sergijčuk (9n/2g/1a). Zbog problema sa povredom danas neće nastupiti ni defanzivni vezista Volodimir Doronin (16n/0g/1a).

Solunski PAOK će predvođen iskusnim srpskim stručnjak Aleksandrom Stanojevićem pokušati i da u petoj sezoni u nizu dođe do grupne faze Lige Evrope, a sudeći po prvoj prepreci i stanju unutar tog kluba problema za takav put verovatno neće nit biti. PAOK je i tokom prošle sezone ostao bez titule prvaka Grčke, ali i bez plasmana u Ligu Šampiona pošto su zauzeli tek 3. poziciju u domaćem šampionatu pod komandom Vladimira Ivića. Tokom nedavno završenih letnjih priprema odigrali su 5 utakmica, a za to vreme slavili su protiv Tubizea (4:0), Venloa (0:1) i Anortozisa (2:0, jedina utakmica pod vođstvom Stanojevića), dok su poraženi od Genta (0:2) i Ajaksa (4:2). Videlo se tokom tog peridoa da PAOK može veoma lako da ponizi slabije protivnike, kakav je upravo Olimpik, ali da im jednostavno teži protivnici još uvek ne odgovaraju bar dok se ne pripreme još više i dok ne započne domaći šampionat.

Svakako da Olimpik ne bi trebao da predstavlja problem solunskim “crno-belima“, ovde je reč o jednoj od najkvalitetnijih ekipa iz Grčke koja će se sastati sa debitantom u Ligi Evrope i ekipom koja je po prvi put u istoriji ušla u vrh ukrajinskog fudbala. Razlika u kvalitetu jeste ogromna, iako prostora za podcenjivanje domaćina ne sme da bude.

2 @1,65 (pobeda gostiju)


19:00 Krasnodar (Rusija) – Lingbi (Danska)

Krasnodar nam je svima poznat kao jedno od najvećih iznenađenja ruske Premijer Lige i Lige Evrope, s’ obzirom da su nakon osvajanja 4. pozicije u pretprošloj sezoni uspeli da dođu čak do 1/8 finala LE gde su ispali od Selta Viga. Sudeći po svemu plan je i ove sezone isti, Krasnodar je već zauzeo 4. poziciju tokom prošle sezone i to posle neverovatnog niza kvalitetnih izdanja pogotovo na svom terenu zbog čega su postali jedan od najboljih domaćina prvenstva. Nakon okončanja sezone “Bikovi“ su uspeli da na pripremama ostanu neporaženi i tako postanu ruska ekipa sa najboljim učinkom u tom periodu, s’ obzirom da su zabeležili pobede nad Černomorecom, SKA Rostovom, Vitorulom, Mariborom i Afipsom, dok su remizirali sa Kopenhagenom, Slavijom i CSKA Moskvom. Oni se tokom ovog leta nisu previše menjali, a iz ekipe su otišli samo desni bek Vitalij Kalešin (26n/0g/4a), centralni vezista Dmitrij Torbinski (21n/0g/1a) i desni krilnim vezista Vladimir Bistrov (12n/0g/0a), kao i centralni napadač Vanderson (21n/3g/6a). Nakon prva 2 kola u ruskoj Premijer Ligi Krasnodar ima svih 6 bodova, s’ obzirom da su slavili nad Rubinom 1:2 i Tosnom 2:0. Zbog povreda na ovoj utakmici neće nastupiti prvi golman Stanislav Kricijuk (31n/-28g), ofanzivni vezista Tornike Okriašvili (13n/1g/1a) i centralni napadač Fjodor Smolov (31n/25g/1a – prvi strelac ekipe i prvenstva) koji su svakako odsutni nekoliko meseci. Pored njih pod upitnikom za nastup su defanzivni vezista Šarls Kabore (33n/1g/2a) i desni krilni napadač Rikardo Laborde (27n/3g/3a tokom prošle i 1n/2g/0a tokom tekuće sezone).

Lingbi je do plasmana u Ligu Evrope stigao osvajanjem 3. pozicije u danskom šampionatu, iza Kopenhagena i Brondbija, a ispred Midtjilanda. S’ obzirom da su odigrali svega 2 pripremne utakmice njihova spremnost na utakmicama 1. kola i 2. kola kvalifikacija bila je zaista visoka, s’ obzirom da su uspeli da slave nad Bangor Sitijem (4:0) i Slovanom iz Bratislave (3:1) i to sa po dve pobede u oba dvomeča. S’ obzirom da je pre nešto manje od dve nedelje započelo i domaće prvenstvo Danske svakako je sigurno da će Lingbi biti sve spremniji i spremniji, a treba napomenuti da su nakon 2 kola uspeli da zabeleže pobedu nad Silkeborgom 2:1 i poraz od Horsensa 4:1. Tokom letnjeg prelaznog roka rastali su se sa prvim golmanom Hesperom Hansenom (35n/-34g), ali se njegova zamena Mikel Andersen za sada odlično pokazao. Pored njega, otišli su desni bek Aleksander Munksgerd (11n/0g/1a), kao i napadači Jens Odgard (17n/4g/2a), Danilo Arieta (3n/0g/0a), Lase Rise (10n/1g/0a) i Emil Larsen (4n/0g/0a). Zbog povreda na utakmici sa Krasnodarom najverovatnije neće nastupiti štoper Matias Tauber (25n/1g/0a) i centralni vezista Filip Rasmusen (15n/1g/0a).

Svakako da je domaćin kvalitetnija ekipa, ali pitanje je koliko će moći da pruže na ovoj utakmici bez nekoliko najvažnijih igrača koji su u prva 2 ovosezonska kola praktično napravili te rezultate. Jeste da su oni takmičari u 6. najjačoj ligi Evrope, ali itekako je nerealna činjenica da na njihovu pobedu kvota iznosi oko 1,25 u velikom broju kladionica. Iako je Ligbi pretrpeo ozbiljne odlaske tokom ovog leta ekipa i dalje igra veoma dobro, a svakako da su u ovom trenutnu u boljoj formi i takmičarskoj navici. Mislimo da se na stadionu u Krasnodaru danas ipak neće videti ponižavanje gostiju, kako kladionice očekuju, a pa verujemo da nam predstoji neizvestan susret.

H22 (+2) @1,85 (pobeda gostiju, remi ili pobeda domaćina do 2 gola razlike)


19:00 Šturm Grac (Austrija) – Fenerbahče (Turska)

Šturm je tokom prošle sezone napravio dosta dobar učinak osvojivši 3. poziciju u šampionatu Austrije, mada da nije bilo kikseva u poslednjih nekoliko kola sigurno je da bi i vicešampionsko mesto bilo itekako realna opcija za ekipu iz Graca. Nakon toga usledio su pripreme gde su bili ubedljivo jedna od najefikasnijih austrijskih ekipa s’ obzirom da su postigli 25 golova na 6 utakmica, a za to vreme primili “samo“ 11. Pored pobeda nad Brukom, Holchelerom i moskovskim CSKA, Šturm je nerešeno odigrao sa Kopenhagenom, dok su poraženi od Vasasa i od Mlade Boleslav. Do 3. kola kvalifikacija austrijska ekipa stigla je preokretom protiv podgoričke Mladosti, s’ obzirom da su nakon poraza kod kuće rezultatom 0:1 uspeli da dođu do pobede u gostima sa 0:3 i tako prođu dalje. Baš u periodu između te dve utakmice uspeli su da protiv ekipe Harda u gostima rezultatom 0:3 izbore plasman 1/16 finala nacionalnog Kupa, dok su u 1. kolu austrijske Bundeslige zabeležili trijumf nad Sankt Poltenom rezultatom 3:2.

Fenerbahče je i tokom prošle sezone ostao bez titule šampiona Turske pošto su osvojili tek 3. poziciju iza Bešiktaša i Istanbul Bašaksehira. Veoma je važno reći da je Fenerbahče odigrao pripremne utakmice uglavnom protiv dosta kvalitetnijih zapadnoevropskih ekipa, ali svakako da je njihova igra veoma na niskom nivou i sudeći po tome nameće se pitanje koliko će oni moži da se pokažu u novoj sezoni, posebno na evropskoj sceni. Nakon poraza od rumunskog Juventusa iz Bukurešta (2:3), portugalskog Sportinga (2:1) i francuskog Marselja (1:0) usledila je koliko-toliko bolja (ali i dalje dosta loša) igra jedne od najuspešnijih turskih predstavnika, s’ obzirom da su remizirali sa španskim Atletik Bilbaom (0:0) i francuskim šampionom Monakom (1:1). 

Zbog činjenice da dolaze iz Austrije Šturmu se jednostavno nameće imperativ da postignu gol na ovoj utakmici, posebno zbog činjienice da imaju dosta lošu i ne ukomponovanu odbranu tokom poslednjih par meseci. Svakako da to može da se popravi, ali treba vremena i duel sa Fenerbahčeom koji je veoma iskusna ekipa u evropskim takmičenjima moraće to da iskoristi. Sa druge strane, igraju kod kuće i to bi trebalo austrijskoj ekipi da dodatno podigne samopouzdanje i želju za postizanjem pogotka protiv turskog giganta. Mislimo da s’ obzirom na broj golova sa pripremnih utakmica (iako to nije pravo merilo) oni ipak mogu da zatresu mrežu gostujuće ekipe.

GG @1,75 (obe ekipe postižu bar po 1 gol)


19:30 Bnei Jehuda (Izrael) – Zenit Sankt Peterburg (Rusija)

Bnei Jehuda je prošle sezone jedva uspela da izbori opstanak u izraelskom prvenstvu s’ obzirom da su imali samo 3 boda više od Hapoel Kfar Sabe koji je direktno relegirao. I pored katastrofalne igre u Ligat ha’Alu Bnei Jehuda je uspela da se slavljem u finalu Nacionalnog Kupa protiv Makabi Tel Aviva, iako tek nakon penala, plasira u 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Iznanđujuća je činjenica da su se manje više odlično pokazali u 2. kolu kvalifikacija s’ obzirom da ih remi u gostima (1:1) i pobeda kod kuće (2:0) nad ekipom slovačkog Trenčina dovela do ukupnog rezultata 3:1. Tokom ovog leta morali su da se rastanu sa nekoliko važnih igrača, ali najveće probleme predstavljaće odlazak centralnih napadača Džonatana Kohena (33n/8g/3a – prvi strelac ekipe) i Alona Turgemana (36n/6g/2a – drugi strelac ekipe).

Zenit je tokom ovog leta pretrpeo brojne promene, a jedne od najvećih promena u ekipi predstavljaju dolazak italijanskog stručnjaka Roberta Manćinija na mesto šefa trenerskog štaba. Ubrzo po svom dolasku Italijan je opravdao titulu jednog od trenera koji retko brinu za novac, te je doveo nekoliko milionskih transfera. Tako su dres ovog ruskog giganta obukli neki od najboljih igrača ruskog prvenstva, ali i kvalitetni igrači iz ostalih delova svega, kao što  su desni bek Denis Terentjev (36n/0g/0a), defanzivni vezisti Daler Kuzjajev (28n/0g/2a) i Leandro Paredes (41n/3g/1a) vredan 23 miliona evra, centralni vezista Kristijan Noboa (40n/7g/5a), ofanzivni vezista Aleksandr Jerohin (38n/5g/6a) i centralni napadači Dmitrij Poloz (40n/14g/8a – prvi strelac Rostova) i Sebastijan Driusi (26n/16g/3a – prvi strelac River Plejta) vredan 15 miliona evra. Od svih njih najviše do sada su se pokazali Paredes, koji praktično dominira terenom i važi za glavnog igrača svoje ekipe na terenu, dok je Driusu za jako kratko vreme postao miljenik navijača svojim prelepim pogotcima koji obično budu najzaslužniji za pobedu. Rusko prvenstvo započelo je sredinom ovog meseca, a nakon odigrana 2 kola Zenit je došao do svih 6 bodova nakon pobeda nad SKA Habarovskom 0:2 i Rubinom 2:1.

Nema sumnje da će od prve utakmice Bnei Jehuda pokušati da postigne gol, jednostanvo nemaju šta da izgube. Već su ostvarili i više nego što je od njih i očekivano, a ne traženo i svakako da će ova utakmica predstavljati nešto drugačije. Pre svega treba istaći da je trećeplasirana ekipa ruske PL iz prošle sezone iskusnog Italijana dovela pre svega zbog borbe za 1. poziciju u domaćem šampionatu, kao i za što bolji plasman u najjačem evropskom klupskom takmičenju, a sigurno je da Liga Evrope nije trenutno najveći prioritet. Svakako je sigurno da su troškovi za učešće u ovom takmičenju veliki, a ako uzmemo u obzir činjenicu da je rusko prvenstvo šesto najjače u Evropi i da od njih mogu da imaju zaista lepe prihodi iskreno ne vidimo razlog za dodavanje još jednog takmičenja u obaveze s’ obzirom da još uvek ekipa nije skroz ukomponovana, što se veoma lako može primetiti ukoliko pogledate neku njihovu utakmicu.

G0-2 @1,50 (gost postiže 0 do 2 gola)


20:30 Crvena Zvezda (Srbija) – Sparta Prag (Češka)

Crvena Zvezda kao aktuelni vicešampion Srbije sprema se za novi pokušaj ulaska u Ligu Evrope, ali sva obećanja, želje i volje za takav plasman padaju u vodu zbog katastrofalnog stanja u srpskom fudbalu. Ne možemo, a da se ne okrenemo na utakmicu Partizana i Olimpijakosa gde su “crno-beli“ i pored odličnog tima ostali rezultatski poniženi sa 1:3. Male su šanse da se takav rezultat i stigne u revanšu, a dok ne dođemo do uzvratnih utakmica LŠ imaćemo priliku da gledamo još jednog našeg predstavnika koji će se suočiti sa možda i nepremostivom preprekom u vidu češke Sparte. Beogradski “crveno-beli“ su nakon osvajanja 2. pozicije u srpskom šampionatu doveli veliki broj pojačanja, mahom proverenih igrača, odigrali su takođe pripremnu utakmicu protiv Rudara gde se nisu proslavili (0:0), a tek u kvalifikacijama za LE pokazalo se koliko je naš fudbal zaostao za ostalim državama. Iako su u prvoj utakmici igrači srpske ekipe Florijanu savladali sa ubedljivih 3:0, revanš utakmica bolje da se nije ni odigrala pošto smo videli remi rezultatom 3:3. Svakako da su igrači u tom duelu bili opušteniji, imali su ubedljivu prednost, ali jednostavno ne može a da se zaboravi činjenica da je ekipa iz San Marina jednoj od najuspešnijih ekipa u istoriji srpskog fudbala postigla čak 3 gola, a objektivno gledano mogli su doći do pobede. Tokom 2. kola kvalifikacija usledio je kazahstanski Irtiš koji je i pored mnogobrojinih problema koje ima uspeo da parira na obe utakmice, iako su nakon remija u Pavlodaru (1:1) “crveno-beli“ iskoristili skoro sve šanse što su imali kod kuće i tada zasluženo slavili sa 2:0. Sve u svemu, koliko god su se dobro pokazali protiv kazahstanskog predstavnika, Sparta je sasvim drugačija priča i možemo reći da će ekipi iz srpske prestonice biti veoma teško savladati takvog rivala.

Sparta je i tokom ovog leta nastavila da gradi ekipu koja može biti veoma konkurentna u Evropi, a pojačanja koja su doveli tokom juna i jula govore da njihov plan nije samo što bolji plasman već da je minimalan dozvoljen učinak jedino učešće u grupnoj fazi. Svakako da do nečeg takvog mogu doći, sve razloge za njihovu pobedu mogu da se pronađu u predstavljanju Crvene Zvezde (u tekstu gore), a posebno je važna činjenica da se iz godine u godinu u češki fudbal investira zaista mnogo novca, dolaze mnogobrojne, pre svega kineske, kompanije sa ciljem da stvore jaku i stabilnu ekipu koja bi od učešća u Evropi donosila ogroman prihod. Svakako da su te stvari još uvek u razvojnoj fazi, pa nije ni čudo što Sparta nije odmah prošle sezone uspela da izbori plasman u najjače klupsko takmičenje, već su zauzimanjem visoke 3. pozicije izabrali nešto lakši put. Tokom letnjih priprema Sparta je pre svega ispunila očekivanja, uspeli su da pokažu kako kvalitetna ekipa mogu da budu i pre svega koliki je njihov potencijal u ofanzivnoj liniji. Pored trijumfa nad Karlovim Varima, Mas Taborskim i Blekburn Roversima, praška ekipa zabeležila je remi protiv Ingolštada i Vitesea, kao i poraz od kijevskog Dinama što je stvorilo učinak od 3 pobede, 2 remija i 1 poraz uz gol razliku 14:8. Samo neka od ovosezonskih pojačanja Sparte jesu napadači Tal Ben Haim iz Makabija, Srđan Plavšić upravo iz Crvene Zvezde, a naravno tu su i Mark Janko iz Bazela i vezista Mavuba iz Lila koji može da bude veoma opasan pred golom protivnika.

Mislimo da za ovu utakmicu ne treba previše da objašvanjamo. U češki fudbal mnogo se ulaže, ali ne bi to bilo toliko važno da ekipe učesnici nemaju potencijala za nešto više od kvalifikacija za LE ili pak LŠ. Stanje u Srbiji, prvenstveno u srpskom fudbalu oduvek su bile katastrofalne, može se reći da je u poslednje vreme sve to i kulminiralo. Visoka kvota na gostujuću ekipu u isto vreme nas je i privukla i iznenadila, a mislimo da za njihov pozitivan rezultat šanse jesu veće nego što se misli.

X2 @1,50 (remi ili pobeda gostiju)


Kakva su Vaša očekivanja za ove utakmice? Da li mislite da ćemo videti neka iznenađenja?

Tipovi i kvote preuzeti su iz kladionice Maxbet


Preuzmite besplatno našu Android aplikaciju, preko koje možete brzo i jednostavno čitati naše najnovije vesti!

Ukoliko već niste, zapratite našu Facebook stranicu i ostanite u toku sa vestima iz sveta sporta.

 

Povezani članci

1 komentar

  1. Zvezda je posle, ko zna koliko godina, odigrala odličnu utakmicu. Potajno sam nadao tome jer sam video neke naznake da će tako biti još na utakmici sa Irtišem. Nisam ima hrabrosti da to javno tvrdim. Sa druge strane, Sparta je ekipa kvalitetnih pojedinaca i totalno neuigrana. Mislim da su postavljene kvote bile sasvim realne, znaju bukmejkeri šta rade. Nadam se da će Zvezda revanšu potvrditi igru od sinoć. Za revanš bi odigrao prolaz Zvezde ili Zvezda 1+ .

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje