petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Najava sezone švedskog prvenstvа „Allsvenskan“

Proleće je počelo, što znači da polako počinju i Šveđani. Elitni rang švedskog fudbala, poznatiji pod nazivom „Allsvenskan“ startovaće već za vikend, tj. 1. aprila. Sezona će trajati do kraja novembra, a učesnici evropskih kvalifikaciju za sezonu 2023/24 su već poznati. Hacken će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a Djurgarden i Hammarby u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Pored ovih ekipa, osvajač Kupa, Malmö, izborio je kvalifikacije za Ligu konferencije.

Aktuelni šampion je Hacken, koji je osvojio prvu titulu šampionata Švedske u istoriji „ostavivši“ Djurgarden na čak 7 bodova zaostatka prošle sezone, ali imaće jako težak zadatak da odbrani titulu ove sezone.

Što se tiče menjanja ranga, Sundsvall i Helsingborg su ispali u drugi rang, dok je Varberg uspeo kroz plej-aut da zadrži mesto u ligi i ove sezone, pobedivši Oster ukupnim rezultatom 4:2. Iz druge lige u prvu put su pronašli Brommapojkarna, kao osvajač lige, i Halmstad, kao drugoplasirani tim.

Učesnici lige za sezonu 2023.

Nesumnjivo, tri najveća kluba su AIK, IFK Göteborg i Malmö FF, iz Stokholma, Geteburga i Malmea, redom, a ispostavilo se da nijedan od ova tri kluba nije zauzeo prve tri pozicije u sezoni 2022, što je vrlo čudno, ali samo govori o tome koliko je fudbal u ovoj skandinavskoj zemlji postao nepredvidiv.

Ukupna tržišna vrednost fudbalera se procenjuje na nešto manje od 200 miliona evra, a interesantno je da je opseg cena takav da je razlika između „najskuplje“ i „najjeftinije“ ekipe oko 4.7 puta, tj. Malmö ima igrački kadar vredan oko 27.7 miliona evra, a Brommapojkarna oko 5.83 miliona evra.

U ligi trenutno ima 432 registrovana igrača, od čega su 153 stranci, i retko koje ime je jako zvučno, odnosno retko se ko ističe po tom parametru, kao i po parametru tržišne vrednosti. Možda je najkvalitetniji Islanđanin Arnór Sigurdsson koji brani boje Norrköping-a, a svakako su tu i Danac, Viktor Fischer, koji igra za ekipu AIK Solnu, kao i Peruanac Sergio Peña koji brani boje Malmea. Od srpskih internacionalaca, treba istaći Damjana Pavlovića koji brani boje Degerforsa.

Kapaciteti stadiona su takvi da najviše navijača prima AIK-ova „Friends Arena„, koja ima 54000 mesta, a najmanje Varberg, čija „Varberg Energi Arena“ ima kapacitet od 4500 mesta. Neki prosek je oko 10-15 hiljada mesta, ako se izuzmu manji i veći klubovi, što je negde i prihvatljivo.

Švedsko prvenstvo se trentno nalazi na 23. poziciji UEFA rang liste, iznad njih su Izraelci, a ispod Bugari, dok je najbolje rangirani klub prošle godine bio upravo Malmö FF.

Što se prelaznih rokova tiče, teško je izdvojiti sve transfere, ali bismo istakli neke najinteresantnije, a ujedno i najsvežije (tekuća i prethodna godina).

Oliver Berg (jedan od krucijalnih igrača Kalmara) i Lucas Bergvall su napustili Kalmar i Brommapojkarnu, a pojačali su Djurgarden. Sa druge strane, centralni bekovi Isak Hien i Hjalmar Ekdal su prešli u Veronu i Barnli, a na ova dva transfera klub je zaradio gotovo 6 miliona evra.

U Hammarby je stigao norveški napadački dvojac, Veton Berisha (Viking) i August Mikkelsen (Tromso), dok je klub prodao Williota Swedberga u Seltu za 5.5 miliona evra, ali je nakon pola godine provedenih u klubu, Berisha ipak otišao u Molde za 3 miliona evra.

Svakako veliki potez malog Kalmara je odlazak Berga u Djurgarden.

U AIK je stigao Omar Faraj iz Levantea, perspektivni napadač dvojnog državljanstva, a tu je svakako i Aboubakar Keita kao stub i veza između odbrane i napada. Klub je napustio Amar Fatah koji je prešao u francuski Troyes, kao i Yasin Ayari, od kog su inkasirali 4 miliona evra prelaskom u Brajton.

Elfsborg bi mogoa da se pohvali solidnom transfer politikom, jer su prodali trojac Leo Väisänen (Austin), Oliver Zandén (Tuluz) i Simon Olsson (Herenven) za oko 4.6 miliona evra.

Čudno, ali Malmo nema previše zvučnih pojačanja, a stigli su levokrilni napadač Stefano Holmquist Vecchia iz Rozenborga, Mahame Siby iz Strazbura, Moustafa Zeidan iz Siriusa, i tako dalje. Klub su napustili Anel Ahemdhodžić i Veljko Birmančević, ozbiljne karike u ekipi i sigurno da će se njihov izostanak osetiti.

Mjallby je trasirao put mladom fudbaleru po imenu Noah Persson, koji će se oprobati u švajcarskom timu Young Boys.

Norrköping je kao najzvučnije pojačanje doveo iskusnog centralnog vezistu iz Kluža, a u pitanju je Vito Hammershöy-Mistrati, dok je najzvučniji odlazak iz kluba Ishaq Abdulrazak, koji je prešao u Anderleht za 3 miliona evra.

Kvote za osvajače lige.

Kada je reč o osvajanju prvenstva, bez ikakve dileme, Malmö je favorit za prvo mesto, a prate ga aktuelni šampion i vicešampion, čije su kvote izjednačene. Ako govorimo samo o ekipama koje su aktuelni učesnici, kao i o tome koliko titula imaju u istoriji, onda je svakako Malmö broj jedan, a prate ga Norrköping i Göteborg. Ipak, uverili smo se da ime ne znači mnogo, a da fudbal igraju svi, te nas sigurno očekuje jako uzbudljiva sezona u švedskom prvenstvu i ove godine.

Broj titula u švedskom prvenstvu.

Nadamo se da će nas vreme poslužiti i da ćemo ove sezone moći koliko toliko da se pozabavimo ovom ligom, i da izdvajamo najave najinteresantnijih utakmica.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje